Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon d60 + Samyang 85 f1.4

Dreamview
20-07-2010, 18:07
Chciałbym zakupić sobie obiektyw Samyang 85mm f1.4 do body D60 tylko nie wiem czy będę miał spore problemy z ostrzeniem, gdyż to będzie mój pierwszy manualny obiektyw i niestety nie mam możliwości przetestowania obiektywu wcześniej... Pytam, gdyż szukam w miarę dobrego obiektywu do portretówki. Trochę się boję, że mogę wyrzucić pieniądze w błoto, bo niektórzy piszą, że strasznie to ciężkie zadanie wykonać zdjęcie manulanym obiektywem. Czy matówka pomogłaby ewentualnie rozwiązać moje problemy na początek? (Jeżeli tak, to jaką kupić? Proszę o linki) Mało się na tym znam, dlatego też proszę o waszą radę i opinię na ten temat oraz ewentualnie inne propozycje co kupić do niestety już przestarzałego body jakim jest Nikon D60, aby móc zrobić w miarę fajną portretówkę. Od razu zaznaczam, że nie zamierzam na razie zmieniać body.

Ps. Mam niewielkie doświadczenie jeżeli chodzi o fotografię. Ale tego pewnie się domyśliliście czytając już pierwsze zdanie :)

pppppp
21-07-2010, 09:09
Sam kiedyś zastanawiałem się nad S 85 ale odpuściłem bo jednak wizjer w d60 mały i trafianie będzie loterią a przekonałem się o tym podpinając heliosa, kup N50 1,4 afs a czy 50 do portretu się na dx nada to masz tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=42405

tedd
21-07-2010, 15:40
Sprawa nie jest tutaj oczywista:
- żeby móc wogóle mierzyć światło musisz mieć wersję ze stykami - drożej ok 200zł lub dokupić tzw dandeliona (który właśnie dodaje te styki) - 159 + przesyłka na Allegro lub ok 120 na eBayu,
- wizjer w D60 jest nieco "tunelowy", czyli widzimy dość mały obrazek. Nie przeszkadza to specjalnie na codzień, ale do ustawiania ostrości nadaje się średnio. Wskaźnik ostrości natomist działa prawidłowo,
- pole widzenia mozna nieco powiększyć dodając lupkę - chyba DK16, ale trzeba sprawdzić, czy dokładnie ten model. Powiększa 1,17x co może się wydać mało, ale jednak to duża różnica przy manualnych szkłach.

tedd
21-07-2010, 15:43
Jeżeli myślisz o matówkach, to w Polsce dużo tego nie ma, Na ebayu do wyboru, do koloru.
Najlepsza powinna być z podwójnym ukośnym klinem.
Niestety, po wymianie może się okazać że obraz jest znacznie ciemniejszy - na takiej matówce traci się nieco światła. Nie wiem czy droższe są lepsze (jaśniejsze), nie mam danych.

karabud
22-07-2010, 18:26
Jeżeli myślisz o matówkach, to w Polsce dużo tego nie ma, Na ebayu do wyboru, do koloru.
Najlepsza powinna być z podwójnym ukośnym klinem.
Niestety, po wymianie może się okazać że obraz jest znacznie ciemniejszy - na takiej matówce traci się nieco światła. Nie wiem czy droższe są lepsze (jaśniejsze), nie mam danych.

mialem kilka roznych - roznica jasnosci do f/2.8 pomijalna - powyzej troszeczke sie pojawia. dk-21m do dx to okular pow na wizjer ktory bardzo polecam(sam uzywam dk-17m)

Dreamview
22-07-2010, 22:20
Ok. Zastanowię się nad waszymi propozycjami.
Jaką lampę polecalibyście ewentualnie do zestawu Nikon d60 + nikkor 50mm f 1.4 ?

pppppp
23-07-2010, 09:29
metza 48af mam i sobie chwalę jest w lampach duży wątek o niej