PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa do pleneru

d3mane
22-07-2010, 19:26
Witam
Potrzebuję lampe studyjną w plener.
Wybor padl na quantuum seria dual bo mają batterypacka.
Skłaniam się ku 600 ws ale mam okazje kupic duzo taniej 300 ws.
Czy duza jest roznica miedzy 300 a 600 ws?
Wystarczy 300 ws w plener?

Planuje na lampe zalozyc softboxa (octa 140 cm)
Pozdrawiam

The Structorr
22-07-2010, 20:05
czy duza jest roznica miedzy 300 a 600 ws?

1ev

Wujot
22-07-2010, 21:09
Wystarczy 300 ws w plener?

Planuje na lampe zalozyc softboxa (octa 140 cm)
Pozdrawiam

To zależy od efektu jaki chcesz osiągnąć. I w zasadzie tutaj powinienem skończyć odpowiedź. Ale niech tam...

Softbox z tą lampą da w odległości 2 m przysłonę powiedzmy f11-16. Czas synchronizacji dla tych lamp to pewnie 1/60 (nie wiem - tak zakładam). Widać, że nie "przykryjesz" pełnego światła słonecznego. Ale w cieniu - na luzie - jesteś parę EV nad zastanym (zobacz, że lampa systemowa mimo, że jest dużo słabsza od studyjnej to ze względu na czas synchronizacji 1/250 daje praktycznie takie samo pole manewru). Nie wiem jak chcesz używać tej lampy ale przyjmuję, że skoro piszesz tylko o jednej sztuce to musisz uwzględniać światło zastane. I będziesz dążył do "zsynchronizowania" obu świateł. W takim przypadku lampa systemowa też da radę - to na marginesie. Zastanawiam się też jaki sens ma targanie softboxa zamiast leciutkiej (i co ważniejsze, poręcznej) blendy lub dużej parasolki - przecież nie grozi tu odbicie od ścian??? Proponuję przemyśleć co chcesz robić - może się okazać, że nie potrzebujesz lamy studyjnej a np systemową, a może dwie systemowe. W każdym razie między 300 a 600 Ws jest różnica tylko jednej przysłony - to nie jest jakaś istotna różnica, która coś umożliwia/nie umożliwia,
Pozdro

marszull
22-07-2010, 21:31
a skad ten czas 1/60 dla lamp studyjnych?

otherside
22-07-2010, 23:05
Czas synchronizacji dla tych lamp to pewnie 1/60 (nie wiem - tak zakładam).

Czas synchronizacji zalezy od typu/konsktrukcji migawki, a nie od lampy.

Co do tematu to róznica to tylko i aż 1 Ev. Jeśli planujesz używać tej lampy z okta 140cm to lepszym rozwiązaniem byłaby 600tka

Wujot
23-07-2010, 12:17
Czas 1/60 podałem tylko aby pokazać sposób rozumowania dający odpowiedź czy moc 300 Ws. wystarczy, czy nie. Ta wartość pozostało mi pewnie z dawnych czasów gdzie występowały na rynku tanie rozwiązania z takim czasem błysku (albo opóźnieniem). Ale skoro czas błysku jest dużo krótszy (zajrzałem do specyfikacji) to decydował będzie czas synchronizacji - daje to fotografowi już znaczną przewagę nad światłem zastanym. I jeśli światło zastane ma być uwzględnione to i tak trzeba będzie moc redukować lub wydłużyć czas synchronizacji. Przy przesłonie f16 i przeciętnym oświetleniu potrzebny czas może się okazać za duży.
Ale jeśli fotografa w ogóle nie interesuje światło zastane to oczywiście 600 Ws daje silniejsze światło.

Podsumowując. Jeśli waga większej lampy i jej cena nie odbiegają od słabszej to warto mieć więcej. Ale jeśli jest inaczej to zysk z większej mocy rzadko kiedy będzie wykorzystany. Ale oczywiście coś pewnego można byłoby powiedzieć gdyby autor podał motyw albo scenę jaką chce fotografować. Tak to jest to pytanie z typu - jakiej mocy światło w studio? Czyli nic nie wiadomo.

d3mane
23-07-2010, 13:40
mam dylemat pomiędzy lampami quantuum z battery packiem.
Myslicie, ze mozna kupić zwykłą lampę studyjną zasilaną z gniazdka i dokupić sam battery pack po czym podłączyć je do siebie?

Bartek - NinoVeron
23-07-2010, 15:19
Myslicie, ze mozna kupić zwykłą lampę studyjną zasilaną z gniazdka i dokupić sam battery pack po czym podłączyć je do siebie?

nie zadziała
battery pack z quantuuma działa tylko z lampami Quantuum R+ 300/600 Dual Power

d3mane
23-07-2010, 18:07
bo myslalem nad samym batterypackiem za 300 zł plus lampka no ale nic. W takim razie kupie zestaw. dzieki wielkie

Jacek_Z
24-07-2010, 12:32
Myslicie, ze mozna kupić zwykłą lampę studyjną zasilaną z gniazdka i dokupić sam battery pack po czym podłączyć je do siebie?nie, przecież battery pack nie daje 230V na lampę. To inne napięcia, inne (dodatkowe) gniazdo zasilania w lampie.

Czas 1/60 podałem tylko aby pokazać sposób rozumowania dający odpowiedź czy moc 300 Ws. wystarczy, czy nie. Ta wartość pozostało mi pewnie z dawnych czasów gdzie występowały na rynku tanie rozwiązania z takim czasem błysku (albo opóźnieniem). Ale skoro czas błysku jest dużo krótszy (zajrzałem do specyfikacji) to decydował będzie czas synchronizacji - daje to fotografowi już znaczną przewagę nad światłem zastanym. I jeśli światło zastane ma być uwzględnione to i tak trzeba będzie moc redukować lub wydłużyć czas synchronizacji. Przy przesłonie f16 i przeciętnym oświetleniu potrzebny czas może się okazać za duży.Oj kolego mieszacie i to w kilku miejscach.
1. czas w fotografii błyskowej (takiej wraz ze światłem zastanym) ma kolosalne znaczenie i to czy jest to 1/60 czy 1/250 to 2 EV róznicy. To różnica jak między lampą 300 WS a 1200 WS !!! Czyli różnica bardzo istotna.
2. dawniej czasy błysku były także bardzo krótkie. I czay migawki rzędu 1/250 bardzo ułatwiające pracę na błysku były w body juz od czasów nikona FM2, więc także daaawno.

christipoher
24-07-2010, 15:06
warto poszukać używanych generatorów za granicą, elinchrom, profoto, w sumie zwracają się szybko, a co do pilotów to nie wszystkie piloty łapią 1/250 zazwyczaj 1/200
z tych co ja znam to tylko profoto air sync oraz pocket wizard łapie 1/250 a do wygodnej pracy w plenerze trzeba lampę min. 1000w

The Structorr
24-07-2010, 19:15
a co do pilotów to nie wszystkie piloty łapią 1/250 zazwyczaj 1/200
z tych co ja znam to tylko profoto air sync oraz pocket wizard łapie 1/250

jeśli chodzi o wyzwalacze radiowe to większość bez problemu synchronizuje na 1/250. Skyporty i "lepsze" chińczyki również. Problemem może być raczej "duration time" (nie mam pojęcia jakie jest polskie tłumaczenie, chodzi o czas trwania błysku). Niestety w specyfikacji tych lamp nie widzę tej informacji. Zakładając, że czas t.5 wyniesie 1/1000s to czas t.1 może być 2~3 krotnie dłuższy. Pamiętając, że zmniejszając moc lampy studyjnej wydłużamy jeszcze ten czas może się zdarzyć, że przy 1/250 migawka zacznie się zamykać zanim skończy się błysk, co objawi się ciemniejszym pasem na dole kadru.

Zack Arias pokazywał na którymś filmiku ten efekt na przykładzie Alien Bees (prawdopodobnie AB1600) odpalane przez pocket wizard, na 1/8 mocy musiał zejść do 1/160s aby równomiernie naświetlić cały kadr, a te lampy wcale nie są najgorsze jeśli chodzi o duration time.

christipoher
24-07-2010, 22:47
jeśli chodzi o wyzwalacze radiowe to większość bez problemu synchronizuje na 1/250. Skyporty i "lepsze" chińczyki również. Problemem może być raczej "duration time" (nie mam pojęcia jakie jest polskie tłumaczenie, chodzi o czas trwania błysku). Niestety w specyfikacji tych lamp nie widzę tej informacji. Zakładając, że czas t.5 wyniesie 1/1000s to czas t.1 może być 2~3 krotnie dłuższy. Pamiętając, że zmniejszając moc lampy studyjnej wydłużamy jeszcze ten czas może się zdarzyć, że przy 1/250 migawka zacznie się zamykać zanim skończy się błysk, co objawi się ciemniejszym pasem na dole kadru.

Zack Arias pokazywał na którymś filmiku ten efekt na przykładzie Alien Bees (prawdopodobnie AB1600) odpalane przez pocket wizard, na 1/8 mocy musiał zejść do 1/160s aby równomiernie naświetlić cały kadr, a te lampy wcale nie są najgorsze jeśli chodzi o duration time.

akurat tutaj się mylisz, ponieważ jeśli moc lampy jest zmniejszana to autamatycznie błysk jest szybszy( np 300ws 1/2000 a 1000w juz tylko 1/740 - to tylko przykład) w moich profoto B2 przy 9ws- czyli mocy minimalnej jest 1/7400 a przy 1200ws- jest 1/2200. Czarny pasek na kadrze wynika z synchro pilota, bądź jeśli przekroczysz 1/250. Lustrzanki maja w większości do 1/250 więc jeśli będziesz miał np 1/320 to będzie pasek i pasek też będzie jeśli pilot radiowy nie daje rady- tylko w tych dwóch przypadkach. z mojego doświadczenia innych mozliwości nie ma

The Structorr
25-07-2010, 09:27
akurat tutaj się mylisz, ponieważ jeśli moc lampy jest zmniejszana to autamatycznie błysk jest szybszy( np 300ws 1/2000 a 1000w juz tylko 1/740 - to tylko przykład) w moich profoto B2 przy 9ws- czyli mocy minimalnej jest 1/7400 a przy 1200ws- jest 1/2200. Czarny pasek na kadrze wynika z synchro pilota, bądź jeśli przekroczysz 1/250. Lustrzanki maja w większości do 1/250 więc jeśli będziesz miał np 1/320 to będzie pasek i pasek też będzie jeśli pilot radiowy nie daje rady- tylko w tych dwóch przypadkach. z mojego doświadczenia innych mozliwości nie ma

Akurat Ty też się mylisz (i masz rację zarazem). Faktycznie w Twoich profoto jest tak jak napisałeś, zmniejszająć moc lampy skracasz czas błysku, tak też się dzieje w topowych lampach broncolor i prawdopodobnie elinchrom (również lampach systemowych ale to już inna bajka) oraz ostatnio pan Paul Buff próbuje to zrobić w następcach Alien Bees. Jednakże we znacznej większości lamp budżetowych (a takie chce zakupić kolega d3mane) jest dokładnie odwrotnie, zmniejszając moc wydłużasz czas błysku. Dodatkowo aby lepiej to wyglądało w specyfikacji producenci podają czas t.5 (czyli czas gdy 50% światła zostało wyemitowane) pomijając czas t.1 (czas gdy 90% światła zostało wyemitowane). Generalnie czas t.1 = 3 * t.5 czyli znacznie dłużej. Czasem ten czas dochodzi nawet do 1/150s (!!!) I to jest najczęstszą przyczyną powstawania ciemniejszych pasów nawet przy czasach poniżej czasu synchronizacji aparatu. W najtańszych rozwiązaniach typu chińskie lampy albo quuantum tych czasów producent nie podaje wcale prawdopodobnie z powodu nierównej pracy lampy, gdzie czasy różnią się z błysku na błysk. Jak napisałem większość wyzwalaczy radiowych (firmowych, pomijam najtańsze chińskie wynalazki) nie ma problemu z synchronizacją na 1/250s.

Kiedyś testowałem w studiu znajomego Elinchrom d-lite 400 i przy niskich mocach przy 1/250s było widać ciemny pas, który zanikał przy 1/200s. Też myślałem na początku, że to problem ze skyportami dlatego podpiąłem kablem. Okazało się że ta lampy tak mają...

edit: warto poczytać
http://www.kevinconnery.com/photo/articles/studiolights.html z naciskiem na sekcję "flash duration"

christipoher
25-07-2010, 11:19
kolega d3mane) jest dokładnie odwrotnie, zmniejszając moc wydłużasz czas błysku. Dodatkowo aby lepiej to wyglądało w specyfikacji producenci podają czas t.5 (czyli czas gdy 50% światła zostało wyemitowane) pomijając czas t.1 (czas gdy 90% światła zostało wyemitowane). Generalnie czas t.1 = 3 * t.5 czyli znacznie dłużej. Czasem ten czas dochodzi nawet do 1/150s (!!!) I to jest najczęstszą przyczyną powstawania ciemniejszych pasów nawet przy czasach poniżej czasu synchronizacji aparatu. W najtańszych rozwiązaniach typu chińskie lampy albo quuantum tych czasów producent nie podaje wcale prawdopodobnie z powodu nierównej pracy lampy, gdzie czasy różnią się z błysku na błysk. Jak napisałem większość wyzwalaczy radiowych (firmowych, pomijam najtańsze chińskie wynalazki) nie ma problemu z synchronizacją na 1/250s.

zgodzę się że czasem nie dopowiadają tego co oczekujemy
miałem akurat quantuumy i podawany jest tam ich czas błysku, tylko nie podane czy dla t. 0,5 czy t.1 :) hehe

The Structorr
25-07-2010, 18:09
miałem akurat quantuumy i podawany jest tam ich czas błysku, tylko nie podane czy dla t. 0,5 czy t.1 :) hehe

Standardowo podaje się czas t.5 chyba że jest wyraźnie zaznaczone, że to t.1. Ja lamp quantuum nigdy nie używałem, przeglądałem tylko specyfikacje na www, pewnie informacja o czasie błysku musiała mi gdzieś umknąć:oops:

Jacek_Z
27-07-2010, 23:20
..Jednakże we znacznej większości lamp budżetowych (a takie chce zakupić kolega d3mane) jest dokładnie odwrotnie, zmniejszając moc wydłużasz czas błysku.
Sorry, ale tak nie jest, a wynika to z zasady działania lampy błyskowej. Inne konstrukcje są wyjątkami (jak wiadomo, potwierdzającymi regułę).

..Dodatkowo aby lepiej to wyglądało w specyfikacji producenci podają czas t.5 (czyli czas gdy 50% światła zostało wyemitowane) pomijając czas t.1 (czas gdy 90% światła zostało wyemitowane). źle opisujesz t 0,1 i t 0,5. To nie jest % wyemitowanego światła. To jest % wartości maksymalnej intensywności błysku. http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en|pl&u=http://www.bron.ch/bc_sv_su_gl_en/detail.php%3Fnr%3D42%26kategorie%3Dbc_sv_su_gl_en (http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en%7Cpl&u=http://www.bron.ch/bc_sv_su_gl_en/detail.php%3Fnr%3D42%26kategorie%3Dbc_sv_su_gl_en)
Tu także piszą na interesujący cie temat: http://www.sportsshooter.com/news/1888

.Generalnie czas t.1 = 3 * t.5 czyli znacznie dłużej. Czasem ten czas dochodzi nawet do 1/150s (!!!) Ok, tak bywa, zgoda.

I to jest najczęstszą przyczyną powstawania ciemniejszych pasów nawet przy czasach poniżej czasu synchronizacji aparatu.
Raczej nie. Przypatrz sie odpaleniu lampy studyjnej w trybie FP i wyciagnij z tego wnioski. Nie trafienie w czas błysku (tzn wtedy gdy błysk jest najintensywniejszy) nie powoduje powstania wyraźnego pasa (właśnie z powodu t 0,5). Pas jest raczej wynikiem złej synchronizacji.

.Jak napisałem większość wyzwalaczy radiowych (firmowych, pomijam najtańsze chińskie wynalazki) nie ma problemu z synchronizacją na 1/250s.
Większość wyzwalaczy radiowych to tanie chińskie wynalazki :wink:

The Structorr
29-07-2010, 23:16
Sorry, ale tak nie jest, a wynika to z zasady działania lampy błyskowej.
Zależy której ;)
Cytat z Twojego linka

Studio type power pack and head combination will have the fastest flash duration at their lowest power setting. This type of strobe unit uses what is called Capacitor Switching. This method uses the ability to switch flash capacitors in and out of the circuit. When half of the capacitors are switched out, the power drops to half of its original power and the flash duration is also decreased by half.

Adding more strobe heads to the pack can also shorten the flash duration. Adding another strobe head to the power pack the power will be cut in half and the flash duration will be cut in half as well if you use it on the same capacitor as the original strobe head.

Not all strobes have shorter flash durations at lower power settings. Rather than cutting out capacitors entirely, some popular monoblock strobes reduce power by varying the voltage to which the flash capacitors are charged, therefore allowing for a relatively wide range of power control without compromising the full power flash duration. This is known as Variable Voltage Control.

There is one other type of strobe to consider, the on-camera flash, which uses Thyristor Control. The thyristor in these flashes will quickly shut off the flashtube according to the power level of your choice and results in the elimination of the tail in the flash duration curve.

Ze względu na budowę lampy dzielimy na 3 rodzaje
Czyli generalnie:
- (Capacitor Switching - nie będę tego tłumaczył, nie znam się na elektronice i nie wiem czy ma to jakieś specjalne określenie czy nie) lampy z power packiem - im mniejsza moc tym krótszy czas błysku
- (Variable Voltage Control) tanie (i stare?) lampy studyjne - róznie to bywa ale _generalnie w rozwiązaniach niskobudżetowych_ im mniejsza moc tym dłuższy błysk, nie wiem z czego to wynika, być może jest to tańsze i/lub łatwiejsze w budowie rozwiązanie, jak wiadomo większość tanich lamp jest montowana w tej samej fabryce, przez te same chińskie rączki i sprzedawana przez lokalnych dealerów pod różnymi nazwami ;)
- (Thyristor Control) lampy systemowe - ta metoda jest również stosowana w niektórych (droższych?) lampach studyjnych.

Wynika z tego, że nikt nie ma racji bo zawsze znajdzie się lampa która działa i błyska inaczej 8)

źle opisujesz t 0,1 i t 0,5. To nie jest % wyemitowanego światła. To jest % wartości maksymalnej intensywności błysku.
Dziękuję, o to mi właśnie chodziło, tylko nie wiedziałem jak to opisać bez tych wszystkich rysunków i wykresów :)

Raczej nie. Przypatrz sie odpaleniu lampy studyjnej w trybie FP i wyciagnij z tego wnioski. Nie trafienie w czas błysku (tzn wtedy gdy błysk jest najintensywniejszy) nie powoduje powstania wyraźnego pasa (właśnie z powodu t 0,5). Pas jest raczej wynikiem złej synchronizacji.
Wiem jak to działa i w teorii jest to łatwe do rozróżnienia:
jeśli to błąd synchro to migawka zaczyna się zamykać zanim błysk się _rozpocznie_ czyli mamy czarny pas
jeśli to długi czas błysku to migawka zaczyna się zamykać zanim błysk się _zakończy_ czyli pewna ilość światła dotarła do matrycy/filmu
w praktyce przy czasach 1/250~1/200s może to być trudne do rozróżnienia, zwłaszcza gdy trafi się nam trzeci przypadek powolnej lampy i chińskiej radiówki :D

Większość wyzwalaczy radiowych to tanie chińskie wynalazki
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Pozdrawiam!

Jacek_Z
29-07-2010, 23:53
..Wynika z tego, że nikt nie ma racji bo zawsze znajdzie się lampa która działa i błyska inaczej 8)Racja. Ba, ja z tego powodu prawie przestaje udzielać porad dotyczących błysku. Bo pisząc ogólnikowo pisałbym nieprawdę, musiał opisywać, że sa wyjątki, a tych wyjątków jest teraz całe multum. Precyzyjna odpowiedź na głupie pytanie często powinna miec kilka stron :) :) :)
przykład - synchroniczacja w body z migawkami hybrydowymi jest pomijana, a to coś, co powoduje zupełnie inne podejście do tematu. Podobnie tryb FP z lampami studyjnymi. Albo CLS z lampami studyjnymi. Podobno juz jest. Albo CLS w radiu. No i pisz tu człowieku odpowiedź na ogólonikowe pytanie. W odpowiedzi się powinno to wszystko uwzględniać. Tymczasem jak czasem tak odpowiadam laikowi, to zaczyna sie brnięcie w ślepą uliczkę, a pytający ma straszne zamieszanie zamiast wyjaśnienia sprawy.

d3mane
29-07-2010, 23:56
wybor padl na quantuuma 600 ws z batterypackiem :) temat do zamkniecia, dzieki

marteenez
31-07-2010, 09:53
Dlaczego do zamknięcia? Nie zamykać! Teraz wypada podzielić się wrażeniami z użytkowania i pokazać jakieś efekty działania :)