Zobacz pełną wersję : d80 na d90
mateuszu
22-07-2010, 21:13
witam serdecznie
czy warto zamienic d80 na d90?
w sumie niczego mi w d80 nie brakuje ale kusi mnie ten CMOS czy jest to warte przesiadki?
Witam
Jak masz kasę to kupuj. Zadowolenie z nowej zabawki - bezcenne.
Przesiadłem się niedawno z D80 na D90 i powiem, że wg mnie warto było, szczególnie, że za body dałem wtedy 2100.
Pierwsze co się rzuca to różnica w matrycy. Masz do dyspozycji większe użyteczne iso. Do tego dochodzi lepszy telewizor, odkurzacz, kilka użytecznych bajerów w menu np możliwość wgrywania profili. Moim zdaniem znacznie lepiej pracuje pomiar matrycowy. Brak takich przepałów jak w D80.
Może to moja subiektywna ocena, ale wydaje mi się, że aparat ma mniejszy apetyt na prąd.
Rok temu będąc na urlopie, z tego co pamiętam akumulator padł mi po ok 900 strzałach (w 99% bez lampy).
W tym roku w wizjerze akumulator zaczął mi migać jak miałem na liczniku 1460 zdjęć. (akumulator był ten sam).
Natomiast patrząc po obecnych cenach D90 rzędu 2800 w FJ to nie wiem czy bym się zdecydował na taka zmianę.
Przy takich cenach nie warto.
Chyba lepszym rozwiązaniem jest dołożenie kilku stówek i poszukanie sobie używanego D300
D_Z_I_A_D_E_K
22-07-2010, 21:41
wg mnie nie warto, lepiej zaatakować wyzsza polke
mateuszu
22-07-2010, 22:26
no wlasnie pozbede sie body i obiektyw chcialem zmienic,ciekawe za jakie pieniadze bym to sprzedal?musze przesledzic rynek i z jakim wydatkiem musialbym sie zmierzyc dokladajac do d90,bo patrzac na ceny to ohohoho...
Swoje D80 w idealnym stanie z przebiegiem 12k sprzedałem za ok 1200.
Natomiast przy obecnych cenach D90 raczej bym celował w D300, którego można już kupić w okolicach 3000-3100.
zdecydowanie polecam przesiadkę d80->używane d300
sam takiej dokonałem. nie żałuję.
wielkiej różnicy d90-d300 nie ma...ale ta ergonomia :)
no tak zgadzam się z tym że D300 byłby lepszym wyborem pod wzgędem ergonomii, aleeee... pomyśl sobie tak: tu masz za mniejsze pieniądze nową puszkę (d90) a tam za ciut większę UŻYWANĄ:) a różnica w obrazku minimalna jesli nie taka sama:) jeśli nie robisz zdjęć co dzień zarobkowo (chodzi mi ośluby itd. ) to d90 bedzie OK. ale wybór nalezy do Ciebie
Z D80 na D90 - warto. Głównie różnica w matrycy.
D300, jak w postach powyżej - polecam, jeżeli tylko masz na to kasę. Zdecydowanie warto mieć Dxxx niż Dxx.
Pawlus86
23-07-2010, 11:46
Na Twoim miejscu zmienilbym na D90. D80 to bardzo dobry aparat lecz D90 da Ci wieksze mozliwosci:)
albo można poczekać na następcę. Może coś jeszcze udoskonalą
no tak udoskonalą ale na początku będzie na bank więcej kosztował niż używka d300:))
Witam
Sam stałem przed takim dylematem,jak d90 kosztował 2100 zeta.
Robiąc zdjęcia tylko amatorsko,myślę że teraz przy obecnych cenach ,nie warto dopłacać 1600 zł do d90.
Wiadomo że D80 ma gorszą matrycę od d90,ale do zdjęć rodzinnych czy warto zmieniać ??? i tyle dopłacać???.
dominikpl72
23-07-2010, 13:33
Ja kilka dni temu zamieniłem mojego D70 na D90 (kilkumiesięczny, z przebiegiem 2500 klatek, cena: 2000) i jestem bardzo zadowolony, głównie z powodu wysokiego ISO.
Moją radość obwieściłem w tym wątku (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151919).
Może to Ci pomoże w Twoich przemyśleniach :)
Ja na wiosnę przesiadłem się z d80 na d90 i powiem tak, że warto zwłaszcza jak robisz zdjęcia w pomieszczeniach używalne wyższe ISO to jest to, na czym mi zależało i jestem zadowolony:smile:
Ale na wiosnę d90 kosztowało 2100 a teraz 2800
Trzeba przeczekać ciężkie czasy z tymi cenami.
Nawet sie nie zastanawiaj :)
Warto na 100% :)
I nie sluchaj tych, co maja 80, oni nie wiedza jeszcze jak wspomaga fotografa technika ( wysokie iso i normalny matrycowy pomiar swiatla :))
PS sorki za brak polskich literek :)
irek6311
24-07-2010, 14:34
Nawet sie nie zastanawiaj :)
Warto na 100% :)
I nie sluchaj tych, co maja 80, oni nie wiedza jeszcze jak wspomaga fotografa technika ( wysokie iso i normalny matrycowy pomiar swiatla :))
PS sorki za brak polskich literek :)Ja bym pozostawił D80 bo wysokie ISO D90 szali nie przechyli ,
jeśli masz parcie na zmiany to zainwestowałbym w optykę i kupił porządny obiektyw np. Nikkor 17-55mm f/2,8 (używany choćby) ,
w ciemnych pomieszczeniach lepiej sprawdzi się lampa błyskowa niż wysokie ISO a w plenerze ISO z D80 wystarczy ,
przepaści technologicznej pomiędzy D80 a D90 nie widzę a jakość zdjęć z body zależy głównie od fotografa a nie od aparatu .
Kiedy można było taką wymianę zrobić za kilka stówek to miało sens, teraz moim zdaniem to zdecydowanie nieopłacalna opcja. 1500zł można dużo lepiej wydać.
Ja właśnie zmieniłem Z D80 na D90 i powiadam warto lecz jeżeli masz kase na D300s to warto skoczyć na wyższą półkę.
A co to prądożerności to widziałem na własne oczyska na jednej baterii zrobione było 2200 klapnięć
Warto warto
Witam.
Zmieniłem D80 na D90. Trafiłem dobry moment więc nawet nie musiałem sporo dopłacić. Czy warto. Procentowo określił bym to na 30-40% . Mniejsze szumy przy wyższym ISO. Tak lecz przy prawidłowo naświetlonym zdjęciu i normalnym powiększeniu (papier, monitor) jest to dla mnie mało istotne (do 800 ISO). Staram się nie zamartwiać nimi na 200% cropie :) Lepszy wyświetlacz. Prawda ale i tak przekłamuje przy szkłach manualnych (dopiero krzywe coś więcej mówią). Zdjęcia seryjne? Jak często je robicie? LV czasami lecz przy braku ruchomego monitora raczej bajer (chyba, że podgląd parametrów lepiej widoczny niż na górnym wyświetlaczu). DL. Radziłem sobie bez niego. Teraz też wyłączyłem. Duży plus dla mnie to np. ISO widoczne na matówce i czyszczenie matrycy (chociaż pomimo kilku obiektywów nigdy nie miałem śmieci w D80). Reasumując ... Nowa zabawka więc frajda bezcenna co do reszty tak jak napisałem ...
Pozdrawiam.
Nie robisz zdjec powyzej ISO400 - nie warto. Nie robisz reporterki - nie warto. Nie spisz na pieniadzach - nie warto. Niestety na chwile obecna taka zmiana jest mocno nieoplaclana z ekonimicznego punktu widzenia - ceny D90 skoczyly bez zadnego uzasadnienia, a na horyzoncie majaczy nastepca, ktory wedle ostatnich doniesien ma byc wobec niego sporym krokiem naprzod.
ceny D90 skoczyly bez zadnego uzasadnienia.
są wakacje.. ludzie wyjeżdżają z miast i chcą mieć pamiątki z niego, więc kupują D90 z obojętnie którym kitem, tak?
popyt rośnie na sprzęt więc cena adekwatnie musi również wzrosnąć - rynek :)
pioter m
08-08-2010, 10:20
Przez wakacje wszystko skoczylo do gory. Nawet te badziewia w komisach, na ktore nikt normalnie by nie spojrzal.
Wracajac do tematu. Wszystko zalezy od potrzeb. W moim przypadku byloby to bez sensu, bo ja nie uzywam iso powyzej 640-800. Matryca w d90 jest lepsza takze pod innymi wzgledami, ale biorac pod uwage rozmiar drukowanych odbitek, to i ta z d80 nie wypada zle. Szum i ziarno staja sie niewidoczne po przeskalowaniu. Jesli ktos potrzebuje powazniejszego korpusu, to uzywane semi-pro d300 jest zdecydowanie lepszym wyborem.
Mam d90 po przesiadce z d70s, ktora popelnilem tylko dlatego, ze ktos z rodziny bardzo chcial je kupic. Juz ta przesiadka jest cokolwiek bez sensu dla takiego amatora, jak ja. Bylem bardzo zadowolony ze zdjec i wciaz mi sie one bardzo podobaja.
Nastepny zakup to bedzie jednak sprzet PRO. Tylko kiedy? D90, podobnie jak d80, jest znakomitym sprzetem amatorskim.
Jedyne, czego brakowaloby mi teraz w d80, to wyswietlacz. Naprawde przydaje sie do oceniania ostrosci 'na goraco'.
Kundzior
08-08-2010, 12:42
Również jakiś czas temu na d90 z 80siątki się przesiadłem. Warto.
DarekD80
10-08-2010, 22:06
Nie wiem czy warto (ze względu na różnicę cenową). Ja bym poczekał na D95, D90S czy D7000 czyli następce D90, który będzie za około półtora miesiąca :) Różnica w cenie będzie jeszcze większa, ale Nikon szykuje sporo nowości w tym body
TomaSzSz
10-08-2010, 22:38
mnie obecnie strasznie drażni moje d80 zrobiłem nim 8 tys fotek i wyglądają jak z telefonu, nie wiem co się dzieje ...
Kundzior
10-08-2010, 23:02
Jaki fotograf, takie zdjęcia. Reasumując masz kryzys, wiedzy i umiejętności.
TomaSzSz
10-08-2010, 23:10
taa, Ok, wiedza i umiejętności są wporządku, znikneła gdzies ostrość i zakres tonalny ze zdjęć. pow iso 200 brak ostrości na zdjęciach i kontrastu.
Zamienicie D80 na 90, potem 90 na D300. Długo nie wytrzymacie. Będzie was kusiła pełna klatka. A więc D3. Aparat dla profesjonalistów. To i zdjęcia na pewno będą profesjonalne.
;-)
TomaSzSz
11-08-2010, 19:04
Poprostu przesiadłem się z lepszego aparatu na gorszy i chyba to tak mnie frustruje ... ;]