PDA

Zobacz pełną wersję : D200,SB800,Sigma 30mm-ciemna hala,mecz siatkówki- jak wszystko ustawić.

leszeg
15-12-2006, 10:18
Proszę o w miare jasny przepis na ustawienia wszytkiego czyli body i lampy bo obiektyw bedzie w granicach f 3.5-5

stig
15-12-2006, 11:25
30mm to troche szeroko chyba jak na tego typu zdjecia? No chyba, ze chcesz podejsc do tematu zdecydowanie inaczej niz sie to przyjelo. :) Zastanawiam sie wlasnie dlaczego na ten akurat obiektyw sie zdecydowales do fotografii sportowej. Pomyslalem od razu, ze pewnie dlatego, ze tak jasny, no, ale jak doczytalem pozniej, ze chcesz go przymykac do 3.5 -- 5, to juz mnie zbilo z tropu. :)

leszeg
15-12-2006, 11:33
no to popatrz co mam w arsenale :) 70-200 jest deczko za długi i musiał bym stawac troche dalej a wtedy sabinka by sie chyba ugotowała. Przyznam ze wczoraj byłem na takim szkolnym meczyku na rzecz chorej kolezanki z druzyny i porobiłem kilka fot. Niestety ustawienia Na A i lampa na TTl przy 1/60 to za długi czas i ładnie to wyglada piłka smigająca jak kometa:)

leszeg
15-12-2006, 11:35
Ja nie wiem jak sie przyjeło bo nigdy nie robiłem takich fot i wogole daleki jestem od sportu, phantomek powiedział mi ze tak jak ja ustawiłem to szachu mozna robic:). To dla mnie była i bedzie zabawa ale chce sie dowiedziec co i jak by oprócz kadru reszta była tak jak sie to przyjeło.

stig
15-12-2006, 11:38
no to popatrz co mam w arsenale :) 70-200 jest deczko za długi i musiał bym stawac troche dalej a wtedy sabinka by sie chyba ugotowała. Chcesz robic z LAMPA?? :D No to uwazaj jak po jakiejs spieprzonej akcji, kiedy oslepisz zawodnika, zacznie sie on do Ciebie zblizac z dziwna mina... :D

Przyznam ze wczoraj byłem na takim szkolnym meczyku na rzecz chorej kolezanki z druzyny i porobiłem kilka fot. Niestety ustawienia Na A i lampa na TTl przy 1/60 to za długi czas i ładnie to wyglada piłka smigająca jak kometa:) W skrocie; tylko manual, bez lampy, duzy otwor przyslony, wysokie ISO (i dobrze dobrany WB) i czas minimum 1/400 s.

stig
15-12-2006, 11:40
Ja nie wiem jak sie przyjeło bo nigdy nie robiłem takich fot No to moze najpierw poogladaj troche... :) Naprawde baaardzo rzadko sie widuje zdjecia z siatkowki czy koszykowki, robione tak szerokim katem...

leszeg
15-12-2006, 12:04
Piłką nie dostałem i nikt mi nie zwrócił uwagi, może dlatego ze to nie jakies tam mistrzostwa. Wychodzi z tego ,że moje będą jednymi z pierwszych robionymi takim kątem :) Czy wszytko musi byc objęte standartami?. Z czasem 1/400 to tam będzie problem wiecej niż ISO800 to chyba bez sensu. Pobawie sie kiedys jeszcze ale dzieki za uwagi stig.

stig
15-12-2006, 12:23
Piłką nie dostałem i nikt mi nie zwrócił uwagi, może dlatego ze to nie jakies tam mistrzostwa. Znaczy, ze tylko na mistrzostwach nie mozna przeszkadzac zawodnikom w grze? :)

Wychodzi z tego ,że moje będą jednymi z pierwszych robionymi takim kątem :) Czy wszytko musi byc objęte standartami? Tu nie chodzi o to, ze jest to jakims narzuconym standardem, tylko po prostu na zblizeniach takie zdjecia prezentuja sie najlepiej. Akcja, emocje, grymasy na twarzy, pot lejacy sie z czola -- nie zlapiesz tego tak dobrze na 30 mm. Dziwie sie troche Twojemu wyborowi. Masz przeciez 70-200 -- ideal do tej roboty.

Z czasem 1/400 to tam będzie problem wiecej niż ISO800 to chyba bez sensu. Ke? Ja w hali robie zawsze na ISO 1600, a czasami nawet na 3200 :) To jedyny sposob, zeby skrocic czas. Chociaz jesli masz 1.4, to bedzie Ci nieco latwiej -- jesli na te przyslone sie zdecydujesz.

Niedzwiedz
15-12-2006, 12:39
no ja to bym widowal iso wysokie 800-1600, otware szkla niech bedzie f2,8 albo i 1,6 ;) AF-C z szerokimi polami lub dynamiczne (hehe podobaja mi sie ) zmierzyl bym CW tlo ,i generalnie co tam jest z mocnym swiatlami lub boisko , generalnie tlo (podejzewam ze wyjdzie szybkie czasy , w M ustawil bym czas dla tla i blyskal bym w ittl , wyrownywalo by sie oswietlenie np boiska , z pierszoplanowymi doswietlonym graczami np spod kosza, jak by lampa za mocno dawala to -1 jak za slbo to +1, ach tego nie jestem pewnien ale d200 z sb800 synchronizuje ze wszystkimi czasami czy nie zrozumialem instrukcji ?

leszeg
15-12-2006, 12:44
stig to był mój pierwszy raz :) Ze z lampą ,to było uzgodnione wczesniej z trenerami obu druzyn ale teraz wiem w czym rzecz.Tez nie lubie jak mi ktos walnie po oczach bo trace kontakt na kilka sekund. Takie szersze tez maja swój urok jak widac kilku zawodników w jakiejś akcji i to w całosci a nie do pasa czy inaczej.A jeszcze jak młode dziewczyny to sie samo rozumie :) Do tej pory byłem przekonany ,że ISO 1600 i wiecej w D200 jest tak użyteczne jak ISO 400 w małpkach. Musze to sprawdzic bo jak dotąd mam złe doświadczenia z takim ISO może przez to ze wyłaczyłem odszumiacze jak sie tylko dało w body. Wiem ,że wieksze ISO i duza dziura to krótki czas tylko jak juz mówiłem, boje sie wysokiego ISO. No cóz, sporo jeszcze przede mną :)

leszeg
15-12-2006, 12:48
To teraz zapytam inaczej, tylko nie krzyczec bo juz mam dosc czytania instrukcji :). Jak ustawic lampę żeby błuskała przy czasie 1/400. Jest cos takiego w body -1/200* lub 1/250* nie pamietam juz. Czy mozna inaczej.

Jacek_Z
15-12-2006, 14:39
sb800 obsługuje tryby FP, możesz w tym twoim zestawie mieć nawet 1/8000 (nie polecam)
ustawiasz na body w menu najkrótszy czas synchro + FP

leszeg
15-12-2006, 14:42
no gdzies cos takiego widziałem ale jak sie czesto nie uzywa to sie ulatnia.

JohnnyB
17-12-2006, 01:34
Stig zauważył (w nawiasie), że "dobrze dobrany balans bieli". Ta uwaga jest BARDZO ważna, przy źle dobranym nie tylko zdjęcia mogą mieć dziwne kolory ale kontrast może być dużo większy, przez co czarnoskóry zawodnik będzie miał odbicia niebieskiego światła na skórze a nieoświetlone części jego ciała będą nie do wydobycia. Wiem bo to przetrenowałem na własnych zdjęciach. A ISO1600...też się obawiałem dopóki nie zobaczyłem - w druku (gazety) "szum" jest nie do zauważenia (o ile zdjęcie jest prawidłowo naświetlone).
1/340s to minimum, najpiękniej byłoby mieć 1/500. Ja większość (jak i Stig) robię na 1/400. Ale nie każda hala da takie możliwości - niestety. A o lampie już nie wspominam ;-)
I 70-200do rączki! Mnie się marzy...niestety długo się jeszcze pomarzy, zostają tylko półśrodki :-)