PDA

Zobacz pełną wersję : Jak naprawić wykrzaczony dysk USB?

Paput
18-07-2010, 19:05
Witam;

Sprawa wygląda następująco:

Używałem View NX'a do przebierania zdjęć. W pewnym momencie NX się zwiesił, a za nim komputer. Kiedy odzyskałem kontrolę nad systemem, dysku już nie było. W Menedżerze Urządzeń jest wpis tego dysku (ale bez napisanej pojemności, nazwy, niczego), przy podłączaniu mówi, że gotowy do użycia, a ani programy do defragu, ani Mój Komputer tego dysku nie widzą.

Jakieś propozycje? Na dysku 80 000 fotografii leży...

Marcin30UK
18-07-2010, 19:30
uzyj programu np PartitionMagic lub Arconis i powiedz jak wyglada ten dysk po podlaczeniu ...

Paput
18-07-2010, 20:22
Monitoring: S.M.A.R.T.

Power on time:
107 day(s)

Disk health: 89%. <a href="0">Learn more about disk health</a>.

Disk temperature: 29 °C.

Reallocated Sectors count S.M.A.R.T. attribute reported bad block on the drive. Increasing number of bad blocks may be an indicator of imminent drive failure. In this case frequent backup and hardware replacement is recommended.

S.M.A.R.T. attribute Current Pending Sector Count reported warning status.

Off-Line Uncorrectable Sector Count S.M.A.R.T. attribute indicated problems with read/write operations. This may indicate problems with disk surface or heads. Regular backup is recommended; if health continues to decrease, consider cable and/or disk replacement.

To mi wypluł Acronis Drive Monitor

Paput
18-07-2010, 21:31
A może jest jakiś program do naprawiania tych złych sektorów itp, kiedy winda nie widzi dysku?

docxxx
18-07-2010, 21:37
HDD Regenerator. Jego dzialanie trwa wieki (no ale sektor po sektorze), ale moze zdzialac cuda. Program oczywiscie pod DOSa, bo operuje niskopoziomowo.

Paput
18-07-2010, 22:24
A jakbym potrzebował na szybko uzyskać chociaż częściowy dostęp do dysku? (chodzi mi o odczyt) Mam materiał, który muszę szybko wysłać a jak na razie stoję w ręką w nocniku.

Co do HDD Regenerator, zgooglowałem go i widzę wiele niepochlebnych mu opinii, że to niby jakaś ściema jest. Co o tym myśleć?

Greg77
26-07-2010, 10:58
Spod Linucha!

costi
27-07-2010, 12:53
Probowales jakiegos narzedzia do odzyskiwania danych, np. Ontrack easy recovery?

sokrates
28-07-2010, 14:48
a podłącz ten dysk do kompa, wystartuj z jakiegoś linuxa LiveCD (np ubuntu) i zobacz czy zamontuje ci ten dysk?