PDA

Zobacz pełną wersję : Monitor graficzny jaki?

kubamisiura
21-07-2010, 12:57
Witam

Z gory przepraszam za powtarzalnosc ale moze ktos sie wypowie jasniej wsrod tego gąszczu zdan na temat monitorow graficznych.

Moj monitor samsung wiadomo jest zwyklym monitorem i nie ma kalibracji sprzętowej czyli nie uzyskam takich kolorow jak laboratorium wywołuje. zdjecia sa ciemniejsze a kolory nie takie jak chcem.
Zatem planuje zakup takiego monitora w cenie 1500zł uzywany lub nowy. Z tego co wiem nie bedzie to najwyzsza pólka ale chociaz zblizona do obrobki zdjec. Nie jestem grafikiem typowym tylko obrabiam fotki.
Nie wiem czy watro ładowac wiecej niz 1500zł w sprzet w takim razie.

Na oku miałem nastepujące monitory:
NEC P221W
Eizo 2202
eizo 2230
A moze ktos zna inne i zaproponuje
słyszałem iż monitory niektore inne monitory jak Gateway maja matryce powyzszych firm ale sprzedawane sa pod inna marka. czy to prawda.

Rowniez zalezy mi na recznym dostoswaniu monitora do labu, niestety juz niestarczy mi kasy na kalibracje kalibratorem np eye'em. Czy da sie to w miare zrobic.
Prosze o propozycje. Jaki zakup jest dla mnie najodpowiedniejszy. interesuje mnie przynajmniej 22cale przekątna

Kyle
21-07-2010, 16:31
NEC P221W ma sens raczej po sprzętowej kalibracji spektrofotometrem.

EIZO S2202W ? - skreśl od razu (TN)

EIZO S2230W ? ... raczej S2231W - można brać pod uwagę.

Tom01
24-07-2010, 22:12
Moj monitor samsung wiadomo jest zwyklym monitorem i nie ma kalibracji sprzętowej czyli nie uzyskam takich kolorow jak laboratorium wywołuje. zdjecia sa ciemniejsze a kolory nie takie jak chcem.

Zdjęcia są ciemniejsze bo monitor jest za jasny i/lub w pomieszczeniu za ciemno. Po podstawa. Inne kolory to kwestia ustawienia monitora. Kalibracja sprzętowa wcale nie jest wymagana do osiągnięcia satysfakcjonującej zgodności z minilabem. Wszystko zależy oczywiście od poziomu wymagań ale o sensownych wynikach możemy mówić po poprawnej regulacji monitora i oprofilowaniu.

Zatem planuje zakup takiego monitora w cenie 1500zł uzywany lub nowy. Z tego co wiem nie bedzie to najwyzsza pólka ale chociaz zblizona do obrobki zdjec.

Wszystko co się da powiedzieć na ten temat jest tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374

słyszałem iż monitory niektore inne monitory jak Gateway maja matryce powyzszych firm ale sprzedawane sa pod inna marka. czy to prawda.

A ja słyszałem że samochody inny firm oprócz Volkswagena mają opony koła takich samych producentów. O czym to świadczy? Ano o tym że takie opony nie świadczą że samochód będzie taki sam.

Rowniez zalezy mi na recznym dostoswaniu monitora do labu

Nie ma takiej możliwości.

tgollob_jamessuchar
28-07-2010, 20:58
Pytanie sugerujące jeden z modeli autorowi wątku... może bardziej do kogoś, kto jest w temacie - Dell 2209 ?

Biorąc oczywiście pod uwagę stosunek CENY do jakości, jaką oferuje...

sam zastanawiam się czy nie kupić dwóch takich do pracy - duża powierzchnia, chyba niezła jakość w najniższej cenie

Tom01
28-07-2010, 21:00
Minimalna jaskrawość 140 nitów. Jak ma Pan ochotę na wypalarkę do gałek ocznych to nie widzę przeszkód. ;)

Nifir
14-09-2010, 00:16
By nie otwierać nowego wątku, odświeżę stary, mam nadzieję, że nie będzie to nikomu przeszkadzać.

Podobnie jak autor tematu szukam tańszego rozwiązania na monitor do zdjęć. Już jakiś czas temu wpadł mi w oko NEC P221W, bądź inny z "dołączonym kalibratorem" (początkowo myślałem że P221W ma taki kalibrator w zestawie, więc albo pomyliłem modele, albo nie doczytałem specyfikacji stąd cudzysłów :) ).

Jak rozumiem, sprzętowa kalibracja polega na możliwości ręcznego korygowania kolorów w menu? Przepraszam za głupie pytania, ale do tej pory nie miałem do czynienia z monitorem graficznym, czy kalibratorem.

Tak więc co wybrać? Limit cenowy w jakim chciałbym się zmieścić to 2 tysiące, więc P221W plus Datacolor ColorVision Spyder 3 PRO będzie dobrym rozwiązaniem?

Greg77
14-09-2010, 01:52
Tak więc co wybrać? Limit cenowy w jakim chciałbym się zmieścić to 2 tysiące, więc P221W plus Datacolor ColorVision Spyder 3 PRO będzie dobrym rozwiązaniem?

Z tego co wyczytalem, tego monitora nie skalibrujesz kolorymetrem a spyder takowym jest;)

Nifir
14-09-2010, 02:18
Czyli tak właściwie, to ta cała sprzętowa kalibracja, to pic na wodę? Z http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=95
Do ustawienia i kalibracji jest niezbędny spektrofotometr i oprogramowanie Nec Spectraview II. Niestety, oprogramowanie to jest dostępne wyłącznie w USA. Już nic nie rozumiem, tyle słyszałem jaki to jest dobry monitor...

Tom01
14-09-2010, 11:23
Czyli tak właściwie, to ta cała sprzętowa kalibracja, to pic na wodę?

Nie. Jest i działa, ale trzeba spełnić dwa warunki. Trzeba mieć spektorofotometr i profiler NEC SVII.

Już nic nie rozumiem, tyle słyszałem jaki to jest dobry monitor...

Monitor a kalibracja i kalibrator to są osobne rzeczy.

Nifir
14-09-2010, 11:45
Tylko gdzie dostać ten spektrofotometr i za ile? I czy on mi się jeszcze do czegoś przyda? W przypadku kalibratora, mogę sobie jeszcze poprawić obraz na lapku, czy drugim monitorze. Czy może trochę dołożyć i kupić kalibrator i Eizo S2231W lub S2233W?

Tom01
14-09-2010, 11:59
Tylko gdzie dostać ten spektrofotometr i za ile?

Najtańszy dostępny na rynku to X-Rite ColorMunki Photo.

I czy on mi się jeszcze do czegoś przyda?

No, do kalibracji... :)

W przypadku kalibratora, mogę sobie jeszcze poprawić obraz na lapku, czy drugim monitorze. Czy może trochę dołożyć i kupić kalibrator i Eizo S2231W lub S2233W?

Zawsze wszystko można poprawić. Kwestia wyczucia, bo poprawianie wprowadza dość poważne skutki uboczne.

Nifir
14-09-2010, 12:26
Chodziło mi raczej, czy skalibruję nim jeszcze coś innego. :)

Ładnie kosztuje więcej niż monitor... Więc podejrzewam że w pojedynku "X-Rite ColorMunki Photo + NEC P221W" vs. "Datacolor ColorVision Spyder 3 PRO + Eizo S2233WH" wygra ten drugi zestaw?

Tom01
14-09-2010, 12:34
Więc podejrzewam że w pojedynku "X-Rite ColorMunki Photo + NEC P221W" vs. "Datacolor ColorVision Spyder 3 PRO + Eizo S2233WH" wygra ten drugi zestaw?

Oj nie. Nawet lepszy monitor można dokumentnie spieprzyć za pomocą Spydera. Ta zabawka ma straszliwy potencjał. ;)

HYPER
14-09-2010, 12:39
KolorMałpą oprofilujesz monitory, drukarki i projektory multimedialne.

Nifir
14-09-2010, 12:43
Załamka. Świat fotografii jest okrutny... To jaki kalibrator polecisz do tego Eizo, bądź co innego możesz mi polecić do 3 tyś.... Skoro w 2 się nie zamknę, to nie będę jadł przez najbliższe 3 miesiące i dozbieram do tej 3... :P

Tom01
14-09-2010, 16:19
Załamka. Świat fotografii jest okrutny...

A czy ktokolwiek powiedział że kolor na komputerach to tania zabawa?

To jaki kalibrator polecisz do tego Eizo, bądź co innego możesz mi polecić do 3 tyś.... Skoro w 2 się nie zamknę, to nie będę jadł przez najbliższe 3 miesiące i dozbieram do tej 3... :P

Do 3 tys zł proponuję:
NEC P221W
EIZO S2233W
EIZO S2243W
I kalibrację zrobić usługowo.

Nifir
14-09-2010, 17:01
A kalibrację jak często powinno się wykonywać? Słyszałem, że najlepiej ją powtarzać raz w miesiącu...

HYPER
14-09-2010, 17:47
najlepiej robic z raz w tygodniu. przy projektach gdzie wierne oddanie koloru jest krytyczne powinno sie kalibrowac przed kazdym rozpoczeciem pracy. raz w miesiacu minimum. nie ma sensu wywalac kasy na uslugowe kalibrowanie (chyba, ze ktos Ci to zrobi za 30 czy 50zl). Policz sobie ile kasy wywalisz na uslugowa kalibracje w ciagu roku czy dwoch. widzialem, ze padaly tu ceny rzedu 500zl <wow>. za 3 takie kalibracje masz swoj spektrofotometr. mozesz kalibrowac jak tylko czesto chcesz. nie tylko monitor, ale tez drukarke czy laptopa. jak masz mozliwosc to zloz sie z kims z Twojej okolicy. zbierzesz 3 osoby, z ktorymi sie bedziecie wymianiac kalibratorem i w cenie jednego uslugowego kalibrowania macie swoj sprzecik. przemysl to.

Tom01
14-09-2010, 18:06
A kalibrację jak często powinno się wykonywać? Słyszałem, że najlepiej ją powtarzać raz w miesiącu...

Zależy od intensywności wykorzystywania. Dobrej jakości monitory LCD są bardzo stabilne. Kalibracja co kilka miesięcy to w zasadzie nadgorliwość. Często zdarza mi się mierzyć monitory nie dotykane od roku i nie widać po nich odchyłów.

najlepiej robic z raz w tygodniu. przy projektach gdzie wierne oddanie koloru jest krytyczne powinno sie kalibrowac przed kazdym rozpoczeciem pracy

To prawda, ale przy monitorach kineskopowych.

Nifir
14-09-2010, 23:51
A więc kupię monitor i poszukam kogoś z kalibratorem, a za jakiś czas jak będzie mnie stać, to sobie kupię może własny, a co mi tam. :) Póki co za duży wydatek.

Do 3 tys zł proponuję:
NEC P221W
EIZO S2233W
EIZO S2243W
Jeszcze co do tych monitorków, 1920x1024 mi chyba nie będzie potrzebne, więc pozostają S2233W i P221W. Potrzebuję monitor tylko do zdjęć, nie chcę niczego uniwersalnego, bo mam drugi 19" z pivotem i to na nim mogę sobie oglądać filmy i przeglądać strony z gołymi laskami, więc nie szukam niczego uniwersalnego. Osobiście bardziej przychylam się do tego Neca, co wy na to? :)

A tak jeszcze z ciekawości, X-Rite EyeOne Display 2, czy Kalibrator ColorMunki Create to nie spektrofotometry? :)

Tom01
14-09-2010, 23:57
A tak jeszcze z ciekawości, X-Rite EyeOne Display 2, czy Kalibrator ColorMunki Create to nie spektrofotometry? :)

Nie. Spektrofotometry do koszt od 1700 zł wzwyż.

zelik3358
04-10-2010, 23:41
To ja się przykleję do tego wątku bo też jak @kubamisiura jestem zainteresowany NECiem P221W + kalibracja usługowa.

Monitor ma służyć głównie do obróbki zdjęć (grafiki). Aktualnie mam trzyletniego Samsunga SyncMaster 931BW 19" z matrycą TN i już mnie szlag trafia przy obróbce. Wystarczy lekko zmienić kąt patrzenia na monitor i już zmienia się jasność, kontrast, kolory nie takie itd. Czytałem (z reguły) pochlebne recenzje i testy tego monitora. Choć kilku jego użytkowników narzekało na zafarby, nierównomierne świecenie i że bez kalibracji ani rusz. Czy da się go skalibrować Eye One Display 2? Wie ktoś, kto i gdzie z Poznaniu kalibruje monitory LCD?

@Tom01 pewnie zaraz przekieruje mnie tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374
Szukam tylko potwierdzenia czy do zastosowań amatorskich/zaawansowanych grafiki się nada? I czy da się go skalibrować Eye One Display 2?

Tom01
04-10-2010, 23:45
I czy da się go skalibrować Eye One Display 2?

Nie.

Azazel85
05-10-2010, 03:24
Skoro o tanich monitorach rozmawiamy, co by nowego wątku nie zakładać - macie jakąś opinię o takim (http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/sm/WF06a/382087-382087-64283-3884471-3884471-4101131.html) monitorku?

Ja wiem że dla niektórych jedyne słuszne monitory to te za kilka-kilkanaście tysięcy zł, bo na innych to nic nie widać :)

A dla użytkownika domowego, który nie drukuje zdjęć, a chciałby mieć monitor o nieco lepszej jakości niż "marketowy TN", nada się to do czegoś? Czy sprzęt przez jakiś parametr/jakąś cechę, jest skreślony?

P.S. Nie chcę sobie ani tego ani innego kupić, więc nie piszcie proszę "kup ten albo ten" :)
Tak z ciekawości pytam, czy takie produkty, dla osób "nie zawodowców, mogących sobie pozwolić na margines błędu", mają rację bytu na rynku, czy to pułapki?

zelik3358
05-10-2010, 15:07
Nie.

To czym można skalibrować NECa P221W? Jest ktoś taki w Poznaniu? Czy do kalibracji tego monitora niezbędne jest oprogramowanie Spectra View II? Skąd mam wziąć Spectra View II? Do monitora go nie dają...

Tom01
05-10-2010, 15:23
To czym można skalibrować NECa P221W? Jest ktoś taki w Poznaniu? Czy do kalibracji tego monitora niezbędne jest oprogramowanie Spectra View II? Skąd mam wziąć Spectra View II? Do monitora go nie dają...

Czujnik to X-Rite ColorMunki Photo. Programu niestety nie można w Europie kupić.

zelik3358
05-10-2010, 17:36
Czujnik to X-Rite ColorMunki Photo. Programu niestety nie można w Europie kupić.

Nie stać mnie na kalibrator, który jest w cenie monitora (NECa P221W). Znasz może kogoś w Poznaniu kto świadczy usługi i skalibrowałby (w rozsądnej cenie) tego NECa?

markB
05-10-2010, 19:52
W Poznaniu można skalibrować w Cortlandzie: http://www.cortland.pl/kalibracja-pl/kalibratory.html?subcats=Y&advanced_filter=Y, kiedys tam kalibrował p. Skoczeń, ale nie wiem jak to wygląda w tej chwili. Do tego mogą być kłopoty z tym NECiem, bo nie orientuję się czy mają tam program, o którym wspomina p. Tomasz. Kalibrują też w Perfekt System na Grodziskiej: http://new.system.perfekt.pl/product/category/116.html; tez nie wiem czy NECa dadzą radę. Jak kupisz u nich Quato, to kalibracja za darmo.

zelik3358
05-10-2010, 20:14
W Poznaniu można skalibrować w Cortlandzie: http://www.cortland.pl/kalibracja-pl/kalibratory.html?subcats=Y&advanced_filter=Y, kiedys tam kalibrował p. Skoczeń, ale nie wiem jak to wygląda w tej chwili. Do tego mogą być kłopoty z tym NECiem, bo nie orientuję się czy mają tam program, o którym wspomina p. Tomasz. Kalibrują też w Perfekt System na Grodziskiej: http://new.system.perfekt.pl/product/category/116.html; tez nie wiem czy NECa dadzą radę. Jak kupisz u nich Quato, to kalibracja za darmo.

Dzięki.
Do Cortlanda już wcześniej wysłałem maila z zapytaniem o kalibrację NECa (czekam na odp.), a do PerfektSystemu jeszcze napiszę. Pozostaje jeszcze kwestia ceny takiej usługi. Jak zaśpiewają 500 zyla jak tu
http://monitory.mastiff.pl/uslugi.php
to se podaruje. Jeżeli ktoś może sobie pozwolić na kalibrację za 500 stów to (po trzech takich kalibracjach) będzie stać go na własny spektrofotometr. Jak ktoś ma jeszcze jakieś propozycje gdzie w Poznaniu kalibrują to pisać...

zelik3358
06-10-2010, 22:28
No więc w Cortlandzie Poznań kalibracja kosztuje 250zł netto. Dowiedziałem się też (z wiarygodnego źródła), że do kalibracji NECa P221W wcale nie niezbędny jest spektrofotometr. Spokojnie można to zrobić kolorymetrem np. zestawem X-Rite EyeOne Display2 + Spectraview II i też będzie dobrze.

Tom01
06-10-2010, 22:39
Dowiedziałem się też (z wiarygodnego źródła), że do kalibracji NECa P221W wcale nie niezbędny jest spektrofotometr. Spokojnie można to zrobić kolorymetrem np. zestawem X-Rite EyeOne Display2 + Spectraview II i też będzie dobrze.

Wielu ludzi rozpowszechnia takie informacje. Proponuję każdemu kto nie wierzy, ustawić monitor za pomocą spektrofotometru na np 6500K i potem zmierzyć ów punkt kolorymetrem.

Czornyj
06-10-2010, 22:55
Spokojnie można to zrobić kolorymetrem np. zestawem X-Rite EyeOne Display2 + Spectraview II i też będzie dobrze.
Zależy co rozumieć przez "dobrze", to pojęcie ma dość szeroką skalę ;)

zelik3358
08-10-2010, 21:31
Zależy co rozumieć przez "dobrze", to pojęcie ma dość szeroką skalę ;)

"dobrze" to znaczy wystarczająco. Myślę, że jak ktoś kupuje NECa P221W za 1,5k to raczej nie z zamiarem kupienia do niego kalibratora (spektrofotometru) za min. 2k. Lub robienia kalibracji usługowo za 5 stów/m-c. Nie chcę też podważać opinii, że spektrofotometr nie jest dokładniejszym kalibratorem od kolorymetru. Ale dla amatora fotografii, który chce mieć po prostu prawidłowo ustawiony monitor (kolory, kontrast, jasność itp.) kalibracja NECa zestawem EyeOneDisplay2 + SpectraViewII powinna być zadowalająca (wystarczająca).

zelik3358
08-10-2010, 21:38
Wielu ludzi rozpowszechnia takie informacje. Proponuję każdemu kto nie wierzy, ustawić monitor za pomocą spektrofotometru na np 6500K i potem zmierzyć ów punkt kolorymetrem.

myślę, że wynik takiego porównania nasuwa się sam, więc jest bez sensu... chyba po to ktoś wymyślił (z reguły tańszy i mniej dokładny) kolorymetr, aby ci (amatorzy) z mniejszymi wymaganiami (i zasobnymi portfelami) mogli sobie też (w zaciszu domowym) skalibrować monitor.

Tom01
08-10-2010, 22:19
"dobrze" to znaczy wystarczająco.

Proponuję Panu zrobić trzy zdjęcia, pierwsze z ustalonym balansem bieli, drugie +500K, trzecie -500K. Taki bracketing WB. Jeśli nie widzi Pan pomiędzy nimi różnicy, to znaczy że może Pan ustawiać monitor szerokogamutowy kolorymetrem.

kalibracja NECa zestawem EyeOneDisplay2 + SpectraViewII powinna być zadowalająca (wystarczająca).

"Powinna"? Widział Pan to? Robił Pan to?

Myślę, że jak ktoś kupuje NECa P221W za 1,5k to raczej nie z zamiarem kupienia do niego kalibratora (spektrofotometru) za min. 2k.

A ja myślę, że to jeszcze małe piwo. Proszę wmówić ślusarzowi, że nie ma sensu kupować śruby mikrometrycznej, która kosztuje 1000x tyle co pręt który ma mierzyć. ;)

Lub robienia kalibracji usługowo za 5 stów/m-c.

Po pierwsze nie co miesiąc, tylko kilka miesięcy, a przy amatorskich zastosowaniach nawet raz na rok to często. Po drugie bardzo proszę nie podważać wartości czyjejś pracy. Hydraulik po zawodówce za naprawienie rury weźmie od Pana niewiele mniejszą kwotę. A usługowa kalibracja to bardzo niewdzięczna robota. Ludzie mają najrozmaitsze sprzęty i oprogramowanie rozstrojone jak tylko to można sobie wyobrazić. Do tego oczekiwania z najczęściej nieprawidłowymi przyzwyczajeniami zbudowanymi na bazie kręcenia w monitorze i karcie czym się da. Robota jest wykonywana w zielonym pokoju z łososiowymi roletami z oświetleniem w postaci gustownego żyrandola z barwionymi kloszami. I weź to człowieku jakoś ogarnij. A na dokładkę użytkownik wyciąga nie wiadomo jak i na czym zrobioną odbitkę, wygrzebuje z zasobów pliki i chce żeby było podobnie. Potrafi Pan to zrobić? Ja potrafię. Wiem jak, wiedza ta jest wynikiem wielu lat nauki i doświadczenia zdobywanego latami pracy. Mam też czym. Warsztat który wlokę ze sobą do klienta kosztuje kilkanaście tys zł. Jadę "zrobić", a nie "robić" i nie trzeba po mnie poprawiać. Wyceniam swoją pracę na tyle ile Pan podał. Ocena należy do zleceniodawców, albo dobrze, albo tanio.

Krzychu_Z
09-10-2010, 15:36
"dobrze" to znaczy wystarczająco. Myślę, że jak ktoś kupuje NECa P221W za 1,5k to raczej nie z zamiarem kupienia do niego kalibratora (spektrofotometru) za min. 2k. Lub robienia kalibracji usługowo za 5 stów/m-c. Nie chcę też podważać opinii, że spektrofotometr nie jest dokładniejszym kalibratorem od kolorymetru. Ale dla amatora fotografii, który chce mieć po prostu prawidłowo ustawiony monitor (kolory, kontrast, jasność itp.) kalibracja NECa zestawem EyeOneDisplay2 + SpectraViewII powinna być zadowalająca (wystarczająca).

Nie będzie wystarczająco - kalibrowałem P221W kolorymetrem (bo tylko to miałem) i balans bieli był za przeproszeniem w dupie... Zaczęło to wyglądać do ludzi jak kupiłem spektrofotometr...

Czornyj
09-10-2010, 15:52
Problem z obecnie produkowanymi, popularnymi kolorymetrami jest taki, że są stosunkowo badziewnej jakości. Już nowe, wyjęte z pudełka potrafią mieć sakramenckie odjazdy, a nawet jeśli mamy fuksa i trafi nam się dobry, to z czasem i wraz z wykonywaniem kolejnych kalibracji jest coraz gorzej. Urządzenia te są wrażliwe na ciepło i wilgoć, plastikowe filtry i optyka szybko ulegają degradacji - zwykle po 2-3 latach lub kilkudziesięciu kalibracjach sensor nadaje się już tylko do tego, by wziąć go za kabel, zakręcić efektownego młynka i p...nąć nim do kosza na śmieci.