Zobacz pełną wersję : uwaga na Allegro i płatności PzA
krzysztof jot
23-07-2010, 11:12
zwracam wam uwage na powazny problem jaki trwa juz kilka dni - obligatoryjnie przy opcji przelewu uruchamia sie Place z allegro. I wszystko ok, problem w tym ze ludzie od tygodnia nie mogą odebrać swoich pieniedzy - ja też :) - wiec uczulam na to bo zamiast szybkiej sprzedazy mozna czekac w ... no własnie i od tytgodnia zero odpowiedzi z allegro na pytania - co dalej i kiedy.
http://allegro.pl/phorum/read.php?f=298&i=1094038&t=1094038
http://allegro.pl/phorum/read.php?f=298&i=1094841&t=1094841
http://allegro.pl/phorum/read.php?f=298&i=1094450&t=1094450
takich watków na forum allegro są dziesiatki - uwazajcie na taka opcje zakupu/sprzedazy.
Nigdy nie korzystałem z tej formy płatności i nie będę...
niestety bedziesz zmuszony jak zechcesz cos sprzedac. to jest wlasnie uszczesliwienie na sile przez allegro.
shadow_alex
23-07-2010, 11:26
Dzięki za ostrzeżenie.
Moim zdaniem PzA jest dość dobrą, szybką i wygodną opcją. Jako kupujący korzystam zawsze jak się da, jako sprzedający miałem ze dwie okazje.
nie dalej jak wczoraj odebrałem wypłatę z allageo - co prawda czekałem półtora dnia - ale doszło. Z miesiąc temu na wypłatę czekałem max kilka godzin. Cos się im posypało jednak - bo obsuwa w czasie jest
Dantenius
23-07-2010, 12:46
Zwracam waszą uwagę na regulamin w/w płatności.
Płatności obsługuje odrębna firma, która wg regulaminu "nie jest stroną w transakcji" i ma wyłaczone wszelkie "odpowiedzialności", jednak ma prawo obracać waszymi pieniędzmi.
mam wrażenie, że wymienione wyłączenia są jak najbardziej bezprawne - jesli ktoś zabiera w transakcji pieniądze, to w mysl prawa jak najbardziej staje się "stroną", i jednoczesnie odpowiada prawnie do wysokości kwoty otrzymanej.
Ciekawe są jeszcze inne zapisy regulaminu, które umozliwiają anulowanie lub wycofanie płatnosci.....
Ja z Pza korzystam cały czas i bardzo sobie chwalę, kasa wpływa na konto przeważnie w kilka godzin.
Osobiście jako sprzedający musiałem skorzystać mimo wyraźnej informacji dla kupujących, aby tam nie wpłacali czekałem na przelew niecałe 2 dni. Najgorsze, że nie można tej opcji wyłączyć.
krzysztof jot
23-07-2010, 13:12
Ja z Pza korzystam cały czas i bardzo sobie chwalę, kasa wpływa na konto przeważnie w kilka godzin.
w tym tygodniu też ?
nie pisze globalnie o PzA bo to kazdeo indywidualna sprawa jak sie chce rozliczac, pisz o tym co się dzieje od paru dni, a allegro mimo pytan - milczy, zero jakiejkolwiek odpowiedzi. a pytających setki.
w tym tygodniu też ?
nie pisze globalnie o PzA bo to kazdeo indywidualna sprawa jak sie chce rozliczac, pisz o tym co się dzieje od paru dni, a allegro mimo pytan - milczy, zero jakiejkolwiek odpowiedzi. a pytających setki.
...a w jaki sposob sprzedajacy ma "uwazac"??? Sprzedajacy nie moze tej opcji wylaczyc- nawet jak PzA nie jest skonfigurowane, to kupujacy ma prawo wybrac taka forme platnosci- porazka!
Kordian d70
23-07-2010, 13:49
Generalnie opcja, która zniechęci kilka procent potencjalnych klientów, którym zależy na szybkiej transakcji.
Niedawno sprzedałem coś za ok. 600 PLN i pan, który przedmiot zakupił zdecydował zapłacić przez właśnie tą nieszczęsna opcję, czekałem na pieniądze ponad tydzień, porażka i kompletny brak profesjonalizmu jeśli chodzi o grupę Allegro ;-((
Generalnie opcja, która zniechęci kilka procent potencjalnych klientów, którym zależy na szybkiej transakcji.
Niedawno sprzedałem coś za ok. 600 PLN i pan, który przedmiot zakupił zdecydował zapłacić przez właśnie tą nieszczęsna opcję, czekałem na pieniądze ponad tydzień, porażka i kompletny brak profesjonalizmu jeśli chodzi o grupę Allegro ;-((
??? nie kumam po co czekales? przeciez dostales potwierdzenie, ze kupujacy zaplacil Ci za zakupy?
to jest racja. nikt rozsadnie myslacy nie wysle towaru (czesto wartego tysiace zlotych) zanim pieniadze znajda sie na jego koncie bankowym. czesem trwa to kilka dni i kupujacy musi czekac zanim przesylka zostanie wyslana.
i jeszcze jedno
.
.
czy ktos kto ma skonfigurowane konto bankowe w pza i juz przelewal na nie pieniadze moglby sprawdzic czy moze w kazdej chwili zmienic numer rachunku? slyszalem, ze nie jest to mozliwe i az nie chce mi sie w to wierzyc.
Kordian d70
23-07-2010, 14:04
??? nie kumam po co czekales? przeciez dostales potwierdzenie, ze kupujacy zaplacil Ci za zakupy?
Napisałem, że czekałem na pieniądze a nie z wysyłką, bo wysłałem od razu jak tylko dostałem potwierdzenie.
Chodzi mi o fakt, że firma współpracująca a All... jet na tyle niekompetentna, że obraca sobie Twoimi pieniędzmi przez kolejne kila dni, zamiast wysłać je bezpośrednio do odbiorcy.
Niestety nam pozostaje czekać, aż łaskawie te pieniądze wpłyną na nasze konto...
Dostał co najwyżej potwierdzenie, że kupujący wysłał pieniądze firmie PayU. Nie musi nic wysyłać tak długo, jak długo te pieniądze nie znajdą się na jego koncie bankowym.
Napisałem, że czekałem na pieniądze a nie z wysyłką, bo wysłałem od razu jak tylko dostałem potwierdzenie.
Chodzi mi o fakt, że firma współpracująca a All... jet na tyle niekompetentna, że obraca sobie Twoimi pieniędzmi przez kolejne kila dni, zamiast wysłać je bezpośrednio do odbiorcy.
Niestety nam pozostaje czekać, aż łaskawie te pieniądze wpłyną na nasze konto...
...i o to chodzi, wiec raczej nie zniecheci to kupujacych do PzA :)
Dostał co najwyżej potwierdzenie, że kupujący wysłał pieniądze firmie PayU. Nie musi nic wysyłać tak długo, jak długo te pieniądze nie znajdą się na jego koncie bankowym.
zwlaszcza, ze jak ktos wyzej napisal firma posredniczaca odcina sie od jakiejkolwiek odpowiedzialnosci za transakcje. nie wiem jak Wy, ale ja nigdy nie wysylam zanim nie mam pieniadzy na koncie. wiele razy dostawalem jakies skany przelewu i inne takie i wolalem poczekac z wysylka jeden dzien niz pozniej biegac na policje.
zwlaszcza, ze jak ktos wyzej napisal firma posredniczaca odcina sie od jakiejkolwiek odpowiedzialnosci za transakcje. nie wiem jak Wy, ale ja nigdy nie wysylam zanim nie mam pieniadzy na koncie. wiele razy dostawalem jakies skany przelewu i inne takie i wolalem poczekac z wysylka jeden dzien niz pozniej biegac na policje.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, bo jako kupujący nigdy nie zapłacę, dopóki towar do mnie nie dotrze.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, bo jako kupujący nigdy nie zapłacę, dopóki towar do mnie nie dotrze.
to nie wiem, gdzie kupujesz bo natura handlu jest najpierw zaplata a pozniej wydanie towaru. czy jak idziesz po towar do sklepu to najpierw dostajesz towar, masz podbijana gwarancje i wtedy placisz? czy jak pojdziesz na poczte to najpierw Ci pani daje przesylke dla Ciebie a pozniej placisz? czy jak zamawiasz cos przez internet to najpierw sklep Ci przysyla towar a pozniej ty placisz? rozumiem, ze mozesz kupowac tylko 'za pobraniem', ale nawet wtedy najpierw placisz a pozniej dostajesz towar (na poczcie badz u kuriera). jesli, wiec wystawiam aukcje i ja ustalam forme zaplaty 'z gory na konto' a allegro mnie na sile uszczesliwa pza to niby czemu mialbym wyslac towar zanim dostane pieniadze i to jeszcze droga, ktora jest narzucona z gory.
to nie wiem, gdzie kupujesz bo istota handlu jest najpierw zaplata a pozniej wydanie towaru. czy jak idziesz po towar do sklepu to najpierw dostajesz towar, masz podbijana gwarancje i wtedy placisz? czy jak pojdziesz na poczte to najpierw Ci pani daje przesylke dla Ciebie a pozniej placisz? czy jak zamawiasz cos przez internet to najpierw sklep Ci przysyla towar a pozniej ty placisz? rozumiem, ze mozesz kupowac tylko 'za pobraniem', ale nawet wtedy najpierw placisz a pozniej dostajesz towar. jesli, wiec wystawiam aukcje i ja ustalam forme zaplaty 'z gory na konto' a allegro mnie na sile uszczesliwa pza to niby czemu mialbym wyslac towar zanim dostane pieniadze i to jeszcze droga, ktora jest narzucona z gory.
W sklepie zanim zapłacę, mam prawo obmacać towar. Jeśli mi nie odpowiada, to nie płacę.
Kupuję tylko za pobraniem i za każdym razem przy kurierze otwieram paczkę, zanim zapłacę kurierowi.
Jeśli sprzedający na Allegro nie ma takiej opcji, to nie kupuję. Wolę iść i kupić w sklepie drożej, ale przynajmniej wiem na co się piszę.
Też ostatnio kupowałem przez PzA i w pewnym momencie wycofałem pieniądze bo umówiłem się na pobranie. Ale Allegro już sciągneło kase z moje konta i czekałem 2 dni na zwrot. Jestem Ciekaw ile mln zł dziennie sobie obracają na koncie z codziennymi odsetkami ;) Przeważnie wybieram metodę płatności za pobraniem.
Miałem przynajmniej kilka przypadków, kiedy ani ja nie dostałem kasy od kupującego ani kupującemu nie została zwrócona. Dopiero po złożeniu oficjalnej reklamacji wpłacający dostawał swoje z powrotem. Raz miałem wpłatę, która zniknęła. Dosłownie. Rozmawiałem z wpłacającą przez telefon i w jednej chwili widziałem jej wpłatę na liście, a po kolejnym odświeżeniu już nie - i tak zostało. Fajnie? ;) Po reklamacjach i awanturach wpłacająca odzyskała kasę ale u mnie na liście po ten transakcji nie było śladu, choć wcześniej był :D
To, że wypłaty z konta PzA zlecane mniej więcej o tej samej porze raz dochodzą następnego dnia a raz po 3 dniach roboczych to taki pikuś ;) Dobrze, że już nie muszę się tym denerwować.
Też ostatnio kupowałem przez PzA i w pewnym momencie wycofałem pieniądze bo umówiłem się na pobranie. Ale Allegro już sciągneło kase z moje konta i czekałem 2 dni na zwrot. Jestem Ciekaw ile mln zł dziennie sobie obracają na koncie z codziennymi odsetkami ;) Przeważnie wybieram metodę płatności za pobraniem.
Allegro należy obecnie do południowoafrykańskiego holdingu Naspers. Kupili Allegro w 2008 roku za 1.5 mld dolarów.
Więc prowadzą politykę płatności po południowoafrykańsku.:-)
Polsar74
23-07-2010, 21:21
wystawiłem przedwczoraj na alledrogo aparat na sprzedaż i dopisałem że proszę o zwykły przelew szczęśliwego nabywcę a nie PzA - po ok 7-9 godz pracownik alledrogo wykasował moja aukcję właśnie zwracając mi uwagę na ten wpis !
Mój kolega tak sprzedał coś w sobotę - zeszłego tygodnia i mimo potwierdzenia ze strony a. że kasa jest uregulowana - do tej pory nie dostał przelewu na swe konto !
Osobiście dla mnie też to wygląda na jakiś przekręt w operowaniu przez parę dni cudzymi pieniędzmi - poprawcie mnie jeśli się mylę <?>
czy ktos kto ma skonfigurowane konto bankowe w pza i juz przelewal na nie pieniadze moglby sprawdzic czy moze w kazdej chwili zmienic numer rachunku? slyszalem, ze nie jest to mozliwe i az nie chce mi sie w to wierzyc.
Bez problemu możesz zmienić konto na które mają być przelewane pieniądze - wystarczy kod autoryzacyjny poprzedniej transakcji.
PzA działało u mnie do tej pory rewelacyjnie. Głównie sprzedaję - zawarłem około 100 transakcji poprzez PzA w ciągu ostatniego miesiąca. W dwóch przypadkach wpłatę miałem na swoim konie w Allegro po kilku godzinach (fakt, w ostatnim tygodniu), w pozostałych - natychmiast. Przelew na rachunek bankowy trwa max 12 godzin.
Kupuję tylko za pobraniem i za każdym razem przy kurierze otwieram paczkę, zanim zapłacę kurierowi.
A to ciekawe. Jakiej firmy kurierzy pozwalają na otwarcie paczki przed otrzymaniem pieniędzy?
A to ciekawe. Jakiej firmy kurierzy pozwalają na otwarcie paczki przed otrzymaniem pieniędzy?
Z tego co wiem - żadnej - pierwsza kasa a następnie dopiero otwarcie przesyłki. Zwykły nadgorliwy wpis :???:
Płacę przez Allegro przechodzi przez jakieś przejściowe konto i dlatego długo top trwa...pracuje w banku i kiedys robiłem taki przelew Koledze i środki dotarły po około 5 dniach...
jackrabbit
24-07-2010, 18:21
korzystanie z allegro nie jest obowiazkowe :)
w tym tygodniu też ?
w tamtym tyg dostałem kilka przelewów, obeszło się bez problemów
Dopisałem już jakiś czas temu adnotacje dla kupujących (w aukcjach i mailu po aukcji). W przypadku korzystania z PzA towar wysyłam po zaksięgowaniu pieniędzy na moim koncie. A nie informacji o zapłaceniu w ramach PzA. I święty spokój :)
W środę płaciłem za zakupiony towar (przez PzA) w czwartek sprzedający miał przelew na swoim koncie.
Może więc nie zawsze są problemy?
ja nigdy nie miałem problemu z PzA ;) za każdym razem gdy tylko się da używam tego systemu jako kupujący.
Jako sprzedawca miałem okazję ze 3-4 razy i też nie było problemów
gregory_21
26-07-2010, 15:42
Kolejny sposób na kredytowanie inwestycji firmy obracającej kasą.
Napisałem delikatnie choć można to nazwać po prostu złodziejstwem.
W środę płaciłem za zakupiony towar (przez PzA) w czwartek sprzedający miał przelew na swoim koncie.
Może więc nie zawsze są problemy?
Na swoim koncie w PzA ale nie koniecznie u siebie w banku ;)
Kontaktowałem się ze sprzedającą mailowo. Powiedziała mi, że w czwartek otrzymała pieniądze na konto bankowe.
W piątek wysłała przesyłkę, którą dziś odebrałem.
krzysztof jot
26-07-2010, 23:32
w tamtym tyg dostałem kilka przelewów, obeszło się bez problemów
problemy i to trwające nadal - już od 8 dni - dotyczą tych co "złapali" się pierwszy raz w sidła PzA - do uruchomienia przelewu wymagana jest ponowna konfiguracja konta - właściwie tylko potwierdzenie stanu - niestety z tym nie mogą sobie poradzić już od ubiegłego poniedziałku - nie przychodzi link potwierdzający i nic dalej zrobić się nie da...
a próbowałem wiele, rozmawiałem nawet już trzy biurka dalej niż konsultant PayU, ba nawet Dział Techniczny starał się już indywidualnie coś zrobić - i k.. nic, nie mogą sobie poradzić, link nie przychodzi i zlecenie nie może być zrealizowane. Kasa jest, ale nie do wydobycia :). Ci co juz odbierali przelewy mogą najwyżej miec opóźnienia, najgorzej z odbierającymi kase po raz pierwszy. Stan na dziś wieczór - nadal dupa - od ubiegłego poniedziałku.
I właśnie dlatego dałem sobie spoks z alledrogo ;)
Kiedyś miewałem tam nawet ponad 500 aukcji na raz...teraz olałem ich i przeniosłem się na świstaka gdzie mam ok. 1500 aukcji. Taniej i mniej nerwów.
Paru ludzi zrobiło podobnie i zobaczcie co się stało:
A - Pocztówki (14349)
Ś - Pocztówki (52113)
Świstak ma trzykrotnie więcej aukcji niż alledrogo.
Jakby ludziska zaczęli w innych działach robić podobnie, to może wreszcie ktoś z alledrogo poszedłby po rozum do głowy!
lupragen
27-07-2010, 07:55
W sklepie zanim zapłacę, mam prawo obmacać towar. Jeśli mi nie odpowiada, to nie płacę.
Jeśli sprzedający na Allegro nie ma takiej opcji, to nie kupuję. Wolę iść i kupić w sklepie drożej, ale przynajmniej wiem na co się piszę.
Paczka to nie pani Kasia z piętra wyżej. Zanim otworzysz paczkę zobowiązany jesteś zapłacić. Jeśli widzisz oznaki zewnętrznego uszkodzenia to zwyczajne paczki nie odbierasz, sporządzając przy tym stosowny protokół.
PzA jest przede wszystkim wygodną i bezpieczną formą sprzedaży.
Dokładnie nawet jeśli PzA nie jest skonfigurowane to i tak jest on aktywne. Osoby nawet nie posiadające swojego konta mogą tam również wpisać inny numer niekoniecznie swój.
PzA jest przede wszystkim wygodną i bezpieczną formą sprzedaży.
Ile aukcji jako sprzedający zrobiłeś, że piszesz takie ciekawostki? ;)
Ja korzystałam z tej formy płatności i bardzo sobie chwale - szybko dostaję wpłatę od kupującego i mogę wysłać paczkę. Przelew na moje konto bankowe trwał trochę dłużej, ale akurat mi się z tym nie śpieszyło.
Moim zdaniem trzeba się liczyć, że wszystko co nowe na początku trochę szwankuje. Samo allegro od początku swojego istnienia też nie było takie jak teraz. Trzeba się z tym pogodzić, albo unikać korzystania z tej usługi.
A co do zapisków w regulaminie to już taka moda ze stanów. Tam teraz każdy sądzi każdego o byle lukę w regulaminie i dlatego każda firma próbuję się jakoś zabezpieczyć. Ale przypuszczam, że mimo takiego zapisku przy poważnych oszustwach firmy i sąd orzekłby na naszą korzyść. Regulamin regulaminem a prawo prawem - ale nie mówię, że na 100%, bo prawnikiem nie jestem ;)
problemy i to trwające nadal - już od 8 dni - dotyczą tych co "złapali" się pierwszy raz w sidła PzA - do uruchomienia przelewu wymagana jest ponowna konfiguracja konta - właściwie tylko potwierdzenie stanu - niestety z tym nie mogą sobie poradzić już od ubiegłego poniedziałku - nie przychodzi link potwierdzający i nic dalej zrobić się nie da...
a próbowałem wiele, rozmawiałem nawet już trzy biurka dalej niż konsultant PayU, ba nawet Dział Techniczny starał się już indywidualnie coś zrobić - i k.. nic, nie mogą sobie poradzić, link nie przychodzi i zlecenie nie może być zrealizowane. Kasa jest, ale nie do wydobycia :). Ci co juz odbierali przelewy mogą najwyżej miec opóźnienia, najgorzej z odbierającymi kase po raz pierwszy. Stan na dziś wieczór - nadal dupa - od ubiegłego poniedziałku.
współczuję, bardzo felernie trafiłeś. Alledrogo ma w zwyczaju odpowiadać na maile po tygodniu, sam to nie raz przechodziłem i dupa, ich regulamin nie obowiązuje. Bardzo żałuję że jebaj w Polsce nie rozwinął się tak bardzo.
Bardzo żałuję że jebaj w Polsce nie rozwinął się tak bardzo.
Nie przyjął się, ponieważ jest bardziej restrykcyjny dla sprzedawców i bardzo chętnie współpracuje z organami podatkowymi.
Ja korzystałam z tej formy płatności i bardzo sobie chwale - szybko dostaję wpłatę od kupującego i mogę wysłać paczkę. Przelew na moje konto bankowe trwał trochę dłużej, ale akurat mi się z tym nie śpieszyło.
Moim zdaniem trzeba się liczyć, że wszystko co nowe na początku trochę szwankuje. Samo allegro od początku swojego istnienia też nie było takie jak teraz. Trzeba się z tym pogodzić, albo unikać korzystania z tej usługi.
Priomo, to PZA nie jest żadną nowością...używałem tego jeszcze w starej wersji...ale wtedy jakoś lepiej działało ;)
Do mnie wysłano jednocześnie 5 przelewów. 1 bezpośrednio z banku (był tego samego dnia na koncie), 1 z poczty (2 dni), 3 przez PZA (2 po trzech dniach, 1 po tygodniu) - wszystkie wpłaty były tego samego dnia!
A jak bardzo się to alledrogo opłaca nich świadczy fakt, że nawet pogodzili się z utratą ponad 10% rynku! A nasz rynek aukcji jest obliczany (w 2009) na 8 mld zł! Policzcie ile muszą na tym interesie (PZA) zarabiać skoro zlekceważyli taką stratę ;)
Mi ostatnio z mBank do mBank przez PzA szło 1 dzień, a normalnie poszłoby w sekundę.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8188279,Awaria_na_Allegro___sprzedawcy_bez _dostepu_do_pieniedzy.html