PDA

Zobacz pełną wersję : jedna lampa - dwa aparaty

neverhood
15-07-2010, 12:06
moze zadam glupie pytanie, ale sie nie znam wiec pytam.

dajmy na to, ze mam dwa aparaty np D700 i D80 oraz jedna SB800 lub SB900, po prostu jedna lampe.
i chcialbym pobawic sie zdalnym blyskaniem.
i mam dwie opcje

jestem gdzies w terenie i nagle fajny kadr, ale wiem, ze jak go lepiej doswietle bedzie lepsze zdjecie:

opcja 1
jeden aparat w reku ktorym robie zdjecie z zapieta lampa zew, a drugi aparat na statywie z otwarta lampa wbudowana - czy da sie wyzwolic zdalnie blysk z aparatu w reku tej wbudowanej lampy by sobie nia doswietlic plus oczywiscie blysk z lampy zapietej.

opcja 2
lampa zew na statywie oraz drugi aparat na statywie z otwarta lampa wbudowana -
czy da sie wyzwolic blysk obu lamp

no i tu moje pytanie czy da sie i w jaki sposob. (kombinuje ale mi nie wychodzi)

R
15-07-2010, 12:12
cls. mala wyzwolisz duza, odwrotnie nie polata.

neverhood
15-07-2010, 12:17
to klops troche, bo duza posteruje sobie a tak jakbym chcial jakis portret i przylozyc od przodu wbudowana prosto w oczy to beznadzieja, czyli trzeba zbierac na druga lampe

R
15-07-2010, 12:18
przeciez wbudowana lampa dziala jako sterownik...

neverhood
15-07-2010, 12:32
przeciez wbudowana lampa dziala jako sterownik...
tak wiem, ale mialem nadzieje, ze w odwrotna strone tez zadziala, w sumie nie ma sie co rownac z zew lampa, ale zawsze to jakies zrodlo swiatla

R
15-07-2010, 12:34
do takiej zabawy mozna sobie kupic za grosze cale mnostwo lampek na allegro

AdamoN
16-07-2010, 07:07
Ne wiem czy dobrzez zrozumiałem. Chcesz wyzwolić obie lampy ( zewnętrzną i wbudowaną) innym aparatem, tak? Teoretycznie dało się to zrobić używając wyzwalaczy radiowych. Nadajnik na aparat w ręku i dwa odbiorniki na lampę i drugi aparat(z kabelkiem do pilota) - wbudowana lampa ustawiona na M i powinno działać, tylko że on też wtedy będzie robił zdjęcia.

Takie rozwiązanie zupełnie nie ma sensu dlatego proponuje zainwestować w drugą lampę - najlepiej z dwoma palnikami do doświetlania pierwszego planu.

neverhood
16-07-2010, 08:28
Takie rozwiązanie zupełnie nie ma sensu dlatego proponuje zainwestować w drugą lampę - najlepiej z dwoma palnikami do doświetlania pierwszego planu.
macie racje, dlatego nie pozostaje mi nic innego jak zbierac na lampe. zastanawiam sie tylko czy kupic od razu np sb800 lub 900 czy moze cos tanszego, jesli tanszego to co polecicie

hostman22
16-07-2010, 12:51
Nie tak się nie da ;)
Z tanich lamp mam nissina 350T i jest całkiem, całkiem jak za takie pieniądze.., Jedyny minus to taki, że jednak na maksymalnej mocy nie zawsze strzela równo. Teraz jak bym kupował to może Vivitar 285HV lub coś podobnego :)