PDA

Zobacz pełną wersję : [D5K] Live View a parametry ekspozycji

herrradek
22-07-2010, 11:07
Witajcie,
Jestem tutaj zupełnie nowy, od niedawna przesiadłem się na D5K i dziś próbowałem korzystać z "dobrodziejstwa" nowoczesnych technologii czyli trybu Live View. Mam jednak jedno zasadnicze pytanie - czy to tak ma być czy może mój aparacik jest nie do końca sprawny:
Kiedy przełączę się na Live View - aparat nie dostosowuje parametrów ekspozycji do aktualnych warunków oświetleniowych. Jeśli przełączę się w LV w trybie A w ciemnym pomieszczeniu - szybkość migawki będę miał na np. 1/15 i mimo przejścia do jaśniejszego miejsca - nadal pozostanie 1/15... Nie muszę mówić, że dzięki temu dostaje albo niedoświetlone albo prześwietlone zdjęcia. Działa to tak, jakby w LV działał tylko AF a nie działał AE.

Zauważyłem też, że parametry ekspozycji dla LV "fixowane" są w momencie przełączenia z trybu normalnego na LV i takie już pozostają dla jednej sesji LV. Zmiana parametrów dokonywana jest tylko po przełączeniu się do trybu normalnego i z powrotem do LV.

Aha - efekt jest niezależny od zastosowanego obiektywu. Nie ważne, czy założony jest kit, czy stałka (AF-S oczywiście) - działa tak samo.

Pozdrawiam!
Radek

cybermar
22-07-2010, 11:41
nigdy nie uzywalem LV w mojej d90 ale moze jest tak ze aparat mierzy swiatlo tylko przez jakas chwile a potem wylacza pomiar ze wzgledu na oszczedzanie energii.Moze trzeba wcisnac do polowy spust migawki zeby ponownie zaczal mierzyc swiatlo. Ale to tylko gdybanie .jak wroce do domu sprawdze jak to jest w D90

herrradek
22-07-2010, 20:45
Przegrzebałem instrukcje i znalazłem. Niestety z tego co czytam to ten typ tak ma, co jest bzdurą do kwadratu.
Instrukcja PL, strona 46 w środku, małym druczkiem: "Podczas korzystania z podglądu na żywo aparat wyświetla czas otwarcia migawki i przysłonę wybrane w momencie uruchomienia podglądu na żywo. Aparat dokonuje ponownego pomiaru światła po wciśnięciu spustu migawki do końca" ;-(
I rzeczywiście tak to działa - sprawdziłem przed chwilką u siebie...
Pozdrawiam...