Zobacz pełną wersję : D80 + Pierścienie pośrednie
Witam
Mając D80 + 50 1.8 + 18-70 i dokupując te pierścienie (http://allegro.pl/item1139038614_pierscienie_auto_makro_nikon_d80_d9 0_d300_d700_d3.html) da radę pobawić się w makro fotografię.?
18-70 to zbędny w tej sytuacji, wystarczy 50 1.8 +pierscienie
a te pierścienie które podałem w linku są dobre to są te które bedą przenosić informację o AF
No przeca w aukcji wszystko opisali
a te pierścienie które podałem w linku są dobre to są te które bedą przenosić informację o AF
Coś na kształt "śrubokręta" tam widzę, więc AF będzie działał z 50 /1,8.
Pierścienie będą palstikowe, ale to raczej żadna wada. Byle nie wieszać na nich 3kg szkła.
PeterWolf
31-07-2010, 08:47
Chcę kupić te pierścienie, ale nie bardzo łapie o co chodzi z tymi milimetrami :D Czy ja dobrze rozumiem że przy obiektywie 18-105 żeby uzyskać najlepsze odwzorowanie muszę założyć wszystkie pierścienie jednocześnie? Czy może wystarczy 36mm, aby trochę się z tym pobawić i uzyskać jako taką jakość?
Czy może wystarczy 36mm, aby trochę się z tym pobawić i uzyskać jako taką jakość?
Zależy co chcesz uzyskać. Im bardziej odsuniesz obiektyw od matrycy, tym większe powiększenie (czy jak kto woli - odwzorowanie) uzyskasz, ale poleci też głębia ostrości. Czasami trzeba podejść tylko trochę (lub też potrzebujesz większej głębi), wtedy przydadzą się mniejsze pierścienie.
Rafał_Sz
31-07-2010, 09:20
O 18-70 z pierścieniami zapomnij. Natomiast "pięćdziesiątka" da ładne efekty.