PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Czy to jest krajobraz?

JaroPienza
18-07-2010, 22:34
Nie wiem czy to jest krajobraz,ale do jego elementow należy.... Toskania w okolicach Pienzy

Taczka

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img130.imageshack.us/img130/6764/dsc0053no.jpg)

Ławka

źródło (http://img155.imageshack.us/img155/3426/dsc0069fs.jpg)

Sadzawka

źródło (http://img84.imageshack.us/img84/2131/dsc0046xi.jpg)

Pozdrawiam i zapraszam do krytyk, ocen oraz dobrych rad

Robko
19-07-2010, 08:16
Moim zkromnym zdaniem,to zadna filozofia fotografowac co sie da i wstawiac tutaj do oceny,bo nie wiem co chciales pokazac ,jaki klimat przeniesc etc ,no taczki jak taczki co sie tutaj nad nimi zastanawiac?;)
Pozdrawiam

darko
19-07-2010, 09:06
ja bym się chętnie dowiedział co Tobie się w tych zdjęciach podoba, że postanowiłeś je pokazać

smutniacha
19-07-2010, 09:31
Krajobraz to raczej kiepski, ale zato jak zrymowane tytuły. Więc swój urok ma.:D
Pozdrawiam

wingeo
19-07-2010, 09:45
..... czyżby naśladowca mistrza (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=144841) ?:mrgreen:, ... tylko skąd ta wątpliwość w tytule?

Frenczu
19-07-2010, 17:19
niestety słabiutko.

Robko
19-07-2010, 17:32
ale do jego elementow należy.... jesli sie wiec zlozy te elementy to stworza krajobraz?;)

Proac150
19-07-2010, 17:58
Hmmm, w okolicy gdzie mieszkasz znajdziesz widoczki, które z przyjemnością obejrzymy.

JaroPienza
19-07-2010, 22:40
Hmmm, w okolicy gdzie mieszkasz znajdziesz widoczki, które z przyjemnością obejrzymy.

Z chęcią coś pokarze ,ale chyba nie jestem jeszcze gotowy.Szkole kunszt dla ktorego mam szacunek.

Robko

Cytat:
ale do jego elementow należy....
jesli sie wiec zlozy te elementy to stworza krajobraz?

Taaa łatwo powiedzieć ;)

wingeo ..... czyżby naśladowca mistrza ?, ... tylko skąd ta wątpliwość w tytule?

wątpliwości zawsze są ,ale miło wiedzieć, że jest wielu nie docenianych artystow ;) :oops:

darko ja bym się chętnie dowiedział co Tobie się w tych zdjęciach podoba, że postanowiłeś je pokazać

Te "rzeczy" posiadają swoją dusze...

Taczka- ta taczka porzucobna pod drzewem oliwnym ,porzucona ze swojej starosci,a może czeka na swojego własciciela.

Betonowa Ławka- ławka ,ktora stoij pod wiekowym toskanskim kosiołkiem, wraz z cyprysem.

Sadzawka- ja tak nazwalem to miejsce.Wydaje mi sie ,ze służyło do pojenia koni w XIV w.

Ale ne wszyscy potrafią to sobie wyobrazić.

Robko Moim zkromnym zdaniem,to zadna filozofia fotografowac co sie da i wstawiac tutaj do oceny,bo nie wiem co chciales pokazac ,jaki klimat przeniesc etc ,no taczki jak taczki co sie tutaj nad nimi zastanawiac?
Pozdrawiam

Można też spokojnie omijac takie zdjęcia,ale chyba jednak cos w nich jest ,że przyciąga uwage Szanownego Kolegi.

Pozdrawiam

JaroPienza
19-07-2010, 22:44
Moim zkromnym zdaniem,to zadna filozofia fotografowac co sie da i wstawiac tutaj do oceny,bo nie wiem co chciales pokazac ,jaki klimat przeniesc etc ,no taczki jak taczki co sie tutaj nad nimi zastanawiac?;)
Pozdrawiam

A co Ty fotografujesz .Bo nie moge znaleźć żadnych twoich fotek??

amirez
19-07-2010, 22:47
Czy to jest krajobraz? Nie.
Czy w poście są błędy ortograficzne? Tak.
Co robić?
- poczytać o fotografii, pooglądać albumy z krajobrazami,
- zaprzyjaźnić się ze słownikiem ortograficznym ;)

Greg77
19-07-2010, 22:48

Taczka- ta taczka porzucobna pod drzewem oliwnym ,porzucona ze swojej starosci,a może czeka na swojego własciciela.

To pokaz nam to drzewo oliwne i kawalek tego pieknego krajobrazu ta taczka jako dopelnienie....bo teraz to raczej do dzialu motoryzacja:mrgreen:

Betonowa Ławka- ławka ,ktora stoij pod wiekowym toskanskim kosiołkiem, wraz z cyprysem.

Chce zobaczyc ten kosciolek i cyprys!

Sadzawka- ja tak nazwalem to miejsce.Wydaje mi sie ,ze służyło do pojenia koni w XIV w.

To bym odpuscil:D

Wlochy tak? Moze masz w swojej okolicy cos takiego (http://www.lonelywolf.pl/galeria/index.php?gallery=Tuscany%20'06)???

pawel
19-07-2010, 22:57
"Jeśli Twoje zdjęcie taczki nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie zrobiłeś go noctiluxem"

JaroPienza
19-07-2010, 23:10
"Jeśli Twoje zdjęcie taczki nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie zrobiłeś go noctiluxem"

Fakt.Rozbione zwykłym kitem AF-S nikkor18-55mm.

Greg77
19-07-2010, 23:15
Fakt.Rozbione zwykłym kitem AF-S nikkor18-55mm.

TO TEZ! (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151868) i to jeszcze D40!

JaroPienza
19-07-2010, 23:16
To pokaz nam to drzewo oliwne i kawalek tego pieknego krajobrazu ta taczka jako dopelnienie....bo teraz to raczej do dzialu motoryzacja:mrgreen:

Chce zobaczyc ten kosciolek i cyprys!

Mam zdjęcia tych miejsc,ale nie są mz. dosc dobre.

Wlochy tak? Moze masz w swojej okolicy cos takiego???

tak te zdjęcia sa robione w mojej okolicy robione.

Jesli masz ochote je zobaczyc na własne oczy to oczywiscie zapraszam.
Znajdzie sie miejsce do spania i talerz makaronu do przegryzienia :)

Ale szczerze mowiac to nie staty jeszcze nie doszedłem do takiej techniki.

Pozdrawiam

JaroPienza
19-07-2010, 23:18
TO TEZ! (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151868) i to jeszcze D40!

no widzisz .Ja posiadam D3000

Ale mi niezłą motywacje zapodajesz ;) Dziekuje

A w nawiasie to zdjecie super ;)

JaroPienza
19-07-2010, 23:20
Czy to jest krajobraz? Nie.
Czy w poście są błędy ortograficzne? Tak.
Co robić?
- poczytać o fotografii, pooglądać albumy z krajobrazami,
- zaprzyjaźnić się ze słownikiem ortograficznym ;)

Nie podoba sie jak pisze to zapraszam do oglądania zdjęć ;)
A tekst omijać prosze grzecznie...

Greg77
19-07-2010, 23:22
Jesli masz ochote je zobaczyc na własne oczy to oczywiscie zapraszam.
Znajdzie sie miejsce do spania i talerz makaronu do przegryzienia :)

dzis jakis dzien zaprosin jest na tym forum....zapamietam;)

JaroPienza
19-07-2010, 23:28
to taki układ łączony.Ja spanie i jadło ,Ty swoją wiedze i doświadczenie ;)

JaroPienza
19-07-2010, 23:33
a może do Irlandii bym sie wybrał kiedyś z żoną ;)

Greg77
19-07-2010, 23:34
to taki układ łączony.Ja spanie i jadło ,Ty swoją wiedze i doświadczenie ;)

Domyslam sie;)

harb
19-07-2010, 23:44
napisał JaroPienza

tak te wszystkie elementy mają duszę sztuką jest je poukładać w kadrze w taki sposób żeby w nim znalazły właściwe miejsce, to się nazywa kompozycją
mz. powinny to być szersze ujęcia pokazujące otoczenie, Toscania to piękna kraina i wielu marzy o tym żeby tam się znależć, mieć chwilkę na rejestrację klimatu tego miejsca, bo przejazd z wycieczką to za mało, tam trzeba być kiedy słońce wstaje i kiedy się kładzie spać a nieraz i w południe kiedy ostro podgrzewa winnice, mając pod nosem takie klimaty skup się na kompozycji, przemyśl to co chciałbyś zarejestrować, patrząc w wizjer aparatu oceniaj to co tam widzisz, bo taki właśnie będzie obraz zdjęcia który można dopiescić obróbką

pozdrawiam :)

Greg77
19-07-2010, 23:49

nie dodales tutaj zadnej emoty....mam nadzieje ze to zart;)

JaroPienza
19-07-2010, 23:54
napisał JaroPienza

tak te wszystkie elementy mają duszę sztuką jest je poukładać w kadrze w taki sposób żeby w nim znalazły właściwe miejsce, to się nazywa kompozycją
mz. powinny to być szersze ujęcia pokazujące otoczenie, Toscania to piękna kraina i wielu marzy o tym żeby tam się znależć, mieć chwilkę na rejestrację klimatu tego miejsca, bo przejazd z wycieczką to za mało, tam trzeba być kiedy słońce wstaje i kiedy się kładzie spać a nieraz i w południe kiedy ostro podgrzewa winnice, mając pod nosem takie klimaty skup się na kompozycji, przemyśl to co chciałbyś zarejestrować, patrząc w wizjer aparatu oceniaj to co tam widzisz, bo taki właśnie będzie obraz zdjęcia który można dopiescić obróbką

pozdrawiam :)

Będe sie starał,ale kazdy ma potrzebę pokazywania rożnych rzeczy.Nikt z wycieczki nie zauważył by taczki,ani ławki pod kosiołkiem ,ani "sadzawki" przy XIV wiecznym kościele.

Co do całej reszty sie zgadzam w 100%

JaroPienza
19-07-2010, 23:57
Nastepną razą długo sie będe zastanawiał nad każdym zdjęciem,ale własnie tego widocznie potrzebuje.

Pozdrawaim

Greg77
19-07-2010, 23:58
Podalem Tobie link do zdjec ktore doskonale pokazuja Toscanski krajobraz....bierz przyklad.....

JaroPienza
20-07-2010, 00:04
Będę próbował moich sił .Nie poddam sie bez walki ...do ostatniego pstryknięcia ;)

harb
20-07-2010, 00:05
.......Nikt z wycieczki nie zauważył by taczki,ani ławki pod kosiołkiem ,ani "sadzawki" przy XIV wiecznym kościele........

sądzę że w tej materii mógłbyś się bardzo pomylić, to kwestia wrażliwości fotograficznej, skoro ją masz bo zauważasz te wszystkie rzeczy, to bardzo dobrze, teraz naucz się je pokazywać :)

JaroPienza
20-07-2010, 00:15
Zrobie co w mojej mocy i z wasza pomoca ;)

darko
20-07-2010, 08:23

Można też spokojnie omijac takie zdjęcia,ale chyba jednak cos w nich jest ,że przyciąga uwage Szanownego Kolegi.

Pozdrawiam
Ja widzę że nie wszyscy umieją czytać ze zrozumieniem, ja się nie pytałem o przedmioty na zdjęciach tylko o same zdjęcia, co Ci się podoba w tych zdjęciach ?
Niestety ale to są pstryki dla mnie, pomijam już czy przedmioty te mają duszę czy nie, czy taczka jest smutna czy bo czeka na właściciela, Ty tego nie pokazałeś a na siłe dorabiasz ideologie.
Ja na Twoim miejscu bym tam wrócił i pokazał temat jak należy, bo nawet taczka może być interesująca ale pokazana w interesujący sposób

darko
20-07-2010, 08:25
Będe sie starał,ale kazdy ma potrzebę pokazywania rożnych rzeczy.Nikt z wycieczki nie zauważył by taczki,ani ławki pod kosiołkiem ,ani "sadzawki" przy XIV wiecznym kościele.

Jesteś tego pewien ? ale w sumie zależy jaka wycieczka

JaroPienza
20-07-2010, 10:10
Jesteś tego pewien ? ale w sumie zależy jaka wycieczka
Pewien jestem ,ze musze sie jeszcze wiele nauczyć i każdemu potrzebne jest jakiegolwiek wsparcie.No chyba ze się jest geniuszem.

darko
20-07-2010, 10:13
Pewien jestem ,ze musze sie jeszcze wiele nauczyć i każdemu potrzebne jest jakiegolwiek wsparcie.No chyba ze się jest geniuszem.
I tu się z Tobą zgodzę

JaroPienza
20-07-2010, 10:16
Ja widzę że nie wszyscy umieją czytać ze zrozumieniem, ja się nie pytałem o przedmioty na zdjęciach tylko o same zdjęcia, co Ci się podoba w tych zdjęciach ?
Niestety ale to są pstryki dla mnie, pomijam już czy przedmioty te mają duszę czy nie, czy taczka jest smutna czy bo czeka na właściciela, Ty tego nie pokazałeś a na siłe dorabiasz ideologie.
Ja na Twoim miejscu bym tam wrócił i pokazał temat jak należy, bo nawet taczka może być interesująca ale pokazana w interesujący sposób

Ja widząc te przedmioty nie zastanowilem się ,czy się bedą Tobie podobały,czy nie.Poprostu zatrzymały mnie.Wiedziałem,ze nie mogę przejść obojętnie .Fakt mogłem zrobić coś bardzie trsciwszego i wyrazistego dla Publiki.Jednak zaryzykowalem taki "pstryk"
Pozdrawiam

stock
20-07-2010, 10:18
to nie kraobraz a gnioty - z całym szacunkiem rzecz jasna. Nie powinny się znaleźć na forum. A pierwsze równie dobrze można zrobić w pierdziszewie małym pod sanokiem jak i w toskanii :D

darko
20-07-2010, 10:27
Poprostu zatrzymały mnie.Wiedziałem,ze nie mogę przejść obojętnie
no i bardzo fajnie

Fakt mogłem zrobić coś bardzie trsciwszego i wyrazistego dla Publiki.Jednak zaryzykowalem taki "pstryk"
Dlatego właśnie zapytałem się co Ci się tak podoba w tych zdjęciach że postanowiłeś je nam pokazać.
W tej formie ja tego nie kupuję i jak widać nie tylko ja i jak pisałeś sporo pracy przed tobą

wpkx
20-07-2010, 13:25
..... czyżby naśladowca mistrza (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=144841) ?:mrgreen:

Złośliwości ci u mnie dostatek, ale i tę przyjmę na znak zwycięstwa.:mrgreen:

Dokładnie tak.:D

JaroPienza
20-07-2010, 13:30
A pierwsze równie dobrze można zrobić w pierdziszewie małym pod sanokiem jak i w toskanii :D

To tam tez są drzewka oliwkowe???

stock
20-07-2010, 13:33
jak zasadza to i pewnie będa. Jak jesteś w Toskanii to pokaż nam Toskenie i nie taczkę na tle drzew [oliwkowych]

Mavierk
20-07-2010, 14:48
Toskenia to taka Kenia w Italii? :D

nie dodales tutaj zadnej emoty....mam nadzieje ze to zartJakim cudem mógłby być to żart? To jest, niestety, najprawdziwsza prawda :)

Greg77
20-07-2010, 15:07
Jakim cudem mógłby być to żart? To jest, niestety, najprawdziwsza prawda :)

To znaczy ze jak robisz kicz obiektywem Leica to juz jest wtedy sztuka tak? Eeeee jaja sobie robisz:D