PDA

Zobacz pełną wersję : Hurtowy eksport RAW -> JPG. Jak?

adrian
19-07-2010, 21:34
Hej,

mam kilkaset zdjęć do eksportu z RAW do JPG. Chciałbym zrobić to hurtowo - ustawić wb, ekspozycję itd. - identycznie dla wszystkich zdjęć - i wyeksportować to jakoś automagicznie do PS, w którym akcja zrobiłaby za mnie resztę (zmniejszenie, eksport do jpg, zapis, whatever).

Używam ACR i CS4, ale z tego co się orientuję ten tandem tak nie chce działać. Klikanie w każdego rawa po kolei, nawet przy automagicznym skopiowaniu .xmp dla każdego pliku to dla mnie hardkor i strata czasu - wolę iść z psem na spacer... ;-)

Jak to można ugryźć?

Mam Maka ;)

marszull
19-07-2010, 21:42
przeciez w ACR jest taka opcja, otwierasz wszystkie w acr, robisz obrobke na jednym select all, synchronize, save images i zajmujesz sie czyms innym ;)

kisio
19-07-2010, 21:42
Nie wiem czy rozwiązanie za 1200 PLN Ci pasuje ale w Lightroom zrobisz to tak jak mówisz - ustawiasz hurtowo co i jak, a potem eksport w dowolnym rozmiarze, z wyostrzaniem lub bez i można iść na spacer ;)

Jeśli to jednorazowa akcja to może warto dać szansę trialowi, może się przekonasz i już z nim zostaniesz ;)

Lesiu83
19-07-2010, 21:46
Dokładnie w ACR jest taka opcja , mimo , że nie posiadam PS ani LR to wiem , że da się obrobic jeden plik , a później klikasz synchronize ..

marszull
19-07-2010, 21:47
ja musialem sprawdzic bo teraz do takich operacji uzywam LR ;)

adrian
19-07-2010, 22:10
przeciez w ACR jest taka opcja, otwierasz wszystkie w acr, robisz obrobke na jednym select all, synchronize, save images i zajmujesz sie czyms innym ;)

O kurde, nie wiedziałem o tym!

Dzięki Wam wszystkim za pomoc. Odnośnie LR to wiem, że ma takie opcje, ale wysypać tyle kasy mi się teraz nie uśmiecha...

Tak czy siak - dzięki wielkie raz jeszcze :) :) :)

dzejms
19-07-2010, 22:34
Dzięki Wam wszystkim za pomoc. Odnośnie LR to wiem, że ma takie opcje, ale wysypać tyle kasy mi się teraz nie uśmiecha...

Tak czy siak - dzięki wielkie raz jeszcze

30-dniowy trial tez to zalatwi.

adrian
20-07-2010, 08:47
30-dniowy trial tez to zalatwi.

No tak, ale ja na 99,999% taką samą operację będę musiał wykonać za kolejne 30 dni i kolejne itd. ;-)