Zobacz pełną wersję : Program katalogujacy fotki
Szuka programiku ktory poprzez odpowiednie parametry odczytane z EXIFa moze pokatalogowac a wrecz po przenosic fizycznie do katalogow fotki.
Np. Zdjecia z Maja 2007 utworzy katalog np. 05-2007 i przeniesie tam wszystkie fotki
Grzesiek_G
15-07-2010, 17:21
Adobe Lightroom katalog plus zaawansowana edycja
Marcin Borkowski
15-07-2010, 22:31
Adobe Lightroom
plus dobra książka
co takiego magicznego ma byc w ksiazce, czego nie widac po wejsciu w Library\Rename Photos ?
bo w moim Lightroomie (2.7) jest to tak banalnie oczywiste, ze trzeba chyba jakiegos nietomnego humaniste, zeby sobie z tym nie poradzic.
wszystko jest w programie, napisane czarno na bialym. tylko trzeba przeczytac i chwile uzyc wlasnej glowy. a jesli ta metoda zawiedzie,
to chocby w durnym youtubie wystarczy wpisac "lightroom rename photos".
co takiego magicznego ma byc w ksiazce, czego nie widac po wejsciu w Library\Rename Photos ?Niektorzy do wszystkiego potrzebuja ksiazek... Jakby wszystkie programy byly pisane dla informatykow. ;) Logiczne myslenie, analiza, chwila zastanowienia, a w ostatecznosci uzycie F1, to zbyt skomplikowane jest.
@ stig, akustyk : Trochę przesadzacie z tym narzekaniem. Od kiedy zacząłem przeglądać anglojęzyczne fora przywykłem do tego, że większość instrukcji jest wyłożona krok po kroku, jak dla małych dzieci, łącznie z opisem klawiszy. Podobnie z prasą. Można dostać magazyny dla początkujących, wliczając w to te ze słowami "advanced" i "professional", albo magazyny o stricte fotograficznych tematach - wystawy, autorzy, itp. Pouczać pewnie warto, ale z takim stanem rzeczy trzeba się po prostu pogodzić. Tylko Polacy są na tyle dociekliwi, że chłoną nawet wiedzę która normalnie przypisana jest dla profesjonalistów. Osobiście uważam to za duży plus, jednak współcześnie powstaje nowy typ konsumenta / amatora, któremu trzeba wszystko podać "kawa na ławę".
Dzisiaj trafiłem na forum w którym podana była metoda szlifowania obrazka w stylu jednego z czołowych reporterów/portrecistów. W jednym z pierwszych postów wklejona była instrukcja:
Background copy
USM 18-40-0
USM 150-.3-0
Edit>Fade USM 100% in Darken Mode
USM 150-.3-0
Edit>Fade USM 50% in Lighten Mode
Flatten image,
po której posypało się kilkanaście stron postów z pytaniami "co to znaczy", "jak mam to zastosować" i "co to w ogóle jest 'flatten image' i gdzie to znaleźć", lol :lol:
@ stig, akustyk : Trochę przesadzacie z tym narzekaniem. Od kiedy zacząłem przeglądać anglojęzyczne fora przywykłem do tego, że większość instrukcji jest wyłożona krok po kroku, jak dla małych dzieci, łącznie z opisem klawiszy.Mozna przywyknac do widoku takich pytan, ale nie znaczy, ze trzeba je w zwiazku z tym tolerowac i za kazdym razem dawac rybe miast wedki.
Dzisiaj trafiłem na forum w którym podana była metoda szlifowania obrazka w stylu jednego z czołowych reporterów/portrecistów. W jednym z pierwszych postów wklejona była instrukcja:
Background copy
USM 18-40-0
USM 150-.3-0
Edit>Fade USM 100% in Darken Mode
USM 150-.3-0
Edit>Fade USM 50% in Lighten Mode
Flatten image,
po której posypało się kilkanaście stron postów z pytaniami "co to znaczy", "jak mam to zastosować" i "co to w ogóle jest 'flatten image' i gdzie to znaleźć", lol :lol:No, ale co z tego wynika? Ze wsrod ludzi trafiaja sie <light mode>delikwenci nieumiejacy czytac i myslec</light mode>? O tym to wiemy doskonale... ;)
Mozna przywyknac do widoku takich pytan, ale nie znaczy, ze trzeba je w zwiazku z tym tolerowac i za kazdym razem dawac rybe miast wedki.
Zgoda.
No, ale co z tego wynika? Ze wsrod ludzi trafiaja sie <light mode>delikwenci nieumiejacy czytac i myslec</light mode>? O tym to wiemy doskonale... ;)
Wynika z tego rada, że trzeba to traktować lekko i z przymrużeniem oka. Mnie na początku strasznie to irytowało, nawet z perspektywy początkującego amatora. Teraz traktuję to zupełnie na luzie.