Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zmiana systemu na wasz i kilka pytan odnosnie d300s

the ?
17-07-2010, 14:50
Witam wsyztskich jest to moj pierwszy post i zarazem temat na forum. Nosze sie ze zmaina systemu, obecnie posiadam a700 i powodem do zmiany jest ilosc trafionych ujec czyli ok 10-20%:roll:. Lubie fotografowac wszytko przez makro do sportu, portret nawet czasem jakies widoczki. Chcialbym miec tez sprzet do filmowania bo tyle cudownych chwil z ucieka mi przez palce nienagranych, a sony strasznie ociaga sie z wypustem nowej puszki i kto wie czy cos wogole wypusci w tym roku. Bardzo chetnie poslucham opini osoby ktora sie przesiadla sie z alfy na d300s.

Mamtez kilka pytan:
- Czy Nikon posiada makro pierscienie ktore przenosza af? W sony niestety wszytskie makrowki na srubokret, manual z pierscieniami mnie nie cieszy, :/
- Jak dziala af podczas filmowania?

Averne
17-07-2010, 15:21
Myślisz, że zmiana systemu pomoże Ci podnieść statystykę udanych ujęć? 20% to niezły wynik.

rainbow
17-07-2010, 15:40
A co to znaczy 'trafione ujęcie'? Chodzi o ostrość, prawidłową ekspozycję, czy też o coś innego co niby nie działa w soniaczu, a jest u nas w nikonie?

jackrabbit
17-07-2010, 15:57
chyba chodzi o trafione kadry :)

Jatin
17-07-2010, 16:25
Możesz kupić do Nikona pierścienie z przeniesieniem automatyki i śrubokręta (mam działają) co do AF przy filmowaniu to porażka przynajmniej z 17-55 bo na filmie słychać pracę obiektywu i ogólnie potrafi przelecieć całą skalę więc lepiej ręcznie ostrzyć.

messer
17-07-2010, 23:52
Jesli chcesz filmowac, to kup canona.
Najlepiej 5D Mark II.

D300s jest w porównaniu nawet do 7D kiepskim pomysłem na filmowanie...

MichałZK
18-07-2010, 07:55
Widzialem filmy umieszczone w internecie nagrane d300s i musze powiedziec, ze Nikon jeszcze ustepuje Canonowi w tej kwestii. Mam znajomego, ktory ma agencje reklamowa i realiizuje spoty filmowe za pomoca 7d... I jest swietnie... W 5d II jeszcze lepiej ale to juz inne pieniadze.
Musisz zastanowic sie czego chcesz. Jesli tak bardzo zalezy ci na filmowaniu to moim zdaniem lepszy bedzie 7d.
Najlepiej chyba sprawdzic samemu jak wygladaja filmy z poszczegolnej puszki (pamietaj aby sprawdzic z jaka pucha byly krecone poszczegolne, bo okaze sie ze canon z 85 1,2 zgniotl d300s z jakims kitem :P)
Jestem ciekaw co wybierzesz.

ps. vimeo polecam, maja mase filmow z lustrzanek

Krycha
18-07-2010, 16:42
A jeszcze 2 lata temu wszyscy się śmiali z opcji filmowanie w lustrzance, teraz jest debata która puszka lepiej filmuje. Do filmów kup kamerę do fotek lustrzankę, sam mam d90 ale filmy kręcę samsungiem HD malutką kamerką mieszczącą się w dłoni, jakość na 42 calach kilka razy lepsza od d90 tki, nie mówiąc o innych funkcjach przydatnych w kamerze a nieobecnych w d90, np. stabilizacja obrazu, ostrzenie podczas nagrywania, tryby nagrywania np. 100klatek /sek. i inne bajery. Aparat to aparat, niech robi fotki :)

Jatin
18-07-2010, 17:01
Zwłaszcza że filmowanie w Nikonach to tylko taki bajer marketingowy bo do zastosowania w praktyce się nie nadaje.

lechtom
18-07-2010, 17:03
Krycha, podaj model tej swojej kamerki samsunga

Krycha
18-07-2010, 17:08
VP-HMX20C matryca 6,4mpx kręci 1920x1080, przyjmuje karty sd a normalnie ma wbudowany dysk twardy chyba 8GB a karty 16GB przyjmuje, większe nie wiem nie sprawdzałem, kręci do formatu mpeg4, fotki podczas nagrywania też są niezłe :) Mam ją już koło 4 lat, więc nowość jakaś to nie jest :)