PDA

Zobacz pełną wersję : Profesjonalna fotografia

Kargulo
22-07-2010, 17:41
Witam

Przeglądam sobie fora i różne strony o fotografii oraz porfolia i jakoś tak dostrzegłem że każdy no prawie każdy ( bo są wyjątki) pisze np na swoim blogu czy portfolio dwa słowa "profesjonalna fotografia".

Szukałem znaczenia tego wyrażenia i jakoś nie za bardzo mi to szło, czy ktoś może mi napisać co to znaczy.

NIe wiem.

Że co, jak się na D3x i zestaw lampek w studio i się zgarnia kase to jest się profesjonalistą ?

I gdzie jest ta granica między fotografem a profesjonalnym fotografem?

Czy jest ktoś chętny do powiedzenia " ja jestem profesjonalistą " i dlaczego.

hmm...

freefly
22-07-2010, 17:55
"Profesjonalny" to przymiotnik, który odwołuje się do "profesji", czyli zawodu.
Nie widzę, żeby dorabiać do tego głębszej ideologii.

A granica jest taka sam jak, pomiędzy fryzjerem, a profesjonalnym fryzjerem.

Duca
22-07-2010, 18:41
jeśli za zdjęcia bierzesz pieniądze to jesteś profesjonalistą, zawodowcem ;)
profesjonalny fotograf = zawodowy fotograf.

Sendilkelm
22-07-2010, 19:00
Prawdopodobnie dylemat się pojawił, gdyż od pewnego czasu w internecie słowo profesjonalista jest nadużywane w postaci skróconej "pro" do osób, które są w danej dziedzinie po prostu dobre. :)

andrzej_laskowski
22-07-2010, 20:07
Dla mnie proste. Profesjonalny, to taki który sie z tego utrzymuje. I bez znaczenia czy robi to sprzętem za 500 zł czy 50 tys.
Tak samo bez znaczenia jakie sa efekty jego pracy. Jeśli mu placą, znaczy że jest tego wart, albo że ma kogoś w firmie. ;)

wywar
22-07-2010, 20:34
Profesjonalny to jeszcze nic. Lepsza od profesjonalnej jest artystyczna fotografia i skrót art niż pro :D Teraz kupujesz propuchę i jesteś PROfoto, a artystą trzeba się urodzić :D Studio fotografii artystycznej lepiej brzmi niż profesjonalny fotograf :D Teraz ludzie chcą artyzmu ,a nie profesjonalizmu :D

teh_14m3
22-07-2010, 20:38
jeśli za zdjęcia bierzesz pieniądze to jesteś profesjonalistą, zawodowcem ;)
profesjonalny fotograf = zawodowy fotograf.

profesjonalistą jesteś w każdej profesji w momencie gdy swoją pracę wykonujesz dobrze, zgodnie ze standardami. Nie każdy zawodowiec (kto na tym zarabia) jest profesjonalistą.

mkl
22-07-2010, 21:01
Że co, jak się na D3x i zestaw lampek w studio i się zgarnia kase to jest się profesjonalistą ?

Profesjonalizm to pojęcie względne, zależy kto ocenia i z jakiego punktu widzenia. Z punktu widzenia zgarniania kasy, ważne aby klient miał miał poczucie "to jest profesjonalista". Czasami do tego potrzebny jest D3X, czasami wystarczy jakakolwiek lustrzanka cyfrowa - nie koniecznie potrzebne są dobre zdjęcia...

I gdzie jest ta granica między fotografem a profesjonalnym fotografem?

Zależy w jakim środowisku chcesz być postrzegany za profesjonalistę...

Fiod
22-07-2010, 22:16
To słowo obecnie nic nie znaczy, to jest słowo pokroju promocja, agencja reklamowa, artyzm, wyświechtane slogany puszczają na swoich sajtach zacofani autorzy. Liczy się tylko gust klienta i warsztat autora, nic więcej, tymbardziej profi w odpowiednim środowisku i tym podobne banialuki. Jest setka przykładów partaczy obwieszonych złomem, onanistów sprzętowych robiących gówno wg. klienta i jest kolejna setka ludzi robiących 10x lepsze foto na kompakcie.
Masz kasę na koncie za swoje prace, jesteś tip top. A dysputy o profesjonalizmie zostawiasz głąbom, to absolutnie nic nie znaczy. Tak jest w każdej dziedzinie.