Zobacz pełną wersję : CLS - co i jak
Hi,
gdzie mogę poczytać o CLS? Mam wreszcie D70s, który ma funkcję commander i chciałbym pobawić się CLS-em. Aby to robić, muszę najpierw poznać zasadę działania.
Znacie jakieś artykuły na ten temat?
nie, troche jest w instrukcji SB800 i książeczce dołaczonej do lampy.
tak naprawde tu nie ma filozofii. to tylko sposób ustawiania funkcji w body i lampie.
cały sęk w tym, że komunikowanie odbywa się bezprzewodowo - i to wszystko. Reszta tak jak dawniej. po prostu TTL, możliwy na kilku lampkach jednocześnie. To tez było w starym TTL, ale realizowane inaczej technicznie.
Dla użytkownika bez znaczenia, tylko teraz ma więcej guzikologii.
Dla użytkownika bez znaczenia, tylko teraz ma więcej guzikologii.
I spawnia przedbłyskami :-(
Wczoraj zrobiłem kilka testów. Wrzucę wkrótce kilka zdjęć, żeby było wiadomo o czym mówię. Wnioski jednak mam takie, że lampa podpięta do body, a postawiona gdzieś z boku (odległości od fotografowanego obiektu mniej więcej takie same) zachowuje się zupełnie inaczej. Ta sama scena wygląda całkowicie odmiennie i najgorsze jest to, że ni cholery nie wiem jakimi prawami ten CLS się rządzi. Jak dla mnie jest po prostu nieprzewidywalny :(
inne umieszczenie lampy da inny efekt oświetleniowy (w sensie inny charakter oświetlenia) i zdjęcie wygląda inaczej. Tak samo jak inaczej wygląda odbite i na wprost.
czy chodzi ci że jest z CLS niedoświetlenie lub prześwietlenie? tego być nie powinno - tu może grać role najwyżej za mała moc lampy dla niektórych sytuacji.
Zapewnie robia sie ogromne cienie i dlatego Wozik jest tak zdegustowany.
Niestety jedna lampa do CLS-a w wielu przypadkach to za malo.
Jezeli chcesz stworzyc dobre oswietlenie, potrzebujesz przynajmniej 4 lamp.
Wowczas jedna wykorzystujesz jako master (na sankach), a pozostale odpowiednio ustawiasz.
Tryb Commander w D70/s to nieporozumienie. Brak mozliwosci sterowania grupami :(
Trzeba bylo dolozyc i kupic D80.
Zapewnie robia sie ogromne cienie i dlatego Wozik jest tak zdegustowany.
Nie tyle zdegustowany ile nie potrafię zrozumieć na jakiej zasadzie to działa. dlaczego lampa zdjęta z sanek, a postawiona w tej samej odległości i mniej więcej pod tym samym kątem, jakby na tych sankach była, daje inny efekt oświetleniowy.
Niestety jedna lampa do CLS-a w wielu przypadkach to za malo.
Jezeli chcesz stworzyc dobre oswietlenie, potrzebujesz przynajmniej 4 lamp.
Wowczas jedna wykorzystujesz jako master (na sankach), a pozostale odpowiednio ustawiasz.
Tryb Commander w D70/s to nieporozumienie. Brak mozliwosci sterowania grupami :(
Trzeba bylo dolozyc i kupic D80.
Hmmm... wydawało mi się, że D70s poradzi sobie z jedną grupą, czyli trzema lampami na jednym kanale.
dlaczego lampa zdjęta z sanek, a postawiona w tej samej odległości i mniej więcej pod tym samym kątem, jakby na tych sankach była, daje inny efekt oświetleniowy.
jaki inny? nie rozumiem. zamieść dwa takie zdjęcia - gdy lampa na sankach i gdy zdjęta
jak masz błysk ostry (palnik lampy skierowny bezpośrednio na obiekt) to wszystko zależy od kątów. Czym dalej od osi aparatu tym większe cienie.
lepiej operować światłem odbitym od ekranów, przez parasolki itd. To jest taki wstęp do studia.
Ostre światło wygląda naturalnie jeszcze jako kontra - od tyłu, ale wtedy raczej trzeba mieć też światło od przodu - czyli posiadać ze 2 lampy.