Zobacz pełną wersję : Jakie obiektywy do D5000 ???
Odrazu napiszę, że jestem laikiem w temacie obiektywów. Przymierzam się do zakupu lustrzanki Nikon D5000. Potrzebuję aparatu uniwersalnego do dobrych zdjęć zarówno wewnątrz domu jak i zdjęć w plenerze ( szerokokątnych i czasami jakieś dobre zbiżenia ) w czasie podróży wakacyjnych.
Pytanie - czy bardziej opłaca się kupić ten aparat z uniwersalnym obiektywem Nikona 18-105 , czy kupić zestaw obiektywów Nikona - 18-55 ( jest w standarcie) i dokupić teleobiektyw Nikona 55-200 ???
Może macie jakieś inne pomysły na obiektywy - proszę o wyrozumiałość i o fachowe porady.
18-55 i 55-200 + 35/1.8 na poczatek.
A ten 35/1,8 to do jakich głównie fotografii ??? Napiszcie mi do jakiich głównie fotek stosuje się teleobiektyw 55-200 ???
marciing
19-07-2010, 18:01
35 1,8 to tzw standart. 55-200 przyda się do wszystkiego co jest daleko a nie chce Ci się podejść ;)
Ja bym zaczal 18-55 jak bedzie za krotko do dokupisz 55-200. Ja kupilem 2 w komplecie i 55-200 sprzedalem bo uzylem 3x.
Do tego 35 1.8 jest rowniez fajnym pomyslem o ile bedziesz mial cierpliwosc do stalek (ale roznica w jakosci "spora") <= jesli jednak tylko imprezy, wyjazdy to bym 35 1.8 odpuscil, ale fajnie miec :)
A jaki obiektyw w rozsądnych pieniądzach zrobi dobre zdjęcia krajobrazu - tak oby jak najwięcej przestrzeni uchwycił na fotce ??
A czy nie lepszy będzie do wszystkiego standartowy obiektyw Nikona 18-105 ??
Mariusz888
19-07-2010, 19:08
To może kup sobie od razu 18-200VR? ;) będziesz miał wszystko w jednym bo widzę że taka opcja chyba Cię najbardziej interesuje - tak przynajmniej wnioskuję z tego co piszesz ;)
Tak na początek zależało by mi na jedym uniwersalnym obiektywie , a w przyszłości sobie dokupię jakiś pożądny teleobiektyw i szerokokątny.
Niestety obiektyw 18-200 narazie chyba nie wchodzi w grę, bo kosztuje ponad 2000zł. Myślę nad 18-105 gdyż jego cena około 900zł jest do zaakceptowania. Za całość chcę zapłacić około 3 tysięcy złotych.
A napiszcie mi czemu obiektyw 18-200 z firmy Tamron jest tak tani kosztuje około 650zł w stosunku obiektywu Nikorra który kosztuje ponad 2 tysiące. Czy taki Tamron byłby dobry do D5000?
http://www.e-fotojoker.pl/product/tamron/tamron-af-18-200mm-f-3-5-6-3-xr-di-ii-ld-nikon/
Photoartbox
19-07-2010, 19:41
A napiszcie mi czemu obiektyw 18-200 z firmy Tamron jest tak tani kosztuje około 650zł w stosunku obiektywu Nikorra który kosztuje ponad 2 tysiące. Czy taki Tamron byłby dobry do D5000?
To proste, bo jest od Nikkora duzo gorszy. Na Twoim miejscu nie zaprzatalbym sobie nim glowy.
Karbulot
19-07-2010, 19:46
http://www.e-fotojoker.pl/product/tamron/tamron-af-18-200mm-f-3-5-6-3-xr-di-ii-ld-nikon/
Tamron jest o wiele tańszą firmą od Nikona, więc i obiektywy ma tańsze. Niestety często jest tak, że są one gorsze. I tak wszelkie zoomy tej firmy omijałbym szerokim łukiem. Mają zawodny, głośny i wolny autofocus. Bardzo chwalone sa Tamrony 17-50 2.8, czy 90 Macro. O zoomach tej firmy opinii dobrych raczej nie ma.
35 1,8 to tzw standart.
Tak? A do czego? Bo często widuję opinie, że 35-tka jest super- hiper- i co tam jeszcze. Piszesz, że standard, a okazuje sie, że do krajobrazu za wąski, do portretu za szeroki. Może do makro z pierścieniami, ale tutaj 50-ka bije go na głowę. Do przyrody? Także za szeroki, ptaszka nie ustrzelisz, może kwiatka, ale też się nie bardzo nadaje. Jedyne zastosowanie to chyba zdjęcia ślubne, ale nie będę prorokował, bo specjalistą od ślubiaków nie jestem.
35 wszyscy chwalą nie dlatego, że jest uniwersalnie przydatny, ale dlatego że jest jasny i tani. Ale nic poza tym. Sam go kupiłem i oprócz testowych zdjęć nie zapiąłem go później ani razu do puszki. Po prostu nie było okazji ani celu. Zestaw 16-85 + 70-300 + 90 spełnia wszystkie moje potrzeby, a fotografuję naprawdę szeroki zakres tematyczny.
Ale jak to jest z tym Tamronem 18-200 ??? Czemu taki tani w stosunku do Nikorra ?? Ten Tamron ma autofocusa i silnik czy nie??
Karbulot
19-07-2010, 19:49
Odpowiedzi masz na poprzedniej stronie.
No dobrze, wkleję ci podsumowanie testów z Optycznych PL.
Wprawdzie wielu uważa, że ich opinie są niemiarodajne, ale aż tak mocno się tutaj nie mylą:
Nikon Nikkor AF-S DX 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED VR
Zalety:
* bardzo uniwersalny zakres ogniskowych wzbogacony o stabilizację obrazu, co pozwala uznać ogniskową 200 mm za w pełni użyteczną,
* solidne wykonanie,
* bardzo dobra jakość obrazu w centrum kadru,
* dobra jakość obrazu na brzegu kadru dla zakresu 18-100 mm,
* mały astygmatyzm,
* świetna praca autofokusa.
Wady:
* słaba jakość obrazu na brzegu kadru dla ogniskowej 200 mm,
* niezbyt dobra praca pierścienia do ręcznego ustawiania ostrości,
* zbyt wyraźna koma,
* duże winietowanie,
* duża dystorsja.
Tamron AF 18-200 mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD Aspherical (IF)
Zalety:
* kompaktowe rozmiary jak na tak duży zakres ogniskowych,
* dobra jakość obrazu w centrum kadru dla zakresu 18-100 mm,
* znikoma aberracja chromatyczna dla środka zakresu,
* małe winietowanie w zakresie 35-200 mm,
* niewielki astygmatyzm w zakresie 50-200 mm,
* bardzo dobra praca pod ostre światło,
* uniwersalny zakres ogniskowych.
Wady:
* średniej klasy jakość materiałów zastosowanych w obudowie,
* obiektyw bardzo ciemny dla 200 mm,
* słaba jakość obrazu dla 200 mm i dla okolic maksymalnego otworu względnego w innych ogniskowych,
* bardzo duża aberracja chromatyczna dla krańców zakresu,
* wyraźna dystorsja dla 18 mm,
* znaczące winietowanie dla 18 mm,
* duży astygmatyzm dla 18 mm,
* słaba celność autofokusa.
35 wszyscy chwalą nie dlatego, że jest uniwersalnie przydatny, ale dlatego że jest jasny i tani. Ale nic poza tym.
No, raczej się nie zgodzę.
Sam go kupiłem i oprócz testowych zdjęć nie zapiąłem go później ani razu do puszki. Po prostu nie było okazji ani celu. Zestaw 16-85 + 70-300 + 90 spełnia wszystkie moje potrzeby, a fotografuję naprawdę szeroki zakres tematyczny.
A tu ciekawostka - ja odkąd go mam, z puszki go nie zdjąłem, a posiadałem także 18-55-200, i 50/1,8.
35-tka jest użyteczna do wszystkiego. I jest standardem dlatego, że tak się przyjęło określać obiektywy o kącie widzenia obiektywu 50mm na FF, a na APS-C 35-tka daje nam 52,5.
A ten 35/1,8 to do jakich głównie fotografii ??? Napiszcie mi do jakiich głównie fotek stosuje się teleobiektyw 55-200 ???
Skoro zadajesz takie pytania to kup dzisiaj 18-55. Za pół roku sam będziesz znał odpowiedź. I piszę bez złośliwości. Po prostu z czasem sam poznasz swoje potrzeby. Może twoje oczekiwania będą zupełnie inne.
35 wszyscy chwalą nie dlatego, że jest uniwersalnie przydatny, ale dlatego że jest jasny i tani. Ale nic poza tym.
Wiesz, gdybyś nie generalizował to bym się z tobą zgodził :p
Sam go kupiłem i oprócz testowych zdjęć nie zapiąłem go później ani razu do puszki.
Ale skoro to są twoje odczucia a mówisz w imieniu szerszego grona to mówię stanowczo nie! :p :p
Ja mogę iść na plener (temat? Zaproponuj!) i wezmę tylko 35 (albo jak wolisz 50) i mogę pójść na pojedynek kto przyniesie fajniejsze zdjęcia. Bierzesz swoje wszystkie swoje super hiper zoomy. Ok? :D
Karbulot
20-07-2010, 00:03
Ja mogę iść na plener (temat? Zaproponuj!) i wezmę tylko 35 (albo jak wolisz 50) i mogę pójść na pojedynek kto przyniesie fajniejsze zdjęcia. Bierzesz swoje wszystkie swoje super hiper zoomy. Ok? :D
Spoko... Co powiesz na ptaki i owady? :-P
Photoartbox
20-07-2010, 07:08
Owad na 35mm (FX!) jest OK, ptaka jeszcze nie fotografowalem;)
http://farm5.static.flickr.com/4134/4751903128_b87cd9a971_b.jpg
Karbulot
20-07-2010, 08:56
Spokojnie... Miałem na myśli portret owada, a nie całego krzaka z owadem.
Photoartbox
20-07-2010, 09:19
Wiele sie na tym forum nauczylem, ale czytac w myslach jeszcze nie;)
PS. Owad byl wielkosci ca. 5mm i byl sfotografowany na 35mm na FX. Teraz pomysl o takim scenariuszu: wiekszy owad - 50mm i jeszcze na DX;)
Ok!
Andrzej1976
20-07-2010, 12:39
A ja proponuję kup sobie na początek N 18-70 3,5 - 4,5 - używkę można kupic za rozsądną cenę a daje ładny obrazek i zakres ogniskowych jest dobry - na poczatek wystarczy ...
wojtas0009
20-07-2010, 14:23
:D może troszkę przesadzam, ale wykadrowane, czemu nie? ;)
http://www.digart.pl/zoom/5506098/_.html
mpwt podał najsensowniejszą propozycję- bierz 18-55, jest tani, a jak porobisz nim trochę zdjęcia będziesz wiedział czego chcesz
Witam, również jestem laikiem i jako swój pierwszy zestaw wybrałem zestaw D5000 + 18-55VR w jednym zestawie + dokupiłem osobno obiektyw Sigma 70-300 DG MACRO (opcja z APO o 200zl drożej) i razem wyszło ok 2800zl :)
jak na amatorskie pierwsze zdjęcia jestem zadowolony:)
pozdrawiam
Witam ,Potrzebuje obiektywu do robienia przede wszystkim portretów do d5000.Myslałam o 50/f 1.8 z AF wychodzi dośc drogo .Co powiedzie o tym obiektywie i czy znacie jakiś jego odpowienik bądz poradzicie coś całkiem innego.Dzieki z góry za pomoc .
Witam ,Potrzebuje obiektywu do robienia przede wszystkim portretów do d5000.Myslałam o 50/f 1.8 z AF wychodzi dośc drogo .Co powiedzie o tym obiektywie i czy znacie jakiś jego odpowienik bądz poradzicie coś całkiem innego.Dzieki z góry za pomoc .
D5000 z tego co się orientuję nie ma śrubokręta także nie będzie AF , z 50 to tylko 50 1.4 af-s
D5000 z tego co się orientuję nie ma śrubokręta także nie będzie AF , z 50 to tylko 50 1.4 af-s
A jakiś tańszy odpowiednik ? Sigma ..znacie coś?
marciing
22-10-2010, 11:48
A jakiś tańszy odpowiednik ? Sigma ..znacie coś?
Sigma 50mm 1,4 - Jeszcze droższa od Nikkora 50 1,4 ;)
Kup D90 - będziesz miał śrubokręt i będziesz mógł współpracować z takimi szkłami jak 50 1,8 lub 85 1,8 :)