Zobacz pełną wersję : Nikon 1.8 i 85 i 18-200 VR co kupic zamiast tych 2 ?
Witam,
Mam bardzo fajny obiektyw Nikora 1,8 85mm i 18-200mm VR .Za mało używam ta 85mm , a 18-200mm jest ok, ale wolałbym coś co mógłbym używać i w domu s bliska no i na zewnątrz.Czyli coś co mogło zastąpić te dwa ? Jestem gotów dopłacić i kupić coś lepszego .
Proszę o jakieś rady.
Dzieki
Ale co ci w tych obiektywach nie pasuje, co chcesz zmienić?
no to żeś mnie teraz powalił, mam 18-200 do tego 35, 50, 85/1,8 i nie uważam, aby one się dublowały, jedynie uzupełniały, przeznaczenie tych obiektywów jest zupełnie różne, nie mogę stwierdzić, że czegoś mam za dużo - wprost przeciwnie chcę dokupić jeszcze 24 i 180, ale przy okazji, żadnego z powyższych nie sprzedawać
Rona, określ się jakie zdjęcia dokładnie robisz...
18-200 to typowy spacerzoom, więc tego trzymaj :) a do tego kupuj coś "stałego" :) obecnie choruje na jakąś stałkę i chyba na początek kupie 50tkę, bo na więcej mi budżet nie pozwala.
Pawlus86
21-07-2010, 00:49
Zostaw 18-300 i dokup 35 1.8:) Badz lampe;)
Tak jak koledzy piszą, 18-200 zostaw sobie jako spacerzooma, a poszukaj szkła które spełnia Twoje zainteresowania, jakie one są muszisz sam sobie odpowiedzieć.
Karbulot
22-07-2010, 09:29
18-200 jest chyba najbardziej uniwersalnym szkłem Nikona. Jest zarówno krótki jak i długi. Raczej ciężko tutaj znaleźć zamiennik o tak szerokim zakresie ogniskowych. Jedyna droga to wymiana go na 2-3 szkła o mniejszym rozrzucie, przez co zyskujesz na jakości optyki ale trochę tracisz na uniwersalności.
Ewentualnie jak Ci żonglerka nie przeszkadza, możesz pójść bardziej profesjonalną drogą. Dokup do niego dwie stałki 35 f/1.8 i 50 f/1.4 i będziesz miał zaczątek bardzo jasnych dobrych szkieł. Wada jest taka, że stałki tele Nikona już takie tanie nie są.
Witam,
Za mało używam ta 85mm , a 18-200mm jest ok, ale wolałbym coś co mógłbym używać i w domu s bliska no i na zewnątrz.
Mi się wydaje że kolega Rona nie za bardzo wie co by chciał, a czy przypadkiem tego 18-200 nie da się używać w domu i na zewnątrz?
Ja nie znam bardziej uniwersalnego szkła niż ten 18-200
Mi przez torbę przewinęło się kilka obiektywów, ale swojego poczciwego N18-200 nie sprzedaję. Jego uniwersalność jest nie do przecenienia. Wg mnie to bardzo przyzwoite szkło oczywiście nie pozbawione ograniczeń, ale sporo oferujące właścicielowi. Niezastąpione podczas wyjazdów, szczególnie jak masz ograniczony bagaż.
Proste - sprzedaj 85/1.8 i za te pieniądze pojedź porobić zdjęcia z 18-200 :)
Szakall1
25-07-2010, 17:53
oba szkiełka zostaw i dokup N 35 1.8 DX z czego N 18-200 będzie uniwersalne, a N 35 będzie grała z N 85 :) później do tego można N 180 2.8
chyba że wolisz zoomy to zostaje wymiana na N 17-55 2.8 no, ale wtedy nie masz długiego końca... sam musisz zdecydować co będzie dla Ciebie najlepsze..
Sprawdź jeszcze statystycznie na jakich długościach ogniskowych najczęściej fotografujesz to da Ci dużo do myślenia :)
Dzieki wam zostawiam oba szkla :-)
Dzieki za rady
Dzieki wam zostawiam oba szkla :-)
Dzieki za rady
I słusznie, oba są świetne, każde w swojej klasie.