Zobacz pełną wersję : d300s- dziwny dźwięk kłapania.
Hamarama
18-07-2010, 19:38
Czy moglibyście sprawdzić czy u was też jest inny dźwięk kłapania (lustra czy tam migawki) na RAWach i inny na JPG? Na ustawieniu RAW aparat emituje dźwięk, który by sugerował, że lustro kłapie wolniej. Zaznaczam, że ustwiony jest manual, czyli te same parametry ekspozycji. Dodam jeszcze, że nie widać różnicy na zdjęciach. Czy to jest normalne?
edit. Hehe już gdzieś doczytałem na forum, że w d300 dźwięk się różni w zależności: raw - jpg. Ale to i tak dziwne jak dla mnie. Może mi to ktoś jakoś po chłopsku wyłożyć? Bo może się skończyć rozebraniem aparatu. Jakoś mnie ten problem strasznie nurtuje ;)
Rozłóż. A jak już organoleptycznie sprawdzisz dlaczego tak jest -- to opisz dlaczego.
Aha. Jak uda Ci się to poskładać spowrotem -- to też opisz. ;-D
Hamarama
18-07-2010, 20:18
Rozłóż. A jak już organoleptycznie sprawdzisz dlaczego tak jest -- to opisz dlaczego.
Aha. Jak uda Ci się to poskładać spowrotem -- to też opisz. ;-D
Nie kolega mnie nie podpuszcza ;) AF w d90 już kalibrowałem imbusem, tutaj niestety trochę za duże koszty w przypadku niepowodzenia. A tak poważnie to naprawdę się nad tym zastanawiam. Czy związane jest to z jakimś innym sposobem naświetlania w przypadku rawa?
Masz ustawione 14 bit, przestaw na raw'y na 12bitowe i po problemie :) było już o tym tysiąc razy.
tak jak Krycha napisała, jest to problem z 14bit RAWami.. jak ci przeszkadza slow motion dźwięku migawki to przestaw na 12.
Hamarama
18-07-2010, 22:29
Hehe właśnie wróciłem z "Tronu" gdzie się udałem z instrukcją i to samo wydedukowałem na jej podstawie. Ten dźwięk mi w żaden sposób nie przeszkadza tylko się zastanawiałem WHY?.
No to Ci długo zeszło....
Na tym tronie :)
Hamarama
18-07-2010, 23:02
No to Ci długo zeszło....
Na tym tronie :)
Moja "świątynia dumania" została wczoraj odrestaurowana. Znaczy się nowa glazura itp., więc zabrałem dzisiaj parę lektur i postanowiłem spędzić tam trochę więcej czasu niż zazwyczaj :)
Z Tron-u (http://www.filmweb.pl/film/TRON-1982-11203)? :D