PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Poranek w Connemarze

brylek
16-07-2010, 20:36
Zaczyna się skanowanie na nowym skanerze , powiedzmy pierwsza nie najlepsza klatka ( myślę tu o przyciętym rododendronem ).

Zdjęcie z specjalną dedykacja dla Grega i kolegi T_P_

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img205.imageshack.us/img205/7476/39323156.jpg)

Velvia 50

Greg77
16-07-2010, 20:47
Niezle wyszlo, kolorki na pierwszym planie....super ale zastanawia mnie lekki brak ostrosci co uwazam jest do poprawienia, a co do zafarbu z Hitecha to jest i to widoczny.....nooo to nastepnym razem zrobisz sobie kilka strzalow na Lee;)

borregaard
16-07-2010, 21:01
Za mocny akcent na pierwszym planie.......

ostrytux
16-07-2010, 21:59
Kadr ok, klasycznie poukładany być może trochę przestrzeni przed kwiatem bym widział ale to rzecz gustu ;)

Druga sprawa – obserwuję Twoje „walki” z analogiem (to co pokazujesz na forum) nie zabierałem wcześniej głosu ale teraz troszkę kwestii technicznych. Fotografia jest nieostra i teraz nie wiem czy to kwestia skanowania czy samego wykonania fotografii. Szkoda że nie podajesz jaki czas i przysłona bo takie informacje się przydają oraz nie wiem czym skanujesz i czy jeszcze obrabiasz te fotografie.
Super że pracujesz na materiałach analogowych, osobiście rocznie przerabiam spore ilości materiałów analogowych tylko w troszkę innej fotografii, pracuję na skanerze Epson Perfection 4490 Photo – looknij jakie ostre ;) foty wypluwa stary poczciwy Lubitel 166B K L I K (http://img194.imageshack.us/img194/6456/lubitel09.jpg).

brylek
16-07-2010, 22:17
Kadr ok, klasycznie poukładany być może trochę przestrzeni przed kwiatem bym widział ale to rzecz gustu ;)

tak jak napisałem to jest jeden z skanów jaki otrzymałem na gorąco , wiem że krzak jest za bardzo na przodzie ale pokażę ciekawsze

Druga sprawa – obserwuję Twoje „walki” z analogiem (to co pokazujesz na forum) nie zabierałem wcześniej głosu ale teraz troszkę kwestii technicznych. Fotografia jest nieostra i teraz nie wiem czy to kwestia skanowania czy samego wykonania fotografii. Szkoda że nie podajesz jaki czas i przysłona bo takie informacje się przydają oraz nie wiem czym skanujesz i czy jeszcze obrabiasz te fotografie.
Super że pracujesz na materiałach analogowych, osobiście rocznie przerabiam spore ilości materiałów analogowych tylko w troszkę innej fotografii, pracuję na skanerze Epson Perfection 4490 Photo – looknij jakie ostre ;) foty wypluwa stary poczciwy Lubitel 166B K L I K (http://img194.imageshack.us/img194/6456/lubitel09.jpg).

co do nie ostrości na pewno to jest moja wina po prostu moja słaba znajomość ps. w zasadzie slajd jest naprawdę ostry i ja jestem bardzo zadowolony , co do samego skanu to jest 100 % surowy taki jaki dostałem od kolegi , jak wróci z urlopu w poniedziałek to podeśle mi skany w lepszej dpi . pozdrawiam i dziękuje za uwagę

ostrytux
16-07-2010, 22:21
co do nie ostrości na pewno to jest moja wina po prostu moja słaba znajomość ps. w zasadzie slajd jest naprawdę ostry i ja jestem bardzo zadowolony , co do samego skanu to jest 100 % surowy taki jaki dostałem od kolegi , jak wróci z urlopu w poniedziałek to podeśle mi skany w lepszej dpi ...
Jasne rozumiem, tak sobie myślę - jeśli sporo przerabiasz materiały analogowego to może warto zanwestować w skaner, wiadomo Kolega zapewne zna się na robicie ale nie ma jak samemu sobie zrobić skan :)
W razie jak byś miał jakieś pytania to pisz na PM, pozdrawiam serdecznie!

T_P_
16-07-2010, 23:31
Witaj,

jeżeli chodzi o kadr, to przychylam się do opinii, że pierwszy plan przytłacza rozciągający się widok w głębi kadru... Więc, wyższa perspektywa była wskazana...

Odnosząc się do zafarbu, to ciekaw jestem porównania rezultatów z filtrami Lee...

Diapozytyw, a w szczególności Velvia 50, to materiał, który lubi światło i jeżeli jest go chociaż trochę, to wówczas pokazuje pazur - nie tylko na ścianie...

Jestem przekonany, że kolejna wypowiedź będzie bardziej przychylna, a i kolega nie zrazi się do skanowania widząc różnicę pomiędzy obrazkiem wyświetlanym na ścianie, a tym który dostrzega na ekranie monitora...

Pozdrawiam, T_P_

P.S. Ponadto, czy aby wartość ISO podczas naświetlania była 50... wierzyć mi się nie chce, albo faktycznie skan jest słabej jakości...

brylek
17-07-2010, 00:11
P.S. Ponadto, czy aby wartość ISO podczas naświetlania była 50... wierzyć mi się nie chce, albo faktycznie skan jest słabej jakości...

tak iso 50 na pewno było, za tydzień będę miał pliki raw w tedy coś podeślę

ostrytux
17-07-2010, 00:13
tak iso 50 na pewno było, za tydzień będę miał pliki raw w tedy coś podeślę
RAW ze skanu? Albo za dużo wypiłem albo świat się kończy :)

T_P_
17-07-2010, 00:25
RAW ze skanu? Albo za dużo wypiłem albo świat się kończy :)

Zapewne kolega brylek się przejęzyczył...

W takim razie poczekam, aż otrzymasz tiff-a i opublikujesz zdjęcie dopiero wówczas, gdy je sam "dopieścisz" celem publikacji... ;)

T_P_

pszetak
17-07-2010, 01:13
Widzę żę film dodaje elokwencji rozmowie

Ooo my prości cyfro wyrobnicy...

Co do zdjęcia to podoba mi sie barwa,koloryt ,tyle że "duszno" na nim jakoś...za "bogato",za wąsko jak na tak bliski I plan,no i szumi...nie ma ziarna tylko szum.

maniak666
17-07-2010, 02:00

Co do zdjęcia to podoba mi sie barwa,koloryt ,tyle że "duszno" na nim jakoś...za "bogato",za wąsko jak na tak bliski I plan,no i szumi...nie ma ziarna tylko szum.

Nic dodac nic ując...

brylek
17-07-2010, 20:36
Zapewne kolega brylek się przejęzyczył...

W takim razie poczekam, aż otrzymasz tiff-a i opublikujesz zdjęcie dopiero wówczas, gdy je sam "dopieścisz" celem publikacji... ;)

T_P_
co do tego co dostanę to tak jak napisałem są to pliki DNG ,lub faktycznie TIFF ale wolę dng

Pokazując zdjęcie byłem świadomy tego że jest troszkę tam duszno :D ale następnym razem będzie lepiej . Pozdrawiam

Locter
17-07-2010, 21:07
MOgles sobie darowac ten krzew na pierwszym planie, albo skadrować szerzej, kolory naturalne i sie podobają oprócz nieba, nie wiem skąd te zafarby, nie znam sie na analogach za bardzo, ale klimat jest.