Zobacz pełną wersję : Nikon d3000 + 55-200 czy Fuji HS10 ?
Camillo69
21-07-2010, 00:36
Witam!
Moze dla niektorych to pytanie wyda się śmieszne lub bardzo proste ale ... ja sie na tym za specjalnie nie znam. a chcialby troche zaczac z fotografia. wczesniej mialem fuji s2000hd ale postanowilem zmienic go na cos bardziej zaawansowanego. i chcialbym sie rozwijac w tym temacie . ale cena tez nie za wysoka (tak na poczatek)
zastanawiam sie wiec nad:
fuji hs10 - ok 1700zl lub
nikon d3000 18-55 i do kupie na poczatek tamrona 55-200 - 1400zl + 450zl
Co Wy na to?? a moze tanszy s200exr? -1300 zl
Chociaż jakoś tak do lustra mnie ciagnie ... :)
Pozdro
To będę nudny ale w tej klasie rozejrzyj się za Canonem...
Camillo69
21-07-2010, 00:39
forum nikonowców użytkownik luster nikona doradza mi canona :):) .... a jakiego "na ten przykład" ?
forum nikonowców użytkownik luster nikona doradza mi canona :):) .... a jakiego "na ten przykład" ?
Po prostu w tej cenie i tej klasie (D60/D3000) konkurencja ma lepszą ofertę. Przy D5000 można się już zastanawiać a D90 brać od ręki :D
Ale to pytaj na forum Canona.
Ale to moje zdanie :D
Camillo69
21-07-2010, 00:43
nie porównując zadnych konkretnych funkcji to nikon bardziej mi odpowiada . jakos tak w rece lepiej mi lezy . te przyciski w sa ciekawiej ułożone itp. ale jestem otwarty na wszelkie propozycje / ale jezeli chodzi o temat postu to co bedzie lepsze?
nie porównując zadnych konkretnych funkcji to nikon bardziej mi odpowiada . jakos tak w rece lepiej mi lezy . te przyciski w sa ciekawiej ułożone itp. ale jestem otwarty na wszelkie propozycje / ale jezeli chodzi o temat postu to co bedzie lepsze?
Ale matryca lepsza w Canonach będzie i nie będziesz miał na wstępie ograniczeń co do szkieł. Ergonomia lepsza w Nikonach.
Co do pytania, tego nikt za ciebie nie odpowie. Złośliwie mogę napisać, że skoro zadajesz takie pytania to bierz kompakta ;)
Camillo69
21-07-2010, 00:46
tak wlasnie myslalem o d5000 to juz by mi wystarczylo . ale nie mam tyle kasy d5000 - 2000zł + jakis obiektyw 5000 zł dlatego rozwazam tanie lustro lub jakąś hybryde
To weź na początek D5000 + 18-55.
Camillo69
21-07-2010, 00:48
a masz na mysli jakiegos konkretnego canona? a co z np z pentaxem k-x lub ktorąś tam alfa sonego (chociaz do tego ostatniego jakoś nie mam zaufania)
Nie mam na myśli konkretnego. Musisz sam zobaczyć co tam ciekawego dają teraz.
Camillo69
21-07-2010, 00:55
ok . to mozesz mi jeszcze wytlumaczyc różnicę miedzy Rodzaj przetwornika CCD 23,6 x 15,8 mm CMOS 23,5 x 15,7 mm (nie chodzi o liczby tylko o rodzaj ) bo d3000 mimo ze lustro to ma ccd tak jak hybrydy a lepsze lustrzanki maja cmos . moze nie warto d3000 skoro ccd ????
moze nie warto d3000 skoro ccd ????
No przecież pisałem, że lepszy będzie Canon...
Camillo69
21-07-2010, 01:01
ale z canona to widze canona eos 1000 ktory wcale nie zachwyca parametrami i nastepny cenowo jest eos 450 ktory jest za drogi ...
roznica w przetwornikach i liczbie pól pomiarowych . na co konkretnie to wplywa? np tu . http://www.euro.com.pl/porownanie.bhtml?p1=115519476&p2=259262392&p3=14293204
Na mnoznik ogniskowej i prace swiatlomierza.
Chyba wypadalo by troche poczytac zanim wybierzesz sie na zakupy. Bo ladowac sie w lustrzanke tylko dla tego ze to lustro to raczej nie najlepszy pomysl.
matimatrix
21-07-2010, 08:47
Powiem tak ja stawiam na Nikona miałem podobny problem kompakt czy lustro.
Wybrałem lustro.
Później jakie lustro, zastanawiałem się nad Sony, Canon i Nikon.
Sony wywaliłem po głębszym zastanowieniu.
Potem Nikon czy Canon?
Ja wybrałem Nikonka bo mi się lepiej w dłoni trzyma i teraz jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona D5000 18-55mm VR
Ale pamiętaj że w D3000 nie ma live view chyba. :)
Pozdrawiam
Mateusz
Moim zdaniem ten Fuji to całkiem fajny sprzęcik jak na aparat kompaktowy na początek chyba niezły wybór. Fajny szeroki kąt (24mm) nie częsty w kompaktach. Co prawda dalszy zakres to megaaaaaazoom i nie wiem jak cały zakres ogniskowych będzie się sprawował na codzień co z jakością zdjęć. Cała szklarnia w jednym miejscu. Zakres ISO myślę, że jeżeli nie będzie się zbytnio ciąć zdjęć to nawet do 800 jest akceptowalny, stabilizacja jest. Jeśli chodzi o lustro Nikona to faktycznie raczej D5000(trzeba używać szkła z silnikiem ) albo jeszcze lepiej D90 (wszystkie szkła mają AF także te bez silnika nie licząc manuali ). Lustrzanka to w przyszłości potencjalne większe wydatki w postaci lepszych szkieł, droższych filtrów itd. Podsumowując krótko na początek dobry kompakt nie jest zły ale Camillo69 co ci jest potrzebne to już sam musisz ostatecznie zadecydować. Wszystkie aparaty które tu wymieniamy i fotki jakie wypluwają możesz sobie porównać tutaj (http://www.dpreview.com/reviews/sidebyside.asp).
Moja propozycja dla niezdecydowanego, ale chetnego do nauki to bedzie fuji,
ale nie hs10 (to aparat dla potrzebujacych 760mm i 10fps, nie dla wszystkich i do wszystkiego),
tylko s100fs - ostatni moment na zakup nowego!!! w dobrej cenie!!!
Jest jeszcze s200exr (ten z kolei ma wiekszy zakres tonalny, ale stracił 24mm i odchylany LCD (s100fs ma)).
Jak sie wkrecisz i nauczysz to w miedzyczasie sam sobie odpowiesz, czego chcesz.
zapraszam tez do odwiedzenia http://fujiklub.pl/index.php