PDA

Zobacz pełną wersję : uszkodzony pomiar swiatła??!!

perek83
20-07-2010, 23:02
Mam do was pytanie. od jakiegos czasu zauwazylem ze przelacznik pomiaru swiatła w moim D300 chyba sie uszkodził. Pomiar punktowy i matrycowy (tak mi sie wydaje) mierzy swiatło w ten sam sposob. Czasami ustawiam punktowy pomiar i zero reakcji. Czy byłby ktos tak zyczliwy i wstawil by przykladowe dwa te same foty ale z innyi pomiarami swiatła? dzieki

Jacek_Z
21-07-2010, 00:15
. Pomiar punktowy i matrycowy (tak mi sie wydaje) mierzy swiatło w ten sam sposob. .wstawianie fot ni ema sensu.
Spota łatwo sprawdzić - kierujesz punkt raz na białe, raz na czarne miejsce. Musi być spora różnica wskazań. Przy matrycowym może wcale nie być różnicy.

perek83
21-07-2010, 00:31
wstawianie fot ni ema sensu.
Spota łatwo sprawdzić - kierujesz punkt raz na białe, raz na czarne miejsce. Musi być spora różnica wskazań. Przy matrycowym może wcale nie być różnicy.

Dzieki Jacek, sprawdzilem i rzeczywiscie skok na punktowym z pomiarem jest duzy, czyli sie uspokoilem bo juz myslalem ze bede musial na serwis słac;) dzieki

rainbow
21-07-2010, 01:26
zawsze możesz w exifie sprawdzić, tam Ci wyświetla jaki typ pomiaru był zastosowany.

kZC_
21-07-2010, 01:42
zawsze możesz w exifie sprawdzić, tam Ci wyświetla jaki typ pomiaru był zastosowany.

co z tego? jemu chodziło o to że pomiary są różne a ten sam wynik wychodził..

rainbow
21-07-2010, 01:58
ja widzę, że pisał, że uszkodził mu się przełącznik - a tym samym nie zmieniał trybu.