Zobacz pełną wersję : Redukcja drgań VR, czy wyłączać?
Od 3-ch miesięcy mam Nikona D5000 z obiektywem AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR, czyli kit.
Na str. 19 Instrukcji Obsługi jest ostrzeżenie o treści: "Nie wyłączaj aparatu ani nie zdejmuj obiektywu przy włączonej redukcji drgań.
Jeśli zasilanie obiektywu zostanie przerwane przy włączonej funkcji redukcji drgan, obiektyw może grzechotać
po potrząśnięciu. To zjawisko nie stanowi usterki i można je skorygować ponownie
mocując obiektyw do aparatu i włączając aparat."
Ostrzeżenie poprzedzone jest Ikoną oznaczającą: - ostrzeżenie, czyli informacje, z którymi należy sie zapoznać przed rozpoczęciem korzystania z aparatu, aby zapobiec jego uszkodzeniu.
I tu moje pytanie: - czy przed każdym wyłączeniem aparatu (obiektywu nie zdejmuję) należy najpierw wyłączyś VR na obiektywie. Jest to dość uciążliwe. Po włączeniu aparatu trzeba by znowu włączać. Jak Wy to robicie?
Nie jestem fachowcem w temacie lustrzanek, a kupiłem ją by fotografować moje wnuki, bo moje dzieci jakoś nie maja do tego serca...
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
szotak
Ja nigdy nie wyłączam VR przed wyłączeniem aparatu. Działa bez zarzutu, żadnych podejrzanych odgłosów. Prawdę powiedziawszy nie doczytałam w instrukcji polecenia wyłączania VR.
Ja nigdy nie wyłączam VR przed wyłączeniem aparatu. Działa bez zarzutu, żadnych podejrzanych odgłosów. Prawdę powiedziawszy nie doczytałam w instrukcji polecenia wyłączania VR.
Też nie wyłączam Vr na 18-55 i nie mam problemów
I tu moje pytanie: - czy przed każdym wyłączeniem aparatu (obiektywu nie zdejmuję) należy najpierw wyłączyś VR na obiektywie. Jest to dość uciążliwe. Po włączeniu aparatu trzeba by znowu włączać. Jak Wy to robicie?
Daj spokój z jakimś wyłączaniem VR przed wyłączaniem aparatu... VR na ON przez cały czas (oprócz fotografowania na statywie) i niczym się nie przejmuj :)
Sprawdźcie jak jest w angielskiej instrukcji :D
jurasss1
20-07-2010, 17:41
VR dopiero startuje po wciśnięciu spustu do połowy, pewnie gdyby w tym momencie wypiąć obiektyw, byłby problem :)
Dokładnie jedyna opcja OFF dla VR'a to w przypadku kiedy fotografujesz ze statywu ;)
Deja vu?
Ten temat byl juz walkowany na forum. Polska instrukcja jest niefortunnie przetlumaczona.
Chodzi o to aby nie wylaczac aparatu podczas pracy VR, czyli jezeli wcisniemy spust do polowy i puscimy VR bedzie dzialal jeszcze przez ok 3-5 sek (po przylozeniu ucha do obiektywu slychac delikatny szum). W tym czasie nie powinninsmy wlylaczac aparatu. Po tym jak VR sie wylaczy (slychac lekki stuk i szum ustaje) mozemy aparat spokojnie wylaczac, bez dotykania VR On/Off.
Witam ...
Jest tak jak napisał Dzejms. Dotyczy to zresztą nie tylko obiektywów nikkora. Taki sam objaw jest w sigmnie 18-200 OS HSM.
Jeżeli wyłączy się aparat przed automatycznym wyłączeniem VR-a (ustanie delikatnego szumu z VR-a) wtedy jest efekt stukania, a w okularze widać skaczący obraz.
Śmieszny efekt zwłaszcza, że aparat jest już wyłączony. Tak swoją drogą ciekawe czemu nie odcinane jest zasilanie na obiektywie?
Pozdrawiam ...
PJS
sokrates
30-07-2010, 10:42
Dokładnie jedyna opcja OFF dla VR'a to w przypadku kiedy fotografujesz ze statywu ;)
Niekoniecznie, jak wychodzi ci czas np 1/2000 to VR może negatywnie wpływać na ostrość fotografii. Poza tym przy takich czasach jest po prostu zbędny, jedynie zwiększa zużycie energii. Więc używajmy VR tedy kiedy jest on potrzebny i nam coś daje.
cervandes
30-07-2010, 11:29
a gdy robisz na AF-C obiekty w ruchu - np autka? Przecież VR wtedy przeszkadza a nie pomaga!
a gdy robisz na AF-C obiekty w ruchu - np autka? Przecież VR wtedy przeszkadza a nie pomaga!
???
Możesz wyjaśnić, na czym miałoby polegać to przeszkadzanie? Bo jedyne sensowne wytłumaczenie tej teorii, jakie mi na myśl przychodzi jest takie, że przy robieniu z ręki VR pozwala wydłużać czas, a to jak wiadomo nie sprzyja fotografowaniu obiektów w ruchu bez rozmycia (np. 1/15 s)...
cervandes
30-07-2010, 12:13
przesuwasz aparat podążając za obiektem a aparat na siłę chce obrazek ustabilizować, w efekcie tło staje się mniej rozmyte a fotografowany obiekt się rozjeżdża a powinno być na odwrót.
Nie bawiłem się zbyt długo obiektywem z VR, ale ponoć nikonowe VR ma jakiś bajer wspomagający panoramowanie. Chyba, że nie chodziło Ci o panoramowanie, tylko zwykłe zdjęcia.
No właśnie przy "panoramowaniu" dobry VR powinien pomagać redukując tylko drgania pionowe.
Swearengen
30-07-2010, 17:10
Tak właśnie jest, co widać na załączonym obrazku. 300 mm, na 1/40 s z włączonym VR oczywiście.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img690.imageshack.us/img690/730/dsc5602.jpg)
Pozdrawiam
VR Nikona rozpoznaje zamierzony ruch (panoramowanie) i nie redukuje drgan w tej plaszczyznie. Po to wlasnie jest przelacznik "normal/active".
Swearengen
30-07-2010, 22:08
Chyba jednak nie po to. Active włącza się wtedy kiedy robisz zdjęcia np. z jadącego pojazdu, do panoramowania wystarcza normal.
Pozdrawiam
Rafał_Sz
31-07-2010, 12:03
Chyba jednak nie po to. Active włącza się wtedy kiedy robisz zdjęcia np. z jadącego pojazdu, do panoramowania wystarcza normal.
Pozdrawiam
Chyba jednak po to. Jeśli panoramujesz, to wykonujesz (w sensie) taki sam ruch puszką, jakbyś trzymał aparat jadąc autem. VR nie bierze wtedy pod uwagę ruchu poziomego. Tryb Active w tym przypadku się sprawdza.
Swearengen
31-07-2010, 18:12
Będę się nadal upierał. Jeśli panoramuję to nie wykonuję takiego samego ruchu jak robiąc zdjęcia z poruszającego się obiektu (samochodu czy łodzi na ten przykład). Panoramując wykonuję jednostajny ruch w jednym kierunku, obiektyw wykrywa to i wyłącza VR w tej płaszczyźnie. Jeśli ustawię tryb Active, obiektyw będzie niwelował drgania we wszystkich płaszczyznach. Na koniec cytat z instrukcji obsługi, strona 19: When taking panning shots, be sure to set the vibration reduction mode switch to [NORMAL]. If you move the camera in a wide arc when panning, vibration in the direction of that movement is not affected. For example, if you pan the camera horizontally, only vibration in the vertical direction is reduced, making smooth pans much easier.
Pozdrawiam
Rafał_Sz
31-07-2010, 18:26
A to nie jest instrukcja od VR II?
Swearengen
31-07-2010, 18:33
Instrukcja do 70-300 VR więc faktycznie VR II, ale 18-55 VR w ogóle nie ma przełącznika Normal / Active. Dyskusja zeszła na używanie tych trybów w panoramowaniu.
Pozdrawiam
cervandes
31-07-2010, 23:16
otórz to, w 18-105 też przełącznika nie ma i z doświadczenia wiem, że panoramowanie z VR daje mi gorsze rezultaty niż bez.
halihead
19-08-2010, 04:10
ponad 2 lata wyłączam aparat normalnie bez zmieniana vr i nic się nie działo więc spokojnie
Witam,
Ja Vr też nie wyłączam.
Nie chce zakładać nowego tematu, może ktoś mi tym odpowie.
18-200 vr.
Kiedy używać trybu normal/active i jak to łączyć z vr. :)
Podobnego tematu nie moge znaleźć choć wydaje mi się ze kiedyś cos widziałem.. lecz nie mialem jeszcze tego obiektywu :)
Z góry dziękuję za odpowiedź
pako7726
19-08-2010, 10:17
Trybu Active używa się gdy np. jedziesz samochodem, pociągiem, płyniesz statkiem. Generalnie jeśli jesteś sam w ruchu. Normal włącza się w pozostałych sytuacjach.
KOZI2000
22-08-2010, 13:05
osobiście używam VR sporadycznie. Tylko wtedy kiedy jest mi potrzebne, czyli jeśli czas migawki jest na tyle długi ze nie jestem w stanie utrzymać sprzętu z reki. Przy krótkich czasach lub statywie VR mam na OFF.
Artekbed
22-07-2013, 14:08
Witam ...
Jest tak jak napisał Dzejms. Dotyczy to zresztą nie tylko obiektywów nikkora. Taki sam objaw jest w sigmnie 18-200 OS HSM.
Jeżeli wyłączy się aparat przed automatycznym wyłączeniem VR-a (ustanie delikatnego szumu z VR-a) wtedy jest efekt stukania, a w okularze widać skaczący obraz.
Śmieszny efekt zwłaszcza, że aparat jest już wyłączony. Tak swoją drogą ciekawe czemu nie odcinane jest zasilanie na obiektywie?
Pozdrawiam ...
PJS
Witam
Czy można jakoś wyeliminować ten skaczący obraz ? Trochę jest to denerwujące szczególnie podczas zmiany pozycji aparatu PION-POZIOM.
Dzięki
Witam
Czy można jakoś wyeliminować ten skaczący obraz ? Trochę jest to denerwujące szczególnie podczas zmiany pozycji aparatu PION-POZIOM.
Dzięki
Można - wyłączyć stabilizację i poczekać aż soczewka zostanie zablokowana.
Artekbed
22-07-2013, 14:41
A jeśli to nie pomaga, lub robię to źle :)
Włączam aparat, włączam stabilizacje, wyłączam stabilizacje i wyłączam aparat... ?
Witam
Dzięki
Poczytajcie w instrukcji obsługi na temat działania stabilizacji, o ile EV stabilizacja jest skuteczna, kiedy należy jej używać.
Kupujecie coś czego nie umiecie używać, ponadto macie pretensje bo coś denerwuje, a najbardziej denerwuje brak chęci poszukania samemu, tak wiele o tym napisano, troszkę chęci i wszystko można znaleźć.
Artekbed
22-07-2013, 15:00
Poczytajcie w instrukcji obsługi na temat działania stabilizacji, o ile EV stabilizacja jest skuteczna, kiedy należy jej używać.
Kupujecie coś czego nie umiecie używać, ponadto macie pretensje bo coś denerwuje, a najbardziej denerwuje brak chęci poszukania samemu, tak wiele o tym napisano, troszkę chęci i wszystko można znaleźć.
Wszystko co piszesz jest prawdą. Jestem początkującym, ale tak naprawdę Ty też kiedyś nim byłeś i nie wiedziałeś wszystkiego od razu, na szczęście jest to Forum i ludzie, którzy szczerze chcą Ci pomóc nawet jeśli to co dla początkujących jest wielkim problemem, to dla nich jest błahostką.
W Twojej odpowiedzi brakuje tylko konkretnego linku i było by wszystko oki :)
Robię wszystko tak jak jest napisane w instrukcji i przeskakiwanie obrazu nie ustaje. doczytałem że VR działa jeszcze do 5 sek. po zwolnieniu migawki, nie sprawdzałem tego jeszcze bo dopiero o tym przeczytałem.
Dzięki za odpowiedzi (Jeśli ktoś nie chce pomóc to po co pisze o tym, że nie chce ? :)
Po co odkopywać wątek sprzed 3 lat, skoro są aktualne? http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232743
I co to ma wspólnego z aparatami DX?
Zamykam wątek i przenoszę.