Zobacz pełną wersję : D700+grip Alpha+Tamron 28-75/2.8 problem
stachmuszel
18-07-2010, 14:09
Witam serdecznie!
Komplet D700+grip Alpha+Tamron 28-75/2.8. Bateria w gripie. Co jakiś czas mam coś takiego, że naciśnięcie spustu nie powoduje zadziałania AF i wyzwolenia migawki. Mogę go sobie naciskać i nic. Dopiera wył/wł D700 powoduje powrót do normalnej pracy. Czy ktoś z Was przerabiał ten temat. Dodam, że w sankach SB-900, ale to chyba nie ma znaczenia. Wdzięczny będę za podpowiedzi.
p.s. Przeszukałem forum, ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłem, dlatego pozwoliłem sobie napisać. Choć wydaje mi się, że ktoś kiedyś o tym pisał.
marciing
18-07-2010, 14:36
odczep grip i wtedy sprawdź czy będzie się to powtarzało.
Problem z gripem, zdarza się z alphami. Oddaj na gwarancji jeśli jeszcze masz, alpha daje 2 lata.
stachmuszel
19-07-2010, 17:29
Gripa mam na gwarancji. Problem w tym, że "przypadłość" występuje bardzo sporadycznie i zastanawiam się, czy jest sens zawracać sobie głowę. Może dostanę nowy a będzie jeszcze gorszy :-). Oryginału nie kupię, bo jego cena jest dla mnie chora.
Spróbuję włożyć baterię do body, zobaczę jak to się zachowuje.
Pozdr.
Z ceną oryginału to nikon chyba nie robił przysłowiowego siusiu, ciekaw jestem co tam jest tyle warte.
Z ceną oryginału to nikon chyba nie robił przysłowiowego siusiu, ciekaw jestem co tam jest tyle warte.
hehe, parę drobiazgów.
np. jakoś użytego materiałów, brak luzów między gripem a body, przełączenie się zasilania na baterie w body po braku prądu w akumulatorach w gripie, brak (częstych) problemów w porównaniu z alphą
po za tym niczym się nie różnią :)
Ciekawe jest to że u mnie nie występują żadne z powyższych problemów oprócz przełączania zasilania ale po aktualizacji softu problem znikł.
nie każdy jest w czepku urodzony ;\
wady fabryczne są nieuniknione, szczególnie u produktu który jest zamiennikiem i kosztuje 1/4 ceny oryginału.
Witam
Według mnie problemem nie jest grip ale obiektyw.
Identyczny posiadam i również co jakiś czas zdarzały się "zacięcia" zarówno z D80 jak i z D700.
Pomaga wyłączenie i ponowane włączenie aparatu i ewentualnie odpięcie i ponowne zapięcie obiektywy.
Z innymi obiektywami z zasobów "szklarni" usterka nigdy nie wystąpiła. Sprzedawca od którego kupiłem obiektyw powidział - "no cóż - Tamrony tak czasami mają".
Opisywana usterka jest czasami bardzo upierdliwa - szczególnie jak przymierzasz się do kadru w kościele podczas ceremonii ślubnej.
Dodam, że z T 70-200 owej usterki nie doświadczyłem.
Pozdrawiam
dokładnie, to wina obiektywu, t 17-50 i t 70-200 ma dokładnie to samo
stachmuszel
20-07-2010, 09:35
Hmm...to nowa odslona tego problemu. Kiedys ktos chyba pisal tu na forum o tym problemie i z tego co pamietam problemem byl wlasnie jakis tamron.
stachmuszel
20-07-2010, 14:47
Witam
Według mnie problemem nie jest grip ale obiektyw.
Identyczny posiadam i również co jakiś czas zdarzały się "zacięcia" zarówno z D80 jak i z D700.
Pomaga wyłączenie i ponowane włączenie aparatu i ewentualnie odpięcie i ponowne zapięcie obiektywy.
Z innymi obiektywami z zasobów "szklarni" usterka nigdy nie wystąpiła. Sprzedawca od którego kupiłem obiektyw powidział - "no cóż - Tamrony tak czasami mają".
Opisywana usterka jest czasami bardzo upierdliwa - szczególnie jak przymierzasz się do kadru w kościele podczas ceremonii ślubnej.
Dodam, że z T 70-200 owej usterki nie doświadczyłem.
Pozdrawiam
A którą wersję Tamrona 28-75/2.8 posiadasz? Starą na śrubokręt czy nową z silnikiem?
Przypadłośc Tamrona, na szczęście bardzo rzadko i można z tym żyć. Choć jak zrobiło się po raz pierwszy tuż przed chrztem to ciśnienie się podniosło. Wystarczy odpiąć i zapiąć obiektyw i spokój na 2-3 tyś strzalów
To jest powód dla którego Nikkor 17-55 kosztuje 5000 pln a Tamron 1600. Z Nikkorem takie kwiatki nie występuja.
A którą wersję Tamrona 28-75/2.8 posiadasz? Starą na śrubokręt czy nową z silnikiem?
Mam wersję z silnikiem.
Witam
Pozwolę sobie na mały OT.
Jak z ff/bf przy Waszych Tamronach?
Szczególnie prosiłbym o odpowiedź kolegów z D300(s) i D700 - czy i o ile korygowaliście AF z poziomu body?
Dla porównania podam że T 28-75 mam skorygowane na +13 a T 70-200 na +20 :shock:
Większość się rozpisuje, że ostry, że od "Cichego", a według mnie praktycznie każda sztuka nadaje się do kalibracji.
Pozdrawiam
Witam
Szczególnie prosiłbym o odpowiedź kolegów z D300(s) i D700 - czy i o ile korygowaliście AF z poziomu body?
Dla porównania podam że T 28-75 mam skorygowane na +13 a T 70-200 na +20 :shock:
Większość się rozpisuje, że ostry, że od "Cichego", a według mnie praktycznie każda sztuka nadaje się do kalibracji.
Pozdrawiam
Ja używam z D700 tamrona 28-75. Nie wprowadzam żadnej korekty, ostrzy bardzo ładnie i celnie, zarówno z bliska jak i na większych odległościach. Choć dość wolno gdy warunki słabe- jak to u tamrona z silnikiem..
Miałem do niedawna problemy z gripem (Alpha) i D300. Zaniki zasilania, problem z przełączaniem źródła zasilania, a czasem nie działał spust w gripie i kółka nastawcze. Jako że jest to "tylko" Alpha, a nie szlachetne oryginalne MB-D10, wziąłem dosyć drobny papierek ścierny (200 bodajże) i lekko przetarłem wierzchołki styków co to wystają z gripa. Może przypadek, a może to był problem, wiem jedno - wszystkie problemy zniknęły. Zasilanie się przełącza, a reakcja body na kręcenie kółkami w gripie jest zawsze.
Oczywiście jak wielu robiłem testy na bf/ff i po iluś tam testach dałem sobie spokój z tym, po prostu wyleczyłem się z testów. Oceniam zdjęcia zrobione w warunkach "bojowych" i tym się sugeruję. Okazało się w przeciwieństwie do zdjęć "testowych", że korekta najlepiej na 0. Zresztą podobnie wyleczyłem się z szumofobi. T 28-75 to świetny obiektyw za cenę 1500 zł. Za 5000 zł. swietny jest N 24-70 lub N 17-55
pozdrawiam
stachmuszel
21-07-2010, 14:23
Witam
Pozdrawiam
Ja mam na "0" i jest OK.
u mnie t17-50 na karcie testowej pokazuje lekki BF, ale na zdjęciach już go nie widać, ale jest to druga sztuka, pierwsza miała dużo większy rozstrzał, natomiast 70-200 idealny, celny w punkt 100%
partyman
22-07-2010, 22:07
Mam zestaw jak z tytułu wątku i żadnych problemów.
Wersja Tamrona - śrubokręt (mam go z 5 lat) - ostrzy w punkt i szybko, żadnych FF/BF.
W gripie raz oryginał raz zamiennik... nic się nie wiesza.
Przełączania zasilania nie używam, zmieniam baterie w gripie po 1000-1200 strzałach jak zostaje 25-30%.
Fraglesso
27-07-2010, 09:44
Ja mam T28-75 z silnikiem w D700 i moim zdaniem gdyby nie leekie mulenie w AF w słabym świetle, to całkiem zacne szkło, zero problemów BF/FF. Też mam grip Alpha i powyższego nie zaobserwowałem.
W d300 mam tamrona 17-50 VC i tu miałem więcej problemów, dopiero 3 sztuka jest OK, żadnej korekty i strzela celnie. Poprzednie 2 sztuki były bardzo dziwne, jeden miał jakieś maaaaaasakryczne aberracje i straszne mydełko, drugi nie trafiał AF przy dalszych planach (przy odległości do 3-4m działał idealnie). Również w tym zestawie mam grip Alpha i wszystko jest OK.
Dodam, że gripy niedawno były wymienione na gwarancji, bo przestały przełączać zasilanie z gripa na aparat i przestały widzieć nikonowski akumulator. Tylko prawidłowo śmigały na 8 akumulatorkach AA.