Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Heliopan ND 0.9 vs B+W ND 0.9

mean-machine
16-07-2010, 01:11
Zastanawiam się nad jednym z tych filtrów. Z tego co widzę to B+W ma jedną warstwę (nie wiem czy po jednej stronie, czy dwóch), a przy Heliopanie podają po przynajmniej jednej z każdej strony. Jakość szkła jest pewnie podobna, więc może któryś z Was ma doświadczenie w pracy z tymi firtrami.
Będę używał głównie do zdjęć wodospadów i podobnych... A może powinienem pomyśleć o czymś mocniejszym do tego rodzaju zdjęć?

Strus
16-07-2010, 21:31
Mocniejszym.

Ostatnio jest masa na temat ND i tego jak sie sprawuja na forum. Wystarczy zerknac

Greg77
17-07-2010, 06:39
Zastanawiam się nad jednym z tych filtrów. Z tego co widzę to B+W ma jedną warstwę (nie wiem czy po jednej stronie, czy dwóch), a przy Heliopanie podają po przynajmniej jednej z każdej strony. Jakość szkła jest pewnie podobna, więc może któryś z Was ma doświadczenie w pracy z tymi firtrami.
Będę używał głównie do zdjęć wodospadów i podobnych... A może powinienem pomyśleć o czymś mocniejszym do tego rodzaju zdjęć?

Do zdjec wodospadow wystarczy polar:D
Strus wspomnial o mocniejszym ale pytanie co chcesz robic, bo jak rozmyte wodospady to nie potrzebujesz ND0.9.....a tym bardziej tego o czym mysli Strus czyli czegos w stylu ND3.0

Strus
17-07-2010, 06:54
Wzielem pod uwage "i podobnych" :mrgreen:

Greg77
17-07-2010, 06:58
Wzielem pod uwage "i podobnych" :mrgreen:

Bys koledze teraz polecil :mrgreen: Mysl a unikniemy watkow "cos mi sie stalo z aparatem, mam czarne zdjecia i nic nie widac przez wizjer":mrgreen:
Autorze kup na poczatek dobry filtr polaryzacyjny, do wodospadow, na poczatek wyczekaj pory wieczornej lub rannej, bez zbyt mocnego slonca (albo pochmurny dzien), zmniejsz przeslone tak do f16 i klep zdjecia ze statywu.....bedzie wystarczajaco i to bez filtrow;) Do rozmycia wody wystaczy juz 1/10 sek. oczywiscie jak chcesz mocniej to rob zdjecie jak bedzie nieco ciemniej;) Jak to tobie nie wystarczy to wtedy mysl o filtrach;)
Znajac zycie pelny ND 0.9 Ciebie nie zadowoli albo znudzi sie bardzo szybko i bedziesz juz kupowal mocniejszy:D

Strus
17-07-2010, 12:30
Znajac zycie pelny ND 0.9 Ciebie nie zadowoli albo znudzi sie bardzo szybko i bedziesz juz kupowal mocniejszy:D

No ale jak JA się staram skrócić koledze proces decyzyjny to jest źle, tak ? ;)

mean-machine
17-07-2010, 23:02
Dzięki za sugestie. Mam polara, niestety jak idę nad wodę to jak na złość mam najbardziej słoneczne dni w roku i polar nie wyrabia, owszem mam i wodę rozmytą, ale chcę bardziej :)
Koszty mnie nie zrażają więc z biegiem czasu chcę sobie sprawić kilka różnych ND. W katalogach obu ww. firm zauważyłem, że wielopowłokowe filtry są dostępne jedynie w tych słabszych odmianach. Czy to oznacza, że np. w ND 3.0 warstwy typu MRC czy SH-PCM nie wykazują jakiejś przewagi nad standardowymi?