Zobacz pełną wersję : Filtry korekcyjne , efektowe i ich wykorzystanie.
Witam.
Chciałbym sie dowiedziec jak najwiecej o zastosowaniu takich filtrów.
Głównie o fotografowaniu z lampą przy wschodzie /zachodzie słonca gdy słoneczko daje ładną złotą barwe a lampa chłodne swiatło. Czy zastosowanie jakiegos filtra nada jdnolitą tonacje barw na zdjeciu?
Bardzo prosze o oswiecenie mnie w tym temacie :) Z podziekowaniem.
Hmmm czy Ty czasami sobie nie odpowiedziałeś ....
Głównie o fotografowaniu z lampą przy wschodzie /zachodzie słonca gdy słoneczko daje ładną złotą barwe a lampa chłodne swiatło.
może wtedy założysz odpowiedni CTO który ociepla i wyrównasz barwę światła.
nickt dzieki za odpowiedz.
CTO to słowo klucz dla mnie wiedziałem ze jest cos takiego ale nie wiedzialem czeko szukam dokładnie :mrgreen:
, teraz juz poszperałem troszke...
Pozostaje zakupic filtry i eksperymentowac z nimi, balansem bieli iewentualną obróbką.
The Structorr
22-07-2010, 22:42
Poczytaj sobie stronęstrobist (http://www.strobist.blogspot.com/), szczególnie dział 'lightning 101'. To istna kopalnia wiedzy.
http://www.zarias.com/ też godna polecenia.
przem426
23-07-2010, 07:05
nickt dzieki za odpowiedz.
CTO to słowo klucz dla mnie wiedziałem ze jest cos takiego ale nie wiedzialem czeko szukam dokładnie :mrgreen:
, teraz juz poszperałem troszke...
Pozostaje zakupic filtry i eksperymentowac z nimi, balansem bieli iewentualną obróbką.
cto - color temperature orange
ctb - color temperature blue
pg / wg - plus green / window green
minus green
to tak w skrócie - czym mozesz korygowac temperature swiatla. poza tym jest sporo efektowych ktore po prostu daja elegancki kolorek ;)
Piękna słoneczna pogoda i lampa błyskowa. Mam pytanie jaki filtr zastosować 1/4 CTO ?
Piękna słoneczna pogoda i lampa błyskowa. Mam pytanie jaki filtr zastosować 1/4 CTO ?
Ja używałem 1/4 CTO i 1/2 CTO - zależy czy chcesz tylko wyrównać barwy, czy lekko ocieplić.
A balans bieli na piorun czy na żarówkę