Zobacz pełną wersję : Pod światło czy fotoszop...
Siema. Ktoś podpowie jak powstaje taka poświata jak na zdjeciu poniżej?? To jest wynik odpowiedniego ustawienia obiekywu pod światło czy zwykła obróbka w ps?? http://www.digart.pl/praca/2669495/___.html
neverhood
15-07-2010, 11:56
ja stawiam, ze pod swiatlo plus jakis softbox np parasolka z leciutkim doswietleniem od przudu
Zgadzam się z poprzednikiem, ale wydaje mi się, że PS też miał tu swój mały udział.
Biorąc pod uwagę, że autorem zdjęcia jest qstra można śmiało przyjąć że PS też był:)
Wprawdzie nie jestem mistrzem ale taki efekt można uzyskać na dwa sposoby: Odpowiednie kadrowanie w warunkach zastanych z lekkim doświetlaniem ( nawet blendą) lub w PS-ie. Ja stawiałbym na jedno i drugie.
a nie prościej będzie napisać do Asi na PW, ma konto na tym forum i pewnie chętnie Ci odpowie
pewnie chętnie Ci odpowie
No w to akurat trochę wątpie...
Wprawdzie nie jestem mistrzem ale taki efekt można uzyskać na dwa sposoby: Odpowiednie kadrowanie w warunkach zastanych z lekkim doświetlaniem ( nawet blendą) lub w PS-ie. Ja stawiałbym na jedno i drugie.
jak w peesie to moze jakis tutek?
jak w peesie to moze jakis tutek?
Wydaje mi się, że crossik i zmniejszenie kontrastu krzywymi albo levelsami. To ostatnie być może na warstwie dopasowania (czy jak to się tam nazywa) i selektywnie potraktowane w celu stworzenia efektu "mgiełki".
EDIT:
Zapytaj autorki, jak odpowie, to podziel się na forum :) Jak nie będzie się chciała podzielić wiedzą, zapytaj remikssona, to dość charakterystyczny efekt w jego fotografiach.
hostman22
16-07-2010, 12:45
dokładnie jedno i drugie. Najpierw udany kadr, później robisz duplicate, ustawiasz "Histogram Ajustment" (w ps chyba też tak o się zwie) Odpowiednio ustawiasz color i luminace, a na sam koniec dajesz ostatnią warstwę z kolorem, zgaszony żółty, fioletowy, szary.. itp, powłokę ustawiasz na minimalne krycie, aby uzyskać efekt "pod światło" - tak w wielkim skrócie :) Dróg jest pewnie wiele i zależą od posiadanego programu ;)
endomorfina
17-07-2010, 11:03
Tak jak koledzy wspominali jest wiele dróg. Moim zdaniem podstawą jest zrobienie zdjęcia pod światło, możesz je lekko blendą dopieścić. Następnie w ps dodajesz białe, żółte gradienty ze strony źródła światła i ustawiasz na lekką przezroczystość. Biała warstwa duża przezroczystość i lekko zejść z saturacji. :) Najlepiej sam zrób zdjęcie i poćwicz
Wam sie podoba takie foto sztucznie barwione?
A co do jak to jest zrobione, szopa w różnych konfiguracjach, każdy teraz może chlapnąć różu tam, odjąć zieleni tam, a później inni zastanawiają się jak taki klocek powstał, dajcie spokój.
Wam sie podoba takie foto sztucznie barwione?
A co do jak to jest zrobione, szopa w różnych konfiguracjach, każdy teraz może chlapnąć różu tam, odjąć zieleni tam, a później inni zastanawiają się jak taki klocek powstał, dajcie spokój.
Owszem - mnie się ta fotografia podoba. Nawet bardzo.
Owszem - mnie się ta fotografia podoba. Nawet bardzo.
Kolejny raz, kwestia gustu, dla mnie gniot.
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1999347&postcount=20
Patrz ostatnie zdjęcie.