Zobacz pełną wersję : wyszukiwarka allegro
Mam pytanie. Czy ostatnio odnieśliście wrażenie, że wyszukiwarka alledrogo jest za przeproszeniem do [...] ? Sama czasami podmienia wyrazy, jak szukam szkła to musze wpisywać 4x inną nazwe szkła, żeby zobaczyć wynik np
nikkor 180,180mm,nikon 180,180 lub 17-55, 17-55mm, nikkor 17-55, w dziale obiektywy. Za każdym razem pokazują mi sie inne szkła na sprzedaż.Czy nie mogą pokazać wszystkich wyników dla szkła o ogniskowej 180mm ? Nie piszcie, żebym zaznaczył szukaj w opisie ;)
Po za tym własną aukcje pokazuje mi tylko jak dokładnie wpisze to co jest w nazwie. Pod nikkor 50mm, nikon 50, 50mm, 50 1.8 nic nie wyskakuje. No masakra !:-?
wyszukiwarka ebay dziala duzo gorzej niz ta z allegro. to tak na pocieszenie ;)
Slawek Wojtczak
21-07-2010, 15:17
wyszukiwarka ebay dziala duzo gorzej niz ta z allegro. to tak na pocieszenie ;)
Dokładnie ;)
Wydaje mi się, że kiedyś wchodząc do działu obiektywy można było filtrować wyniki wg.: ogniskowej, jasności i ceny. Ale teraz wlazłem z ciekawości i nie widzę nic takiego..:/
wpisujesz ogniskowe i światło, np. chcesz 70mm-200mm f/2.8 to piszesz:
70 200 2.8
bez żadnych dodatkowych znaków.
To nie problem z wyszukiwarką tylko brak konsekwencji w nadawaniu tytułu aukcji przez ludzi ;)
rychu_cmg
21-07-2010, 16:34
Wydaje mi się, że kiedyś wchodząc do działu obiektywy można było filtrować wyniki wg.: ogniskowej, jasności i ceny. Ale teraz wlazłem z ciekawości i nie widzę nic takiego..:/
tak było kiedyś coś takiego
Rafał_Sz
21-07-2010, 16:35
Między innymi dział foto generuje wyniki wyszukiwania w/g innych kryteriów (priorytet popularność i kup teraz). Taka kolejna durna nowość Alle.
jeśli wpiszesz 17-55, nie pokaże ci ogłoszeń z 17-55mm w nazwie. Ale jeśli wpiszesz 17-55* pokaże ci również wyniki z "dodatkami" :)
jeśli wpiszesz 17-55, nie pokaże ci ogłoszeń z 17-55mm w nazwie. Ale jeśli wpiszesz 17-55* pokaże ci również wyniki z "dodatkami" :)
o widzisz :) dobre! ale skąd człowiek ma wiedzieć, że trzeba *dodawać :) zapamiętam to sobie
na jebaju tez tak dziala? Bo tamtejsza szukajaka to mistrzostwo swiata w kompikacji prostych rzeczy ;)
o widzisz :) dobre! ale skąd człowiek ma wiedzieć, że trzeba *dodawać :) zapamiętam to sobie
Bo to są podstawy informatyki, od lat to funkcjonuje, np zaznaczenie wszystkich plików *.* gdzie gwiazdka zastępuje nazwę i rozszerzenie.
Bo to są podstawy informatyki, od lat to funkcjonuje, np zaznaczenie wszystkich plików *.* gdzie gwiazdka zastępuje nazwę i rozszerzenie.
o właśnie :) lata praktyki, jeszcze w dosie wychodzą ;)
To tak jak kod kolorów na rezystorach, takie rzeczy zostają w głowie na wieki :)
a czy da się wyłączyć ten debilny system sugestii ? wpisuję Nikkor i co mi wskakuje wraz z wynikami wyszukiwania ? NIKE... ot usprawnili
Sendilkelm
22-07-2010, 11:47
Wiadomo, że dobre praktyki się przenosi w inne miejsca, ale są miejsca gdzie to nie działa :) Chyba, nawet na naszym forum. Wszystko zależy od stwórcy czy to zaimplementował ... w allegro może jest, w świstaku może już nie być.
W systemie który tworzymy w firmie jeśli ktoś nie dopisze gwiazdki to jest domyślnie.
Wiadomo, że dobre praktyki się przenosi w inne miejsca, ale są miejsca gdzie to nie działa :) Chyba, nawet na naszym forum. Wszystko zależy od stwórcy czy to zaimplementował ... w allegro może jest, w świstaku może już nie być.
W systemie który tworzymy w firmie jeśli ktoś nie dopisze gwiazdki to jest domyślnie.
Ale nie chodzi o to czy jest czy nie ma, a o świadomość że może być. Nasze społeczeństwo ma coraz mniejszą świadomość. No ale może wystarczy tego EOT bo wkraczamy na pole polityki :)
Sendilkelm
22-07-2010, 12:30
Ale nie chodzi o to czy jest czy nie ma, a o świadomość że może być. Nasze społeczeństwo ma coraz mniejszą świadomość. No ale może wystarczy tego EOT bo wkraczamy na pole polityki :)
Jak tak, to ok :) Tu się zgodzę. Lepiej sprawdzić niż narzekać.
drhardware
22-07-2010, 12:50
Pier....... taka wyszukiwarkę! Przysparza ona więcej zgryzot niż poprawnych wyników, w dodatku nie rozróżnia pewnych pojęc. Ten system podowiedzi jest debilny i nie mozna go wyłaczyć.
Podsumowując - jako narzędzie wyszukiwania nie spełnia swojej podstawowej roli, jako przykład podam, że nie odróżnia Łodzi od Kotliny Kłodzkiej.
Pier....... taka wyszukiwarkę! Przysparza ona więcej zgryzot niż poprawnych wyników, w dodatku nie rozróżnia pewnych pojęc. Ten system podowiedzi jest debilny i nie mozna go wyłaczyć.
Podsumowując - jako narzędzie wyszukiwania nie spełnia swojej podstawowej roli, jako przykład podam, że nie odróżnia Łodzi od Kotliny Kłodzkiej.
racja
rogalick
22-07-2010, 13:50
Może i to są podstawy informatyki ale w opisywanej wyszukiwarce to nie działa. Wpisałem w wyszukiwarce 85* i nic mi nie znalazło.
Radze ograniczyć wulgaryzmy bo już za ten wątek dostałem ostrzeżonko i żółtą kartke :) ale nadal będę drążył temat. Możecie zobaczyć czy też tak macie: wpisuje 12-24 i daje dział obiektywy i z automatu allegro przełącza mi na zakładke "kup teraz" a nie "wszystkie" ?(dlatego znajdował mi tak mało wyników) Mam tak w pracy na PC i w domu na MACu.
pmsphotography
25-07-2010, 15:46
Może i to są podstawy informatyki ale w opisywanej wyszukiwarce to nie działa. Wpisałem w wyszukiwarce 85* i nic mi nie znalazło.
Dokładnie tak, na allegro * nie działa...
jackrabbit
25-07-2010, 15:56
dziwne bo mi dziala
wpisuje merc* i znajduje mercedesy, merce i inne cuda
działa! w dziale llustrzanki -> nikon wpisz najpierw d300 i porównaj z wynikami d300*
dzisiaj w obiektywy-nikon-autofokus są dwa wyniki dla 17-55 i trzy dla 17-55*. Gwiazdka działa doskonale :)
pmsphotography
25-07-2010, 15:58
Wpisałem Sigma 30mm - znalazło kilkanaście sztuk, wpisałem sigma 30* i brak wyników :( A na mercach działa...
gregory_21
25-07-2010, 16:14
Wpisałem Sigma 30mm - znalazło kilkanaście sztuk, wpisałem sigma 30* i brak wyników :( A na mercach działa...
Pozostaje jeszcze wpisać "Sigma 30" i znajdzie się o wiele więcej wyników ;)
Trzeba kombinować - jak nie takie rozwiązanie to inne... nikt nie mówił, że będzie łatwo i z górki ;)
drhardware
26-07-2010, 10:52
A ja chcę wyszukać pocztówki z Litzmannstadt, wpisuję "Litz .." i jestem zasypany wynikami "Littlelest pet shop". Można dostać palpitacji serca i kury na mózgu.
wpisz Litzman*, ja mam same dobre wyniki...
drhardware
03-08-2010, 14:24
Problem polega w tym, że w momencie wpisywania "LIT.. mam juz pełną liste wyników i musze wpisywać słowo od nowa.
mozna rowniez skorzystac z alternatywy. Wystarczy wpisac frazy w nawiasie, aby miec kombinacje wynikow, np.:
(aaa bbb) ccc
Bedzie skutkowalo wynikami, ktore zawieraja:
aaa ccc
lub
bbb ccc
Powinno dzialac rowniez zaprzeczenie:
- (minus)
np. Photoshop -edu -student co skuktuje wynikami Photoshopa za grube tysie;)
O ile się nie mylę, wpisywany wyraz do którego dopisywana jest gwiazdka musi mieć min. 3 znaki, dlatego też "sigma 30*" nie działa, a "d300*" już tak.