PDA

Zobacz pełną wersję : Laser zniszczył matrycę aparatu

mishieck
21-07-2010, 07:59
Co prawda Canona, ale lepiej być ostrożnym...

http://blog.planet5d.com/2010/07/lasers-can-damage-your-canon-hdslr-cameras-cmos-sensor/

eskimos
21-07-2010, 10:05
No pięknie , za miesiąc ma przyjechać do Oslo Jean-Michel Jarre , tradycyjnie będzie pokaz światła , laserów i fajerwerków , miałem ochotę pstryknąć sobie kilka efekciarskich ujęć , chyba na bohaterską misję pojedzie D200 .

nem
21-07-2010, 10:11
Jeżeli ten laser był w stanie zniszczyć przetwornik, to co może zrobić z oczami?

The Structorr
21-07-2010, 10:14
Jeżeli ten laser był w stanie zniszczyć przetwornik, to co może zrobić z oczami?

Oczy mają trochę większą 'rozpiętość tonalną' więc raczej jest to bezpieczne. Gdyby taki laser mógł tak łatwo zniszczyć wzrok to większość bywalców dyskotek byłaby już ślepa.

prezio
21-07-2010, 10:21
Zauwazcie ze zniszczyl w momencie bezposredniego swiatla na matryce a nie z boku.
Po prostu zwazac zeby matryca nie byla w bezposrednim wiazkowym naswietleniu z lasera.

stig
21-07-2010, 10:46
Poprostu awazac zeby matryca nie byla w bezposrednim wiazkowym naswietleniu z lasera.I nie krecic filmow. ;)

TristisAnima
21-07-2010, 10:49
Zauważyć też należy,że działo się to podczas kręcenia filmu, gdzie matryca cały czas jest odsłonięta. Bezpośrednia ekspozycja matrycy na światło lesera trwała ułamek sekundy. Przy zwykłym robieniu zdjęć istnieje baaaaardzo małe prawdopodobieństwo złapania takiego bezpośredniego błysku prosto w matrycę. Tak więc imho należy uważać w 3 przypadkach:
- podczas kręcenia filmów
- podczas podglądu na żywo
- podczas fotografowania z długimi czasami ekspozycji

conra
21-07-2010, 11:45
Co prawda Canona, ale lepiej być ostrożnym...

http://blog.planet5d.com/2010/07/lasers-can-damage-your-canon-hdslr-cameras-cmos-sensor/

Nie tylko Kanoniaka a wszystko i kompakt i lustro, aparat i kamera itp.
Te lasery mają trochę mocy w małej wiązce światła i naturalnie się wypala. Oczywiście musi być kontakt z matrycą bo jak by inaczej...

kymaj
21-07-2010, 12:43
jakiś czas temu czytałem że w jakiejś rosyjskiej dyskotece, kilkadziesiąt osób w tym samym czasie doznało ran oczu a kilku straciło wzrok.... :/ przez laser właśnie, jak zobacze laser na imprezie , przestaje robić zdjęcia :)

Rafał_Sz
21-07-2010, 16:32
A tam. Nie tak dawno zdjąłem kilkaset kadrów na pokazie laserowym. Ogólnie realizatorzy nie zjeżdżali promieniami niżej niż wyciągnięte ręce tłumu, więc wspiąłem się na odpowiednią wysokość i byłem idealnie na wysokości "rażenia". Jedyne co się działo z aparatem, to perfekcyjnie łapał ostrość pomimo panującego mroku i mgły dookoła :) . D300 rulez! ;) A Canon to do zamglonych wschodzików słońca się nadaje. Pod warunkiem, że jest niebo zachmurzone. :);)

mishieck
21-07-2010, 17:07
jakiś czas temu czytałem że w jakiejś rosyjskiej dyskotece, kilkadziesiąt osób w tym samym czasie doznało ran oczu a kilku straciło wzrok.... :/ przez laser właśnie, jak zobacze laser na imprezie , przestaje robić zdjęcia :)
Tu o tym piszą: http://www.newscientist.com/article/dn14310-party-laser-blinds-russian-ravers.html

credka
22-07-2010, 08:18
czy jest jakiś filtr który może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia?

docxxx
22-07-2010, 08:21
czy jest jakiś filtr który może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia?

Jest. Taki czarny dodawany z kazdym obiektywem :mrgreen:

Wybacz, ale nie moglem sie powstrzymac. Jeszcze rano mam dobry humor ;)

frostic
22-07-2010, 08:34
Była nawet taka piosenka: "Laser to świnia!" ;)