Zobacz pełną wersję : Zapisywanie dla Internetu bez EXIF-a?
Karbulot
20-07-2010, 13:58
Używam Photoshopa CS3. Zauważyłem dziwny problem. Jeśli zapisuję zdjęcie do formatu JPEG poprzez "Zapisz jako..." EXIF jest zapisywany wraz z plikiem JPEG. Ale jeśli próbuję zapisać poprzez "Zapisz dla Internetu i urządzeń...", EXF-a w JPEG-u już nie ma. Czy to jest normalne?
Trochę to wkurza, bo zapisywanie dla Internetu daje większą elastyczność w ustawianiu rozmiaru pliku. Niestety na moim fotoblogu, gdzie używam systemu 4images, jest wyświetlany EXIF pobierany z pliku JPEG. Jak EXIFA nie ma, to się też nie wyświetla.
marszull
20-07-2010, 14:26
To normalne ze zapisz do internetu obcina exif
Karbulot
20-07-2010, 18:13
Możesz mi wyjaśnić, dlaczego jest to "normalne"?
Bo tak chcieli programiści Adobe :) Pewnie pomyśleli, że skoro zapisujesz "dla internetu" to chcesz żeby plik ważył jak najmniej... i wyciachali exif'a.
Pewnie pomyśleli, że skoro zapisujesz "dla internetu" to chcesz żeby plik ważył jak najmniej... i wyciachali exif'a.
Też tak myślę.
marszull
20-07-2010, 18:32
Zapytales czy to normalne? Pomyslalem, ze nie jest to pytanie retoryczne, tylko tylko pytasz o informacje czy z Twoim PSem jest wszystko ok, wiec odpowiedzialem, ze "tak jest to normalne dla PSa".
Dla Internetu, czyli zeby byl jak najlzejszy, czyli najlepiej obciac wszystki niepotrzebne rzeczy: m.in. exif
EDIT
widze ze mnie ubiegliscie ;)
Karbulot
20-07-2010, 19:58
No dobrze, ale chyba powinna być jakaś możliwość włączania i wyłączania tej opcji. Zauważyłem, że dużo serwisów fotograficznych gdzie uploaduje się zdjęcia korzystają z funkcji czytania EXIF-ów. Dla mnie EXIF jest bardzo przydatny i lubie oglądając czyjeś fotki podpatrywać parametry.
No dobrze, ale chyba powinna być jakaś możliwość włączania i wyłączania tej opcji. Zauważyłem, że dużo serwisów fotograficznych gdzie uploaduje się zdjęcia korzystają z funkcji czytania EXIF-ów. Dla mnie EXIF jest bardzo przydatny i lubie oglądając czyjeś fotki podpatrywać parametry.
Bo jest, ale w CS4. W CS3 z tego co pamietam nie ma opcji "minimize embedded metadata", ktora mozna odznaczyc.
No dobrze, ale chyba powinna być jakaś możliwość włączania i wyłączania tej opcji.
Ale jej nie ma w tej wersji i nic nie poradzisz.
Zresztą... zwykłe Ctrl+S wcale takie złe nie jest. Masz przecież możliwość doboru stopnia kompresji czy metodę interpolacji.
Karbulot
21-07-2010, 19:11
Może i nie jest. Ale często wychodzi duża rozbieżność, kiedy stopień kompresji 11 daje wynikowo 400 KB, zaś 12 już niemal dwa razy tyle.
Bo jest, ale w CS4. W CS3 z tego co pamietam nie ma opcji "minimize embedded metadata", ktora mozna odznaczyc.
Długo im zajęło wprowadzenie takiej prostej i logicznej opcji, że musieliśmy czekać aż do wersji CS4.
mateo912
24-07-2010, 10:08
Karbulot a co w tym dziwnego że stopień kompresji 11 CZASAMI daje 400kb a 12 CZASAMI 2x tyle?
A jak to jest że raz jpg prosto z puchy, powiedzmy d80 10mpix, daje 3mb a czasami 7-8?
Wszystko zależy ile kolorów jest itp.
A co do stopni kompresji to niewiadomo jak jest ona skalowana, liniowo a może arytmetycznie? Albo programiści wymyślili swój własny sposób ;)
Karbulot
28-07-2010, 08:50
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Ja wiem, że jeden plik o kompresji 12 potrafi ważyć dwa razy więcej od drugiego pliku o takiej samej kompresji. Mnie chodzi o to, że ten sam plik o kompresji 12 waży niemal 2 razy więcej od tego samego pliku o kompresji 11.
mateo912
28-07-2010, 09:26
zrozumiałem i odpowiedziałem Ci na to pytanie ;)
"A co do stopni kompresji to niewiadomo jak jest ona skalowana, liniowo a może arytmetycznie? Albo programiści wymyślili swój własny sposób " być może jest właśnie tak jak przy czasach przysłonie i iso, czyli skok o 1 wartość = wartość bazowa x2.
czyli np przy stopniu 12 zdjęcie będzie miało 2MB, przy 11 1MB, 10 0,5MB itd. Trzeba by było to sprawdzić i może wyszłaby jakaś zależność, ale w sumie po co?