Zobacz pełną wersję : D3x a obiektywy
Witam, zastanawiam się nad kupnem D3x, jak anrazie pracuje na d90.
Pytałem się 2 osób co o tym sadzą, i jedną z opini które się przewineły, (obaj pracują na Canonie) że jak sie zmienia body na takie potęzne w mocy, czyli pełna klatka, dużo pixeli itp itd, to trzeba miec obiektywy z wyzszej półki gdyż inne "niewyrabiają" zaniżają jakośc, niewyrabiają z rozdzielczością itp.
Zastanowiło mnie więc, co znaczy "obiektywy z wyzszej półki" jak dobrac takei obiektyw gdyż:
Posiadam 2 obiektywy:
- Nikon Nikkor AF 20 mm f/2.8D
- Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G
I teraz, rzecz jest następująca, dostaję info od kolegi (który bądx co bądź niby w sprzecie seidzi) że tylko ta moja "20" daje rade na takie Body jak d3x. Zapytałem w takim razie czego brakuje mojej 50 gdyz ja uwazam ją za naprawde super obiektyw. Zapytałem kolegi co w takim razie poleca, jaką 50? skoro ta moja jest najnowsza, jasna, i wogole. A on mi na to iż lesza jest
Nikon Nikkor AF 50 mm f/1.4D
Sprawdziłem na wstępie ceny tych obiektywów: Mój: ~1500, Polecany ~1300
Sprawdziłem tez test na stronie dpreview, i testy rozdzielczości wyszły na korzyść mojej 50 f/1.4g
więc o co chodzi? jak i czym mam sie sugerować? co to znaczy "obiektyw z górnej półki", zaznacze tu że rpacuję tylko na stałych ogniskowych, gdyż nie robię reporterki.
Osmiele sie skwitowac to stwierdzeniem ze twoj kolega troche pieprzy bez sensu;)
Rozumiem ze ma d3x???
O ile niektore starsze szkla nie daja rady rozdzielczosciowo na bardzo wypasionych matrycach typu D3x czy 1dsIII
To akurat niezaleznie ktora 50 wezmiesz da rade i to bardzo dobrze.
20mm moze mniej i zalezy od egzeplaza ale to szkielko jest ogolnie nienajcudowaniejsze nie tylko na FF i nie tylko na 2x mpix
to czym sie sugerować wybierając obiektyw?
Potrzebą, ogniskową, jasnością, rodzajem AF... na pewno nie opinią owego kolegi :-)
W zasadzie każde szkło Nikona jakie założysz, świetnie da radę, poza nielicznymi wyjątkami, których na pewno sam byś do D3x nie podpiął. No nie wiem, przecież nie będziesz do niego podpinał kita 18-55 (choć on też akurat może dać radę), ani 70-300/4-5.6 (nie mylić z wersją 4.5-5.6 VR), prawda? A ze stałek AF, które Nikon ma aktualnie w ofercie, chyba tylko 28/2.8 odstaje. Nawet DX-owy 35/1.8 daje radę na FX. Na tych manualnych z oferty bieżącej się nie znam, się nie wypowiem.
Pytanie z ciekawości: na co Ci D3x? Nie lepiej D3s? Wykorzystasz tę masę pikseli z D3x do czegoś? Jak na moje potrzeby to przerost formy nad treścią, wolałbym mniejszą i "mniejszumiącą" matrycę D3s.
przede wszystkim a propos potrzeby, to nei chdozi mi o wybór obiektywu pod potrzebę (typu cy 85 czy 105) tylko o jakośc tak jak np. czy 50 1.4g czt 50 1.4d
Co do tego dlaczego d3x? no cóż, raz że uwazam ze jak już cos kupować to bez kompromisów, a dwa... d3x jako jedyny ma prawdziwe ISO100, choć przyznam że ostatnio zaczynam pracowac na większych czułościach typo 1600, 800 i napewno się jeszcze zastanowię, z chęcia poznam wasze opinie, za i przeciw obu. Co do ceny... hmm faktyczni eróżnica jest 5-7 tys, i mozna by za to kupić fajne z 2 obiektywy, lub jeden wielkiej mocy, ale w aktualnej sytuacji dla meni nei bedzie wiekszej różnicy czy wydam 15 czy 23 tys. z tego względu że idzie to i tak w koszta kredytu rozłożonego na dłuuuuuugo.
Pawel Pawlak
15-07-2010, 10:49
przede wszystkim a propos potrzeby, to nei chdozi mi o wybór obiektywu pod potrzebę (typu cy 85 czy 105) tylko o jakośc tak jak np. czy 50 1.4g czt 50 1.4d
Co do tego dlaczego d3x? no cóż, raz że uwazam ze jak już cos kupować to bez kompromisów, a dwa... d3x jako jedyny ma prawdziwe ISO100, choć przyznam że ostatnio zaczynam pracowac na większych czułościach typo 1600, 800 i napewno się jeszcze zastanowię, z chęcia poznam wasze opinie, za i przeciw obu. Co do ceny... hmm faktyczni eróżnica jest 5-7 tys, i mozna by za to kupić fajne z 2 obiektywy, lub jeden wielkiej mocy, ale w aktualnej sytuacji dla meni nei bedzie wiekszej różnicy czy wydam 15 czy 23 tys. z tego względu że idzie to i tak w koszta kredytu rozłożonego na dłuuuuuugo.
A tym sprzętem to chcesz robić zdjęcia (wtedy kupuje się obiektwy jakie są potrzebne do danego zastosowania) czy też testować możliwości matrycy na iso 100 (wtedy wybiera się obiektyw o największej rozdzielczości - pomyśla o stałce makro. Myślę że taki d3x z AF60micro byłby wystarczająco bezkompromisowy, tylko nie powinieneś go przymykać bardziezj niż do 5.6-8) ?
Generalnie ja robię zdjęcia sesyjne, studyjne, generalenie osób, czyli potrzebne mi bezkompromisowe stałki, uważam ze 3 obiektywy (20,50,85) absoludnie wystarczą. I teraz mam wahanie co właściwie dalej zrobić, myslałem nad tym d3x, ale może faktycznie leopiej d3s, choc to połowamnie Mpix. Z drugiej strony za różnicę w cenie miedzy d3x a d3s mógłbym dobie kupic dużo osprzety typu super 85, dodatkową lampę, nadajniki ttl, i jeszcze by zostało :) Tak więc co radzicei koledzy. Co do stałki makro to eni znam sie na tym.
wiesz co... jak przy takiej skali wydatkow nie wiesz czego chcesz / czego Ci potrzeba i na co wydac konkretna gotowke, to ten watek jest do zamkniecia.
zadaesz pytania na poziomie czy kupic d3000 czy canona 450d
to chyba nie czytasz ze zrozumieniem.
ja wiem co chcę robić, tlyko zastanawiam się czym.
quietstorm
15-07-2010, 11:09
Matryca D3x-a w polu krycia klatki DX będzie miała zbliżona gęstość pikseli do D90. Zatem jeżeli jakiś obiektyw spisuje Ci się dobrze pod kątem rozdzielczości na DX to mniej więcej tak samo będzie się spisywał (w polu obrazowania DX) w D3x
Gorzej z brzegami - tutaj ciężko coś porównywać bo nie ma z czym. W tej materii pozostaje tylko osobisty test na pełnej 24 Mpix klatce.
Tylko teraz pytanie, a propos d3s czy d3x.... czy Mpix robią aż taką różnicę? bo skoro d3s ma mniej szumów, to zdjęcia sesyjne wykorzystują jak najbardziej wykorzystują swiatło zastane, a czasem jest go mało, wtedy duże ISO i szumy mają znaczenie. I czy ISO 100 a ISO 200 to aż taka różnica w kwestii jakości?
quietstorm
15-07-2010, 11:20
Tylko teraz pytanie, a propos d3s czy d3x.... czy Mpix robią aż taką różnicę? bo skoro d3s ma mniej szumów, to zdjęcia sesyjne wykorzystują jak najbardziej wykorzystują swiatło zastane, a czasem jest go mało, wtedy duże ISO i szumy mają znaczenie. I czy ISO 100 a ISO 200 to aż taka różnica w kwestii jakości?
To są totalnie podstawowe zagadnienia. Trochę dziwnie się to czyta od kogoś kto chce wybulić ponad 20k zł za korpus.
Generalnie, pomijając różnice wynikające z software'u aparatu :
Większa gęstość pixeli = większy szum
Natywne ISO 100 docenisz pracując w studio. W reporterce raczej Ci się nie przyda.
EDIT: czyli reasumując - upraszczając najbardziej jak się da: D3x do studia, D3s do reporterki.
To są totalnie podstawowe zagadnienia. Trochę dziwnie się to czyta od kogoś kto chce wybulić ponad 20k zł za korpus.
Generalnie, pomijając różnice wynikające z software'u aparatu :
Większa gęstość pixeli = większy szum
Natywne ISO 100 docenisz pracując w studio. W reporterce raczej Ci się nie przyda.
EDIT: czyli reasumując - upraszczając najbardziej jak się da: D3x do studia, D3s do reporterki.
Wiesz podstawowe bo z tego co tu wyczytałem to już myslalem ze czegos eni rozumiem i wolałem muiec to jasno wyłozone, bo to w końcu sprzet za 20k.
Generaleni sprzetu nie chce używać do reporterki, ale.... też nei to samych sztucznych warunków, gdyz jak wspomniałem, liczy sie plener ze światłem zastanym, czasem ciekawe lokalizacje które mają świtło zastane w postaci światło wpadającego przez okna lub świateł z żyradnoli itp
I dlatego się waham, szczególnei że na pewno będe musiał dokupić do tego 85mm. Do tej pory pracowałem głównie na sztucznym świetle, wiec pracowałem na ISO 200, dlatego tez pomyslałem o d3x z ISO100, ale ostatnio przemyslałem kilk a spraw i chce jak najabrdziej robic zdjecia w innych pomeiszczeniach, i tam ISO100 tio nawet nei liznę... a na wyższych pojawią się szumy.
Wiem że nei ma jasnej odpowiedzi czy d3x czy d3s, ale dlatego zasięgam tu opi9ni, nawet podstawowych informacji, aby moje poglądy utwioerdzic lub lekko zmienic i dobrac sprzet któy będzi eodpowiedni.
Co do tego mojego ptania o Mpix, czy mają znaczenie, chodzilo mi o to czy mają wpływ na jakośc zdjęcia, nie pod kątem wielkości, tylko jakosci.
Bartello
15-07-2010, 11:47
Z tego co już zdążyłem się zorientować (po twoich wypowiedziach), zedycowanie polecam ci D3s. Nie mam osobistego porównania tych dwóch puszkek, bo nie posiadam żadnej :), ale jeżeli nie jesteś zdecydowany czy wykorzystasz w 100% pixele z D3x, jego zakres dynamiczny, tonalny i aparat nie zwróci się pewnie nigdy, to lepiej wziąć coś, co jest bardziej uniwersalne. D3s właśnie taki jest. Jest szybszy w serii, ma bardzo dobre obrazowanie no i bez powodu nie nazywają go "noktowizorem". ISO100 czy 200 to tylko kwestia wyskalowania matrycy, w obecnych aparatach te wartości i tak nam nic nie mówią, ponieważ zgodnie z pomiarem (dxomark) czułość ISO200 w d3s to tak naprawdę 156.
Różnicę w kwocie możesz kupić sporo osprzętu np N85 1.4, wyzwalacze, lampy itp.
A kolegi nie słuchaj bo cię w maliny wprowadza.
Pawel Pawlak
15-07-2010, 11:55
D3s i d3x to body do różnch zastosowań, naprawdę bezkompromisowym będziesz jeśli na jedną umowę ratalną kupisz oba. Wybór samego d3s albo tylko d3x będzie jednak półśrodkiem...
Pawel ma racje... kazde z tych rozwiazan pojedynczo jest na krotka mete...
Robson_87
15-07-2010, 11:59
Ja bym polecil bardziej od wspanialego duetu d3x i d3s - d700 i kilka szkiel pozwalajacych korpusowi na pokazanie co potrafi. Zaoszczedzone pieniadze przeZnaczyc mozna na "kilka" kaw z modelinami po udanej sesji;)
wiesz ja na tego kolege zawsze porpawkę biorę, dlatego tu zapytałem, i faktycznie chyba skończe na d3s. bo jest odpowiedniejszy, jeszcze tylko do tanio dorwać :D aby wiecej an ostrzet zostało :D
2 body nie wchodza w grę.
D3s i d3x to body do różnch zastosowań, naprawdę bezkompromisowym będziesz jeśli na jedną umowę ratalną kupisz oba. Wybór samego d3s albo tylko d3x będzie jednak półśrodkiem...
Heh :-) jedno z lepszych stwierdzeń w tym wątku :-D
a prawda jest taka że czy weźmiesz bardziej uniwersalny czy nie, nie zauważysz tak dużych różnic akurat miedzy tymi dwoma body jak przy porównywaniu dwóch szkiełek - ja bym brał uniwersalny... D3s i D3x w jednej torbie to trochę przegięcie :-D
Ja też bym dla Ciebie polecił D700. Wielkość matrycy ta sama, ilość pixeli przekłada się na jakość zdjęć wieeeelkoformatowych, jeżeli takie będziesz robił to tylko 24mln z D3x albo z Canona....no na niskich ISO jeszcze może Alfy.
Co do czułości w sesjach plenerowych....to dosyć zaskakujące, ja zawsze myślałem, że należy pracować ze światłem zastanym (okno, żyrandole, itp), ale współpracować, dobrze doświetlić i tak trzeba...znaczy może nie trzeba, ale warto i dlatego myślę, że ISO powyżej 800-1600 nie będzie Ci potrzebne przy fotografowaniu ludzi....co innego podczas reportażu sportowego albo w miejscu gdzie nie masz czasu na rozstawienie lamp a dodatkowo postaci nie są statyczne.
Zastanów się jeszcze co chcesz dokładnie robić tym aparatem.
Moim zdaniem spokojnie wystarczy Ci D700 a za pozostałą kasę będziesz miał fajne obiektywy, grip, oświetlenie itd a to da Ci dużo więcej niż sam D3x z Twoim 50 f1.4G...
Ja bym polecil bardziej od wspanialego duetu d3x i d3s - d700 i kilka szkiel pozwalajacych korpusowi na pokazanie co potrafi. Zaoszczedzone pieniadze przeZnaczyc mozna na "kilka" kaw z modelinami po udanej sesji;)
hehehe :-D dodać jeszcze można jednego 5D - w ramach parytetu... - obowiązkowo trzeba mieć wszystkie 4 ! :-D
Marcin Borkowski
15-07-2010, 12:10
nie ma co porównywać d3x i d3s bo jak już ktoś powiedział są to aparaty do różnych zastosowań, d3x to aparat typowo studyjny.
twój wybór, dostosuj aparat i szkła do własnych potrzeb
Skończę na d3s, i do tego osprzęt potrzebny.
i na koniec takei pytanie, jak w ciemnych warunkach dobrze AF złapać ostrość tym d3s skoro on nie ma lampi wspomagającej, takiej jak np w d90 lub d700?
Pawel Pawlak
15-07-2010, 12:39
Tylko na oko, albo ustawić odległość hiperfokalną
edit:
sorki, ale nie wyrabiam ;)
Bartello
15-07-2010, 12:39
Trzeba zainwestować bądź w którąś z systemowych lamp (SB-600,-800-900) bądź wyzwalacz su-800.
ThomasVoland
15-07-2010, 12:45
Generalnie ja robię zdjęcia sesyjne, studyjne, generalenie osób
Daj linka do portfolio to się wyjaśni, w którą stronę pójść (d3s/x)
Tylko na oko, albo ustawić odległość hiperfokalną
edit:
sorki, ale nie wyrabiam ;)
Z czym nei wyrabiasz?
Co do lamp to mam sb-900 tylko jej wspomaganei AF jest zaburzone kiedy wkładam ją np w softboxa, inymi słowy czyujnik jest zasłonięty :(
Najpróściej będzie latarką...
zawsze mozna wyciac dziurke w miejscu gdzie jest dioda AF..., ewentualnie doswietlac scene mocna latarka LED, musi byc LED bo tylko takie widmo swiatla nie powoduje bledow w pomiarze AF.
Pawel Pawlak
15-07-2010, 13:05
a jak się nie ma przy sobie latarki LED, można poprosić asystenta żeby poszedł doświetlić telefonem.
czy to jest jakas prowokacja?
nagle z d90 przesiadasz sie na d3x?
kup d300, d700 a reszte wydaj na szkla.
no właśnie tez myslalem o latarce, ostatnio musialem zrobić zdjecia przy zgaszonym świetle, i poprostu włączałem światło na czas AF a potem gasiłem do fotki :), ale latarka to bardzo dobre rozwiązanie, myślałem o zwykłej, ale jesli mowice że LED bedzie lepsza to będe musiał nad niąpomyslec jesli kupie tego d3s
czy to jest jakas prowokacja?
nagle z d90 przesiadasz sie na d3x?
kup d300, d700 a reszte wydaj na szkla.
nie to nei prowokacja, nie rozumeim problemu z tym aby przerzucic sie z d90 na d3x? to tylko przerzucenei sie n ainny sprzęt, wiesz mogłem robić moim d90 krócej zdjęcia, i przerzucic sie z rok temu czy wczesniej na d700, a potem na cos z serii d3, ale poczekałem i teraz mam okazje na cos z serii d3 wiec taki mam zamiar.
skoro jestes taki doswiadczony dziwi mnie, że tak pochopnie rzucasz sie na pusze. ja bym bral d3 i dobre szkło
bo nie bardzo rozumiem problemu, z takim przerzuceniem? jakby to co najmniej jakies zboczenie było? ja nie ejstem po to aby testować sprzęt, nei stać meni na to aby napierw kupić sobei np d700 postrzelac i ciągle chodzic z myślą a jak by było z d3, pytam na forum po to aby nie musiec testować, chyba po to jest forum prawda? wystartowałem od d3x bo kiedys nastawilem sie na to iso, ale z racji tego ze jako fotograf całyczas sei rozwijam (kto sie nei rozwija prawda?) to oczekiwania sie zmieniają, i jak sie okazało w tym watku d3s będzie odpowiedniejsze. Tylko że nagle ktoś rzuca tekstem w stylu "po co Ci d3s, nei lepiej d700?" Skroro lepiej to neich mi ktos powie co jest klepszego w d700 ponad d3s (nie liczac ceny). Jesli kolega proponuje d3 zamiast d3s, niech powie pod jakim kątem jest ono lepsze od d3s? z tego co widziałem specyfikacje to d3 nei rózni się praktycznie niczym od d700 (poza dobiazgami), ja założyłem ten temat bo potrzebuję pomocy w podjęciu decyzji, ale widze że dużo osob odrazu ucina dyskusję o serii d3... gdybym znał się na nowinkach technicznych to bym pracował w sklepie ze sprzetem zamiast robic zdjecia.
O rety... o rety.
Dofinansowania unijne/kredyty powinny być zdecydowanie popierane testami psychologicznymi.
Autorze; Bez przegięć. Twoje pytanie o lampkę wspomagającą AF... to koszmar jakiś jest, no. Ja, gdy jeszcze miałem D80, pierwszą rzeczą jaką zrobiłęm to tą lapmkę wyłączyłem. I robię to przy każdym body, które ją posiada. Myślę, że to jest zresztą częsta praktyka u świadomych fotografów.
Dywagujesz nad tym, czy kupić D3X czy D3S i czy profesjonalny obiektyw Nikkor 50/1.4 AF-S będzie odpowiedni i "poradzi" sobie z matrycą... a zaraz obok pytasz o lampkę AF.
Nie dziw się, że się forumowym kolegą krew burzy i w żołądkach przewraca. Oczywiście, że jeśli masz pieniądze/zachciankę to możesz kupić co tylko chcesz. Ale to bez większego znaczenia, bo wszystko wskazuje na to, że ten sprzęt będzie niewykorzystany.
D3X pomimo, że dziś jest topowym studyjnym sprzętem przestanie takim być za 2 lata. I co wtedy? To tylko body...
Pokażesz swoje portfolio, tak jak sugerował jeden z kolegów powyżej? Wtedy na pewno dostaniesz od Nas znacznie rozsądniejsze i trafniejsze porady co do sprzętu, w jaki warto inwestować.
I jest jeszcze jedno pytanie, które mnie nurtuje: Co przeszkadza Ci w D90? Dlaczego postanowiłeś zmienić sprzęt?
jestem wybitnym (rozwijajacym sie - bo kto sie nie rozwija) kierowca wyscigowym. na razie jezdze zaporozcem i nawet dobrze mi idzie, ale czasem brakuje mi innego dzwieku silnika... na co mam sie przesiasc, bugatti veron czy ferrari maranello? niby oba szybkie ale jeden ma mniejszy motor a drugi wiekszy, w jakim lepiej sie sprawdze jako kierowca waszym zdaniem? w sumie w zaporozcu uzywam tylko 1 i 2 biegu co w zasadzie spelnia moje oczekiwania, ale bede mial pare groszy to zmienilbym sobie na cos lepszego... pozniej zamierzam dokupic do tego sportowego samochodu ryczacy tlumik, ale jeszcze nie podjalem ostatecznej decyzji...
aha, i ostatnie pytanie - czy szyby w maranello i veronie z przodu maja pasek przyciemniajacy od gory, bo nie wiem czy bede wystarczjaco dobrze widzial droge....
EOT.
... szczerze mówiąc dokłądnie takie samo porównanie mnie kusiło, gdy pisałem ostatniego posta ;-D
Sendilkelm
15-07-2010, 13:57
jestem wybitnym (rozwijajacym sie - bo kto sie nie rozwija) kierowca wyscigowym. na razie jezdze zaporozcem i nawet dobrze mi idzie, ale czasem brakuje mi innego dzwieku silnika... na co mam sie przesiasc, bugatti veron czy ferrari maranello? niby oba szybkie ale jeden ma mniejszy motor a drugi wiekszy, w jakim lepiej sie sprawdze jako kierowca waszym zdaniem? w sumie w zaporozcu uzywam tylko 1 i 2 biegu co w zasadzie spelnia moje oczekiwania, ale bede mial pare groszy to zmienilbym sobie na cos lepszego... pozniej zamierzam dokupic do tego sportowego samochodu ryczacy tlumik, ale jeszcze nie podjalem ostatecznej decyzji...
aha, i ostatnie pytanie - czy szyby w maranello i veronie z przodu maja pasek przyciemniajacy od gory, bo nie wiem czy bede wystarczjaco dobrze widzial droge....
EOT.
Jak to było ? Czyścisz mi monitor ... ;p
Generalnie to już drugi temat tego autora, który wzbudza kontrowersje. Chętnie obejrzę portfolio, tak jak ktoś już zaproponował.
@dahaka - taka prośba poza tematem... Zainstaluj sobie jakąś przeglądarkę ze sprawdzaniem pisowni, bo aż się odechciewa czytać coś takiego
przerzucenei sie n ainny sprzęt, anrazie takei seidzi lesza rpacuję, nei chdozi dla meni nei, eni najabrdziej opi9ni utwioerdzic któy będzi eodpowiedni
O rety... o rety.
Dofinansowania unijne/kredyty powinny być zdecydowanie popierane testami psychologicznymi.
Autorze; Bez przegięć. Twoje pytanie o lampkę wspomagającą AF... to koszmar jakiś jest, no. Ja, gdy jeszcze miałem D80, pierwszą rzeczą jaką zrobiłęm to tą lapmkę wyłączyłem. I robię to przy każdym body, które ją posiada. Myślę, że to jest zresztą częsta praktyka u świadomych fotografów.
Dywagujesz nad tym, czy kupić D3X czy D3S i czy profesjonalny obiektyw Nikkor 50/1.4 AF-S będzie odpowiedni i "poradzi" sobie z matrycą... a zaraz obok pytasz o lampkę AF.
Nie dziw się, że się forumowym kolegą krew burzy i w żołądkach przewraca. Oczywiście, że jeśli masz pieniądze/zachciankę to możesz kupić co tylko chcesz. Ale to bez większego znaczenia, bo wszystko wskazuje na to, że ten sprzęt będzie niewykorzystany.
D3X pomimo, że dziś jest topowym studyjnym sprzętem przestanie takim być za 2 lata. I co wtedy? To tylko body...
Pokażesz swoje portfolio, tak jak sugerował jeden z kolegów powyżej? Wtedy na pewno dostaniesz od Nas znacznie rozsądniejsze i trafniejsze porady co do sprzętu, w jaki warto inwestować.
I jest jeszcze jedno pytanie, które mnie nurtuje: Co przeszkadza Ci w D90? Dlaczego postanowiłeś zmienić sprzęt?
Widze że jednak to forum jest w wiekszości dla WIELKICH PRO... dla tych którzy raczej chwalą się co wiedza niż pytają o to czego eni wiedzą.
Co do lampki, to nei rozumeim po co utrudniać sobei zycie? Jak jest to sie korzysta. I co ma jej wyłączenie do świadomości? to meni rozwaliło. tak jakby lampka włączona odrazu an fotogidioto przestawiała aparat.
Nie chce kupić d3x bo jest topowy, nei intersuje mnie dlatego ze jest topowy, kiedys chciałem kupić d700 ale sie wstrzymałem, i tak oto jestem w tym miejscu.
Na tym forum sa osoby bardzo pomocne, ale sa tez takei które "krew zalewa". Jack Cie krew zalewa to nei czytaj forum, tylko idx sie popatrzeć na swoj idealnie dobrany sprzet.
Dlaczego chce zmienić d90 na np d3s? hmm serio? bo chyba to oczywiste? chcę się rpzerzucić na pełną klatkę. a ten temat powstał po to abym wiedział na którą.
Co do portfolio... wybacz ale moej PF nie jest istotne, gdyż dokakdnie napisałem czego szukam, i nad czym sie zastawanwiam.n Sportu eni robię, dlatego to d3s tez meni zastanawia, co do neiwykorzytania możliwości sprzetu... wolę miec zapas możliwości sprzętu and umiejętnościami i potrzebami niż na odwrót.'
To jest mój drugi temat jaki napisałem an tym forum i spotkał sie z podobnym odbiorem, ze ja nic eni wiem i wogole, hmmm gdybym wszystko wiedział to bym o nic eni pytał prawda?
Widze jednak że lepiej popytać gdzieindziej lub na PW osob które chca być pomocne.
PS. pisze z pracy i pisze za szybko. wybacz błędy
EOT.
:lol:
...
O rety. ;)
EOT.
EDIT:
Tak z ciekawości przeczytałem cały poprzedni wątek o lampie, którego Autor jest autorem.
Jeśli ktoś ma wątpliwości - polecam. To sporo wyjaśnia. ;-)
A macie problem, gość chce wydać 20k na sprzęt który będzie się kurzył to jego sprawa, niech sobie nawet kupi Hasselblada H3D. Autora tekstu wystarczy nakierować na odpowiedni tok myślenia, po ci sprzęt za góre kasy jak umiejętności brak, aparat sam w sobie nie pójdzie szukać ciekawych kadrów i nie zrobi zdjęcia po czym przyjdzie z powrotem z super fotografiami.
Wiesz ludzie czytając post D3x a obiektywy myślą że mają do czynienia właśnie z jakimś PRO, jak ty to nazwałeś.
Widze że jednak to forum jest w wiekszości dla WIELKICH PRO
rzeczywiscie, poprzedni wątek autora dużo wyjaśnia.
Kup sobie d3xS, bedzie dobrze :)
Robson_87
15-07-2010, 14:33
kumpel ostatnio mi mowil, ze jest d3z - moze ten? :D
BTW nawet chcial sie ze mna zalozyc, ze takie cos istnieje interpretujac x jako z na d3x :D
hostman22
15-07-2010, 17:33
... Zapytałem w takim razie czego brakuje mojej 50 gdyz ja uwazam ją za naprawde super obiektyw. Zapytałem kolegi co w takim razie poleca, jaką 50? skoro ta moja jest najnowsza, jasna, i wogole . A on mi na to iż lesza jest
Nikon Nikkor AF 50 mm f/1.4D...
Nie ma takiego słowa ;).
@dahakataka prośba poza tematem... Zainstaluj sobie jakąś przeglądarkę ze sprawdzaniem pisowni, bo aż się odechciewa czytać coś takiego
Cytat:
Napisał dahaka Zobacz post
przerzucenei sie n ainny sprzęt, anrazie takei seidzi lesza rpacuję, nei chdozi dla meni nei, eni najabrdziej opi9ni utwioerdzic któy będzi eodpowiedni
zgadzam się :)
bo nie bardzo rozumiem problemu, z takim przerzuceniem? jakby to co najmniej jakies zboczenie było? ja nie ejstem po to aby testować sprzęt, nei stać meni na to aby napierw kupić sobei np d700 postrzelac i ciągle chodzic z myślą a jak by było z d3, pytam na forum po to aby nie musiec testować, chyba po to jest forum prawda? wystartowałem od d3x bo kiedys nastawilem sie na to iso, ale z racji tego ze jako fotograf całyczas sei rozwijam (kto sie nei rozwija prawda?) to oczekiwania sie zmieniają, i jak sie okazało w tym watku d3s będzie odpowiedniejsze. Tylko że nagle ktoś rzuca tekstem w stylu "po co Ci d3s, nei lepiej d700?" Skroro lepiej to neich mi ktos powie co jest klepszego w d700 ponad d3s (nie liczac ceny). Jesli kolega proponuje d3 zamiast d3s, niech powie pod jakim kątem jest ono lepsze od d3s? z tego co widziałem specyfikacje to d3 nei rózni się praktycznie niczym od d700 (poza dobiazgami), ja założyłem ten temat bo potrzebuję pomocy w podjęciu decyzji, ale widze że dużo osob odrazu ucina dyskusję o serii d3... gdybym znał się na nowinkach technicznych to bym pracował w sklepie ze sprzetem zamiast robic zdjecia.
właśnie te "dobiazgi" sprawiają ,że dostajesz takie a nie inne odpowiedzi.
wracając do tematu to : 14-24,24-70,70-200,200-400...Nikkor'a oczywiście...powinno jak na początek pokryc nieco zakres...nie mogłem się powstrzymać...
Robson_87
15-07-2010, 18:24
wracając do tematu to : 14-24,24-70,70-200,200-400...Nikkor'a oczywiście...powinno jak na początek pokryc nieco zakres...nie mogłem się powstrzymać...
zapomniales o jasnych stalkach 24 50 85 :D
ej, po przeczytniu wątku chłopak się zniechęci i zmieni system na canona... może na canon boardzie chłopaki przytulą cie do piersi :lol:
Pielgrzym
15-07-2010, 21:49
Zwykle kiedy ktos kupuje D3 za 20tys dojrzal do tej decyzji, wie do czego jest mu taki aparat potrzebny i czym sie rozni od D80,o skladaniu kasy 5lat na D3 nie wspomne ;) Ale wynika to glownie z lat doswiadczen,uzytkowaniu roznego sprzetu.Dziasiaj ludzie zaczynaja od D90,kiedys od Zenita do D80, pozniej D300 a teraz D3.Tylko czy kazdy musi isc taka droga? Skoro kogos stac na D3 nie musi kupowac na poczatek Zenita.Wszyscy sie uczymy,niezalenie od tego jak dlugo "robimy zdjecia".Skoro niektorzy koledzy nie potrafia,badz nie chca "pomoc" mogliby sie przynajmniej powstrzymac od zlosliwych uwag,ktore niczego do tematu nie wnosza.
.... no cóż, raz że uwazam ze jak już cos kupować to bez kompromisów....
Nie chciało się mi czytać całośći, bo wątek jest żal.pl
ale jak wyżej napisałeś to ja nie rozumiem po co jakieś inne pytania, jak masz kasę to pewnie powiedziane było już, kupujesz wielka trójcę, plus 85.14 i masz bez kompromisów.
Desperados
16-07-2010, 12:48
Hahahahaha :D Wy wszyscy będziecie czyścic mi monitor !! :D Nie czaje o co tutaj już chodzi jeśli ktoś ma kase i chce sobie kupić np D3s to powinien o nim wiedziec wszytsko byle jaki amator nie kupuje sobie profesionalnego aparatu po to bo mu sie podoba. Jesli chce sie juz kupic takie body to powinieneś zapytac sie siebie po co ci to ? Masz D90 i zapewne robisz sobie foty u babci na imieninach a nie jak piszesz w studio Czy widział ktoś temat np. jak jakis Fotogra (chodzi mi o profesjonaliste :D) napisał temat podobny temat Nie ! poniewaz wie Co to jest Pełna klatka. jak dla mnie temat Dziecinny i chyba ty raczej tez jestes dzieckiem Sry za to ale wiekszośc ludzi tak Cie odbiera tutaj. Nieee dobra nie pisze juz tutaj powniewaz mowi sie Do Ciebie jak do dziecka Nie znasz sie na profesionalnej fotografii wiec po co Ci ten D3
Powodzenie w zakupie :PP
Hahahahaha :D Wy wszyscy będziecie czyścic mi monitor !! :D Nie czaje o co tutaj już chodzi jeśli ktoś ma kase i chce sobie kupić np D3s to powinien o nim wiedziec wszytsko byle jaki amator nie kupuje sobie profesionalnego aparatu po to bo mu sie podoba. Jesli chce sie juz kupic takie body to powinieneś zapytac sie siebie po co ci to ? Masz D90 i zapewne robisz sobie foty u babci na imieninach a nie jak piszesz w studio Czy widział ktoś temat np. jak jakis Fotogra (chodzi mi o profesjonaliste :D) napisał temat podobny temat Nie ! poniewaz wie Co to jest Pełna klatka. jak dla mnie temat Dziecinny i chyba ty raczej tez jestes dzieckiem Sry za to ale wiekszośc ludzi tak Cie odbiera tutaj. Nieee dobra nie pisze juz tutaj powniewaz mowi sie Do Ciebie jak do dziecka Nie znasz sie na profesionalnej fotografii wiec po co Ci ten D3
Powodzenie w zakupie :PP
To dopiero "profesionalna" wypowiedź... Kolego, co Twój post wnosi do tej dyskusji? Chciałeś sobie użyć modnego ostatnio na tym forum, aż do zwymiotowania, zwrotu "czyścisz mi monitor"? Jeśli autora wątku stać na któryś z tych aparatów, to niech sobie go kupi. Chociażby dla samej frajdy posiadania. I niech fotografuje nim imieniny u babci. Jego sprawa.
Chyba pora zamknąć ten wątek, bo tylko przybywa opluwaczy z brudnymi monitorami.
Do zamkneiciazgoda.
Autorze, napiszę tak. Sprzętu powinno przybywać wraz z umiejętnościami. Poucz się jeszcze troszkę.