Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Simone - cztery identyczne
Znowu to samo pytanie co na wątku obok. Ta sama poza na czterech i znowu nie potrafię się zdecydować. Tak więc proszę o pomoc:
http://i.pbase.com/o6/47/641147/1/126644535.G3GeTNy1.web_20100714_075341.jpg
http://ic2.pbase.com/o6/47/641147/1/126644537.f1zWMdgF.web_20100714_075358.jpg
http://ic2.pbase.com/o6/47/641147/1/126644539.e3R6YClk.web_20100714_075414.jpg
http://i.pbase.com/o6/47/641147/1/126644541.VZjVGkUo.web_20100714_075428.jpg
Nie kadruj cały czas w ten sam sposób, przez to zdjęcia wyglądają bardzo podobnie, sam musisz się nauczyć selekcji, forumowicze za każdym razem nie bedą wybierać które zdjęcie masz wstawić, a które nie. Jeśli chodzi o ilość: rób jak najmniej i zastanawiaj się nad kadrem światłem i innymi technicznymi aspektami. W końcu nie chodzi tu o ilośc ale o jakość;)
Nie kadruj cały czas w ten sam sposób, przez to zdjęcia wyglądają bardzo podobnie, sam musisz się nauczyć selekcji, forumowicze za każdym razem nie bedą wybierać które zdjęcie masz wstawić, a które nie. Jeśli chodzi o ilość: rób jak najmniej i zastanawiaj się nad kadrem światłem i innymi technicznymi aspektami. W końcu nie chodzi tu o ilośc ale o jakość;)
:shock:??????????????
aparat trzymaj obiema rękami, najlepiej pasek załóż na szyję, aby Ci nie upadł na ziemię. taki mały srebrny guziczek służy do robienia fotek, zacznij od trybu zielonego, z czasem możesz przeczytać instrukcję. widzisz Światło, forumowicze zawsze pomogą.
widzę tylko 2 i 3, więc powiem że na 2 poza pogrubia modelkę, niestety więcej przydatnych porad nie jestem w stanie udzielić ;)
:shock:??????????????
I co zdziwiony :shock:
aparat trzymaj obiema rękami, najlepiej pasek załóż na szyję, aby Ci nie upadł na ziemię. taki mały srebrny guziczek służy do robienia fotek, zacznij od trybu zielonego, z czasem możesz przeczytać instrukcję. widzisz Światło, forumowicze zawsze pomogą.
widzę tylko 2 i 3, więc powiem że na 2 poza pogrubia modelkę, niestety więcej przydatnych porad nie jestem w stanie udzielić ;)
Dzięki! :)
Na technice i świetle znam się wystarczająco, ale niestety kuleję w dziedzinie w której ostatnio najbardziej staram się pracować - na utrwalaniu emocji na zdjęciu. To jest chyba najtrudniejsza dziedzina portratury. Bowiem kompozycja, kolorystyka, obróbka, kadrowanie, to wszystko mały barszcz. Dlatego techniczne aspekty zupełnie mnie obecnie nie interesują. Najtrudniejsze to wydobycie charakteru, ciepła, kontaktu. Na to nie ma podręczników. To albo się ma albo nie ma. Jak tego nie masz, to żebyś nie wiem jakim był ekspertem w technice, teorii i doświadczeniu, to i tak jako fotograf jesteś pusty jak dynia.
Imponują mi kobiety fotografowie. One biją nas facetów w fotografii portretowej bo mają ten unikalny dar uchwycenia emocji. Ja staram się tego nauczyć, ale to nie jest łatwe.
Dlatego moje oryginalne pytanie tak trzeba rozumieć. Nie pytam się o technikę, o kadrowanie, o obróbkę. Jak widać w tych aspektach zdjęcia są identyczne. Pytam się o konkakt, o emocje, o charakter. Tylko i wyłącznie.
Jak ktoś ma uwagi dotyczące właśnie technicznych aspektów, to proszę o przejście do następnego wątku. Pytam o emocje na zdjęciach - czyli które najbardziej, jeśli w ogóle, kontaktują się z widzem emocjonalnie.
Z chęcią bym Ci powiedziała, ale akurat 1. i 4. nie wyświetla mi się :( ni hu hu. Z tych dwóch co widzę, 3. od 2. "lepszejsza".
Z chęcią bym Ci powiedziała, ale akurat 1. i 4. nie wyświetla mi się :( ni hu hu. .
Nienawidzę pbase... :(
Zresztą wątek zupełnie niezrozumiany, więc niech zginie w czeluściach....
Sebastianito
20-07-2010, 12:05
Kiedys dawno daawno temu pomagalem mojemu znajomemu w robieniu sesji... dziewczyna byla bardzo rzeklbym nieemocjonalna i aby cokolwiek z niej wykrzesac Darek glowil si i troil.... wkoncu powiedzial do niej bez ogrodek: "jakie sa twoje seksualne fantazje, opowiedz o niech..." Dziewczyna zastygla i jej mimika wykazywala gleboka zadume... i to wlasnie bylo to zdjecie z calej sesji... Wiec nie nalezy sie poddawac tylko szukac i kombinowac....
Dzięki! :)
Na technice i świetle znam się wystarczająco, ale niestety kuleję w dziedzinie w której ostatnio najbardziej staram się pracować - na utrwalaniu emocji na zdjęciu. To jest chyba najtrudniejsza dziedzina portratury. Bowiem kompozycja, kolorystyka, obróbka, kadrowanie, to wszystko mały barszcz. ...
No jednaK nie taki mały ten barszcz.
bardzo cie przepraszam, ale jaka tu masz kompozycje kadru. Żadną godną wzmianki. Jakie masz światło ? Zadnego przemyślanego.
podobnie z kolorystyka, stylizacja, dopasowaniem charakteru modelki do otoczenia...
na finalne emocje składaja sie wszystkie elementy.
Nie licz na pierwszą lokatę na maturze z polskiego, bez znajomości ortografii ;-)