Zobacz pełną wersję : Telekonwerter do nikona 50mm afs 1.4
Witam ma prośbę czy jest jakiś telekowerter który można zastosować do nikona d5000 do współpracy ze szkłem nikona 50mm afs 1.4 g, tak aby autofokus działał normalnie?
Przecież autofokus 50 1,4 AF-S działa normalnie z D5000 . Nie masz czasem przełącznika działania AF ustawionego na "M" ?
A może koledze chodzi, aby autofokus działał?
Tylko po co stosować telekonwerter do takiego szkiełka?
Może dla autora będzie pomocne klik (http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/uAUooy9ev9/AF_lenses-En.pdf)
Mam zamiar ew. zakupić telekonwerter, tak aby z 50mm 1.4 afs zrobić ogniskową x 1,7 lub 2, tylko nie wiem czy autofokus po zastosowaniu telekonwertera będzie działał bez zakłóceń i czy wogóle będzie działał?
O ile da się podpiąć 50 pod TC to AF będzie działał . Pytanie brzmi jaki jest sens podpinać TC do takiego krótkiego szkła i tracić najważniejszą zaletę tego obiektywu jasność ? Nie lepiej za cenę TC kupić dłuższe szkło ?
marcin_G
18-07-2010, 18:06
Ale kupowanie konwertera to jasnej 50tki to dość głupie rozwiązanie..... Tym bardziej, że masz zoomy w odpowiednim zakresie ogniskowych.
Co dokładnie chcesz osiągnąć? 100/2,8AF? Zmień korpus na taki z silnikiem i wtedy masz 85/1,8AF lub 105/2,8 Micro AF - oba bardzo dobre. Tędy droga!
wasilewk
18-07-2010, 18:59
O ile da się podpiąć 50 pod TC to AF będzie działał ....
Nie byłbym taki pewien. Np. z N70-300VR większość konwerterów nie działa. Ten nowy AF-s 50/1.8 G może też być 'upierdliwy'.
Od kupowania nowego body w rozwiązaniu marcina_G, lepiej chyba mi dokupić 105 mm vr afs. Natomiast chciałbym mieć 50 z telekonwerterem nikona TC 1.7, ponieważ w sumie mam w tym hipotetycznym rozwiązaniu dwa obiektywy, jasny 50mm i całkiem jasną (ciemniejszą o 1,5 ev) 85mm co na dx jest fajnym szkiełkiem np do zamrożenia w ruchu ulicznym przechodniów?
Nikona TC-17E fizycznie nie da się połączyć z 50/1.4 AFS - w 50-tce soczewka jest na krawędzi obiektywu, a sam konwerter ma wystającą soczewkę: http://www.kenrockwell.com/nikon/tc17e.htm
Można na próbę łączyć ten obiektyw np. z Kenko 2x, ale żeby uzyskać przyzwoitą jakośc trzeba to sporo przymknąć - mając kiedyś 50/1.4D i taki konwerterek Kenko tylko raz na próbę połączyłem, zrobiłem kilka zdjęć i już nigdy więcej nie miałem zamiaru łączyć :)
marcin_G
18-07-2010, 23:08
Niedary, uwerz kilku starym wyjadaczom tu na forum i zastosuj się do ich wskazówek. Poza tym: ile musisz zapłacić za TC-17? Sporo. Taniej wydzie Cię przesiadka z D5000 na D80 + zakup 85/1,8. Sam piszesz, że z konwerterem tracisz 1,5 EV, czyli z magicznego f/1,4 nagle lądujesz na f/2,5, przy czym jakość tu będzie co najwyżej akceptowalna.....
Nie byłbym taki pewien. Np. z N70-300VR większość konwerterów nie działa. Ten nowy AF-s 50/1.8 G może też być 'upierdliwy'.
N70-300 VR ma światło 4-5,6 o ile pamiętam. Użycie konwertera 2x daje światło 8-11.
Jeżeli przy takim świetle AF jakiegokolwiek aparatu zadziała, to znaczy że jest środek słonecznego dnia, w środku lata a fotografowany obiekt na środku słonecznej patelni (np. sąsiadka ;-) ). Za dużo warunków do spełnienia aby taka kombinacja miała wiekszy sens.
Z konwerterami można sensownie stosować tylko w miarę jasne szkła, niestety.
A to stoi w sprzeczności z większością powyższych wpisów, że do jasnego szkła konwertera się nie stosuje, bo już jasnego szkła nie będzie.
Niestety, oba zdania są prawdziwe - fotograf musi sam podjąć decyzję co jest dla niego w danym momencie ważniejsze, lepsze, bardziej dostępne.
A jednak daje radę ,z N 70-300VR działa np. Kenko 1,4x Teleplus Pro 300 DG.
Tak daje radę, masz rację.
Tyle że piszesz o 1,4x a ja o 2x.
W praktyce jest to duża róznica - z tego powodu 2x sprzedałem a 1,4x kupiłem. I nawet z rzadka używam ;-)
wasilewk
20-07-2010, 20:01
N70-300 VR ma światło 4-5,6 o ile pamiętam. Użycie konwertera 2x daje światło 8-11.
Jeżeli przy takim świetle AF jakiegokolwiek aparatu zadziała, to znaczy że jest środek słonecznego dnia, w środku lata a fotografowany obiekt na środku słonecznej patelni (np. sąsiadka ;-) ). Za dużo warunków do spełnienia aby taka kombinacja miała wiekszy sens.
Z konwerterami można sensownie stosować tylko w miarę jasne szkła, niestety.
A to stoi w sprzeczności z większością powyższych wpisów, że do jasnego szkła konwertera się nie stosuje, bo już jasnego szkła nie będzie.
Niestety, oba zdania są prawdziwe - fotograf musi sam podjąć decyzję co jest dla niego w danym momencie ważniejsze, lepsze, bardziej dostępne.
To mi się bardzo podobało !