Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kupuje komputer. Składak czy markowy

Radosso
22-07-2010, 00:07
chce kupić jednostkę centralną za ok 2000zł. Stoję przed wzięciem czegoś z HP czy Dela albo składa ze sklepu komputerowego. Zależy mi na stabilności i wydolności sprzętu. Jaką drogę byście wybrali i dlaczego?

Dziękuję

raptor88
22-07-2010, 00:10
Tylko i wyłącznie składak, chyba że nie masz zielonego pojęcia o podzespołach i sam sobie nie poradzisz. Wszelkie składaki, w każdej branży kosztują sporo więcej, a to dlatego że ktoś musiał to zmontować i sobie za tą usługę odpowiednio policzył.

Azazel85
22-07-2010, 00:19
Powiedz więcej - ok 2 k zł, to +/- ile?
Komputer już z systemem czy niekoniecznie?

Co jest dla Ciebie priorytetem? Lepszy procek i płyta dające możliwości rozbudowy, czy np mocniejsza grafika?
Do czego komputer będzie głównie służył? Masz już jakieś podzespoły które można by wykorzystać (obudowa, dyski, zasilacz itp?)

Też stawiałbym na składaka, bo wiesz co masz, co i kiedy możesz z tym zrobić. No chyba że jakąś super akcję promo gdzieś trafisz na gotowe zestawy, gdzie ceną będą biły kompa składanego samodzielnie (tzn będzie np 500zł tańszy niż wychodzi z samych takich samych kupowanych części).

Czekamy na precyzyjniejsze info - wtedy coś więcej będzie można podpowiedzieć :)

muchografia
22-07-2010, 01:08
Hey,

Także uważam, ze składak jest lepszym wyjściem. Firmy oferujące części praktycznie w "gratisie" złoża komputer za Ciebie.

Ja jestem wlasnie po tej operacji kwota do 1500 pln (ale plyte glowna warta ca 250 zl dostalem w prezencie)

co udalo mi sie skleić za te pieniądze.

Plyta: Asus P5N E-SLI (250 pln - ja akurat mialem to za piwo)
CPU: Q8300 czyli Intel (560 pln)
RAM: 4 GB 800MHz (360 pln)
VGA: GeForce GT240 512 Cuda (280 pln)
Zasilacz 500W (120 pln)
Hdd: Samsung Spin 500 GB (200 pln)

Komputer moze szalu nie robi, ale radzi sobie z LR i PS'em
obudowe mialem stara, DVD takze mi sie ostalo...

pozdrawiam
M.

kZC_
22-07-2010, 01:35
tylko i wyłącznie składak! Chcesz wydać ok 2000, 2000 czy np 2300?
wbrew pozorom , AMD ma wydajniejsze obecnie procesory od swoich rówieśników u Intela

1 zestaw: 1800zł
Procesor : AMD Athlon II X3 435 - 295 zł
Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 249 zł
RAM : 2x GoodRam 2GB 1333MHZ - 398 zł
Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4850 1GB - 450 zł
Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN - 169 zł
HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł
Napęd : Samsung SH-223L SATA Lightscribe - 99 zł

2 zestaw - trochę droższy.. 2300zł
Procesor : AMD Phenom II X2 555 Black Edition C3 - 405 zł
Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS10X Performa - 130 zł
Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 249 zł
RAM : 2x GoodRam 2GB 1333MHZ - 398 zł
Karta Graficzna : Asus Radeon HD5770 1GB CuCore - 669 zł
Zasilacz: BeQuiet PurePower L7 430W - 199 zł
HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł
Napęd : Samsung SH-223L SATA Lightscribe - 99 zł

muchografia
22-07-2010, 01:45
Nie wiem na ile te testy sa wiarygodne, ale może sie przyda takie oto zestawienie:

http://www.chip.pl/ranking/podzespoly-pc/procesory

stig
22-07-2010, 01:53
chce kupić jednostkę centralną za ok 2000zł. Stoję przed wzięciem czegoś z HP czy Dela albo składa ze sklepu komputerowego.Tylko skladak, ale doloz jeszcze z 500 zl, zebys za rok czy dwa znowu nie wymienial (szczegolnie zwroc uwage na zasilacz i pamieci).
Za 2 K to z DELLa czy HP dostaniesz co najwyzej komputerek do pracy biurowej, a nie stacje graficzna. ;)

costi
22-07-2010, 07:02
Pozstaje mi sie tylko podpisac pod postami kolegow. Self-made is best made ;)

sokrates
22-07-2010, 07:19
zgadzam się że w w/w kwocie to stacji markowej nie kupisz, faktycznie za 2000 lepiej kupić dobrego składaka, ale sytucja diametralnie się zmienia przy kwotach powyżej 3500 zł - tu nikt mnie nie przekona że składak (często gęsto z przypadkowo dobranych podzespołów) będzie lepszy od markowego Della czy HP. Mam ponad 100 komputerów pod opieką w firmie i wiem jak pracują składaki, a jak pracują stacje graficzne od HP :-) Jak ktoś twierdzi inaczej to oznacza że nigdy nie pracował na dobrej stacji HP czy Dell.

pukas
22-07-2010, 08:45
chce kupić jednostkę centralną za ok 2000zł. Stoję przed wzięciem czegoś z HP czy Dela albo składa ze sklepu komputerowego. Zależy mi na stabilności i wydolności sprzętu. Jaką drogę byście wybrali i dlaczego?

Dziękuję

zacznijmy od tego że Dell czy HP to też składaki - ani del ani hp nie produkują podzespołów dla sprzętu firmowanego przez siebie - jak rozkręcisz np. monitor to w środku jest naklejka samsung, czasami jednak brak loga dostawcy tylko numer żeby nie można było podpatrzeć u kogo się zaopatrują. Czy są stabilniejsze ? pewnie tak bo większość ludzi kupujących komputer do poskładania sugeruje się głównie ceną i nie zwracają uwagi na różne drobiazgi mogące wpłynąć na stabilność pracy komputera :-) ja swój wyłączam w celach konserwacji raz - dwa razy do roku :-)

pukas
22-07-2010, 08:47
zgadzam się że w w/w kwocie to stacji markowej nie kupisz, faktycznie za 2000 lepiej kupić dobrego składaka, ale sytucja diametralnie się zmienia przy kwotach powyżej 3500 zł - tu nikt mnie nie przekona że składak (często gęsto z przypadkowo dobranych podzespołów) będzie lepszy od markowego Della czy HP. Mam ponad 100 komputerów pod opieką w firmie i wiem jak pracują składaki, a jak pracują stacje graficzne od HP :-) Jak ktoś twierdzi inaczej to oznacza że nigdy nie pracował na dobrej stacji HP czy Dell.

pracuje na dellu, pracowałem na HP - jak pisałem wyżej, oni też składają te komputery, z tych samych części które każdy może kupić w sklepie oddzielnie.

stig
22-07-2010, 08:56
pracuje na dellu, pracowałem na HP - jak pisałem wyżej, oni też składają te komputery, z tych samych części które każdy może kupić w sklepie oddzielnie.Tyle, ze (teoretycznie) maja przetestowana wspolprace kazdego podzespolu z kazdym pozostalym, ktory w budzie siedzi. No i Dell czy HP raczej nie wsadzi zasilacza firmy "Krzak", ktory moze nie zniesc obciazenia klamotami, ktore tam siedza, lub spali sie sam z siebie po miesiacu. Do tego gwarancja realizowana via door2door, prowizja dajaca sensowna pieniazki (za markowanie tego sprzetu, utrzymanie salonow i wspomnianego serwisu) i juz wiadomo z czego robia sie takie kwoty.

Greg77
22-07-2010, 09:16
zacznijmy od tego że Dell czy HP to też składaki - ani del ani hp nie produkują podzespołów dla sprzętu firmowanego przez siebie - jak rozkręcisz np. monitor to w środku jest naklejka samsung, czasami jednak brak loga dostawcy tylko numer żeby nie można było podpatrzeć u kogo się zaopatrują. Czy są stabilniejsze ? pewnie tak bo większość ludzi kupujących komputer do poskładania sugeruje się głównie ceną i nie zwracają uwagi na różne drobiazgi mogące wpłynąć na stabilność pracy komputera :-) ja swój wyłączam w celach konserwacji raz - dwa razy do roku :-)

Dell do Polski przyszedl z Limerick w Irlandii, tak sie sklada, ze nie pracowalem nigdy dla della ale mialem okazje pracowac dla firm dostarczajacych czesci......
Tak wiec dyski byly normalnie opisane WD albo SEAGATE, pamiatki HYNIX albo co dziwne SAMSUNGa??! Procki wiadomo normalnie opisane......kazda czesc miala swoja naklejke i swoja firme....nie bylo zadnych numerow;)
Stabilnosc....no prawda, stabilne sa, bo sa pozadnie testowane w danych konfiguracjach....
Jednak mozna zlozyc niezlego kompa za 2tys i napewno duzo lepszego niz jakis DELL za 2tys....niestety placi sie za ten srebrny okragly znaczek na budzie......

Autorze.....sprawdz te zestawy.....dobre propozycje http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2001342&postcount=5
Od lat siedze na AMDeku i dlatego.....takich prockow nie kupisz w tej cenie od intela....
Nie mam nic do Intela.....tylko drogi jest;)

costi
22-07-2010, 14:45
Tyle, ze (teoretycznie) maja przetestowana wspolprace kazdego podzespolu z kazdym pozostalym, ktory w budzie siedzi. No i Dell czy HP raczej nie wsadzi zasilacza firmy "Krzak", ktory moze nie zniesc obciazenia klamotami, ktore tam siedza, lub spali sie sam z siebie po miesiacu. Do tego gwarancja realizowana via door2door, prowizja dajaca sensowna pieniazki (za markowanie tego sprzetu, utrzymanie salonow i wspomnianego serwisu) i juz wiadomo z czego robia sie takie kwoty.

Czemu zakladasz, ze normalny uzytkownik skladajacy sobie komputer nie moze kupic porzadnego zasilacza czy sprawdzonych czesci?

A markowe stacje robocze z reguly nie maja tych samych czesci co normalne komputery. A to plyta glowna ma inny standard, a to zlacza sa jakos dziwnie zorganizowane (zeby sie zmiescilo w mniejszej i ciasniejszej obudowie), albo ich dobor jest co najmniej dziwny. Potem czlowiek otwiera takiego kompa i sie okazuje ze obudowa nie przewiduje miejsca na kolejny dysk twardy, duzej karty graficznej nie ma jak wlozyc, bo jest tylko jeden pelnoprofilowy sledz itp.

Takze stacja robocza Della czy HP owszem, ale trzeba miec swiadomosc, ze jest to w zasadzie rozwiazanie zamkniete, ktorego rozbudowa czy modyfikacja moze byc bardzo klopotliwa.

A serwis faktycznie maja zacny, widac za co sie placi.

@Greg77 - nie ma co sie dziwic, Samsung jest najwiekszym na swiecie producentem ukladow pamieci.

stig
22-07-2010, 14:51
Czemu zakladasz, ze normalny uzytkownik skladajacy sobie komputer nie moze kupic porzadnego zasilacza czy sprawdzonych czesci?Nie zakladam, ale jednak komputery sygnowane powaznymi markami nigdy nie beda mialy szrotow, a przecietny Kowalski zamawiajacy sobie komputer w sklepiku komputerowym, chcac miec "super-hiper grafe" przewaznie przyoszczedzi wlasnie na zasilaczu (i najczesciej takze plycie, pamieciach, itd.).

Potem czlowiek otwiera takiego kompa i sie okazuje ze obudowa nie przewiduje miejsca na kolejny dysk twardy, duzej karty graficznej nie ma jak wlozyc, bo jest tylko jeden pelnoprofilowy sledz itp.Bo to sie kloci z idea markowego komputera. Takowego zamawiasz wg pracy jaka ma wykonywac, kupujesz i pracujesz. Kiedy przestaje spelniac rosnace wymagania, kupuje sie nowy.
Dokladanie dyskow czy zmiana karty graficznej, to typowe dla skladakow.

Takze stacja robocza Della czy HP owszem, ale trzeba miec swiadomosc, ze jest to w zasadzie rozwiazanie zamkniete, ktorego rozbudowa czy modyfikacja moze byc bardzo klopotliwa.Takie sa przeciez zalozenia tych maszyn -- nie rozumiem, czemu w ogole o tym wspominac...

Krzychu_Z
22-07-2010, 15:44

Ja pracowałem - na HP Visualize (HP-UXowy), IBMach Intellistation, różnorakich Dellach Precision i ostatnio HP-kach xw8600 i z800 - w firmie mamy ich dobrze ponad 1000... W przeciągu 10 lat zawodowej pracy te markowe stacje padły mi więcej razy niż własnoręczne składaki (które nie padły wcale) będąc na oko 5-cio krotnie droższe...
Nie dalej jak miesiąc temu padł mi lapek Della - miesiąc miał, kosztował z 8kpln...

costi
22-07-2010, 15:45
Nie zakladam, ale jednak komputery sygnowane powaznymi markami nigdy nie beda mialy szrotow, a przecietny Kowalski zamawiajacy sobie komputer w sklepiku komputerowym, chcac miec "super-hiper grafe" przewaznie przyoszczedzi wlasnie na zasilaczu (i najczesciej takze plycie, pamieciach, itd.).
Zabierasz sie do tlumaczenia od zadniej strony. Jak ktos daje sobie wcisnac byle co, to i Dell mu nie pomoze.

A tak z ciekaowsci - w Dellach i innych markowych kompach z reguly siedza wynalazki jakichs dziwnych (lub anonimowych) firm, tyle ze dopasowane sa do sprzetu, ktory maja uciagnac.

Bo to sie kloci z idea markowego komputera. Takowego zamawiasz wg pracy jaka ma wykonywac, kupujesz i pracujesz. Kiedy przestaje spelniac rosnace wymagania, kupuje sie nowy.
Dokladanie dyskow czy zmiana karty graficznej, to typowe dla skladakow.

Czyli jak skonczy mi sie miejsce na dysku, albo zapargne miec RAID1, to siup kompa do kosza i kupujemy nowy (od razu uprzedzam - zewnetrzny magazyn nie zawsze jest rozwiazaniem)? Albo kupie nowa wersje softu, ktora wykorzystuje do obliczen karte graficzna i dzieki temu dziala 5x szybciej? Zamiast kupic karte za 300zl mam wydac 3500zl na nowa stacje robocza, ktorej polowa mocy obliczeniowej bedzie lezec odlogiem? 3500zl dlatego, ze sensowna karta graficzna - czytaj Quadro, bo o stacji roboczej mowa - jest wg. markowych producentow ficzerem z nie wiadomo jakiej polki. A funkcjonalnosc tego Quadro (poza specyficznymi przypadkami, ale uzytkownicy tych przypadkow z reguly wiedza, ze wlasnie Quadro jest im potrzebne) mozna miec tez na zwyklym odpowiedniku Geforce kosztujacym ulamek ceny Quadro.

Krzychu_Z
22-07-2010, 15:47
C

A markowe stacje robocze z reguly nie maja tych samych czesci co normalne komputery. A to plyta glowna ma inny standard, a to zlacza sa jakos dziwnie zorganizowane (zeby sie zmiescilo w mniejszej i ciasniejszej obudowie), albo ich dobor jest co najmniej dziwny. Potem czlowiek otwiera takiego kompa i sie okazuje ze obudowa nie przewiduje miejsca na kolejny dysk twardy, duzej karty graficznej nie ma jak wlozyc, bo jest tylko jeden pelnoprofilowy sledz itp.

Takze stacja robocza Della czy HP owszem, ale trzeba miec swiadomosc, ze jest to w zasadzie rozwiazanie zamkniete, ktorego rozbudowa czy modyfikacja moze byc bardzo klopotliwa.

Chyba piszesz o markowych biurowcach i wtedy to jest prawda. Stacje (przynajmniej HP bo takich używałem przez ostatnie 5 lat) mają genialne obudowy (chętnie bym taką dla składaka kupił :) ) , pełno miejsca w środku (m.in. na dyski), karty to z reguły Quadro więc miejsca na jej ewentualne zastąpienie jest pełno bo Quadro małe nie są....
W naszym dziale IT co chwila przekładają różne w nich rzeczy, bo ich niezawodność (o której ktoś tu pisał) to niestety mit....

maly5
22-07-2010, 16:11
serwerowe obudowy HP czy Della to wypas. czesci bedace w srodku - czasem wypas a czasem nie. serwis obu firm.. Della lubie, choc widzialem juz jak nie wiedza co zrobic. HP - na szczescie od jakiegos czasu nie musialem miec do czynienia. nie wiem - moze sie cos zmienilo, ale od lat to byl dramat i doproszenie sie czasem o zwrot sprzetu bylo kuriozalne (notabene dzieki nim dowiedzialem sie ze cos wymienione niekoniecznie oznacza ze dostaje sie czesc nowa.. i pewnie byloby to wybaczalne, gdyby te czesci byly sprawdzane a nie tylko wyjete z innych padak i pobieznie stestowane).
co do wyboru platformy to mimo ze nie chce mi sie od jakiegos czasu bawic w testy, to jednak podtrzymuje opinie ze do pracy to Intel.

sevenoo
22-07-2010, 16:14
tak lekko offtopowo, jakbys potrzebował zasilacz taniej to mi sie kurzy w szafie chieftec 400W bo musialem wieksze bydle w nowego PC wlozyc.

sokrates
22-07-2010, 16:50
pracuje na dellu, pracowałem na HP - jak pisałem wyżej, oni też składają te komputery, z tych samych części które każdy może kupić w sklepie oddzielnie.

tak, to kup płytę główną i grafikę montowaną w stacjach HP xw 8600.... owszem kupisz - w serwisie HP w cenie wręcz zaporowej. Poza tym jak Stig zauważył, te części nie są dobierane przypadkowo, dobiera się ję aby wykluczyć wzajemne konflikty, oraz aby całość była stabilna.

raptor88
22-07-2010, 18:59
Hehe, ale OFF TOP! :D

A.n.d.r.e.V
22-07-2010, 19:19
się podepne....
chcę kupić składaka który będzie tylko i wyłącznie do LR, PS,
przynajmniej 4GB ramu-ok
ale jak z płytą główną, grafiką i prockiem??
czy na AMD PS/LR chodzi jakoś wolniej?
grafika z CUDA??

muchografia
22-07-2010, 23:54
Zabierasz sie do tlumaczenia od zadniej strony. Jak ktos daje sobie wcisnac byle co, to i Dell mu nie pomoze.

A tak z ciekaowsci - w Dellach i innych markowych kompach z reguly siedza wynalazki jakichs dziwnych (lub anonimowych) firm, tyle ze dopasowane sa do sprzetu, ktory maja uciagnac.

Tak czytam i czytam i az rozebralem swojego XPS'a hmmm... dalem sie nabic w butelke... dysk SEAGATE Momentus dostepny w zwyklym sklepie... procesor Intel tez zwykly... czy mam wymieniac dalej?

Panowie budujecie historie jakies...

Jedno jest pewne KOCHAM serwis DELL'a 4 lata gwarancji NBD bajka :) i dokladnie za to zaplacilem! a nie za czesci z fabryki "dedykowanej" "anonimowej" "nieznanej"

mowia ze kazdy swoje chwali... nie! te firmowe pudełeczka maja dużo wad

jakosc zlozenia XPS'a pozostawia wiele do zyczenia, grzeje sie to cudo strasznie...
a moze ktos mial FujitsuSiemens z palacym sie zasilaczem... a moze HP z serii dv z wada ukladu chlodzenia gdzie przy odrobinie "szczescia" uwalala sie karta graficzna (odklejala sie od plyty glownej)

i tak możemy sobie rozmawiac i rozmawiac... Produkty sygnowane (firmowe) nie sa gwarancja jakosci... daja natomiast poczucie hmmm "bezpieczenstwa" ?

pozdr
M.

costi
27-07-2010, 06:47
Nie rozmawiamy o laptopach, tylko o komputerach stacjonarnych - to robi roznice, bo o ile istnieje od biedy cos takiego jak "niemarkowy laptop" (wszelkie Compale), to jednak nie da sie takowego zlozyc samemu.
A otworz stacjonarke i zobacz, jaki siedzi tam zasilacz ;)

@A.n.d.r.e.V - a PS lub LR wykorzystuje CUDA? Jesli nie, to nie ma sie co napinac na nVidie koniecznie. Jesli ma byc taniej, to plyta pod AMD z porzadna zintegrowana grafika i jakims x4. Mozna tez jakas plyte na socket 1156 pod Intela i do tego Core i3 albo i5 (zaleznie od zasobow portfela), one rowniez maja zintegrowany uklad graficzny.

Greg77
27-07-2010, 08:48
A otworz stacjonarke i zobacz, jaki siedzi tam zasilacz ;)

Tak sie sklada ze mam w szafce awaryjnie zasilke z jakiego Optiflexa Della i jest to moi drodzy Forton a jedyny jego problem to 230W ktore jest poprostu obliczone pod dana stacje robocza;) Z tym, ze jestem pewien, ze tyle ma;)

Jak juz pisalem powyzej, pracowalem w firmie ktora magazynowala czesci dla Della i wysylala je do fabryki Della na ich zamowienie.....nie ma NO NAME!
Kazda czesc jest pozadnej firmy, sam chcial bym takie czesci miec.....no mam lepsze;)
Sorry ale pamieci to glownie Hynix, dyski Seagate lub WD, Procki to wiadomo, plyty glowne to z zasady ASUSy produkowane pod dela ale z tymi samymi oznaczeniami jak ASUS......oczywiscie inne firmy tez sa.....
Dell nie pakuje No Namow......
Drugi przyklad to znajomy ktory szefuje firmie testujacej sprzet dla Della w Lodzi.......on wie najlepiej co maja;)
Choc ja jestem za skladakiem, nie pakuje taniego sprzetu, wiem co mam, wiem co moge......poza tym jestem maniakiem ciaglego ulepszania;)

Winio
27-07-2010, 09:56
Ja również jestem za składakiem, ale tylko i wyłącznie oparty na markowych podzespołach. Nie oszczędzaj na zasilaczu, płycie głównej i RAM. Polecam również zastosowanie dysku SSD przynajmniej na system + wydajny i pojemny na dane

sokrates
28-07-2010, 14:58
tylko nie oszczędzając i pakując markowe podzespoły wychodzi cenowo podobnie jak markowy dell - a nie masz pewności że po jakiejś tam aktualizacji sterowników grafiki nie pogryzie się to ze sterownikiem MOBO.... itp itd. do tego dochodzi serwis - w przypadku della czy HP - tzw. wzór ogólnowojskowy nr. 0001.

costi
28-07-2010, 17:28
tylko nie oszczędzając i pakując markowe podzespoły wychodzi cenowo podobnie jak markowy dell - a nie masz pewności że po jakiejś tam aktualizacji sterowników grafiki nie pogryzie się to ze sterownikiem MOBO.... itp itd. do tego dochodzi serwis - w przypadku della czy HP - tzw. wzór ogólnowojskowy nr. 0001.

W zyciu nie wychodzi podobnie co Dell. Rzuc jakims Dellem, to zlozymy kontrpropozycje. ;) Swoja droga, obecnie nie da sie kupic niemarkowych podzespolow - problemy moga byc jedynie z pamieciami niewiadomego pochodzenia (najczesciej wyciaganymi z... biurowych Delli, HP itp.).

Co do gryzienia sie sterownikow - stare dzieje, obecnie, kupujac produkt cywilizowanego producenta, nie ma zadnych problemow. Juz nawet nie wspominam o tym, ze w Windows 7 sprawe sterownikow zalatwia z reguly Windows Update ;)

sokrates
28-07-2010, 18:25
W zyciu nie wychodzi podobnie co Dell. Rzuc jakims Dellem, to zlozymy kontrpropozycje. ;) Swoja droga, obecnie nie da sie kupic niemarkowych podzespolow - problemy moga byc jedynie z pamieciami niewiadomego pochodzenia (najczesciej wyciaganymi z... biurowych Delli, HP itp.).

Co do gryzienia sie sterownikow - stare dzieje, obecnie, kupujac produkt cywilizowanego producenta, nie ma zadnych problemow. Juz nawet nie wspominam o tym, ze w Windows 7 sprawe sterownikow zalatwia z reguly Windows Update ;)

rzucam: Dell 430L i5-750 - 2300 netto
4GB 320GB DVDRW 19in1 G310_512 DVI/HDMI Win7pro64+W9.0 3YNBD
w porównaniu do mojego domowego składaka o podobnej konfiguracji, z lepszą grafiką ATI HD5750 oraz 2 dyskami RAID0 ten dell działa zauważalnie szybciej (systemy te same W7 64 bit - na dellu Professional, w domu Home Premium)

odnośnie niemarkowych podzespołów miałem na myśli szajsowate płyty Asrocka + badziewne pamięci no-name + shitowa grafika dopełniona zasilaczem Modecom 600W za 130 zł a całość w plasticzanej obudowie za 80 zł w której nie ma prawidłowego przepływu powietrza. Będzie tanio - będzie, będzie się zawieszać - będzie!

dem
28-07-2010, 19:10
Ja uwielbiam, a w zasadzie uwielbiałem, grzebać w bebechach kompa i dlatego nie wyobrażam sobie kupić markowej blachy (może jeszcze z plombą?). Custom made, to custom made. Oczywiście podstawa to samodzielne złożenie wszystkiego od podstaw. To jest największa przyjemność i satysfakcja. To tak jakbym napisał powieść, a nie ją tylko przeczytał.

Tak (http://www.occur.pl/images/0245c46c/622bd16d/cd3b49b48f.jpg) wyglądał mój ostatni, dopieszczony blaszak (chyba gdzieś w 2007). Dlaczego ostatni? Bo utopiłem w kompie tyle kasy, że postanowiłem kupić laptopa i pójść na odwyk :D

costi
29-07-2010, 01:11
@sokrates: propozycje zestawu podam jutro.
Co do plyt Asrocka - moze sie zdziwisz, ale ta firma bardzo sie wyprostowala i z badziewiem nie ma juz nic wspolnego. Nie robia plyt straszliwie wypasionych, z chipsetami z najwyzszych polek i wymyslnymi chlodzeniami, ale w nizszych segmentach cenowych nie maja sobie rownych. A haslo badziewie najczesciej kojarzone jest obecnie z Gigabyte, ktory wydaje plyty jakby mial biegunke, a nie chce im sie dopracowac produktow.

Greg77
29-07-2010, 07:01
A haslo badziewie najczesciej kojarzone jest obecnie z Gigabyte, ktory wydaje plyty jakby mial biegunke, a nie chce im sie dopracowac produktow.

Pelna zgoda!

Pamieci w Dellu nie sa szitowatych firm w 90% jest to Hynix! Bywaja tez Corsair.......Hynixy sa z naklejka Hynix na kazdej pamiatce, Corsair natomiast bywa bez naklejki z nazwa firmy ale sa w pudelkach Corsair po 100szt.

gary
29-07-2010, 07:22
5 miesiecy temu zamówiłem składaka z komputronika za 6K - doliczają bodaj 49pln za złożenie i przygotowanie do pracy. Znam wszystkie podzespoły, trochę spędziliśmy w sklepie nad ich wyborem i wiem że niespodzianek w śrdoku nie mam. Składak nie składak - kupować z głową :)

costi
29-07-2010, 09:48
Pelna zgoda!

Pamieci w Dellu nie sa szitowatych firm w 90% jest to Hynix! Bywaja tez Corsair.......Hynixy sa z naklejka Hynix na kazdej pamiatce, Corsair natomiast bywa bez naklejki z nazwa firmy ale sa w pudelkach Corsair po 100szt.

Gwoli scislosci - Hynix jest producentem samych kostek pamieci, tak jak Elpida, Quimonda czy Samsung (i pewnie ktos jeszcze). Niektorzy producenci pamieci zostawiaja oryginalne oznaczenia na kostkach, inny decyduja sie na wlasne lub ich calkowity brak.
Tak wiec owe Corsairy tez moga byc na Hynixach, kto wie ;)

Greg77
29-07-2010, 10:28
Gwoli scislosci - Hynix jest producentem samych kostek pamieci, tak jak Elpida, Quimonda czy Samsung (i pewnie ktos jeszcze). Niektorzy producenci pamieci zostawiaja oryginalne oznaczenia na kostkach, inny decyduja sie na wlasne lub ich calkowity brak.
Tak wiec owe Corsairy tez moga byc na Hynixach, kto wie ;)

Mozliwe, ale nie powiesz ze te pamieci nie sa testowane (sa bo moj znajomy testuje dla della:D), sprzet jest pewny ja jednak jestem skladak:D

Dantenius
29-07-2010, 12:03
Szanująca firma w której kupisz części do składaka złoży ci je gratis i będą miały lepsze parametry niż w firmowym, gotowiec HP daje ci gwarancję i pewność działania przez co najmniej 3 lata ale do 2000 nie dostaniesz w nim innej grafiki niż wbudowana w chipset, małą obudowę i żadne możliwości rozbudowy - HP stosuje też własne patenty na wentylatorek, takie że inny niż HP nie pasuje, często nie da się włożyć innych pamięci - bo zastosowali niskoprofilowe i normalne się nie mieszczą, możesz dostać laptopowy napęd optyczny - drogi w wymianie a zużyje się po roku i czekasz 30 min na nagranie płyty, już nie mówiąc o oferowaniu w firmowym kompie znikomo małych dysków twardych, w składaku spokojnie dostaniesz 2x500GB - gdzieś te zdjęcia trzeba pomieścić - najlepiej w dwu kopiach...

Jako informatyk z 15 letnim stażem przestrzegam przed gó..em zwanym AMD - peany na temat jego wydajności są czystą fantastyką, odpalenie Photoshopa i kilku innych aplikacji poskutkuje przestojami po kilkanaście sekund przy klikaniu w jakiekolwiek opcje - wszelkie testy są optymalizowane pod AMD a jak uda sięzobaczyć test nieoptymalizowany to AMD zystkuje jakieś 50%$ wydajności porównywalnego Intela.

Kyle
29-07-2010, 13:38
Jako informatyk z 15 letnim stażem przestrzegam przed gó..em zwanym AMD - peany na temat jego wydajności są czystą fantastyką, odpalenie Photoshopa i kilku innych aplikacji poskutkuje przestojami po kilkanaście sekund przy klikaniu w jakiekolwiek opcje - wszelkie testy są optymalizowane pod AMD a jak uda sięzobaczyć test nieoptymalizowany to AMD zystkuje jakieś 50%$ wydajności porównywalnego Intela.
I to pisze informatyk? Nie ośmieszaj się. Swoją drogą jako informatyk powinieneś wiedzieć że akurat Photoshop/programy Adobe (przynajmniej CS4) jest optymalizowany pod Intel'a (wystarczy popatrzyć na testy wydajności w tym programie). Co do "przestojów" to sam piszesz o fantastyce.

Jeśli chodzi o wydajność w innych aplikacjach (3D Studio MAX)/aplikacjach innych firm niż adobe, to już jest normalnie ... nie ma faworyzowania produktów jednej firmy.

Osobiście kupowałem dla siebie procesory obu firm ... w pracy też mam produkty obu firm - nie ma problemów wskazujących która firma robi gorsze procesory.

Tak więc panie "informatyku" ... fanboystwo nie przystoi.

sokrates
29-07-2010, 14:30
Jako informatyk z 15 letnim stażem przestrzegam przed gó..em zwanym AMD - peany na temat jego wydajności są czystą fantastyką, odpalenie Photoshopa i kilku innych aplikacji poskutkuje przestojami po kilkanaście sekund przy klikaniu w jakiekolwiek opcje....

Nosz widać że waść zaciął się na AMD za czasów K6 i od tamtej pory nie miałeś procesora AMD.... Na moim leciwym AMD X2 CS4 lata aż miło, Tiffy z 12 Mpix obrabiam bez zbędnych zastojów. więc nie wiem o jakich procesorach AMD waść się wypowiadasz?

P.S. Informatyk z 9 letnim stażem...

Greg77
29-07-2010, 16:21
Jako informatyk z 15 letnim stażem przestrzegam przed gó..em zwanym AMD

Informatyk bez szkoly z 15 letnim stazem:D
No chyba cos masz do AMD......mam Phenoma II X2 550 BE kreconego na 3,6ghz i slowa zlego nie powiem jezeli chodzi o prace tego procesora!
Nie pluje na Intela, bo uwazam, ze jest bardzo dobry, ale za nazwe placic nie bede!
Moj AMD moze byc nawet nieco slabszy, przy obrobce zdjec tego nie odczuje, za reszte dokupie RAMu:D

costi
29-07-2010, 18:48
Mozliwe, ale nie powiesz ze te pamieci nie sa testowane (sa bo moj znajomy testuje dla della:D), sprzet jest pewny ja jednak jestem skladak:D

Oczywiscie, czy ja gdziekolwiek zasugerowalem cos innego?

Posta kolegi Dantenius skomentowali inni, wiec na szczescie nie musze sie meczyc ;)

sokrates - nie zapomnialem o zestawie dla Ciebie, ale musisz poczekac do jutra, dzis mi wpadlo co innego i nie mialem czasu przysiasc.

paraki
29-07-2010, 19:30
Intel (pierwszy mój) Q9450 + 4Gb OCZ Reaper + 2xWD (Raid0)150Mb Raptor + 2x Seagate (Raid0) 500Mb + starusienka już EAH 3870 to wszystko na Zalmanie ZM-750HP + Thermaltake Xaser VI. Taki oto składak, którego nie zamienię na żadnego markowego... (Aha, mobo asus maximus extreme...). Jak złożysz świadomie, na pewno się opłaci...

mateo912
29-07-2010, 19:41
Paraki zmień MB na GB ;)

paraki
29-07-2010, 22:24
Ups.... Tera już nie mogę... ;)

costi
30-07-2010, 15:38

Zgodnie z obietnica, ponizej propozycja samodzielnie zlozonego zestawu. Wszystkie podzespoly byly brane z jednego sklepu (gral.pl), zeby zasymulowac kupowanie gotowego komputera, wiec ceny nie sa najnizsze, ale np. w zauwazalnie tanszym ram.net.pl nie maja zadnych fajnych obudow.

No to jedziemy:
- procesor Intel Core i5 750 2.8 GHz - 765zl
- plyta glowna Asus P7P55D - 455zl
- RAM 2x2GB Goodram 1333MHz CL9 - 2x154zl = 308zl
- karta graficzna GeForce 210 Palit 512MB - 298zl
- dysk Samsung F3 500GB - 159zl
- naped DVD-RW Samsung SH-S223C czarna - 75zl
- zasilacz beQuiet! Purepower L7 430W - 195zl
- obudowa Antec Three Hundred - 235zl
-Windows 7 Home Premium 64bit PL - 395zl

Razem: 2742 brutto, 2247 netto

Celowo nie wybieralem najtanszych mozliwych klockow, tylko staralem sie wybrac podzespoly na poziomie, gwarantujace dobra jakosc i mozliwosc w zasadzie dowolnej rozbudowy.
Od razu uprzedzajac pytanie: Windows 7 Professional nie wnosi kompletnie nic w stosunku do Home Premium i jest tylko wywalaniem dodatkowych 200zl bez sensu.

Przyznam, ze bardzo kusilo mnie zlozenie zestawu nieco inaczej, czyli olanie koszmarnie drogiego Intela i zlozenie zestawu na 6-rdzeniowym AMD i plycie ze zintegrowana grafika, ale mial byc mozliwie dokladny odpowiednik.

Greg77
30-07-2010, 15:46
Windows 7 Professional nie wnosi kompletnie nic w stosunku do Home Premium i jest tylko wywalaniem dodatkowych 200zl bez sensu.

Prawda!

Przyznam, ze bardzo kusilo mnie zlozenie zestawu nieco inaczej, czyli olanie koszmarnie drogiego Intela i zlozenie zestawu na 6-rdzeniowym AMD i plycie ze zintegrowana grafika, ale mial byc mozliwie dokladny odpowiednik.

Dokladnie to samo bym zrobil......nie wiem czy nawet nie poszedl bym w cztery jajka jakiegos fenoma 960 i lepsza grafike.....
No i co do Goodramu to pewien nie jestem;)

nowart
30-07-2010, 15:50
Przyznam, ze bardzo kusilo mnie zlozenie zestawu nieco inaczej, czyli olanie koszmarnie drogiego Intela i zlozenie zestawu na 6-rdzeniowym AMD i plycie ze zintegrowana grafika...

Właśnie mam dylemat - 6 rdzeniowy AMD 1055T czy porównywalny cenowo i5 750/760...
W testach zegar w zegar, zwłaszcza w aplikacjach Adobe Intel przoduje. W platformie AMD kuszą dobre, tańsze płyty główne z dobrą integrą ATI, która do wszystkiego oprócz gier spokojnie chyba wystarczy...
No i przyszłościowa podstawka AM3, bo znając Intela 1156 zaraz zniknie i za rok, dwa z modernizacji nici...

Macie jakieś sugestie? Tylko proszę bez funboystwa :)

Greg77
30-07-2010, 15:56
Właśnie mam dylemat - 6 rdzeniowy AMD 1055T czy porównywalny cenowo i5 750/760...
W testach zegar w zegar, zwłaszcza w aplikacjach Adobe Intel przoduje. W platformie AMD kuszą dobre, tańsze płyty główne z dobrą integrą ATI, która do wszystkiego oprócz gier spokojnie chyba wystarczy...
No i przyszłościowa podstawka AM3, bo znając Intela 1156 zaraz zniknie i za rok, dwa z modernizacji nici...

Macie jakieś sugestie? Tylko proszę bez funboystwa :)

Wiesz co, mysle ze ta wydajnosc Intela mierzona jest juz dla "onanistow sprzetowych" mysle ze nie zauwazysz roznicy przy pracy!
A szesciu jajek i tak narazie nie wykozystasz ale zawsze mozesz powiedziec ze masz szesc rdzeni;)

nowart
30-07-2010, 17:08
Tak nie do końca onanistów - to nie dyskusja na forum fotograficznym o pikselach i wykresach :D
Skoro w testach na aplikachach Adobe wychodzi np różnica 10 sekund między nimi przy obróbce jakiegoś tam zdjęcia/zadania to już chyba warto pochylić się chwilę dłużej nad wyborem. Tym bardziej, że ja komputer ma służyć wydajnie przez najbliższych parę lat.
Obecnie mam 2gb ramu i C2D podkręconego na 2.6Ghz i daje radę wyśmienicie. Gdybym nie miał możliwości okazyjnego odsprzedania/zakupu nowego to pewnie bym nie zmieniał...
Jakieś konkretniejsze sugestie? :)

Greg77
30-07-2010, 18:03
Ok jak podchodzisz do obrobki przemyslowo to tylko Intel a wtedy przy konwersjii np:100 plikow to odczujesz;)

costi
30-07-2010, 18:14
No i co do Goodramu to pewien nie jestem;)

Goodram to dobra firma, no i polska ;) Ale jak ktos chce, to w bardzo podobnej cenie sa Kingstony i budzetowa seria Corsaira.

nobi85
30-07-2010, 18:18
Nie da się jednoznacznie stwierdzić ze Intel będzie szybszy w PS od AMD lub na odwrót. Wpływ na to ma wiele innych rzeczy i to co dokładnie robimy. Prosty przykład: jakiś czas temu zapuściłem jakiś Photoshopowy test na moim 4-jajowym Phenomie II i na firmowym Macu Pro 2xQuadXeon (16 wątków). I wiecie co? Mój był szybszy, a zdrowy rozsądek podpowiada ze powinno być na odwrót.

nowart
30-07-2010, 19:49
Da się, da. Wystarczy przeprowadzić test na identycznych konfiguracjach (w przypadku dwóch platform jak najbardziej zbliżonych ze względu na inny chipset, ale to już niuanse). Z tego co opisałeś test jest absolutnie nie reprezentatywny bo wiemy o nim tylko to, że były zastosowane dwa różne procesory na dwóch kompletnie różnie platformach...

Greg77 - tu nie chodzi o codzienny, hurtowy przemiał tysięcy rawów. Zdaje sobie sprawę, że w normalnym, codziennym użytkowaniu różnicy nie zobaczę. Ba, nawet mój leciwy C2D E4300 (oc 2.6) daje bez najmniejszego problemu radę z większością zastosowań. Chodzi o takie unowocześnienie platformy aby nawet za 5 lat dawał radę tak, jak obecny, 4 letni staruszek dzisiaj. A jeśli przy okazji przerzuci mi np 500 rawów do jpega w 5 minut zamiast w 20 to tylko się cieszyć ;)

raptor88
30-07-2010, 20:26
Przecież nie od dziś wiadomo, że Intel ma lepszą wydajność przy tym samym takcie. Nie trzeba odprawiać czarów z testami żeby to wykazać. Na dodatek amd ciągnie trochę więcej prądu.

Kyle
30-07-2010, 20:41
Przecież nie od dziś wiadomo, że Intel ma lepszą wydajność przy tym samym takcie. Nie trzeba odprawiać czarów z testami żeby to wykazać. Na dodatek amd ciągnie trochę więcej prądu.Obecnie faktycznie tak jest ... ale nie zawsze tak było ... np. Pentium 4 vs. Athlon XP

raptor88
30-07-2010, 23:26
Tak, Athlonik 64 łoił skórę, miałem wtedy 3200+ [email protected]. :D

Greg77
31-07-2010, 01:14
Chodzi o takie unowocześnienie platformy aby nawet za 5 lat dawał radę tak, jak obecny, 4 letni staruszek dzisiaj.

To jest niemozliwe!:mrgreen:

A jeśli przy okazji przerzuci mi np 500 rawów do jpega w 5 minut zamiast w 20 to tylko się cieszyć ;)

Jak by byla taka roznica w wydajnosci to kupil bym Intela......stac mnie!

costi
31-07-2010, 02:07
Przecież nie od dziś wiadomo, że Intel ma lepszą wydajność przy tym samym takcie. Nie trzeba odprawiać czarów z testami żeby to wykazać. Na dodatek amd ciągnie trochę więcej prądu.

Z tym pradem to chyba nie bardzo, ale musialbym sprawdzic...

Natomiast AMD na ta przewage nad Intelem, ze jest zauwazalnie tansze, wiec jako kompromissowe rozwiazanie wydajnosc/cena wypada duzo lepiej. Natomiast jak ktos szuka wydajnosci bez wzgledu na koszty, to zostaje Intel.

Kyle
31-07-2010, 02:22
Z tym pradem to chyba nie bardzo, ale musialbym sprawdzic...

Natomiast AMD na ta przewage nad Intelem, ze jest zauwazalnie tansze, wiec jako kompromissowe rozwiazanie wydajnosc/cena wypada duzo lepiej. Natomiast jak ktos szuka wydajnosci bez wzgledu na koszty, to zostaje Intel.
Sytuacja zaczyna się komplikować kiedy bierzesz pod uwagę pobór energii/cenę procesora/wydajność/cenę płyty.

Ja np. szukam czegoś przyzwoicie energooszczędnego by było cicho ale mimo to w miarę wydajnie. Athlon II X2 260 to za mało pod wzgl. wydajności. X2 550 itp. czyli kastrat 4 rdzeni do dwóch pobiera całkiem sporo energii a wydajnościowo też nie powala. Z kolei najszybsze modele 4 rdzeniowe Phenom II z TDP 65W (Phenom II 910e) takie tanie nie są ... dla porównania warto zwrócić uwagę na i3 550 (TDP 73W, ale jeśli nie będę używał zintegrowanego GPU to będzie w praktyce pewnie nawet mniej niż 65W) - patrz na pomiary zużycia energii i wydajność (nawet w aplikacjach korzystających efektywnie z 4 rdzeni)+ cenę procesora i płyty.

eagis
31-07-2010, 13:46
Ja też teraz stoję przed zakupem nowego kompa. Zastanawiam się, czy jest sens wydawać kasę na kartę graficzną, inną niż zintegrowana. Nie gram w ogóle, a PS w zasadzie nie korzysta za mocno z karty graficznej? Odczuję jakąś różnicę w prędkości działania ps'a pomiędzy kartą za 600 a zintegrowaną?

docxxx
31-07-2010, 13:56
Kup jakas Nvidie z CUDA. Nie kosztuje majatek a CS5 potrafi pomoc.

Greg77
01-08-2010, 00:47
Ja też teraz stoję przed zakupem nowego kompa. Zastanawiam się, czy jest sens wydawać kasę na kartę graficzną, inną niż zintegrowana. Nie gram w ogóle, a PS w zasadzie nie korzysta za mocno z karty graficznej? Odczuję jakąś różnicę w prędkości działania ps'a pomiędzy kartą za 600 a zintegrowaną?

Moze i wielkiej roznicy nie odczujesz al ekto kaze kupowac Tobie karte za 600zl.....??? Kup cos do 250-300zl i wystarczy a osobna grafa to osobna grafa!

eagis
01-08-2010, 10:10
Moze i wielkiej roznicy nie odczujesz al ekto kaze kupowac Tobie karte za 600zl.....??? Kup cos do 250-300zl i wystarczy a osobna grafa to osobna grafa!

Tak też wybrałem, jak pisałem w sąsiednim wątku padło na zestaw:

Procek: i5-750 (780 zł)
płyta: MSI P55M-GD45 mATX (380zł)
karta: MSI N9500GT z CUDA, 1GB (200zł)
pamięć: sparowane 2x2GB DDR3 HyperX (400zł)
dysk, DVD
obudowa: Antec Minuet 350 Desktop SFF 350W (500zł)

Ceny z krakowskiego BINO.

costi
01-08-2010, 13:47
Mowiac szczerze, jakbym mial kupowac grafe za 200zl to juz bym wolal plyte z dobra integra... efekt koncowy w zasadzie taki sam, a przynajmniej troche kasy w kieszeni. ;)

eagis
01-08-2010, 14:19
Ale chyba nie ma zintegrowanych z CUDA.

Greg77
01-08-2010, 18:28
Tak a poza tym integra kozysta z twojego RAMu.....

costi
02-08-2010, 08:37
Ale chyba nie ma zintegrowanych z CUDA.

GF 9300 i 9400 (ION), nie wiem czy 8400 obsluguje CUDA, ale chyba tez.

@greg77 - ile tego ramu wezmie- 16 czy 32MB? Na bufor ramki tyle spokojnie styknie. Nie dramatyzujmy. ;)

ku6i
03-08-2010, 22:28
Troszkę odgrzeję kotleta. Przypomnijmy:

Zgodnie z obietnica, ponizej propozycja samodzielnie zlozonego zestawu. Wszystkie podzespoly byly brane z jednego sklepu (gral.pl), zeby zasymulowac kupowanie gotowego komputera, wiec ceny nie sa najnizsze, ale np. w zauwazalnie tanszym ram.net.pl nie maja zadnych fajnych obudow.

No to jedziemy:

Celowo nie wybieralem najtanszych mozliwych klockow, tylko staralem sie wybrac podzespoly na poziomie, gwarantujace dobra jakosc i mozliwosc w zasadzie dowolnej rozbudowy.
Od razu uprzedzajac pytanie: Windows 7 Professional nie wnosi kompletnie nic w stosunku do Home Premium i jest tylko wywalaniem dodatkowych 200zl bez sensu.

Ok, costi, złożyłeś kompa całe 53 zł tańszego, ale zapomniałeś o jednej rzeczy:

I Twoje wyliczenia diabli wzięli... Co jak co, ale ten "detal" przy jakichkolwiek innych zastosowaniach niż hobbystyczne mielenie pojedynczych rawów ma kluczowe znaczenie.

cinki23
03-08-2010, 22:42
I Twoje wyliczenia diabli wzięli... Co jak co, ale ten "detal" przy jakichkolwiek innych zastosowaniach niż hobbystyczne mielenie pojedynczych rawów ma kluczowe znaczenie.
A co to oznacza bo w sumie to nie mogę znaleźć odpowiedzi co to za oznaczenie i czego dotyczy??

Kyle
03-08-2010, 22:43
A co to oznacza bo w sumie to nie mogę znaleźć odpowiedzi co to za oznaczenie i czego dotyczy??
3 lata gwarancji "następnego dnia roboczego" zapewne.

nowart
03-08-2010, 22:47
Tylko zwróć uwagę na jakich podzespołach. Bo póki co opis konfiguracji w.w. Della nie różni się niczym od zestawów sprzedawanych w Realu. Wiadomo wszystko i nic zarazem.
Dell pewnie wetknął tam najtańszą MB, pamięci, dysk, grafikę jakie się dało - oby tylko z zaleceniami producenta było to kompatybilne (najczęściej sprowadza się do sprawdzenia kompatybilności kości pamięci z płytą główną). Taki zestaw może złożyć każdy z nas, zachowując dobrą jakość i to znacznie taniej niż wspomniane 53złote...
Oczywiście zaletą Della jest gwarancja NBD - to niewątpliwy atut.

ku6i
04-08-2010, 01:05

Mniej więcej to co napisał Kyle. Następnego dnia roboczego przyjeżdża do Ciebie technik z Della i naprawia na miejscu sprzęt.

Tylko zwróć uwagę na jakich podzespołach. Bo póki co opis konfiguracji w.w. Della nie różni się niczym od zestawów sprzedawanych w Realu. Wiadomo wszystko i nic zarazem.
Dell pewnie wetknął tam najtańszą MB, pamięci, dysk, grafikę jakie się dało - oby tylko z zaleceniami producenta było to kompatybilne (najczęściej sprowadza się do sprawdzenia kompatybilności kości pamięci z płytą główną). Taki zestaw może złożyć każdy z nas, zachowując dobrą jakość i to znacznie taniej niż wspomniane 53złote...
Oczywiście zaletą Della jest gwarancja NBD - to niewątpliwy atut.

Wiadomym jest, że Dell nie wrzuci tam sprzętu, który za te pieniądze możesz kupić samemu + ekstra 3 lata gwarancji NBD. Chcąc nie chcąc sprzęt musi być mniej wydajniejszy od składaka za te same pieniądze. Co do tych testów stabilności i kompatybilności, to osobiście nie miałem okazji dłużej pracować na Dellowym czy HaPkowym sprzęcie, więc nie będę się wypowiadał, ale w tym wątku kto inny mówił o testach sprzętu dla Della i nie mam powodów żeby tej osobie nie wierzyć.
Wracając do clue mojej wypowiedzi. Właśnie ta gwarancja jest czymś, co w przypadku, gdy nie jest konieczna stacja robocza a jedynie w miarę prosta maszyna do pracy jest argumentem który wart jest paru stówek więcej. Jak to ktoś ładnie tutaj napisał "poczucie bezpieczeństwa".
Gdy masz małą firmę bez własnego działu IT to raczej nie ma się funduszy i możliwości na zapasowy sprzęt, który będzie czekał w szafie gdy będzie potrzebny. A w razie jakiejkolwiek awarii sprzętu kupionego w sklepie "u Kazia" w ciągu 1 dnia roboczego padnięty podzespół (przy dobrych wiatrach) trafi co najwyżej do serwisu producenta. Zakładając, że sklep jest na miejscu a nie gdzieś na drugim końcu Polski.

mateo912
04-08-2010, 08:55
Ku6i a Ty myślisz że serwisant od della przyjeżdża z całym workiem części? Na pewno nie. Przyjedzie sprawdzi co jest jak da się na miejscu naprawić to to zrobi a jak nie to zabiera kompa do siebie.
Taką gwarancję to ja będę miał w każdym sklepie komputerowym, zajmującym sie składaniem PCtów, u siebie w mieście.

eagis
04-08-2010, 13:53
Ja mam w pracy oryginalnego Della - jakość wykonania - rewelacja. Widziałem wiele składaków i daleko im do Della, mając na uwadze solidność i przemyślunek montażu. Poza tym komp ma 5 lat - do tej pory ani jednego problemu.

Kyle
04-08-2010, 14:14
Ja mam w pracy oryginalnego Della - jakość wykonania - rewelacja. Widziałem wiele składaków i daleko im do Della, mając na uwadze solidność i przemyślunek montażu. Poza tym komp ma 5 lat - do tej pory ani jednego problemu.
Też mam w pracy DELL - do pracy gdzie kupuje się cały komputer a następnie cały wymienia DELL jest dobrym pomysłem. Jest to faktycznie solidny produkt i przemyślany konstrukcyjnie.

W domu jednak mam składaka, ... który nie jest cały wymieniany przy "upgrade" - bo po co, i który ma wysokowydajną kartę graf. do 3D a do tego jest bardzo cichy i łatwy w przebudowie/modernizacji którą wykonuję sam.

Tak wiec w pewnych sytuacjach "gotowy" DELL jest lepszym pomysłem a w innych składak.

sokrates
04-08-2010, 14:40

No to jedziemy:

To ja zostaję przy moim Dellu.... a W7 Pro wnosi bardzo dużo jeśli maszyna pracuje w domenie.

ku6i
04-08-2010, 14:48
Ku6i a Ty myślisz że serwisant od della przyjeżdża z całym workiem części? Na pewno nie. Przyjedzie sprawdzi co jest jak da się na miejscu naprawić to to zrobi a jak nie to zabiera kompa do siebie.
Taką gwarancję to ja będę miał w każdym sklepie komputerowym, zajmującym sie składaniem PCtów, u siebie w mieście.

Z całym workiem nie, wystarczy, że z tymi które potrzebuje. Poczytaj o serwisie Della i o tym jak na drugi dzień przyjeżdża gość i na miejscu wymienia całą płytę główną w laptopie. Jak takie rzeczy w ciągu 1 dnia roboczego robi Ci każdy sklep komputerowy, to pogratulować miasta.

mateo912
04-08-2010, 14:54
Jak mają na stanie to wymieniają, jak nie mają to do producenta wysyłają moją.
A skąd oni mają wiedzieć co mają przywieźć? może od razu z gotowym 2 przyjeżdżają?:)

muchografia
04-08-2010, 15:41
A skąd oni mają wiedzieć co mają przywieźć? może od razu z gotowym 2 przyjeżdżają?:)

Drogi mateo912 jestem uzytkownikiem sprzetu Dell'a i oczywiscie tylk o i wylacznie z gwarancja NBD... Dzwonisz na infolinie Della'a bo np niepokoi cie temperatura komputera (tu akurat mowie o laptopie) jest wyraznie cieply... przekazujesz ta informacje CS... mowiac ze to nagrzewanie sie laptopa zaczyna byc nieprzyjemne dla dloni i w dodatku komputer wyraznie zmulił... co sie dzieje dalej... NextBuisnesDay odwiedza Cie technik i np: wymienia plyte glowna, wymienia uklad chlodzenia, czysci uklad chlodzenia... tak! doslownie mowiac przyjezdza do mnie technik z della dmuchnac w moj wiatraczek :) Ta opcja warta jest tych kilku zl wiecej... Technik zawsze jest z kompletem potrzebnych czesci.

ku6i
04-08-2010, 17:56

Po pierwsze, podczas rozmowy telefonicznej wstępnie diagnozują usterkę, więc mniej więcej wiadomo, co ma technik wziąć ze sobą. Po drugie, wiedząc jaką masz konfigurację komputera mogą wziąć z magazynu choćby i zestaw wszystkich części, tak aby złożyć praktycznie drugiego kompa. Do samochodu bez problemu się zmieści, pociągiem go nie wysyłają (technika, nie kompa).
Mateo, czy Ty nie widzisz różnicy w strukturze pomiędzy takim Dellem czy HP a piwniczną manufakturą?

Kyle
04-08-2010, 18:02
Podaj mi co to za miasto normalnie i sklep. x-P

Kyle
04-08-2010, 18:03
Podajesz im numer kompa i znają konfig ... części mogą wziąć praktycznie wszystkie bo jak kolega wyżej zauważył zmieszczą się do samochodu.

nowart
05-08-2010, 09:36
Na serwis NBD Della złego słowa nie powiem. Przed paroma dniami w laptopie zaczęły wypadać przyciski, wpierw jeden potem kilka. Nie dało się ich włożyć w widełki spowrotem. Wczoraj telefon do infolinii, krótka rozmowa z konsultantem i dziś jedzie do mnie nowa klawiatura kurierem, której samodzielna wymiana to 20 sekund pracy. Tak powinien działać profesjonalny serwis.
Choć jak wyliczyłem na www della zestaw jaki składam obecnie samodzielnie to cena wyszła makabryczna. No i tak nadal nie wiem jakie podzespoły są użyte bo wybrałem tylko podst. parametry sprzętu a nie firmę, model itp. Składając samodzielnie wiem dokładnie co mam w środku, jakie parametry posiadają moje poszczegółne części, wszystko mogę w każdej chwili unowocześnić, zmodernizować. Mogę sobie komputer wygłuszyć jak tylko chcę, wybierając konkretne chłodzenie i inne rzeczy.
W fabrycznych zestawach mogę mieć wpływ co najwyżej na model procesora, pojemność HDD czy rodzaj grafiki (choć w poszczególnych konfiguracjach nawet i one są z góry narzucona z danej linii).
Tak jak w przypadku laptopa nie chcę i nie muszę mieć na to wpływu to stacjonarkę muszę mieć dokładnie pod swoje dyktando. W ten sposób mam jeszcze wydajniejszą stację roboczą za znacznie mniejsze pieniądze. Złożyłem w ten sposób kilkadziesiąt komputerów i nikt nie narzekał na brak stabilności sprzętu.

costi
05-08-2010, 13:36

Komp u rodzicow tez ma 5 czy 6 lat, co wiecej, stoi na nim caly czas ten sam XP. Komputer przezyl co prawda drobne zmiany (np. jak sie wyprowadzalem zabralem karte graficzna i zasilacz, a wstawilem na to miejsce inne, bo w koncu rodzicom wypasiona grafika nie jest potrzebna) i ani razu nic sie nie zepsulo.

A co do jakosci wykonania - tez mamy w pracy rozne Delle i o ile ich laptopy uwazam za zarabiste (no, moze seria Vostro wieje bieda), to stacjonarki sa bardzo mocno przecietne i nie odstaja IMHO od realowych wynalazkow. Zdecydowanie wole swojego Fractala Define R2 ;) Do tego ostatnio w pracy krew nas zalala, jak okazalo sie, ze do zlacza PCI-E w biurkowym Dellu da sie wlozyc tylko i wylacznie karte graficzna, a innej karty wsadzonej w ten slot plyta nie widzi. A support Della wyslal nas na drzewo na zasadzie "it's not a bug, it's a feature" i zasugerowal kupno innego modelu. Smiech, jakim zostali zabici, slychac bylo chyba az w Lodzi :D

A co do gwarancji NBD - przydaje sie w przypadku laptopa, gdzie i tak trzeba brac co fabryka dala. Ale jakbym mial kupowac stacjonarke, to wolalbym wlozyc sobie lepsze bebechy niz doplacac do gwarancji. Jeszcze mi sie nie zdarzylo, zeby jakis podzespol po prostu sobie zmarl, nie z mojej winy. Poza tym np. kupujac grafike EVGA po rejestracji na stronie producenta dostaje 10 lat gwarancji z opcja upgrade, wiec minimalnym kosztem moge sobie modernizowac karte graficzna w zasadzie do upojenia.

Kyle
05-08-2010, 13:43
Do tego ostatnio w pracy krew nas zalala, jak okazalo sie, ze do zlacza PCI-E w biurkowym Dellu da sie wlozyc tylko i wylacznie karte graficzna, a innej karty wsadzonej w ten slot plyta nie widzi. A support Della wyslal nas na drzewo na zasadzie "it's not a bug, it's a feature" i zasugerowal kupno innego modelu. Smiech, jakim zostali zabici, slychac bylo chyba az w Lodzi :D

One mają skrócone śledzie więc i tak dziwię się że udało się Wam włożyć zwykłą kartę ;) Całe szczęście jak dołożyłem pamięci to zobaczył ;) (ale może wymyślą blokadę w BIOS by sobie nikt nie rozbudowywał) - DELL nie myśli o rozbudowie tych komputerów ... jak się zestarzeje to ma się kupić nowy.

costi
06-08-2010, 11:23
W obudowie byl riser card i karte pelnej wysokosci dalo sie wlozyc poziomo. Poza tym nie chodzilo o rozbudowe, tylko o dolozenie funkcjonalnosci, ktorej zaden komp Della nigdy fabrycznie miec nie bedzie (wielokanalowy analizator strumienia ASI/SDI) - a tu dupa...

R0bert
06-08-2010, 23:56
Do tego ostatnio w pracy krew nas zalala, jak okazalo sie, ze do zlacza PCI-E w biurkowym Dellu da sie wlozyc tylko i wylacznie karte graficzna, a innej karty wsadzonej w ten slot plyta nie widzi. A support Della wyslal nas na drzewo na zasadzie "it's not a bug, it's a feature" i zasugerowal kupno innego modelu. Smiech, jakim zostali zabici, slychac bylo chyba az w Lodzi :D

Ostatnio do Studio XPS chcialem sobie dolaczyc 3 dysk( komp nie moj, tylko rodziciela), ktorego komputer oczywiscie, nie wykryl bo i po co. Po odlaczeniu jednego dysku, moj dysk bez problemu zostal wykryty. Nie wspomne o tym, ze do i7 920 wrzucili 300W zasilke noname. Dellowe desktopy sa fajne, ale jak sie nie chce czegokolwiek w nich zmieniac, a jedyne co sie w nich zmienia, to na nastepny model.
Z kolei na laptopy Della zlego slowa nie powiem + support jest swietny, pan z Della wymienil klawiature tego samego dnia roboczego, mimo, ze byl juz wieczor.

Greg77
07-08-2010, 21:52
GF 9300 i 9400 (ION), nie wiem czy 8400 obsluguje CUDA, ale chyba tez.

@greg77 - ile tego ramu wezmie- 16 czy 32MB? Na bufor ramki tyle spokojnie styknie. Nie dramatyzujmy. ;)

A Ty chcesz pracowac na grafie z 16mb ram?

Karolek
07-08-2010, 23:42
A Ty chcesz pracowac na grafie z 16mb ram?

Do 2D potrzeba dużo więcej?

Greg77
08-08-2010, 02:03
Do 2D potrzeba dużo więcej?

Pewnie nie, ale PS od CS4 wykozystuje juz nieco grafike prawda?!
Nigdy nie pracowalem na karcie zintegrowanej choc na obecnym moim mobo mam.....
Swego czasu uzywalem tego bajeru Nvidii do oszczedzania energii (nie pamietam nazwy tego ustrojstwa i tak zrezygnowalem po dwoch dniach) tzn. integra jest glowna grafika a ta z PCIe dziala sobie na minimalnych obrotach a zaczyna (hyper boost czy jakos) dzialac kiedy procesor graficzny integry nie wyrabia.....przy pracy w CS4 grafa zaczynala pracowac za kazdym razem a integre mam GF8400 wiec chyba jednak potrzeba......;)

siona
08-08-2010, 11:28
przy pracy w CS4 grafa zaczynala pracowac za kazdym razem a integre mam GF8400 wiec chyba jednak potrzeba......;)

CS4 wspiera CUDA i stąd ten efekt :)

stig
08-08-2010, 11:46
CS4 wspiera CUDA i stąd ten efekt :)No wlasnie jednak nie wspiera... Przynajmniej nie Photoshop. To legenda, ktora sie zrodzila przed pojawieniem sie CS4. Owszem, wykorzystuje on karte graficzna, ale jedynie OpenGL, a nie CUDA.

siona
08-08-2010, 12:53
wspierać wspiera tylko efekty marne :) ale finał taki, że jak odpala to mu się nvidia uruchamia :D

stig
08-08-2010, 15:54
wspierać wspiera tylko efekty marne Podaj jakis dowod, ze wspiera, bo nawet po lekturze forow Adobe, wlacznie z wyjasnienieniami inzynierow -- nic takiego nie wynika.

siona
08-08-2010, 16:43
no właśnie na jakimś ichnym forum wyczytałem, że wspiera, choć chyba też coś o jakimś pluginie było

Greg77
09-08-2010, 00:00
No wlasnie jednak nie wspiera... Przynajmniej nie Photoshop. To legenda, ktora sie zrodzila przed pojawieniem sie CS4. Owszem, wykorzystuje on karte graficzna, ale jedynie OpenGL, a nie CUDA.

No ale ja nie wspomnialem o CUDA, chodzi tylko o to, ze podpiera sie karta a co za tym idzie, warto miec lepsza karte niz integra;)

Kyle
09-08-2010, 09:23
No ale ja nie wspomnialem o CUDA, chodzi tylko o to, ze podpiera sie karta a co za tym idzie, warto miec lepsza karte niz integra;)Ciekawi mnie w jakim stopniu ... czyli jaka jest różnica między jakąś kartą za 150zł a taką za np. 600 ... 1200zł w tym PS. (oczywiście mowa o nowych kartach, bo wiadomo GeForce 2 GTS kosztował kiedyś ponad 1 K, a obecnie jest wolniejszy od zintegrowanych)

costi
09-08-2010, 17:54
No ale ja nie wspomnialem o CUDA, chodzi tylko o to, ze podpiera sie karta a co za tym idzie, warto miec lepsza karte niz integra;)

Hybrid SLI dziala tak, ze jak odpalona zostaje aplikacja wymagajaca grafiki 3D (w domysle: gra), to wlacza sie glowna grafika. Jesli PS korzystal z OpenGL, to sterownik mogl to tak rozumiec. Obciazenie nie ma tu chyba wiele do rzeczy.

Inny przyklad: jak wlaczam jakis film na stacjonarce, to GTX260 przelacza mi sie z trybu 2D na "low power 3D", bo uruchamia sie DXVA, a przeciez w trybie 2D spokojnie by ten film obrobil (skoro ION daje rade).

sokrates
12-08-2010, 17:58
Jest jeszcze jedna sprawa o której tu nikt nie wspomniał - mam w firmie jeszcze kilka starych delli optiplexów z technologią P4 HT 3,06 GHz - i wszystkie jak jeden od 1 dnia eksploatacji po 8 - 10 h dziennie działają. Jakoś nie mogę dopatrzeć się składaka z tego okresu - powód jest prosty: w większości coś sie zepsuło (najczęściej kondensatory na mobo, lub same płyty) zasilacze itp. a na chwilę obecną nie opłaca się naprawiać takiego staruszka wiec w większości poszły do likwidacji. A delle tam gdzie dają radę to pracują. Czyżby do fabryk della szedł inny sort części niż do ogólnodostępnych hurtowni - więcej niż możliwe.

raptor88
12-08-2010, 20:24
Ja miałem złożonego kompa do "trzymania" internetu i rozdzielania na resztę kompów w domku + jakieś tam ściąganie. Komp chodził 24/7/365 i tak przez 7 lat. Wszystkie wentylatory pozmieniane na wolno obrotowce bo sprzęcik stał w moim pokoju gdzie śpię. Dopiero pod koniec spuchły kondki na mobo. 5 latek to żaden wyczyn dla przeciętnego składaka.

sokrates
12-08-2010, 21:14
Ja miałem złożonego kompa do "trzymania" internetu i rozdzielania na resztę kompów w domku + jakieś tam ściąganie. Komp chodził 24/7/365 i tak przez 7 lat. Wszystkie wentylatory pozmieniane na wolno obrotowce bo sprzęcik stał w moim pokoju gdzie śpię. Dopiero pod koniec spuchły kondki na mobo. 5 latek to żaden wyczyn dla przeciętnego składaka.

czyli de facto Twój komputer praktycznie przespał większość roboczogodzin ;-) A co innego podzespoły przeżywają podczas tzw. "hard kurde work" gdzie procesor ma co robić a i dyski są dobrze dociążone - a to tworzy temperaturę która jak wspomniałem pozabijała większość składaków.
Przykład - podam jeden z wielu - mamy w firmie plotery A0 po wpuszczeniu do druku 200MB PDF w kolorze procesor kilka minut wściekle walczy z obciążeniem 100% - (a rysunki idą jeden za drugim - a więc podzespoły pracują na wysokich obrotach) w ten sposób w bardzo krótkim czasie zabijałem na tych stanowiskach składaki. Odkąd do ploterów zakupiłem stacje HP Workstation od 2 lat nie podchodzę nawet do kompów przy ploterach - normalnie uwierz mi zaczęły działać i się nie psują :-)

siona
13-08-2010, 10:47
nie dramatyzujmy - mój to athlon jakiś stary płyta jeszcze na KT133A - czyli ma to cudo już z 13 lat i ciągle chodzi - fakt od kiedy sprawiłem sobie lapka nie używam go za często (lapka mam 20 miesięcy) ale płyta nigdy nie była naprawiana a kondensatory są ok. wniosek - składak tez może :p

raptor88
13-08-2010, 11:45
No nie zupełnie przespał, bo jednak te kilka programów które śmigały non stop to powiedzmy zjadały z połówkę procka. Oczywiście o maksymalnym obciążeniu jak w komputerach "roboczych" to nie było mowy. Mimo wszystko jestem zdania, że składak bez problemów sobie poradzi i pociągnie kupę lat. A jak jeszcze składający ma łeb na karku i umie co nieco w nim zrobić, to nie ma bata. Niestety, w firmach zazwyczaj jest tak, że wiedza pracownika kończy się na opanowaniu danego programu na danym komputerze z określonym systemem. Wszystko poza to, powoduje problemy, nie mówiąc już o jakimkolwiek grzebaniu w komputerach.

sokrates
14-08-2010, 21:40
No nie zupełnie przespał, bo jednak te kilka programów które śmigały non stop to powiedzmy zjadały z połówkę procka.....

nie wiem na jakim systemie, ale Linux udostępniający neta + zapora + antyspam + DHCP + webmail + webfilter zabiera od 5 - 15% mocy procesora: stare 2 Xeony 1GHz (w sieci z ponad 100 klientów) ale to off top :-)

raptor88
15-08-2010, 11:19
Na linuxa jestem za cienki więc siedziało to na xp. :)

costi
15-08-2010, 21:23
Jest jeszcze jedna sprawa o której tu nikt nie wspomniał - mam w firmie jeszcze kilka starych delli optiplexów z technologią P4 HT 3,06 GHz - i wszystkie jak jeden od 1 dnia eksploatacji po 8 - 10 h dziennie działają. Jakoś nie mogę dopatrzeć się składaka z tego okresu - powód jest prosty: w większości coś sie zepsuło (najczęściej kondensatory na mobo, lub same płyty) zasilacze itp. a na chwilę obecną nie opłaca się naprawiać takiego staruszka wiec w większości poszły do likwidacji. A delle tam gdzie dają radę to pracują. Czyżby do fabryk della szedł inny sort części niż do ogólnodostępnych hurtowni - więcej niż możliwe.

A u nas skladaki kupowane w firmach, ktore juz dawno nie istnieja, chodza po 15 lat 24/7. Naprawde nie tworzmy voodoo - porzadnie zlozony i skonfigurowany komp bedzie dobrze dzialal w kazdych warunkach.
Jako kontrprzyklad - biurkowe Delle (ktore tez chodza i sa uzywane 24/7, a restart ogladaja nie czesciej niz raz na rok) ruszaja sie jak woz z weglem mimo nienajgorszych prockow i sensownej ilosci RAM. Badziewiasty firewall, jaki firma na nas wymusza, jest pewnie czescia problemu, ale jednak przy ich zuzyciu RAM powinny chodzic duzo zwawiej... co tylko udowadnia, ze nie ma kompa, ktory przezyje niekompetentnych uzytkownikow :)

Kyle
15-08-2010, 21:51
Bolączką komputerów w naszej firmie są tandetne zasilacze (cedesh..t 300W {co ciekawe po zsumowaniu mocy dla wszystkich linii nie wychodzi 300W tylko 200-250 - LOL}, FEEL'e 300W) - siadają po ~4 latach ... głównie te FEEL.

Odkąd tam pracuję każdy nowy PC ma już porządny zasilacz. :)