Zobacz pełną wersję : obiektyw Jupiter
powiedzcie mi czy moge do nikona d70s zamontowac obiektyw Jupiter 37A oczywiscie uzywajac adaptera
a jak nie to napiszcie jakie obiektywy moge stosowac oczywiscie pomijajac signe i nikora
nie będziesz miał nieskończoności na M42 (Jupiter) ale da radę, jezeli ci na tym zależy to musisz kupić adapter z dodatkową soczewką, bądź zainteresować się obiektywami z innym mocowaniem np. biometar z p-six.
nie będziesz miał nieskończoności na M42 (Jupiter) ale da radę, jezeli ci na tym zależy to musisz kupić adapter z dodatkową soczewką, bądź zainteresować się obiektywami z innym mocowaniem np. biometar z p-six.
Jesteś pewny???
Nie trzeba żadnych przejściówek z soczewkami itp. Wystarczy nabyć ostatni pierścień z mocowaniem nikona.
Podmienia się wtedy ten pierścień z mocowaniem M42 na zakupione wcześniej z bagnetem nikona
i cieszy się nieskończonością. Brak pomiaru światła pozostaje oczywiście
jestem pewien - na M42 nie ma nieskończoności, na bagnecie nikona - nie wiem.
Chodziło mi o to że nie trzeba kupować przejściówki z soczewką aby mieć nieskończoność.
A to że na M42 będzie nieskończoność to racja, ostrzy wtedy do ok 4 czy 5 metrów
Witam!
Faktycznie, jeżeli podepniemy ten obiektyw z oryginalnym gwintem m42 przez przejściówkę bez soczewki wtedy nie ostrzy w nieskończoność, dotyczy to wszystkich obiektywów na M42. Ale są z tego dwa wyjścia:
1. Kupujemy przejściówkę z soczewką i wszystko jest jak należy. Trzeba tylko pamiętać, że dodatkowy element optyczny w układzie zawsze w jakimś stopniu pogarsza jakość optyczną układu. O ile w przypadku przejściówek bez soczewki ważne jest jedynie, żeby były dokładnych wymiarów, o tyle w przypadku przejściówek z soczewkami bardzo ważna jest jakość optyczna tych soczewek, trzeba kupować przejściówki sprawdzonych producentów.
2. Niektóre modele ruskich obiektywów na m42 mają możliwość wymiany samego gwintu (końcówki obiektywu) na bagnet nikona. W internecie można bez problemu kupić takie końcówki i bardzo prosto je wymienić. Mamy wtedy pełnoprawny obiektyw do Nikona, z ostrzeniem na nieskończoność, bez pogarszania jakości optyki. Sam tak zrobiłem i działa to bardzo fajnie.
dziekuje za odpowiedz - moglbys mi cos wiecej na ten temat powiedziec - nie oszukujmy sie jestem pod tym katem zupelnie zielona - a chcialabym dokupic obiektyw na sigme czy nikkora nie mam chwilowo kasy
Ten jupiter to bardzo przyzwoite szkiełko.
Właściwie to nie wiem co więcej dopisać, mogę jedynie podesłać Ci jakieś
zdjęcia z jupitera i Heliosa 58mm.
jezeli chcesz się bawić w manualne szkła to popatrz także za manualnymi nikkorami
Czasami można coś fajnego trafić a odejdzie problem z mocowaniem oraz przejściówkami.
Zakładam także że chcesz ich używać do cyfry, bo na analogu to raczej światłomierz by się
przydał a z ostrością też różnie bywa, często powtarzam ujęcia właśnie ze względu na ostrość.
Wydaje mi się ze jest ok a potem jak oglądam zdjęcia to sporo idzie do kosza.
super jak mozesz to podeslij mi kilka fotek
[email protected]
Daj sobie spokoj z ruska optyka. Albo trafisz na dobry albo totalna kaszane (w wiekszosci).
Za 250 zl kupisz Nikona Seria E 100/2.8 IMHO lepszy od tego Jupitera do tego mniejszy, poreczniejszy i wykonany duzo lepiej.
super jak mozesz to podeslij mi kilka fotek
[email protected]
Poszło
dziekuje fotki saniesamowite mozesz mi napisac jakim Heliosem robiles
dziekuje fotki saniesamowite mozesz mi napisac jakim Heliosem robiles
Helios 44M-4
1. Kupujemy przejściówkę z soczewką i wszystko jest jak należy. Trzeba tylko pamiętać, że dodatkowy element optyczny w układzie zawsze w jakimś stopniu pogarsza jakość optyczną układu. O ile w przypadku przejściówek bez soczewki ważne jest jedynie, żeby były dokładnych wymiarów, o tyle w przypadku przejściówek z soczewkami bardzo ważna jest jakość optyczna tych soczewek, trzeba kupować przejściówki sprawdzonych producentów.
i z tymi /sprawdzonymi/ nie bedzie widocznej utraty jakosci? bawil sie moze ktos takim bajerem http://www.allegro.pl/item154660615_adapter_nikon_m42_ostrzy_na_nieskonc zonosc.html czy to jest sprawdzony producent?:>
Daj sobie spokoj z ruska optyka. Albo trafisz na dobry albo totalna kaszane (w wiekszosci).
A ja się nie zgodzę z kolegą, ruska i nie tylko (np. Zeiss) jest świetna, przykładem Sonnar, Pancolar, Jupiter9 i wiele innych. Problemem jest rzeczywiście ostrzenie i ta soczewka w przejściówce. Jeszcze jestem przy Canonie 300 i czekam na kasa wciąż za którą kupie sobie D70s i w moim zestawie m42 to podstawa! Za 250zł możesz mieć taką stałke która będzie dystansować szkiełka kilka razy droższe...
ale przy zdjeciach makro trudno sie zorientowac czy ostrzy na nieskonczonosc ladnie;]
Ja kupiłem jakiś czas temu dokładnie tą przejściówkę z soczeką z FOTO-TIP i uważam że jest bardzo dobra, z resztą w jakimś innym podobnym wątku też ją chwalono.
ja tak sobie myślę , że nie opłaca się kupować tej soczewki.. drożyzna to , a pozatym przez soczewkę traci się dużo jakości...
dobrym pomysłem jest z tym bagnetem Nikona , tylko skąd taki wziąc?
nie widziałem jeszcze żeby ktoś sprzedawał takie coś na allegro ...
dobrym pomysłem jest z tym bagnetem Nikona , tylko skąd taki wziąc?
nie widziałem jeszcze żeby ktoś sprzedawał takie coś na allegro ...
Można trafić ja dokupiłem taką do taira i znim używam ale pasuje to też do jupitera 135mm i jeszcze do czegoś
ale nie pamiętam.
Na pewno bywają na Allegro i pasują jeszcze np. do Lustrzanych MTO 500mm i 1000mm.
hmmy.. ale pod jakim hasłem tego szukać na allegro?
bo niezbyt wiem ...
jacekmarysienka a możesz zrobić zdjęcie tego bajeru, żeby wiedzieć czego szukać i jeśli to nie problem opisać ten proces, jak to zrobić :) Będę i na pewno nie tylko ja bardzo wdzięczny.
ech lenie
w allegro walnac nic nie znaczace nie zwiazane z tematem haselka "nikon"+"adapter"
i wyskoczy np http://allegro.pl/item161122157__aj_ss]_adapter_do_mto_1000_peleng_8_17_tair.html
przy czym nie jest to cena ostateczna - mozna utargowac
W zdjęcia nie będę się bawił, bo nie mam cyfrówki, ale na pewno są w allegro:
http://www.allegro.pl/item164176431__aj_ss]_adapter_do_mto_1000_peleng_8_17_tair.html
A przeróbka jest dziecinnie prosta. Z tyłu obiektywu jest pierścień z gwintem M42, przykręcony po bokach na 3 śrubki (wystarczy drobny płaski śrubokręt). Trzeba wykręcić te śrubki na tyle, żeby ten pierścień z gwintem się zsunał (nie jest wkręcany, tylko nasadzany). Potem w to samo miejsce wsuwamy ten piercień z allegro i ustawiamy go we właściwej pozycji, chodzi o to, żeby po zapięciu obiektywu skala odległości i przesłona była u góry, jak najbardziej po środku osi aparatu. Nie ma to znaczenia dla obrazowania, a tylko chodzi o wygodę użytkowania i estetykę, a w przypadku większych obiektywów ma to znaczenie ze względu na położenie gwintu statywu w obiektywie. Potem już tylko dokręcamy te trzy śrubki i możemy przypinać obiektyw do aparatu, aby go sobie używać!!!
Myślę, że prościej się tego nie da opisać!
Pozdrawiam i powodzenia.
ech lenie
w allegro walnac nic nie znaczace nie zwiazane z tematem haselka "nikon"+"adapter"
i wyskoczy np http://allegro.pl/item161122157__aj_ss]_adapter_do_mto_1000_peleng_8_17_tair.html
przy czym nie jest to cena ostateczna - mozna utargowac
Dokładnie! Poza Allegro utargowałem to taniej u tego właśnie sprzedawcy, z tym, że zamawiałem od razu więcej sztuk!
dzięki JM :) kontaktowałem się z Adamem i potwierdzam, że jak się chce to można taniej wyszarpać. Czy jest podobny bajer do Jupitera 9? Portretówka świetna, tylko boje się o tą soczewkę przy adapterze...
Nie słyszałem o czymś takim do Jupitera 9, to ustrojstwo na pewno do niego nie pasuje, ale jak chcesz używać Jupitera 9 zgodnie z jego głównym przeznaczeniem, czyli do portretów, to wystarczy ci przejściówka z M42 na bagnet Nikona bez soczewki. W portretach raczej nie jest ci potrzebna nieskończoność, a nie będziesz miał strat optycznych + możesz zyskać fajne szkło do makro (razem z pierścieniami M42). Poza tym jak wypróbuję mojego Jupiterka z przejściówką z soczewką, to dam znać jak to pracuje.
Pozdrawiam!
Poza tym jak wypróbuję mojego Jupiterka z przejściówką z soczewką, to dam znać jak to pracuje.
Ten jupiter 9 to całkiem fajne szkło, na pełnej dziurze miękko rysuje ale po przymknięciu jest dość ostry wg mnie.
No i chyba 15 listkowa przysłona swoje robi.
Poniżej dwa linki ze zdjęciami z tego szkła:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=18003
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=18698
jacekmarysienka no tak, ale bez soczewki to jaka jest maxymalna odległość na jaką będzie ostrzył?
jacekmarysienka no tak, ale bez soczewki to jaka jest maxymalna odległość na jaką będzie ostrzył?
Dokładnie to nie wiem, to zależy od obiektywu, nie mam takiej przejściówki, żeby sprawdzić, ale to będzie coś koło kilku metrów, tak max do 10m. Do portretów powinno wystarczyć. Do krajobrazów na pewno się nie nadaje.
Ten jupiter 9 to całkiem fajne szkło, na pełnej dziurze miękko rysuje ale po przymknięciu jest dość ostry wg mnie.
No i chyba 15 listkowa przysłona swoje robi.
Poniżej dwa linki ze zdjęciami z tego szkła:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=18003
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=18698
Wygląda to fajnie, ale czy to są zdjęcia z adapterem z soczewką, czy bez soczewki, no i jakim aparatem?
D50+adapter bez soczewki+pierścionki makro
Nie sądzę aby ostrość łapał do 10 metrów, jak sprawdzę to dopiszę
darko29 a czy ta soczewka, aż tak zła jest?
Ma ktoś jakieś testy? Jest sens brać szeroki kąt na m42 (np. Flektogon) i do tego adapter z soczewką do krajobrazu?
tomekg co do soczewki to może to okaże się pomocne
http://pcinfo.pl/galeria/redukcja.nikon.m42.foto-tip.soczewka.mc
Widziałem ten test eKrowy, chodzi mi o jakieś krajobrazy, portrety a nie kropelki...
darko29 a czy ta soczewka, aż tak zła jest?
Ma ktoś jakieś testy? Jest sens brać szeroki kąt na m42 (np. Flektogon) i do tego adapter z soczewką do krajobrazu?
Jak się spisują te adaptery z soczewkami nie mam pojęcia nigdy nie używałem.
Jednak jak wziąć koszt przejściówki i obiektywu to może lepiej poszukać jakiegoś nikkora manualnego.
Ja m42 używam w 90% do makro dlatego zakupiłem przejściówkę bez soczewki
darko29 i chyba tak zrobie, bo Flektogeny tanie nie są, a ja będę używał w 90% nie do makro ;) Na początku miałem Zenita, potem EOS 300 i cały czas na m42 jechałem i teraz się odzwyczaić nie mogę...
Jak masz więcej szkieł na M42, to warto zainwestoiwać w dobrą "soczewkę". Z moich obserwacji nie zauważyłem jakiejś znaczącej utraty jakości, a soczewkę mam taką jak ta testowana.
Dokładnie jak masz zamiar używać więcej szkieł na m42 to wydaje mi się iż warto takową przejściówkę zakupić
a jeżeli to ma być jedno szkło to chyba szkoda zachodu.
http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=32&products_id=750 rozumię, że ta jest uważana za dobrą?
Dokładnie taką mam i taka była tu gdzieś testowana!
jacekmarysienka była testowana, tylko wszystkie fotki są niedotępne... usunięte z serwera.
W każdym razie ja mogę Ci powiedzieć, że jestem z tego zadowolony, chociaż zbyt często tego jeszcze nie używałem więc zbyt wiele powiedzieć nie mogę. Z manuali częściej podpinam szkła od P-six, przejściówka jest bez soczewki.
o P-six'ie to wiem, ale zakochałem się w m42 ;) OK już nie męcze Cie, kupie sobie i sam przetestuje. Dzięki za informacje.
Nie ma sprawy! Zawsze chętnie służę pomocą, jak tylko potrafię i na ile moja wiedza mi pozwala.
Pozdrawiam i powodzenia!
I jak tam efekty? Kupiłeś przejściówkę?
Nie jeszcze nie, najpierw muszę D70s kupić :P W tym miesiacu przetestuje i wrzuce coś na forum :)