PDA

Zobacz pełną wersję : d700 - ciemny obraz w wizjerze

Dziuba
18-07-2010, 17:31
Witam, mam nadzieję, że nie powtarzam tego pytania, wydaje mi się, że szukałam ile mogłam. Wyjęłam dzisiaj aparat powiedzmy po 2 tygodniach od ostatnich zdjęć, włączyłam, chcę ustawić ostrość i zrobić zdjęcie a tu czarno w wizjerze, że ledwo coś widać. Jak już teoretycznie złapie ostrość choć kompletnie nie wiem gdzie, to zaświeca całość na czerwono. Czy ktoś miał podobny problem? Czy coś da się z tym zrobić? Rozumiem, że ostatnio jest nieco cieplej niż zwykle, ale d80 przetrwał upał i wilgoć w Tajlandii a d700 z Polską sobie nie radzi? Proszę o jakąś pomoc, aparat ma zaledwie 2 miesiące...

Jatin
18-07-2010, 17:37
Ciemny wizjer robi się po wyjęciu baterii, kiedy matówka nie jest zasilana. Skoro zrobiło się tak z naładowaną baterią znaczy coś padło, chyba że przysłona się zablokowała w pozycji zamkniętej. Tak czy tak coś padło. Wyjmij baterię naładuj, odepnij i zapnij szkło, zresetuj puszkę. Jak nie pomoże to raczej serwis.

Dziuba
18-07-2010, 17:53
Bateria była w pełni naładowana, szkło odpięłam i zapięłam, wszystkie te czynności zrobiłam od razu, stąd zadaję pytanie bo pomysłów mi brak. Wniosek niestety jeden w takim razie... serwis. Dziwi mnie tylko to, że pomimo ciemnego obrazu w wizjerze, widać punkty ostrości i wszystko inne. Same punkty są jakby w kontrze przez to, że dookoła tak ciemno. :(

ekonet
18-07-2010, 18:03
A jakie to szkło?
Co się dzieje, gdy odepniesz obiektyw i popatrzysz na matówkę? Też ciemno?

kymaj
18-07-2010, 18:11
a spróbuj zresetować ustrojstwo, może też wyjmij baterie na jakiś czas

Dziuba
18-07-2010, 18:19
Szkła podpinałam różne, bateria jedna i druga w d80 działa prawidłowo, zresetowałam wszystkie ustawienia na wypadek gdybym coś "niechcący" wcześniej przestawiła o czym nie pamiętam, a gdy odpinam szkło to widać jasną mgłę. To ma jakieś znaczenie?

ekonet
18-07-2010, 18:28
"Jasna mgła" powinna robić się ciemniejsza, gdy wyjmuje się baterię, powinny być też widoczne linie na matówce (przy włożonej baterii).
Zakładam, że przysłony w obiektywach nie są ustawione w tryb manualny i nie są przymknięte?
Zajrzyj od przodu w obiektyw (założony na aparat), czy przysłona jest otwarta czy zamknięta?
Sprawdź w gnieździe obiektywu w aparacie, czy popychacz przysłony przy zdjętym obiektywie jest w górnym położeniu? Czy przy popychaniu go palcem w dół jest wyraźny sprężysty opór? Jeśli na któreś z dwóch ostatnich pytań jest odpowiedź negatywna, konieczna będzie naprawa.

Dziuba
18-07-2010, 18:36
Przysłony w obiektywach nie są ustawione w tryb manualny i nie są przymknięte, podobnie jak zaglądając od przodu w obiektyw jest otwarta. Popychacz przysłony jest w górnym położeniu i przy popychaniu go palcem w dół opór jest wyraźny. Jeszcze jedna ciekawostka: przy zdjętym obiektywie podczas naciśnięcia spustu migawki w środku wszystko świeci na czerwono. Generalnie dziwne jest to, że (z założonym obiektywem oczywiście) aparat wykonuje poprawnie zdjęcia. Tylko przez te ciemności tak na chybił trafił :/

Jatin
18-07-2010, 18:37
Skoro po odpięciu szkła jest jasno to tak jak napisał ekonet albo na szkłach jeśli mają pierścień przysłona jest manualnie zamknięta albo popychacz w aparacie się zawiesił lub wygiął.z przysłony to
Nie napisałaś czy da się zrobić zdjęcie bo jeśli zawieszony jest popychacz przysłony to powinien wyskoczyć błąd przy próbie zrobienia zdjęcia.

he he wyprzedziłaś mnie ze swoim postem

Dziuba
18-07-2010, 18:39
:) no widzę, że wyprzedziłam, natomiast zanim zadałam pytanie na forum, wydaje mi się, że wszystko sprawdziłam w aparacie. Na tyle, na ile kobieta potrafi ogarniać sprzęt ;)

Jatin
18-07-2010, 18:42
To napisz jeszcze czy przy zdjętym obiektywie i włożonej baterii widać w wizjerze linie kadrowania i czy coś się zmienia jak wyjmiesz baterie.
Prawidłowo powinno być widać delikatny zarys linii a po wyjęciu baterii matówka powinna tylko minimalnie ściemnieć i zrobić się jednolita bez linii.

wasilewk
18-07-2010, 18:43
Sorry, że się wtrącę: zobacz na menu stan naładowania baterii (oczywiście odczep wszelkie gripy !).

Jatin
18-07-2010, 18:45
Sorry, że się wtrącę: zobacz na menu stan naładowania baterii (oczywiście odczep wszelkie gripy !).

Jak by prądu nie starczyło na zasilenie matówki to tym bardziej by nie starczyło na zasilenie silnika AF i wyzwolenie migawki, nie sądzisz?

wasilewk
18-07-2010, 18:47
Jak by prądu nie starczyło na zasilenie matówki to tym bardziej by nie starczyło na zasilenie silnika AF i wyzwolenie migawki, nie sądzisz?

Niby masz rację, ale już czytałem o przeróżnych cudach z gripami alfa.

ekonet
18-07-2010, 18:47
A szyberek Ci się nie przymknął? ;)

Wygląda na to, że jest jakiś błąd w zasilaniu matówki, może tylko jest niekontakt na styku matówki z resztą systemu. Może pomóc wyjęcie i włożenie matówki. Jednak trzeba będzie pognać do serwisu, może zrobią od ręki.

Jatin
18-07-2010, 18:50
Zawsze można samemu wyjąc i włożyć matówkę.

Dziuba
18-07-2010, 19:05
To napisz jeszcze czy przy zdjętym obiektywie i włożonej baterii widać w wizjerze linie kadrowania i czy coś się zmienia jak wyjmiesz baterie.
Prawidłowo powinno być widać delikatny zarys linii a po wyjęciu baterii matówka powinna tylko minimalnie ściemnieć i zrobić się jednolita bez linii.

Dobra, matówki wyjmować nie będę sama :) Co do porady powyżej, to wszystko tak właśnie się zachowuje jak piszesz.

Jatin
18-07-2010, 19:16
Hmm to chyba zostaje Ci serwis.

Dziuba
18-07-2010, 19:17
Niestety. Dziękuję za uwagę i obiecuję dać znać, co "poradzili" w serwisie na mój problem.

wasilewk
18-07-2010, 19:21
...Rozumiem, że ostatnio jest nieco cieplej niż zwykle, ale d80 przetrwał upał i wilgoć w Tajlandii a d700 z Polską sobie nie radzi?...

Wczoraj (było 35 stopni) przegrzał mi się mój router i połączenia z Nikoniarzami nie było ! To był horror !
Czyli nie tylko D700 nie lubi ciepła.

Pzdr.

Dziuba
18-07-2010, 19:33
Zastanawiałam się nad tym, ale w Tajlandii było non stop 37 stopni i wysoka wilgoć, d80 nawet nie przyciął się na moment. Ale może królewicz d700 bardziej wyczulony.

wasilewk
18-07-2010, 19:38
Zastanawiałam się nad tym, ale w Tajlandii było non stop 37 stopni i wysoka wilgoć, d80 nawet nie przyciął się na moment. Ale może królewicz d700 bardziej wyczulony.

Rozumiem Twoje rozgoryczenie, ale miałem przedtem D80. Byłem z niego bardzo zadowolony ! Ale jak kupiłem D700, to jestem jeszcze bardziej zadowolony !

Nie ma nic bez przyczyny, może gdzieś 'za lekko' dotknęłaś nim: mnie ostatnio serce o mało nie stanęło, bo na skutek koniecznego raptownego hamowania, moje 'cudeńko' spadło z przedniego siedzenia na podłogę ! Na szczęście był w pokrowcu TLZ2. Odetchnąłem ! A przecież mogło być gorzej !

Pzdr.

Jatin
18-07-2010, 21:09
Ciekawe że to kolejny D700 z usterką w ostatnich dniach.

Przepraszam trzeci.

anita_
21-07-2010, 09:33
Mam podobny problem - chrzesniak "podprowadzil" aparat (D200) na wyjazd, wiec nie wiem co sie z nim dzialo. Uraz moze byc rownie dobrze mechaniczny... Co jeszcze moge sprawdzic?

Teoretycznie wszystko dziala jak dzialalo, ale obraz w wizjerze jest ciemny.

- bateria jest naladowana
- po odpieciu obiektywu mam jasna mgle, ktora po wyjeciu baterii robi sie ciemniejsza
- popychacz na swoim miejscu, dziala dobrze

Generalnie aparat zachowuje sie normalnie z tym, ze w sloneczny dzien widac wszystko jakby bylo juz po zmroku. A aparat ma problemy z ustawianiem ostrosci meldujac stale niedoswietlenie zdjec.

Dziuba
21-07-2010, 10:09
Mój d700 pojechał w poniedziałek do serwisu i generalnie stwierdzono, że wizjer jest uszkodzony i do wymiany, ponoć ma to potrwać 2 tygodnie, ale co z tego wyjdzie to się zobaczy... Pan spytał, czy aparat nie upadł. No co za pytanie w ogóle! Pozostaje mi czekać.

anita_
21-07-2010, 10:46
Mój d700 pojechał w poniedziałek do serwisu i generalnie stwierdzono, że wizjer jest uszkodzony i do wymiany, ponoć ma to potrwać 2 tygodnie, ale co z tego wyjdzie to się zobaczy... Pan spytał, czy aparat nie upadł. No co za pytanie w ogóle! Pozostaje mi czekać.

Dzieki za info. U mnie na szczescie aparat zdjecia robi normalne, wiec stawiam raczej na obiektyw... Wlasnie czekam na dostarczenie nowego - zobaczymy jak z nim zadziala...

Dziuba
21-07-2010, 21:35
Mój aparat też robił zdjęcia poprawne, ale problem był w tym, żeby przez ten ciemny wizjer coś w ogóle zobaczyć, typu kadr czy ostrość, takie tam "mało istotne" sprawy ;) Obiektyw możesz założyć nawet w sklepie i przetestować.

mabesto
23-07-2010, 16:27
Ciekawe że to kolejny D700 z usterką w ostatnich dniach.

Przepraszam trzeci.

no i co z tego? Szukasz spiskowej teorii dziejowej? Czy chcesz delikatnie zasugerować, że D700 jest do D? Takie posty nie mają sensu. Chyba, że pracujesz na status hiper gaduły :-).

Dziuba - Trzymam kciuki!

Jatin
23-07-2010, 17:19
A przepraszam mabesto twoje 2 posty pod rząd nie wnoszące nic do tematu a dodatkowo do zmieszczenia w jednym poście to na jaki status?

anita_
26-07-2010, 14:36
Mój aparat też robił zdjęcia poprawne, ale problem był w tym, żeby przez ten ciemny wizjer coś w ogóle zobaczyć, typu kadr czy ostrość, takie tam "mało istotne" sprawy ;) Obiektyw możesz założyć nawet w sklepie i przetestować.

Sprawa rozwiazana - dzis przyszedl nowy obiektyw i aparat dziala jak ta lala. Wiec do serwisu pojedzie juz tylko ten stary...

igusiek21
24-04-2011, 15:08
u mnie zaistnial taki problem, ze raz jest dobrze i widze a jak juz cykne nastepne to znow jest czarno i tak na przemian czasami...wszystkie czynnosci wykonalam....
jak myslicie?mowa takze o nikonie d700 z nikkor 16 35

nikt nie ma zadnej sugestii? nie wiem czy zostaje mi tylko serwis skoro czasami widze dobrze.moze to tylko jakis maly blad...

krzall
24-04-2011, 19:34
nikt nie ma zadnej sugestii? nie wiem czy zostaje mi tylko serwis skoro czasami widze dobrze.moze to tylko jakis maly blad...

witam
a kiedy w jakiej sytuacji to się zaczęło? czy robisz coś co uaktywnia ciemność. Może luźny obiektyw. Czy sprawdzałaś na innym szkle?
Pozdrawiam

AlleG
24-04-2011, 20:08
hmmm, a tak sobie mysle czy nie jest to w jakis sposób przemiszczona matówka/pryzmat?

igusiek21
25-04-2011, 05:53
stalo sie to podcza robienia zdjec, sprawdzalam z innymi obiektywami i to samo....niestety....