Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Karolina (na łące)
everyman
23-07-2010, 12:21
.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img245.imageshack.us/img245/6480/k05900.jpg)
.
missbizarre
23-07-2010, 14:09
niestety brak dłoni dla mnie dyskwalifikuje to zdjęcie Ksysiu ;)
Kordian d70
23-07-2010, 14:13
równie dobrze można by się doczepić, że nie widać też jednej stopy ;-)
kadr prawidłowy, modelka pokazana poprawnie, mi się podoba ...
missbizarre
23-07-2010, 14:16
nie zgodzę się z kolegą, stopę jedną widać, a drugiej wcale, a dłonie znikają w takim mało ciekawym miejscu - dokładnie tam gdzie zaczyna się bluzka, dla mnie wygląda to kiepsko, no ale to oczywiście tylko moje odczucie :)
A mi brak dłoni zupełnie nie przeszkadza. Przeszkadza jedynie przepał na nogach. Poza tym bardzo przyjemne zdjęcie.
Bardzo przyjemne zdjęcie. Błyskałeś czy blenda ?
Jak dla mnie bardzo przyjemne. Przepały mi nie przeszkadzają, niewidoczne ręce czy nogi też nie. Na siłę niczego złego nie będę szukać, liczy się całość. Pozytywne w odbiorze, jest klimat, dobrze zaświecone. Mi się podoba. :)
dlaczego?
missbizarre
23-07-2010, 15:18
bo ja się z Ksysiem lubię droczyć :P
gregzorba
23-07-2010, 15:18
Podoba się
Podoba się
i mi też - nawet bardzo, i nie będę się czepiał o jakieś dłonie, czy stopę. kawał dobrej roboty, łada buźka, ładny kadr, ładne kolorki
everyman
24-07-2010, 11:52
Ty to potrafisz zepsuć moje każde zdjęcie... :(
...a to wszystko dlatego, że nie umie malować dłoni. :p
bo ja się z Ksysiem lubię droczyć :P
Dokładnie. :*
Teoretycznie delikatny zarys dłoni w trawie tam jest i mógłbym go spróbować lekko wyciągnąć. Boję się jednak, że wtedy zrobiłoby się już zbyt sztucznie za względu na rozkład świateł i cieni.
Dzięki. :)
A mi brak dłoni zupełnie nie przeszkadza. Przeszkadza jedynie przepał na nogach. Poza tym bardzo przyjemne zdjęcie.
Przepału na nogach jako takiego nie ma (jest na granicy). Pojawia się on dopiero na bluzce i we włosach. Teoretycznie mogę pokryć całość jakimś delikatnym tonem, ale różnica między światłami a cieniami pozostanie wtedy praktycznie taka sama. Mi jasne plamy jakoś w tym wypadku nie przeszkadzają - ale wiadomo, na swoje zdjęcie patrzy się nieraz inaczej. Dzięki za uwagę.
Bardzo przyjemne zdjęcie. Błyskałeś czy blenda ?
Blenda i trochę ingerencji w światło podczas obróbki... później dodam wersję 'przed-po'.
batonMR, gregzorba, blue_21: Miło, że przypadło do gustu.
Pozdrawiam
(...) Teoretycznie delik... później dodam wersję 'przed-po'. (...)
ja czekam :)
everyman
24-07-2010, 22:51
Obiecane zestawienie:
Wersja 'przed-po' pod linkiem: Karolina (http://www.krzysztofdabrowski.art.pl/makeover/8_karolina.html)
Jeśli są pytania, to jutro postaram się odpowiedzieć. ;)
Jaka dłoń,jaka stopa o czym Wy piszecie...?
Kadr został zachowany wsuper proporcji ,ale nikt nie zauważył ciekawego światła ???
Co prawda widać, że doświetlone z boku ale prawdopodobnie to było wcześnie rano...
GRATULACJE!!!
zaraz jak się zdjęcie załadowało to co mi przyszło do głowy: kurcze, jakie przyjemne zdjęcie". Dopiero potem doczytałem te dywagacje o widoczności kończyn. Ale wiadomo każdy może mieć swoje zdanie. IMHO w swojej prostocie przykuwa uwagę, a co do techniki nie mam zastrzeżeń.
remiksson
25-07-2010, 03:04
podoba się :) i to bardzo
Luźna gumka
25-07-2010, 14:07
Brawo Cysiu! Brawo !!!
Właśnie pokazałeś wszystkim jak dobrym grafikiem komputerowym jesteś i że zdjęcia zamiast w aparacie powstają w Photoshopie. Za domalowanie tego światło-cienia na twarzy jesteś dla mnie zdyskwalifikowany jako fotograf, ale masz +10 do lansu jako rozwijający się PSuciowiec.
Jeżeli chodzi o sam kadr, to już Ciocia Monika zauważyła, że zacienione łapki sprawiają, że odbieram Karolinę na zdjęciu bardziej jako foczkę na plaży, aniżeli jako prężącą się modelkę. Oczywiście zakładając, że rozmawiamy o Karolinie, a nie o wyrenderowanej modelce w jednym programie.
Co jeszcze mnie gryzie to ta poza i ten plastik na twarzy. Żeby wszystko współgrało z glamourowym plastikiem, brakuje mi, wspomnianej już wcześniej, plaży, rozebranej modelki, ociekającej olejkiem do opalania, ze sterczącymi buttonsami oraz zachodu słońca w tle. A tak ten sielankowy charakter, z warkoczykami i trawą w tle nijak ma się do tego glamoura na twarzy.
Kadr został zachowany w super proporcji ,ale nikt nie zauważył ciekawego światła ???
Co prawda widać, że doświetlone z boku ale prawdopodobnie to było wcześnie rano...
GRATULACJE!!!
Cóż, polemizowałbym nieco, bo to "ciekawe światło" (przynajmniej na twarzy) jest efektem wielogodzinnego poprawiania w Photoshopie, a nie świadomego procesu.
Ale potrafi robić zdjęcia...
Teoretycznie delikatny zarys dłoni w trawie tam jest i mógłbym go spróbować lekko wyciągnąć. Boję się jednak, że wtedy zrobiłoby się już zbyt sztucznie za względu na rozkład świateł i cieni.
Cysiu po przemaglowaniu wszystkiego w Photoshopie, domalowaniu zieleni na trawie, wysterylneniu całego zdjęcia do poziomu szpitalnej czystości, wyciągnięcie rączek z cienia nie byłoby odchyleniem od graficznej normy, którą narzuciłeś na początku.
Na koniec, od siebie, życzę Ci, żebyś kiedyś zaczął robić zdjęcia "przed" ich zrobieniem, a nie "po" ;)
Nie mniej jednak, jako amator na niczym się nie znam, głośno plotę głupoty, robię tanie fotopstryki, nie wiem co to jest stempel w Photoshopie, a do tego luźno pozdrawiam ze wsi :twisted:
Andrzej Olender
25-07-2010, 14:11
Luźna gumka, sio do lekarza bo jakaś gumka pod czaszką chyba się poluzowała ;). Dawno już takich bredni nie było mi dane czytać.
A mi się pdoba, nie ma co się czepiać dłoni w cieniu uwaga odbiorcy i tak zwykla skupia się na twarzy osoby fotografowanej.
Fajna fota i tyle
feuerwehrmann
25-07-2010, 14:19
Czy ten upał i taka wysoka temperatura wypływa na bezsensowne wypowiedzi niektórych użytkowników( nie tylko w tym temacie)??
Co do zdjęcia : podoba się:)
everyman
25-07-2010, 15:15
Kadr został zachowany wsuper proporcji ,ale nikt nie zauważył ciekawego światła ???
GRATULACJE!!!
Dzięki... fotka była robiona popołudniu, ale chciałem ją wystylizować bardziej na poranną/wieczorną godzinę (do końca się to jednak nie udało).
Brawo Cysiu! Brawo !!!
Właśnie pokazałeś wszystkim jak dobrym grafikiem komputerowym jesteś i że zdjęcia zamiast w aparacie powstają w Photoshopie. Za domalowanie tego światło-cienia na twarzy jesteś dla mnie zdyskwalifikowany jako fotograf, ale masz +10 do lansu jako rozwijający się PSuciowiec.
No nareszcie... zawsze podkreślałem, że jeszcze marny ze mnie fotograf i próbuję nadrabiać PSuciem... zresztą w dzisiejszych czasach jedno nie wyklucza drugiego. Przyjmuję więc jako komplement. :)
Jeżeli chodzi o sam kadr, to już Ciocia Monika zauważyła, że zacienione łapki sprawiają, że odbieram Karolinę na zdjęciu bardziej jako foczkę na plaży, aniżeli jako prężącą się modelkę. Oczywiście zakładając, że rozmawiamy o Karolinie, a nie o wyrenderowanej modelce w jednym programie.
Renderingu tu nie ma, ale i na niego przyjdzie pewnie kiedyś czas. Proporcji nigdy nie zmieniam (tzn ostatnio) chyba, że pojawiają się przerysowania wynikające z zastosowanej ogniskowej. Dłoni wyciągać z cienia już nie będę, bo taki rozkład światła stałby się niezjadliwy dla oka.
Co jeszcze mnie gryzie to ta poza i ten plastik na twarzy. Żeby wszystko współgrało z glamourowym plastikiem, brakuje mi, wspomnianej już wcześniej, plaży, rozebranej modelki, ociekającej olejkiem do opalania, ze sterczącymi buttonsami oraz zachodu słońca w tle. A tak ten sielankowy charakter, z warkoczykami i trawą w tle nijak ma się do tego glamoura na twarzy.
Ale masz niespełnione fantazje. ;]
Cery jako takiej nie ruszałem, wyrównałem głównie cienie. Wrażenie plastiku może powodować dodatkowo kolorystyka, którą dobrałem. Niestety jedna blenda w tych warunkach nie dawała rady ...a już oślepiała niemiłosiernie.
Cóż, polemizowałbym nieco, bo to "ciekawe światło" (przynajmniej na twarzy) jest efektem wielogodzinnego poprawiania w Photoshopie, a nie świadomego procesu.
Poprawianie w programie graficznym, to dla mnie też świadomy proces. Robiąc zdjęcie wiem co chcę uzyskać, a że nie zawsze udaje mi się uzyskać satysfakcjonujący efekt prosto z puszki, to potem muszę poświęcić dodatkowy czas przy komputerze. Wielu godzin to jednak nie zajmuje. ;P
Na koniec, od siebie, życzę Ci, żebyś kiedyś zaczął robić zdjęcia "przed" ich zrobieniem, a nie "po" ;)
Spokojnie, już coraz mniej muszę poprawiać - daj mi jeszcze z dwa lata... no może trzy... góra cztery. ;)
Nie mniej jednak, jako amator na niczym się nie znam, głośno plotę głupoty, robię tanie fotopstryki, nie wiem co to jest stempel w Photoshopie, a do tego luźno pozdrawiam ze wsi :twisted:
Podnieś ceny, rób konsekwentnie tak samo, to tanie fotopstryki zostaną przemianowane na sztukę (w dzisiejszych czasach to niestety jeden z wyznaczników). ;)
Pozdrowionka... również ze wsi.
Luźna gumka, sio do lekarza bo jakaś gumka pod czaszką chyba się poluzowała ;). Dawno już takich bredni nie było mi dane czytać.
Te teksty trzeba czytać przez pryzmat znajomości Luźnego... ja ich nie biorę do siebie. :)
A mi się pdoba, nie ma co się czepiać dłoni w cieniu uwaga odbiorcy i tak zwykla skupia się na twarzy osoby fotografowanej.
Fajna fota i tyle
Prawdę mówiąc najbardziej boli mnie to, że sam nie zwróciłem uwagi na te dłonie - ani w trakcie fotografowania, ani przy obróbce. Co do skupienia uwagi, to się zgadzam. Dzięki.
Czy ten upał i taka wysoka temperatura wypływa na bezsensowne wypowiedzi niektórych użytkowników( nie tylko w tym temacie)??
Co do zdjęcia : podoba się:)
To już taka nasza przypadłość narodowa... latem szkodzi nam upał (albo jego brak), zimą mróz (albo jego brak). Nigdy się wszystkich nie zadowoli, ale dzięki temu można iść do przodu.
--- edycja ---------
Jako bonus sam proces obróbki w skróconej formie.
Przed/po:
- http://www.krzysztofdabrowski.art.pl/makeover/8_karolina.html
NEF:
- lekkie podniesienie WB (ocieplenie)
- Tint przesunięty delikatnie w stronę zieleni
- Fill Light na poziomie 10
- Blacks na 0
- Vibrance +30
- Tone Curve liniowo
- Luminance dla pomarańczowego +20, żółtego +50 i zielonego +50
- minimalny 'żółty' Split Toning
- winieta
- profil Camera Portrait
TIFF:
- dodge i burn do wyrównania światła na twarzy oraz wzmocnienia winiety w niektórych miejscach
- stempel i łatka do wyrównania przejść pomiędzy światłami a cieniami oraz likwidacji 'załamań' na skórze
- poprawione oko, które było lekko przymknięte przez rażenie światłem z blendy
- drobne zabiegi kosmetyczne (jak na przykład poprawa ułożenia włosów, bluzki, spodenek)
Warunki:
- bezchmurne popołudniowe niebo
- słońce za plecami modelki (lekko z boku)
- doświetlone srebrną blendą ustawioną po przeciwnej stronie do słońca
- 50mm f/1.8
--- edycja ---------
A to co najbardziej cieszy to fakt, że dawno nie miałem takiej dyskusji pod zdjęciem - lubię gdy zdanie są podzielone.
Trzymajcie się i zachęcam do dalszej krytyki. ;)
everyman
25-07-2010, 15:49
Czas edycji minął (jeśli zajrzy tutaj moderator to proszę o sklejenie i usunięcie tej linijki).
Ale potrafi robić zdjęcia...
To potrafię robić te zdjęcia, czy nie? ...bo chodziło mi o to, że jakoś nie idzie mi malowanie rąk ...a mam wrażenie, że odczytałeś to jako zarzut do Moni.
lupragen
26-07-2010, 14:00
Zdjęcie mnie się podoba.
Ciężko jest pokazać dłonie w tej wysokiej trawie :)
missbizarre
26-07-2010, 21:31
kiedyś była na forum taka fajna tradycja, że do rozstrzygania sporów organizowano fotopojedynki :) może byście tak chłopaki się "pojednali" w ten jakże szlachetny sposób :D
everyman
26-07-2010, 22:03
kiedyś była na forum taka fajna tradycja, że do rozstrzygania sporów organizowano fotopojedynki :) może byście tak chłopaki się "pojednali" w ten jakże szlachetny sposób :D
Rękawica już została podniesiona... ale niestety ze względu na ograniczenia czasowe termin walki trochę się przesunie w czasie. :)
ssimon1978
26-07-2010, 22:10
bardzo dobre zdjecie
(..)
Przed/po:
- http://www.krzysztofdabrowski.art.pl/makeover/8_karolina.html
NEF:
- lekkie podniesienie WB (ocieplenie)
- Tint przesunięty delikatnie w stronę zieleni
- Fill Light na poziomie 10
- Blacks na 0
- Vibrance +30
- Tone Curve liniowo
- Luminance dla pomarańczowego +20, żółtego +50 i zielonego +50
- minimalny 'żółty' Split Toning
- winieta
- profil Camera Portrait
TIFF:
- dodge i burn do wyrównania światła na twarzy oraz wzmocnienia winiety w niektórych miejscach
- stempel i łatka do wyrównania przejść pomiędzy światłami a cieniami oraz likwidacji 'załamań' na skórze
- poprawione oko, które było lekko przymknięte przez rażenie światłem z blendy
- drobne zabiegi kosmetyczne (jak na przykład poprawa ułożenia włosów, bluzki, spodenek)
Warunki:
- bezchmurne popołudniowe niebo
- słońce za plecami modelki (lekko z boku)
- 50mm f/1.8
oryginał wg. mnie dobry jest sam w sobie i aż tak duża ingerencja PS-a chyba nieuzasadniona.
everyman
26-07-2010, 22:30
Niestety obecnie przechodzę przez manię sterylności... może kiedyś mi przejdzie... ale cieszę się, że w czyichś oczach sam oryginał też się broni.
neverhood
27-07-2010, 10:58
dla mnie fantastycznie i modelka sliczna
a jesli moge zapytam jak doswietlales i czym, fantastyczny efekt wyszedl, chcetnie sie podszkole jesli zdradzisz
dla mnie fantastycznie i modelka sliczna
a jesli moge zapytam jak doswietlales i czym, fantastyczny efekt wyszedl, chcetnie sie podszkole jesli zdradzisz
Napisał wcześniej:
neverhood
27-07-2010, 12:34
a czy doswietlajac lampa z parasolka uda sie cos takiego osiagnac?
a czy doswietlajac lampa z parasolka uda sie cos takiego osiagnac?
Tak. Światło to światło. Ważne jak skierowane i jak rozproszone.
everyman - dobre zdjęcie i wyważona obróbka.