PDA

Zobacz pełną wersję : Wykorzystanie fotografii na stronie www

Kargulo
16-07-2010, 21:35
Mam pytanko w sprawie publikowania fotografii na stronie www, gdzie fotografie nie są moje.

Konkretniej:

Mam stronkę, znalazłem w sieci fotografie portretowe w wykonaniu jakiegoś fotografa. Zarejestrowałem się do portalu gdzie znalazłem owe fotki z nadzieją, że znajdę kontakt do fotografa, lecz takowego kontaktu nie było (coś w stylu wyślij wiadomość), nie było żadnego maila do niego czy czegokolwiek. Podana była jakaś stronka pod zdjęciami, lecz stronka nie działa.

I teraz jak opublikuję owe fotografie co się stanie ? Czy jest to przeciw prawu? Jak to ugryźć?

A. Dodam że nie ściągam tych zdjęc na mój serwer tylko podlinkowuje je na stronie.

Z góry dzięki za odpowiedź.

mkl
17-07-2010, 08:37
I teraz jak opublikuje owe fotografie co się stanie ? Czy jest to przeciw prawu? Jak to ugryść?

To, że nie można znaleźć kontaktu do autora zdjęć, w żaden sposób nie wyłącza tych zdjęć spod ochrony przez prawo autorskie. O ile na portalu nie jest napisane wprost, że zdjęcia są FREE, należy założyć, że nie można z nich korzystać bez zgody autora. Ewentualnie możesz napisać do webmastera strony z prośbą o wykorzystanie - aczkolwiek jest to też śliska sprawa, bo portal jako taki, też może nie mieć pełnej licencji na dysponowanie zdjęciem. Nieświadomy tego webmaster może wprowadzić Cię w błąd.

A. Dodam że nie ściągam tych zdjęc na mój serwer tylko podlinkowuje je na stronie.

Zdaje mi się, że to nie ma znaczenia - publikujesz je na własnej stronie.

251kris
17-07-2010, 09:40
I teraz jak opublikuję owe fotografie co się stanie ? Czy jest to przeciw prawu? Jak to ugryźć?

A w jakim celu, że tak się zapytam?

Kargulo
17-07-2010, 14:28
A w jakim celu, że tak się zapytam?

W jakim celu co? Umieszczam je na stronie?

Umieszczam je na stronie ( zdjecia znaczy się) tylko i wyłącznie w celu propagowania dobrej fotografi

Mariusz888
17-07-2010, 15:45
Ale Ci bez zgody tego nie wolno po prostu... to co propagujesz nie ma znaczenia w świetle prawa bo jasno tam stoi że możesz sobie np zapisać jego fotografie do użytku własnego czyli na swój dysk i jeszcze powinieneś je przeglądać tylko Ty... takie propagowanie "dobrej fotografii" można od razu podciągnąć pod podnoszenie atrakcyjności swojej strony co sprawia że staje się ona popularniejsza, a tym samym tak samo my - więc jest to korzyść, a aby odnosić korzyść musisz posiadać papierek (czyt. zgodę i prawa do rozpowszechniania) ;) Dlatego możesz sobie np zrobić kopię nośnika np z Photoshopem do własnego użytku (np oryginał masz w pudełku a powiedzmy że często musisz używać płyty to wykorzystujesz kopię (i to jeszcze prawo z tego co pamiętam traktuje że tego nośnika może być tylko 1 kopia) - ale nie wolno Ci jej np wypożyczyć za 5zł (zresztą nawet darmo nie możesz jej nikomu pożyczyć bo wtedy to nie jest już kopia na użytek własny) ;)

mkl
18-07-2010, 10:45
Umieszczam je na stronie ( zdjecia znaczy się) tylko i wyłącznie w celu propagowania dobrej fotografi

Bez zgody autora niestety nie wolno publikować zdjęć pod żadną postacią (bez względu na to gdzie znajduje się zdjęcie). Istnieje jeszcze jedna furtka, być może strona ma pozwolenia na udzielanie licencji osobom trzecim, ale jest to mało prawdopodobne.

Dlatego możesz sobie np zrobić kopię nośnika np z Photoshopem do własnego użytku (np oryginał masz w pudełku a powiedzmy że często musisz używać płyty to wykorzystujesz kopię (i to jeszcze prawo z tego co pamiętam traktuje że tego nośnika może być tylko 1 kopia) - ale nie wolno Ci jej np wypożyczyć za 5zł (zresztą nawet darmo nie możesz jej nikomu pożyczyć bo wtedy to nie jest już kopia na użytek własny) ;)

Dokładnie! Muszę przyznać, że nie jest dla mnie jasną sprawą, dlaczego i na jakiej podstawie oprogramowanie jest wyłączone spod dozwolonego użytku a np utwory muzyczne nie.

SzymonWojciechowski
01-09-2010, 18:51
Bez zgody autora niestety nie wolno publikować zdjęć pod żadną postacią

Chyba na szczęście :D

freefly
02-09-2010, 12:16
Dokładnie! Muszę przyznać, że nie jest dla mnie jasną sprawą, dlaczego i na jakiej podstawie oprogramowanie jest wyłączone spod dozwolonego użytku a np utwory muzyczne nie.

Gdyby utworu muzyczne nie były objęte użytkiem dozwolonym, to żeby nie łamać prawa autorskiego, musiałbyś słuchać ich wyłącznie na słuchawkach, żeby inni nie słyszeli. Bo użytek dozwolony to nie tylko kopiowanie, ale również odtwarzanie. Rozgłośnie radiowe nie mogłyby puszczać piosenek na ogólnodostępnej antenie itp.itd.
A tak możesz zrobić imprezkę i w ramach użytku dozwolonego prywatnego, osobom z którymi pozostajesz w "stosunkach towarzyskich" możesz legalnie zapuścić do posłuchania jakąś muzę. :-)

marszull
02-09-2010, 12:30
no i filmy na dvd musialbys ogladac w samotnosci, trzymajac w reku paragon na wypadek kontroli ;)

freefly
02-09-2010, 12:41
no i filmy na dvd musialbys ogladac w samotnosci, trzymajac w reku paragon na wypadek kontroli ;)

Z wyjątkiem filmów z nocy poślubnej:D