Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Byl sobie dom....Kolor, B&W
Taka ruinke (jakich pelno) dorwalismy w drodze powrotnej.....mnie sie spodobalo a poza tym widzialem to w B&W co jak wiecie nie czesto sie mnie zdaza:D
B&W robilem eksperymentalnie w NXie......mnie sie efekt podoba....
kolor
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)
B&W
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)
sabs2key
16-07-2010, 20:09
Eksperymentalnie moim skromnym zdaniem Ci się to BW udało. :) Mi się podoba.
Proac150
16-07-2010, 20:11
No mówię, tylko bw, ma klimat. (z moich uwag - mur, najjaśniejsze miejsca widział bym delikatnie ciemniejsze i krzak, w części przy chacie również ciutkę ciemniej, a to po to by uniknąć wrażenia świecenia, ale to tylko takie moje) Czekam na więcej kadrów, które wymuszą bw :)
tomek-GL
16-07-2010, 20:37
W B&W mur bije trochę po oczach....
martinez
16-07-2010, 20:38
Wersja BW jest mz lepsza, ale ja to już tak mam, zresztą do takich klimatów znakomicie się nadaje ta forma przekazu...
...ja to bym dodatkowo widział w kwadracie może z troszkę innej perspektywy i z chmurkami na min 30 sek. ;)
(z moich uwag - mur, najjaśniejsze miejsca widział bym delikatnie ciemniejsze i krzak, w części przy chacie również ciutkę ciemniej, a to po to by uniknąć wrażenia świecenia, ale to tylko takie moje)
cenna uwaga.....ale czy nie jest teraz (http://www.iv.pl/images/04545721993850960077.jpg) za szaro?
W B&W mur bije trochę po oczach....
ale taki mialem zamiar a przepalony nie jest;)
mi też się podoba BW ... zachęciło mnie to do własnych dalszych eksperymentów nad problematyką fotografii BW ...
Proac150
16-07-2010, 20:47
Mz nie, jest lepiej, bardziej pasuje do - jaśniej za budynkiem, ciemniej przed (niebo)
borregaard
16-07-2010, 20:59
Łomatkobosko......:shock:.......:lol:..B&W.....i lepsze.....:lol:
Jasniej Andrzeju?!
borregaard
16-07-2010, 21:07
Jasniej Andrzeju?!
A co tu objaśniać ?..Ile B&W robiłeś? ...A tu "kolor" i B&W, i .....kolor przepadł...:lol:
Proac150
16-07-2010, 21:19
A co tu objaśniać ?..Ile B&W robiłeś? ...A tu "kolor" i B&W, i .....kolor przepadł...:lol:
Hurrrrra :)
przemo1978
16-07-2010, 21:26
B&W bardziej się podoba
Wybieram kolor, dajnie wyszlo.
Od niedawna bawię się w fotografię i odwiedzam wasze forum, czytam wątki, oglądam zdjęcia, staram się analizować i znajdywać różnice w zdjęciach w oparciu o wasze uwagi ale powiem wam, że w sporej części wypadków to ja jestem chyba ślepy :) Nie widzę prawie w ogóle różnicy. Jak się dłużej przypatrzyć i porównać jedno i drugie to coś tam widać ale z punktu obserwatora jak bym oglądał jakiś pokaz taka różnica chyba nie gra roli i mój mózg by jej nie zarejestrował... Może w fotografii potrzebny jest tzw. wzrok jak np. muzykowi słuch????
Od niedawna bawię się w fotografię i odwiedzam wasze forum, czytam wątki, oglądam zdjęcia, staram się analizować i znajdywać różnice w zdjęciach w oparciu o wasze uwagi ale powiem wam, że w sporej części wypadków to ja jestem chyba ślepy :) Nie widzę prawie w ogóle różnicy. Jak się dłużej przypatrzyć i porównać jedno i drugie to coś tam widać ale z punktu obserwatora jak bym oglądał jakiś pokaz taka różnica chyba nie gra roli i mój mózg by jej nie zarejestrował... Może w fotografii potrzebny jest tzw. wzrok jak np. muzykowi słuch????
Nie rozumiem, w czym nie widzisz roznicy????
Proac150
16-07-2010, 21:47
Jedno kolorowe, drugie bw to niewielka różnica?
tszlachcic
16-07-2010, 21:49
BW dla mnie też lepsze w tym przypadku. Jeszcze lepiej wygląda po tej poprawce, którą wprowadziłeś (z ciemniejszym murem)
Dla mnie kolor wygrywa. Ale ja generalnie lubię w kolorze.
Pomiędzy tymi dwoma zdjęciami. Jak się bardziej przypatrzyć jeden obok drugiego to widać minimalną różnicę ale jak się normalnie ogląda jakieś zdjęcia to dla widza chyba taka zmiana zbytniej różnicy nie zrobi. I takie odczucia miałem już w kilku przypadkach.
Ps. zapraszam na:
www.gammadivers.pl
www.skorpena.pl
oraz fora:
forum nuras
forum dive trek
Może są tu na forum jacyś płetwonurkowie? pozdrawiam
ostrytux
16-07-2010, 22:00
Tylko i wyłącznie - :twisted: czerń i biel - mega jest!
oczywiście chodzi o te dwa czarno białe :)
oczywiście chodzi o te dwa czarno białe :)
Nooo teraz rozumiem, nareszcie.......;)
borregaard
16-07-2010, 22:06
Nooo teraz rozumiem, nareszcie.......;)
Dżizus,ale mało kumaty...:mrgreen::mrgreen:
Dżizus,ale mało kumaty...:mrgreen::mrgreen:
:mrgreen:
Sylvester
16-07-2010, 22:53
nie będę oryginalny biore b&w a co do kadru troche za centralnie dla mnie ale tylko minimalnie :)
b/w :)
Sławomirowski
17-07-2010, 07:21
Greg77 dopóki nie potrafię zrobić jakiego takiego BW to z dwóch wersji tego samego kadru będę popierał właśnie na wersję czarno-białą. Ma lepszy klimat, ponieważ ruina mroczniej & posępniej wygląda bez kolorów. Patrząc na lewą krawędź komina (a raczej tego co z niego zostało) nie wiem czy nie poruszałeś się na granicy przeostrzenia, choć w innych miejscach tego nie widzę.
Patrząc na lewą krawędź komina (a raczej tego co z niego zostało) nie wiem czy nie poruszałeś się na granicy przeostrzenia, choć w innych miejscach tego nie widzę.
Zawsze sie poruszam na granicy, dzieki temu jest tak ostro, niestety latwo jest przeostrzyc.....
Staram sie jednak tego nie robic:D Zauwazylem tez ze obrabiajac zdjecie przy rozdzielczosci 1920x1080 widze inaczej niz na mniejszych rozdzielczosciach i to jest klopot, staram sie jednak sprawdzac zdjecia na laptopie z mniejsza rozdzialka;)
Dziekuje za opinie i pozdrawiam;)
Fajna ta ruina jest :smile:.
U mnie zwycięzcy brak, czyli remis ;).
Mysle, ze BW bylo tutaj bardzo dobrym posunieciem...
Jak lubie Twoje kolorowe prace, tak tutaj duzo bardziej podoba sie BW :)
krzysztofz24
17-07-2010, 21:57
Ciezko wybrac, ja tam wole naturalne kolorki jakie zapodales:-)...ale B&W tez fajne.
wojtek6308
18-07-2010, 08:00
Ciekawie wyszło, ... i kolorek, i BW :-) .
Ja wybieram BW.Pozdrawiam
jurek1906
18-07-2010, 17:15
Tylko b&w :).