Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zachód nad jez. Witoszewo
chróściel
22-07-2010, 15:09
Zapraszam i o porady proszę:
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/07/20100719DSC_0325-1.jpg
źródło (http://i478.photobucket.com/albums/rr150/chrosciel/20100719-DSC_0325.jpg)
A co to za kasza na dole się zrobiła czy to ja z upału mam jakieś zwidy :)
Kadrowo i kolorystycznie mi się podoba ale bym chyba trochę rozjaśnił
tomek-GL
22-07-2010, 15:16
Strasznie mocno wyciągałeś dół z cieni przez co stała się widoczna tragedia a zdjęcie przez to traci.
Kadrowałbym to w kwadrat mniej więcej na wysokości tego pierwszego korzenia/wysepki.
chróściel
22-07-2010, 15:18
Kasza wyszła jak nic, bo właśnie wyciągałem z czerni praktycznie :/. A jak się mocniej rozjaśni, to dół cały wygląda już nie jak kasza, ale jak kaszanka ;).
W kwadrat nie ciąłem, bo mi się zarąbiście podobały te kamyczki odbijające słońce na samym dole.
tomek-GL
22-07-2010, 15:20
Jeśli używasz PS`a może spróbuj wywołać HDR`a (nie photomatixowegotwora tylko porzadnego HDR`a) -z jednego rawa da się krzyknąć 5 tiff`ów od -2 do +2 i może dołem coś by się dało zdziałać ;)
chróściel
22-07-2010, 15:31
Niestety PS-a nie posiadam: nie stać mnie :mrgreen: .
Ale postaram się sklecić HDR z następną tam wizytą ;).
fajne niebo, fajne słońce, tylko troche ziarnisto :mrgreen: i mz fajnie by było gdyby tych blików po prawej od słońca nie było. pzdr!
chróściel
22-07-2010, 20:53
Od prawej się mi udało ich pozbyć, aleee jak ruszyłem te po lewej, to mi się masakra zaczęła robić, stąd zostawiłem je już w spokoju ;).
Kadrowo zdecydowanie na plus:)
Reszta jw.
Proac150
22-07-2010, 21:11
Kadr fajny (ale jedziesz z kolorami i nie tylko na tym :D :D )
Kadrowo zdecydowanie na plus:)
Reszta jw.
Zgoda! :)
chróściel
22-07-2010, 21:44
Kadr fajny (ale jedziesz z kolorami i nie tylko na tym :D :D )
Tutaj akurat kolorek prosto z puszki :D .
Poprostu błąd w ekspozycji i wyszła kaszanka :mrgreen: a mogło być przyjemnie :-)
chróściel
22-07-2010, 22:09
I tak było :D. Uwierz mi - byłem na miejscu :D.
Warunki miałeś rewelacyjne, zamysł kadrowy też dobry :smile:.
Jednak moim zdaniem poległeś na technikaliach. I wielka szkoda, bo mogło być naprawdę mega zdjęcie ;).
Trzeba było zrobić dwa zdjęcia. Jedno z ekspozycją na słońce, drugie, na podłogę. Połączyć i wyszedł by miód. A tak, to zdjęcie mimo że ładne kadrowo i kolorystycznie, dużo traci przez szumy na dole.
chróściel
23-07-2010, 09:55
Trzeba było zrobić dwa zdjęcia. Jedno z ekspozycją na słońce, drugie, na podłogę. Połączyć i wyszedł by miód. A tak, to zdjęcie mimo że ładne kadrowo i kolorystycznie, dużo traci przez szumy na dole.
Tak, wiem. Koledzy doradzali ;). Szanujmy się i czytajmy co było wcześniej napisane ;).
Jeśli używasz PS`a może spróbuj wywołać HDR`a (nie photomatixowegotwora tylko porzadnego HDR`a) -z jednego rawa da się krzyknąć 5 tiff`ów od -2 do +2 i może dołem coś by się dało zdziałać ;)
Czytał, czytał :) Ale wywołanie rawa w CR z kilkoma ekspozycjami, nie jest jakościowo tym samym, co ustrzelenie tych rawów ze statywu. A poz tym z takich dwóch rawów, o których pisałem, mógłbyś wyciągnąć nieco więcej, niż z jednego ;)
chróściel
23-07-2010, 12:46
No właśnie jak to napisałem wcześniej, to skumałem, że chodziło Ci o coś innego niż HDR i jednak coś inszego miałeś na myśli :D.
A statyw akurat miałem w aucie, które stało obok, więc nie byłoby problemu! Poprawię się następną razą ;).
Pablo 77
23-07-2010, 13:46
Kadrowo popieram:)