Zobacz pełną wersję : Pierwsze lustro. D70 czy D70s?
Witam serdecznie :) Na początku chciałbym się przedstawić. Mam na imię Michał i jestem z Łukowa :)
Od pewnego czasu interesuję się fotografiką. Do tej pory fociłem Fuji S5700 ale niestety potrzebuję chyba czegoś "mocniejszego" :)
Przez moje łapki głównie przewijały się cudzesy pokroju D40,D60,D300,D700,550D...
Teraz postanowiłem zmotywować się do zakupu swojego pierwszego lustra :) Myślałem nad D70 oraz D70s.
Co byście doradzili koledzy? Która lustrzanka jest waszym zdaniem lepsza? Czytałem, że D70s nie ma jakiś "gruntownych" różnic w porównaniu do wersji "Bez S ".
I tutaj jest moje pytanko... chciałbym kupić samo body i porozglądać się za obiektywem 50mm f/1.8.
A więc... co wybrać? :) Jak planować zakupy?
PS: I jeszcze jedno pytanie... dość dziwne. Widziałem zdjęcia robione D70... albo oglądałem zdjęcia totalnie amatorskiego fotografa albo nie wiem. Były pokryte takim mega szumem, były nieostre i po prostu fatalnie się prezentowały. Jakie są wasze przygody i odczucia z tym aparatem? Czy w połączeniu z 50mm dawał by radę?
PS2: Myślę, że głównie używał bym go do robienia portretów :)
PS3: www.szpadyzor.ownlog.com - moja strona w razie czego :) (nie wiem czy tego nie zabrania regulamin przypadkiem. Jeśli tak proszę o edycję i usunięcie linka).
D70 to jednak stara konstrukcja i musisz liczyć się z pewnymi ograniczeniami i jednak gorszą jakością obrazka niż w nowszych puszkach, ja bym się jednak rozejrzał za jakąś nowszą puszką.
No właśnie... trochę już ma ten sprzęt. Więc co innego brać pod uwagę z body?
Na razie dysponuję budżetem ok 800zł... później będzie ok 1200
Z tym budżetem to niestety nie poszalejesz zostaje Ci chyba tylko D80
lodzermensch
17-07-2010, 15:49
D70s to bardzo dobry korpus.
Do dzisiaj korzystam z niego w studiu.
IMHO różnice w wyposażeniu D70(s) i D80 nie usprawiedliwiają tak dużej różnicy w cenie.
Każdy chwali to co ma, tudzież miał :)
Najlepszym budżetowym rozwiązaniem dziś jest oczywiście D90, ale za 1200zł jeszcze go nie kupisz :)
D70s to bardzo, bardzo dobra puszka, tylko ma jeden mankament, wiek :)
Aparat cyfrowy to nie wino i z wiekiem nie zacznie "smakować" lepiej (zresztą tylko niektóre wina z wiekiem są lepsze, większość należy koniecznie spożyć w ciągu 2-5 lat ;)).
Osobiście mam duży sentyment do tej puszki, pamiętam, że jak zmieniłem ją na D80, to po dwóch tygodniach wróciłem do niej z powrotem :)
I wracałem wielokrotnie :)
Z dobrym szkiełkiem można pójść z nią w bój :)
Jeśli masz wybór między 70-tkami, to już lepiej S :)
No i pamiętaj, że to taka subiektywna, z pewnością niezbyt dobra, a już na pewno nie profesjonalna porada ;)
Fajnie by było gdybyś może sprecyzował o co Ci chodzi w fotografii. Skoro rozglądasz się za 50 f/1.8 wnioskuję, że interesują Cię zdjęcia ludzi, portrety itp. Z uwagi na używanie Nikona/Canona zamiennie i rok temu bicie się z podobnymi problemami, polecałbym rozważenie Canona, np. 350d, albo 400d. Wydaje mi się że puszki mają podobne możliwości co Nikon D70s, a jednak wyższe używalne ISO, co się może przydać.
Suma wychodziła by ok 700pln za aparat + 50 1.8 za ok 300pln i zostaje jeszcze na kita ;-) (jakiś szeroki kąt się zawsze przyda...).
D70 od D80 dla mnie rozni sie kolosalnie. D80 ma pryzmat.
Dziękuję koledzy za rady :) Dało mi to do myślenia :)
W tym momencie rozważam jeszcze zakup 20D i 50mm do tego.
chrupkus
17-07-2010, 19:54
Nie mam zbyt dużego rozeznania w Canonie ale wydaje mi się że 20D też jest starą konstrukcją. Chyba lepszym rozwiązaniem będzie jednak D80. Fakt że 20D jest trochę wyższym modelem od D80 ale jego wiek może mieć znaczenie.
Jeśli wybór ograniczy się do d70 czy d70s to raczej szukaj "eski".
Bo choć to prawie to samo, to jednak statystycznie łatwiej znaleźć niezajechaną sztuke d70s.
20D ma maly wizjer niestety, za to matryce lepsza od D80. Z Canona moim zdaniem warto zaczynac od 40D dopiero. Poza tym w N masz cudownego, taniutkiego 18-70/3.5-4.5 jako szklo uniwersalne :) a w C nie ma nic... no, jest 17-40/4L, ale cena... zakres... :)
A ja znów będę nudny i przejrzałbym ofertę Canonów w tej cenie.
Canona?
Nie ma takiej oferty :)
50/1.8 canona jest nieużywalna w porównaniu z N :) :p
Marcin Borkowski
17-07-2010, 21:21
jeśli 70 to wlałbym wersję z "s", dużo się nie różni ale ma 2 podstawowe przewagi, większy lcd i gniazdo wężyka, lcd w d70s i tak jest dość mały(2"). 70 to stara pucha, ale wciąż mozna nią zrobić znakomite zdjęcie, a że będzie to twoje 1 lustro, myślę ze będzie idealna. natomiast jeżeli potrzebujesz mozliwości focenia na wysokich iso nie będziesz zadowolony.
jest to stara ale bardzo dobra puszka, ale tylko w rękach kogoś kto zna jej ograniczenia :)
Miałem D70s przez 4 lata ale niestety ukradli mi go "źli ludzie". To świetny aparat, wiele sie nauczylem ale jest jedno ALE. Prawie każde zdjęcie jest do obróbki - zabawa krzywymi i takie tam. Musisz o tym wiedzieć. Za MPVT pomyśl o Canonie. Może nowy 1000D?
w sumie różnice miedzy d70 a d70s są bardzo małe tzn lcd i wężyk !!!
ale cholernie boli mnie brak tego detalu w moim d70
ponieważ:
nie pobawisz się wyzwalaczami radiowymi do lampek i do body
(podłączanymi to rzeczonego gniazda)
ps zgodzę się z kolega moderatorem że lepszym zakupem będzie canon
ps2 część forumowiczów może się ze mną nie zgodzić ale nikon w tej chwili to chyba najbardziej syfiasty system dla amatora.
ps2 część forumowiczów może się ze mną nie zgodzić ale nikon w tej chwili to chyba najbardziej syfiasty system dla amatora.
PS. to jakby co to ja się z tym nie zgodzę ;)
PS. to jakby co to ja się z tym nie zgodzę ;)
No, najlepszy to on nie jest:)
Chyba, że za taki uznamy system, gdzie pierwszy pełonsprawny korpus, kosztuje po 2 latach obecności na rynku 2700zł...:)
zajrzyj w wizjer d70 i d80 - może to pomoże Ci podjąć decyzję, samą matrycą nie robi się fotek
Marcin Borkowski
17-07-2010, 22:29
zobacz na różnicę w cenie i na pierwsze posty autora
d70s mz to świetny aparat, po przesiadce z d40 (nie dopłaciłem, nawet na transakcji zyskałem 200zł:D) brakuje mi tylko lepszego wyświetlacza
ps. co racja to racja fotki wymagają obróbki, ale dzięki obróbce (nawet delikatnej) można uzyskać znakomite efekty
z kwotą 1200 łapie się jak najbardziej na d80
Heh... widzę, że całkiem sympatyczna rozmowa się w moim topick`u wywiązała :) Bardzo się z tego cieszę :)
Obecnie znalazłem puszkę Canona 20D za 800zł... z przebiegiem 15k klapnięć.
Jestem bardzo, bardzo chętny na kupno tego aparatu... i na niego się chyba zdecyduje :)
Za 1200zl powinienes znalezc d80 w b.dobrym-dobrym stanie z przebiegiem 20-30tys klatek :). Jest to najbardziej sensowny wybór z korpusów nikona majac 1200zl.
o ile pójdzie za 800 ...
Hmm... faktycznie... A do ilu może dojść?
A.n.d.r.e.V
18-07-2010, 01:01
za 800zl kupisz też d70s
Pytanie czy chce kupić D70S :)
może i pójdzie za tę cenę jak nie bedzie chętnych, szły nawet taniej: http://allegro.pl/listing.php/search?buy=0&category=8846&closed=1&search_type=1&sg=0&exclude=&order=td&price_from=&price_to=&st=gtext&string=canon+20d&change_view=1
www.photoblog.pl/#wesoly
http://damnian.blog.com/
foty z d 70s
Co do nie ostrych zdjęć i zaszumionych to nie wiem, ale na sam aparat nie można narzekać
Jeżeli jest możliwość dołożenia do D80 to jak najbardziej polecam. D70s jest super (mam nadal), ale mi najbardziej brakuje w nim dobrego wyświetlacza, Auto FP, ISO 100 i możliwości szybkiego wyłączenia zewnętrznej lampy błyskowej (za pomocą przycisku Func)
Nie no szczerze wam powiem Panowie, że coraz mniej myślę o nikonach w ogóle. Chyba bardzie byłbym skłonny kupić 20D niż D80. Nie wiem czemu ale chciałbym bawić się Canonem...
Poczekaj aż spróbujesz ergonomii canona zwłaszcza po użytkowaniu nikona. :)
Nie no szczerze wam powiem Panowie, że coraz mniej myślę o nikonach w ogóle. Chyba bardzie byłbym skłonny kupić 20D niż D80.
Ależ nikt nie zabrania myśleć :D
Ja bym się pobawił 20D ale w wersji "a" ;)
Hmm... w sumie chyba mój budżet nie wygląda zbyt różowo na chwilę obecną.
mpwt- Co myślisz o D80? Porównywałeś go kiedykolwiek z 20D? Podobno "Nikon robi lepsze aparaty, Canon robi lepsze zdjęcia". Piszę tutaj oraz na forum Canona i szczerze mówiąc mam niezły mętlik w głowie :)
Ja wolę Nikona. 20D nie znam. Dla mnie dużą wadą Nikonów z matrycą CCD jest to, że w wyższym ISO zupełnie sobie nie radzą. I to jedyny argument na minus D80. A biorąc pod uwagę, że Nikon już wycofał się z matryc CCD (no dobra, nie rozumiem polityki dlaczego Nikon wypuścił D3000) problem przestał istnieć. Natomiast dziś gdybym stał przed wyborem używany Nikon CCD czy używany Canon CMOS wybrałbym to drugie. :/
Matryca zdecydowanie przemawia na korzyść Canona ale ta ergonomia i filozofia użytkowania jak dla mnie nie do zaakceptowania poza studiem.
siwyozzman
18-07-2010, 22:29
Z dobrymi tanimi szkłami w Canonie jest posucha... Fakt matryca nawet w starym 20D daje radę...ale co do niego podpiąć? Sigmy i Tamrony...Znane są fakty ogromnych problemów we współpracy obiektywów sigmy z body canona więc zostaje Tamron. Bo systemowe szła kitowe to dziadostwo i żaden "Kanonier" temu nie zaprzecza...Ja brałbym d70s i 35/1.8 potem 18-70 (lub 18-105). W tej cenie to najlepsze szkła tego typu we wszystkich systemach. Kto temu zaprzeczy?:)
Bo systemowe szła kitowe to dziadostwo i żaden "Kanonier" temu nie zaprzecza... Kto temu zaprzeczy?:)
Ja :)
Widziałem galerię gdzie były umieszczane zdjęcia robione kitem i nie były "dziadostwem"
W 800x600 to i fotka z komorki moze wygladac dobrze, jesli jest dobrze zrobiona.
no to ja też zaprzeczę 18-70 to fajne szkło ale po paru latach dostaje mega luzów na tubusie wsysa paprochy a ostrością ustępuje Heliosowi 58 m44
rusek po prostu miażdży japońca na brzegach kadru.
Marcin Borkowski
19-07-2010, 09:15
Podobno "Nikon robi lepsze aparaty, Canon robi lepsze zdjęcia"[/COLOR]
kochanie, coś przekręciłeś :*
:D
kochanie, coś przekręciłeś :*
:D
Tak słyszałem kotku ;*
no to ja też zaprzeczę 18-70 to fajne szkło ale (...) ostrością ustępuje Heliosowi 58 m44
Poproszę porównanie. Mam 4 Heliosy, miałem (i mam dostęp) do 18-70, obecnie użytkuję 24-85 (to starszy brat na pełną klatkę). Dziękuję za uwagę.
siwyozzman
20-07-2010, 07:35
no to ja też zaprzeczę 18-70 to fajne szkło ale po paru latach dostaje mega luzów na tubusie wsysa paprochy a ostrością ustępuje Heliosowi 58 m44
Zgoda-powiem nawet że już nowy ma luzy jak i klekocze na maksa...Tylko to i tak jest za tę cenę mega szkło. To porównanie do Heliosa słabe jest, bo to obiektyw stało ogniskowy...Porównaj go w tym względzie do 18-105VR to zobaczysz co to ostrość. Zresztą w Canonie nie ma go do czego porównać, kit 18-70 Sony jest porażką niemalże pod każdym względem. Powtarzam: Nikon ma dla amatora najlepsze szkła. Kolega który założył ten wątek ma skromny budżet i ja to biorę pod uwagę. Dlatego do całkiem fajnego niedrogiego body D70s proponuję obiektywy. Jak złapie bakcyla i za kilka lat np.będzie mógł sobie pozwolić na lepszy aparat to szkła zostaną... Takie obiektywy jak N35/1.8, N50/1.8 N18-70 N18-105VR są niedrogie i każdy odpowiednik w innych systemach przy nich wysiada...Oczywiście maja wady, to akurat jest oczywiste, ale u konkurencji jest znacznie gorzej...Kolejne nieco droższe...N50/1.4(wersja D lub G co kto woli), N85/1.8 już tak nie błyszczą bo tutaj konkurencja wytrzymuje porównanie...
Hm, w sumie czesto w takich dyskusjach pomija sie kwestie m42, ktora w przypadku N jest dosc smutna (co nie znaczy, ze niemozliwa - bo niektore obiektywy ostrza na nieskonczonosc, a brak nieskonczonosci w portretowkach mozna jakos przelknac... z kolei takiego Heliosa latwo przerobic).
Jesli mialbym brac pod uwage kiepski budzet, to chyba wlasnie poszedlbym w strone C, z tylko i wylacznie powyzszego powodu.
Zdaje sobie sprawe, ze ostatnio nasi rodacy podchwycili bakcyla manualnych szkiel i na alledrogo mozna znalezc wszystko, co lezalo 30 lat na strychu - zazwyczaj opisane slowem 'kultowe', po nie mniej 'kultowej' cenie, ale wciaz da sie kupic wiele tanich, fajnych szkielek o fantastycznej jakosci. Zawsze bede uwazal, ze ambitny amator powinien brac to pod uwage (zeby nie bylo slodko - ja to kompletnie olalem i pozniej troche zalowalem).
A i zebym nie wyszedl na jakiegos fetyszyste, to chce tez podkreslic, ze szkla manualne traktowalbym raczej jako tanie uzupelnienie zestawu i wciaz warto by miec jakies dobre, ostre szkielka automatyczne...a tu z kolei na niskim pulapie cenowym chyba troche lepiej wypada N.
Hm... na dzien dzisiejszy, gdybym mial wybrac D70s, a 20D, to pewnie wybralbym to drugie...
Kto wie, czy tego samego bym nie zrobil, majac do wyboru moj obecny D80 ;].
A ergonomia...
Tu juz jestem wyjatkowym zboczencem, bo niedawno bawilem sie na raz D300s i 350D... i ten maly, plastikowy koszmarek byl nawet dosc urokliwy i ja tam moglbym nim robic fotki, mimo, ze pod wzgledem ergonomii toto kolo D70 nie stalo. Ale ja to ja i mi ergonomia troche wisi - nie kazdemu musi ;).
A tak z ciekawości, co sądzie=cie o chwalonym w rankingach Pentax-ie K-X ?
Za MPVT pomyśl o Canonie. Może nowy 1000D?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://autokacik.pl/images/graemlins/facepalm.gif)
Tylko nie 1000D!
Wonski - i jak, kupiłeś ten 20D?
Wonski - i jak, kupiłeś ten 20D?
Minimum co by było lepsze od N to C 30D
siwyozzman
21-07-2010, 09:24
Minimum co by było lepsze od N to C 30D
Nie przesadzaj...Nawet 20D jest z wyższej półki w porównaniu z D70(s) bo o ten model Nikona autor wątku pytał...Generuje dużo lepszej jakości obraz, nie mówiąc już o możliwości pracy na wyższym iso z dobrym skutkiem. Tylko powtarzam jak mantrę : jak nie masz dużo kasy do Canona nie znajdziesz dobrych obiektywów...
Nie Canona jeszcze nie kupiłem :) Przymierzam się. Nie widziałem interesującej mnie aukcji jeszcze. Szukam samego body a później będę latał za obiektywem :)
Ja parę miesięcy temu miałem dokładnie taki sam dylemat. W końcu wyrwałem D70 i jestem bardzo zadowolony. Moim zdaniem nadaje się idealnie na pierwszą lustrzankę do nauki. Aparat jest wymagający - po pierwszych kilku zdjęciach byłem lekko przygnębiony bo wychodził jakiś shit podziurawiony widelcem, ale teraz strzelam już praktycznie tylko na manualu no i jest coraz ciekawiej!
No i zgodzę się z tym, że zdjęcia z d70 warto przepuszczać przez photoshopa, chociażby zerknąć w levels. Ale photoshopa przecież też warto się nauczyć, nie? Kupując aparat wychodziłem z założenia, że prędzej czy później będzie przesiadka na coś mocniejszego, a ten pierwszy ma przede wszystkim stymulować naukę. Myślę, że prawdziwe wyzwanie to nie skopać tego drugiego zakupu za rok, dwa, trzy...
pzdr!
Podobno "Nikon robi lepsze aparaty, Canon robi lepsze zdjęcia"
Canon? To nick jakiegoś fotografa? :D
Na Twoim miejscu nie kupiłbym canona z serii xxxD. Myślałem o tym przed zakupem D80, ale wtedy jeszcze nie miałem porównania. Będąc już użytkownikiem D80 poszedłem do sklepu z ciekawości pomacać 450D, którego tak ubóstwiał kolega. Strasznie toto plastikowe i lepiej w rękach leży jak go skierujesz obiektywem do siebie, niż normalnie, chyba że to ja mam jakieś niewymiarowe łapy. ;) Nawet CMOS mnie nie przekona, jak body jest po prostu niewygodne i nieergonomiczne, a tanie obiektywy kiepskie. Ja bym się skłaniał do Nikona D70s, a jeszcze lepiej D80. D70 raczej bym odpuścił, bo dzisiaj ciężko dostać niezarżniętą sztukę, chyba że z pewnego źródła. Ale wiadomo, że każdy chwali co ma. ;)
Nie wiem czy Ci pomogę ale miałem D40 potem D70 a teraz D80. Ja ułożył bym je tak
D70
D80 nie mogę sie jakoś przyzwyczaić
D40
Nie wiem ale jakoś 70tka lepiej mi pasowała
Marcin Borkowski
24-07-2010, 22:30
miałem 40 mam 70s, nie wróciłbym do 40
miałem 50, 70, 100, s3pro, mam 40, nie wróciłbym do żadnego z poprzednich... no może do 50ki tylko
ile ludzi tyle opinii
Marcin Borkowski
25-07-2010, 21:58
wolisz matryce z 40 niz z s3pro? :O
He he. Panowie wejście na rynek nowego modelu, nie oznacza że starszy przestaje działać. Miałem d70,które zmieniłem na d300 i mimo to swego czasu dokupiłem z premedytacją d70s. Canon czy nikon, to rzecz "gustu". Jeśli nikon po taniości, to czemu nie d50?
Funkcjonalnie prawie d70, a jpgi zdecydowanie lepsze, co dla kogoś kto nie chce/nie ma wprawy w rzeźbieniu rawów, jest dość istotne.
chciałbym matrycę z s3pro, szybkość i LCD z D40, i-TTLa z D70 w obudowie z D100 ale ni ma takich :-)
dzieci mam małe to postawiłem tez na mały aparacik z dobrym WB i jpg
i z tego zestawu tylko D40 skutecznie odcina od ciagłego poszukiwania szklarni...
P.S. o, sorki taki zajefajny jaki bym chciał jest s5pro i bedzie kiedyś... :-)