PDA

Zobacz pełną wersję : Zwis kompa przy backupie plików NEF

piotrpl
17-07-2010, 17:28
Witam,
mam jakiś dziwny problem od jakiegoś czasu.
przy próbie kopiowania ręcznego lub przez backup free agenta mam zwis na plikach NEF jpg schodzą normalnie a na NEF staje komp. inne pliki wieksze od nef bez problemu 200mb 300mb 8gb wsio idzie.

dyski do lapka podpięte bezpośrednio pod usb bez hub, jeden 2,5" x2szt drugi 1TB 3,5" z zasilaniem.
na oba sposoby jest zwis.
jeśli kopiuje na kompa z czytnika kart wszystko ok nie ma zwisu. w innym wypadku procek na 100% i koniec pracy.
za bardzo nie wiem jak to rozkminic. miał ktoś taki problem??
pozdr

andrstac
17-07-2010, 17:41
A czy przypadkiem nie będzie to wina pakietu antyvir? Jak masz, spróbuj wyłączyć całkiem i wtedy...

stig
17-07-2010, 17:50
A dodaj NEFa jako wyjatek od sprawdzania plikow w programie antywirusowym... No chyba, ze nie uzywasz...

piotrpl
17-07-2010, 19:45
wylaczalem antywira calkiem i nic to nie zmienia :(

piotrpl
17-07-2010, 20:10
a poza tym to z czytnika kart SD moge zapisywac pliki Nef bez problemu na każdy dysk dlatego mnie to zastanawia

piotrpl
18-07-2010, 09:18
ej no ale opcja :)

mam 3 porty USB w lapku msi- vr630 i tylko pod jednym portem nie mam zwisów, tak jak kiedyś podpinałem, do głowy mi nie przyszło ze jakieś konflikty na 2 innych portach mogą być, szczeka opada co za śmieć :)
wczoraj przekopiowałem 49GB teraz leci kolejne 80gb i wsio śmiga.
ktoś mi to wytłumaczy bo zgłupiałem :)?

piotrpl
18-07-2010, 10:48
taa to jednak nie to bo zwisnelo na wiekszej ilosci plikow.
zostaje opcja klawiatury wpiętej w lapka po usb lub trybu pracy bo na odłączonym od zasilacza i tryb energooszczędny kopiuje :) ale jestem juz blisko
narazie klawiatura i zasilanie odlaczone, dziwna akcja... testuje dalej

piotrpl
18-07-2010, 22:18
no i teraz wsio jasne,

winnym wszystkiego była klawiatura podpięta do hub w monitorze dell u2410. jeśli jest podpięta bezpośrednio do lapka jest ok. kijowa sprawa jak dla mnie i nie bardzo kumam dlaczego tak sie dzieje.
mam tez tuner skystara pod usb i jak był podpięty pod hub klasyczny to tez zwisy tv łapała jak podpiąłem bezpośrednio wsi chodzi ładnie.
temat zakończony problem rozwiązany ;)