PDA

Zobacz pełną wersję : CNX2 - stabilność

yans
16-07-2010, 22:27
Żałuję, że kupiłem oryginalny CNX2. Jak firma na "N" może pobierać opłatę za tak badziewnie zrobiony soft, który co chwila "się wysypuje".
Używam NX2 od pewnego czasu na Win 64bit. Wystarczy bardziej skomplikowana operacja na jednym pliku albo proste quick fix na jednym zdjęciu z czterech otwartych i program zgłasza wystąpienie wyjątków. Zgroza. Dodam, że z kilku większych aplikacji w moim systemie tylko nx2 się wiesza.
Po to kupiłem za ciężkie sześć stów oryginała, żeby mieć komfort pracy. A tu zonk. Gdybym używał "pirata" nie pluł bym sobie w brodę, że wybuliłem tyle kasy za szajs, który działa gorzej od niejednej crackowanej wersji.

Greg77
16-07-2010, 22:29
Żałuję, że kupiłem oryginalny CNX2. Jak firma na "N" może pobierać opłatę za tak badziewnie zrobiony soft, który co chwila "się wysypuje".
Używam NX2 od pewnego czasu na Win 64bit. Wystarczy bardziej skomplikowana operacja na jednym pliku albo proste quick fix na jednym zdjęciu z czterech otwartych i program zgłasza wystąpienie wyjątków. Zgroza. Dodam, że z kilku większych aplikacji w moim systemie tylko nx2 się wiesza.
Po to kupiłem za ciężkie sześć stów oryginała, żeby mieć komfort pracy. A tu zonk. Gdybym używał "pirata" nie pluł bym sobie w brodę, że wybuliłem tyle kasy za szajs, który działa gorzej od niejednej crackowanej wersji.

Pytam czy to Win7? Jezeli tak to aktualizacja do wersji najnowszej powinna rozwiazac problem....mialem podobny;)
A poza tym zonkiem z Win7 nie mialem nigdy problemow z NXem!

yans
16-07-2010, 22:50
Tak, to Win7 Ultimate. Obawiam się, że już mam najnowszą wersję NX2 (2.2.1). Program żadnych updateów nie wykrywa.

Lesiu83
16-07-2010, 23:09
yans najnowsza wersja to 2.2.4 choc i tak nie jest tak różowo ...

igsux3
17-07-2010, 00:27
CNX wywala się notorycznie, ja już się nauczyłem odruchowo robić ctrl+s i obrabiać nie więcej niż 1 zdjęcie naraz. Korzystam z 2.2.4 na winxp x64 i win 7 x64. Na obu systemach nie ma lekko i wywala się z równą częstotliwością. Dzisiaj w ciągu godziny średnio 2-3 razy, co daje jakieś 20 razy dziennie :cool:

Greg77
17-07-2010, 02:48
yans najnowsza wersja to 2.2.4 choc i tak nie jest tak różowo ...

Wersja 2.2.4 rozwiazala u mnie problem......moze macie cos nie tak z konfiguracja kompa, sterownikami??!
Na wczesniejszych wersjach na Viscie nie mialem problemow wcale a mowa caly czas o 64bit.....
Na Win7 mialem problem w postaci procesu dzialajacego w tle po wylaczeniu NXa, byl to wciaz dzialajacy NX mocno obciazajacy procesor, nowa wersja rozwiazala problem;) U mnie dziala wszystko idealnie;)

Lesiu83
17-07-2010, 07:41
Greg77 jak czytam to co napisałeś to , aż mi się wierzyc nie chce , u mnie na 3 komputerach 3 rożne konfiguracje, wszystkie komputery firmowe i na każdym są jakieś jaja .. To nie jest tak jak piszesz , że może problem ze sterownikami itd. bo jeśli każdy program działa z komputerem się nic nie dzieje , a tylko CNX2 robi sobie z nas jaja to w nim właśnie jest problem, ja się nauczyłem już z tym życ i czekam niecierpliwie na następną wersję ...

stig
17-07-2010, 17:49
NX2 jest wrazliiwy na jakies inne oprogramowanie i/lub zasmiecona pamiec. Sa dni, ze lece na nim kilkadziesiat zdjec bez zajakniecia, a czasami wywala sie co druga fote. Nie ma reguly. :| Mimo tego, i tak uwazam go za najlepszy soft do NEFow. :)

Waldy
17-07-2010, 22:06
Zgadzam się ze Stigiem, koniecznie zamknąć Photoshopa i wszystko co się da, a będzie stabilniej. No i nie ma lepszego softu do nefów.

yans
17-07-2010, 23:41
Nie przeczę, z NEFa Photoshopem nie udaje się wyciągnąć aż tak dobrych kolorów (zwłaszcza błękitów). Ale tworzenie specjalnego środowiska w systemie dla tego programu do przegięcie. Faktycznie, po zakończeniu innych programów działających w tle, CNX trochę się uspokoił. Tylko na pudelku powinno być wyraźnie napisane, że program jest niestabilny i wymaga osobnego komputera (i nie zaleca się szybkich ruchów myszą).

Lesiu83
18-07-2010, 13:02
yans nie ma innej możliwości jak o zaakceptowaniu faktu , że ten program taki jest lub pozbycie się go raz na zawsze ...

mikas4
20-07-2010, 15:20
Ja zauważyłem że na Win 7 jak mam dużo miejsca na dysku to wtedy CNX2 nie wysypuje się. Do pożądanego obrabiania zdjęcia program tworzy nawet 20gb miejsca na dysku i jak tylko mu go brakuje to program się wywala.

stig
20-07-2010, 15:59
Do pożądanego obrabiania zdjęcia program tworzy nawet 20gb miejsca na dysku i jak tylko mu go brakuje to program się wywala.Miejsca to on raczej nie tworzy, a co najwyzej zabiera. ;) A ilosc zajetego miejsca jest wypadkowa ilosci obrabianych (przegladanych w jego browserze) zdjec. To tzw. cache. Wywala sie niezaleznie od tego czy wolnego miejsca na dysku jest duzo, czy malo.

murwazy
21-07-2010, 11:07
uzywam nx2 (nie jest to ostatnia wersja) na win7 64bit, wczesniej na viscie 32bit i nie wysypal mi sie ani razu. do tego na 2 roznych komputerach:) rownoczesnie robie rozne inne rzeczy, czasem takze w photoshipie i nigdy nie mialem problemow.
jak zwykle z komputerami roznie bywa. @Lesiu83 - co z tego ze 3 komputery skoro sa firmowe i pewnie na wszystkich dziala podobny soft, raczej cos sie gryzie z nx2 a nie on sam z siebie wychodzi

sevenoo
21-07-2010, 11:31
U mnie przy odpalony bridge i CS5 chodzi ładnie ... zauwazylem u siebie taka ciekawostke ...
odpalam NXa , wrzucam mu hurtowo 20 nefów
i zapisuje je do jpeg ... wywala sie tak na 3-5 nefie , robie mu restart i juz sie nie zawiesza ... :)

dodam ze win 7 64bit

stig
21-07-2010, 11:35
odpalam NXa , wrzucam mu hurtowo 20 nefów i zapisuje je do jpegA po co wrzucasz do niego? Nie prosciej i szybciej zaznaczyc je w browserze i z menu file wybrac Save As?

sevenoo
21-07-2010, 11:54
można fakt ! z tym że ja robie to celowo zeby go przymulic :)

mswilk
21-07-2010, 13:04
Fakt, NX najlepiej wywołuje Nefy, ale tempo i kultura jego pracy pozostawia wiele do życzenia.
Doszło do tego, że przy zdjęciach => niż ISO 2000 zamulał się totalnie, ale błędy nie wyskakiwały.
Summa summarum przesiadłem się na LR3 i lecę z obróbką, aż furczy :)

stig
22-07-2010, 10:22
Doszło do tego, że przy zdjęciach => niż ISO 2000 zamulał się totalnieDobre odszumianie w zadnym programie nie dziala rewelacyjnie szybko. ;)

Summa summarum przesiadłem się na LR3 i lecę z obróbką, aż furczy :)A ja od dwoch czy trzech lat przedkladam jakosc ponad szybkosc. Zreszta -- nauczylem sie na tyle skracac sobie robote w NXie, ze praktycznie robie to tak samo szybko jak w ACR, LR czy innym C1 (oczywiscie w sytuacji, kiedy kazde ze zdjec wymaga chociaz jednego zabiegu w inny sposob, niz poprzednia/nastepna fota.