Zobacz pełną wersję : d700 i alpha mb-d10 problem
k.tucholski
18-07-2010, 12:34
Witam forumowiczów,
Mam pewien problem z moją d700 i alphą mb-d10. Wczoraj robiłem zdjęcia na imprezie i nagle przestał mi działać wyświetlacz. Nie mogłem wejść do menu, podglądu zdjęć nie mogłem wyświetlić statusu aparatu. Próby wyłączenia aparatu i ponownego włączenia nie dawały rezultatu. Dopiero po wykręceniu i wkręceniu gripa problem ustąpił. Czy ktoś z forumowiczów może jest w stanie się wypowiedzieć na temat tego problemu?
Pozdrawiam,
K.T
Ktoś tu kiedyś opisywał podobny problem, z tego co pamiętam wymienili mu grip na drugi.
Witam!
Nie Tobie pierwszemu i nie ostatniemu przytrafia się coś takiego. Problem jest bardzo powszechny i leży po stronie gripa. Wywołany jest nieprawidłową komunikacją gripa z puszką (temat dotyczący zamieników Mb-D10 szeroko został opisany na tym forum). Jeżeli problem będzie się powtarzał proponuję wykorzystać przysługujące Ci prawo do reklamacji, pod warunkiem oczywiście, że pojemnik jest jeszcze na gwarancji (Alpha daje dwa lata gwarancji). Z tego co się orientowałem nie powinno być problemu. Drugim rozwiązaniem - droższym, ale pewniejszym może być zakup oryginału. Po prześledzeniu niemalże wszystkich wątków dotyczących zamienników postanowiłem odżałować kasę i kupić oryginał, obawiałem się właśnie tego typu historii. Są jednak na tym forum osoby, które bardzo chwalą zamienik Alphy. Część z nich od razu natrafiła na nieawaryjną sztukę, inni musieli się trochę pomęczyć, ale z dobrym skutkiem. Użyj szukajki, było trochę wpisów na ten temat. Pozdrawiam!
Np. ja trafiłem na sprawną sztukę, używam alphy rok i ani razu nie było problemu.
hmm..
dziwne jest to, że stać Cię było na zakup D700, a na oryginalnego Nikonowskiego gripa już nie bo kosztuje +-800-900zł.. rozumiem, że za te pieniądze można kupić szkiełko czy inna rzecz do akcesorium.. wolałeś kupić Alphe za 250zł i mieć problemy, cóż tanio to nie zawsze dobrze :)
wracając do tematu, było ten problem poruszany w dziale "Systemy zasilające aparaty". Sam miałem kupić Alphe, ale poczytałem, tutaj jak i na innych forach, i wybór padł na oryginał.
też miałem alfę ponad dwa lata najpierw z d300 potem z d700, aż do momentu kiedy przestała widzieć oryginalnego el-en4. wymiana już nie wchodziła w grę, nie chciałem dalej brnąć w ten 'chiński chimeryczny plastik' więc nabyłem oryginał. dokładnie w tym samym czasie alfa umarła koledze używającego jej z d300 i akumulatorami AA. może wbudowali mu jakiegos watchdoga psującego go tuz po gwarancji;-p
kZC tego typu gadki o sensowności wydatków mogą doprowadzać wydających swoje własne pieniądze według własnego uznania do szału...
k.tucholski
18-07-2010, 16:39
Dziękuje za wyjaśnienie sprawy. Kupując Alphę zdawałem sobie sprawę, że mogą być takie cudawianki tylko w pewnym momencie się głęboko zastanowiłem czy to nie jest awaria d700.
A ja używałem gripa Alpha z dwoma D300 i dwoma D700 i z żadnym nie miałem żadnych problemów. Więc to nie reguła.
Tutaj akurat argument o przewadze oryginału nad zamiennikami jest nietrafiony. Mam oryginalny MB-D10, a w piątek na imprezie w terenie też straciłem wyświetlacz, a jeszcze jako bonus dostałem permanentnie działający AF, niezależnie od ustawionego trybu. Dopiero odłączenie gripa i wyjęcie baterii z aparatu na ok. minutę pomogło.
Ale co się strachu najadłem to moje ;)
Mam wrażenie, że spasowanie gripa z body D-700 jest nie najlepsze. Myślałem, że tylko Alfa której używałem, kolebie się i przerywa, ale czytam, iż oryginał podobnie.
Po wielu zawieszeniach aparatu i poczytaniu o uszkodzeniach aparatów grip poszedł do lamusa. Nie ma rzeczy groźniejszej dla elektroniki niż "trzeszczące" zasilanie.
Uzywam Alphy ponad 6 miesiecy bez problemu.
Zle doswiadczenie mialem wlasnie z orginalem, kupilem bo byl uszczelniony i klops zauwazylem, ze mi sie wiecznie zasilanie przelaczalo z BP na body i w ta i spowrotem i problem sie robil jak bat w body padla. Ten sam grip na innym D300s dziala bez problemu. Poszedlem do sklepu i pokazuje co sie dzieje, a facet mowi, ze to moze aparat i tak dzialo sie tylko na moim ale jak dal mi drugi by sprawdzic problemu nie bylo.
Potwierdzam zasady nie ma.
Pozwole podlaczyc sie pod temat gdyz zalezy mi tylko na potwierdzeniu tej majlej wady...
Otoz kupilem oryginalny MB-D10 i po dokręceniu go do D700 na pokretle [kolko] jest maly bezwladny luz.
Mozecie napisac jak jest u Was?
Szprychu
17-08-2010, 10:04
Pozwole pdlaczyc sie pod temat gdyz zalezy mi tylko na potwierdzeniu tej majlej wady...
Otoz kupilem orygonalny MB-D10 i po dokręceniu go do D700 na pokretle [kolko] jest maly bezwladny luz.
Mozecie napisac jak jest u Was?
Jest to normalne. Mam tak samo. Czy to jest wada? Nie, bo w czym przeszkadza?
Dopiero jak przeczytałem Twojego posta zauważyłem to.
Dzięki za potwierdzenie.
Bynajmniej w oryginalnym gripie do Canona 5D tego nie było i kółko nie latalo tak jak tutaj ;) Dlatego troche sie zdziwilem.