Zobacz pełną wersję : D 90 a obiektyw manualny
Jeżeli D 90 ma wbudowany auto focus to mogę kupować manualne obiektywy nie martwiąc się o ostawienia ostrości?
Ale co znaczy nie martwic sie? Jesli chodzi o ustawianie, to na manualnych bedziesz musial sutawiac manualnie ;]
chrupkus
17-07-2010, 20:30
ew. ekspozycja będzie z automatu jeżeli będzie chip na obiektyw założony. AF tak czy inaczej z ręki. D90 ma wbudowany silnik AF i służy on do obiektywów AF ale bez silnika - popularnie zwanymi śrubokrętami, wiertarkami itp.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151594
A D 80 ma wbudowany silnik AF?
A D 80 ma wbudowany silnik AF?
Tylko puszki-kastraty (D40, D40x, D60, D3000, D5000) nie mają silników.
To d 80 ma czy nie ma? :)
To d 80 ma czy nie ma? :)
A jest kastratem? :D
zgooglowałem że ma. Nie wiem co to jest kastrat...Współczuję temu kto nim jest :P
jackrabbit
17-07-2010, 21:47
Jeżeli D 90 ma wbudowany auto focus to mogę kupować manualne obiektywy nie martwiąc się o ostawienia ostrości?
w instrukcji zapewne masz taka tabeleczke w ktorej pisze jakie obiektywy mozesz kupowac, z jakimi bedziesz mial AF a z jakimi pomiar swiatla, z manualnymi to oczywiscie g...o bedziesz mial ;)
Karbulot
18-07-2010, 08:19
fazinsk widząc Twoją stopkę, aż się dziwię, że zadajesz takie szklolne pytania.
Jak sama nazwa wskazuje, obiektyw manualny znaczy używa się go manualnie.
Kundzior
18-07-2010, 15:57
Manualnie = ręcznie = motorycznie = inaczej pisząc nic samo się.
Blasius.G
19-07-2010, 18:10
Kolega ma w końcu D90, czy D80? Nieważne bo oba mają silnik napędzający AF w obiektywach bez własnego silnika. Obiektyw manualny nie ma ani silonika, ani sprzęgła do napedu, ani mechanizmu nastwiania ostrości. Ustawiasz ją ręcznie w zarówno D3000 i w D3.
Kastrat to na ten przykład nijaki Farinelli co to film o nim był. Zgoogluj sobie;)
Karbulot
19-07-2010, 18:18
Kastrat to jest potoczna nazwa urzadzenia, które jest uboższą odmianą jakiegoś innego modelu. Często wygląda identycznie, ma identyczną bądź prawie identyczną obudowę i podzespoły, jednak pozbawiony jest niektórych funkcji. Szczególnie popularne są kastraty kart graficznych, czyli urządzenia powstałe na bazie pełnym wypasionych modeli, które mają mniej pamięci, mniej potoków, mniejsze taktowanie i brak peryferii (np pełnej wersji gry, dodatkowych kabli w zestawie itd). Kastraty nie oznaczają sprzętu wybitnie gorszego. Są alternatywą dla mniej uboższych, którzy chcą mieć dane urządzenie taniej, lub po prostu nie potrzebują pewnych funkcji danego urządzenia, szczególnie jeśli są to funkcje dodatkowe nie mające wpływu na jakość urządzenia (np odtwarzacze mp3 - wersje z radiem i dyktafonem i bez).