PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 28-70 f/3.5-4.5

tombaz
21-07-2010, 13:59
Witam,
mam taki obiektyw jak w temacie, plus 70-210 f/4,5-5,6 i z zaskoczeniem ostatnio stwierdziłem, że nie ma tych szkiełek w spisie sprzętu na stronie nikona, a mój D90 też je ignoruje, tzn w EXIF brak nazwy (ogniskowa i przesłona są ok).
Czy Nikon wstydzi się tych obiektywów?

tedd
21-07-2010, 15:30
W spisie sprzętu ich nie ma, bo to szkła wiekowe, można powiedzieć.
Ale własny procesor miały, więc nie wiem dlaczego W exifie brak danych.

Jeżeli jednak działają prawidłowo w P, A i S to nie ma się czym specjalnie przejmować tylko używać.

Jatin
21-07-2010, 23:25
Na to nie ma reguły, moja 35 1.8 też się w exifie z nazwy nie pokazywała a to przecież nowe szkło.

tombaz
22-07-2010, 12:33
W spisie sprzętu ich nie ma, bo to szkła wiekowe, można powiedzieć.
Ale własny procesor miały, więc nie wiem dlaczego W exifie brak danych.

No właśnie. Założyłem sobie konto na nikon.com i dodałem swój sprzęt z numerami seryjnymi, na wypadek kradzieży. Jeśli w Nikonie myślą, że dla widoczności szkiełka w profilu zachęcą mnie do kupna czegoś nowego, to się mylą. Trzeba było nie robić tanich, dobrych szkieł w przeszłości :)

Jeżeli jednak działają prawidłowo w P, A i S to nie ma się czym specjalnie przejmować tylko używać.

Działają, działają. Ostatnio się jednak przeprosiłem z Nikkor 50mm f/1.8 i jakoś nie chce mi się podpinać reszty...

stecarlos
22-07-2010, 12:40
Trzeba było nie robić tanich, dobrych szkieł w przeszłości :)

Gdybyś napisał to kilka lat temu, można było by zwalić winę na Ciebie, a nie na księgowych i chińczyków. Gdzie się podziały tamte metalowe obiektywy? Założę, że z dzisiejszych obiektywów mało, który będzie się nadawał do użytku za 15-30lat. Mój 70-210 4-5.6 zapisuje do EXIFu.