Zobacz pełną wersję : Balans bieli w podczerwieni
W opisach fotografowania w IR zwykle radzi się najpierw ustalić balans bieli ręcznie poprzez sfotografowanie czegoś zielonego (trawy) jako wzorca.
Ja uważam, że wystarczy ustawić WB na "auto", a ustawić tą wartość w trakcie wywoływania RAW. Czy w ten sposób uzyskam poprawne barwy ? Wydaje mi się, że takie postępowanie jest poprawne.
ThomasVoland
14-07-2010, 23:02
Bez znaczenia czy ustawisz balans przed, czy po zrobieniu zdjęcia (nie ważne czy podczerwień, czy normalne foto).
czyli w takim razie biorę się za fotografię IR ...
widzę, że to nie jest takie trudne, jak myślałem ...
mateo912
15-07-2010, 00:06
jest znaczna różnica między ustawianiem przed i po.
choćby dlatego że ACR ma 2000 wb jako najmniejszą wartość, a przy IR jest to za dużo.
jest znaczna różnica między ustawianiem przed i po.
choćby dlatego że ACR ma 2000 wb jako najmniejszą wartość, a przy IR jest to za dużo.
Wydaje mi się, że d90 też ma najniższą wartość i jest to 2500?
mateo912
15-07-2010, 00:21
Tak. ale przy wb PRE można ustawić niższą wartość.
chociaż na d90 nigdy nie udało się ani mi ani znajomemu ustawić wb pre na zielonym.
Ja uważam, że wystarczy ustawić WB na "auto", a ustawić tą wartość w trakcie wywoływania RAW. Czy w ten sposób uzyskam poprawne barwy ? Wydaje mi się, że takie postępowanie jest poprawne.
Uważasz czy ci się wydaje? Jak uważasz to po co pytasz? :)
Balans bieli zdecydowanie przed i tylko w trybie pre.
mateo912
15-07-2010, 11:05
ale przede wszystkim pożycz/kup jakąś inną starszą puszkę ;)
bo na d90 nie zaszalejesz w ir :)
testowałem na pilocie z podczerwienią, i było widać punkt świetlny, a więc D90 jest wrażliwy na IR. Zrobiłem też kilka fotografii na IR i wyszły, choć oczywiście jest problem z balansem bieli. Ustawienie przed nie jest łatwe i dlatego myślałem, że można uniknąć komplikacji w trakcie fotografowania i zrobić to potem.
Pozostaje oczywiście jeszcze problem ustawienia ostrości - jak sobie z tym radzicie ?
Można ustawić bez filtra a potem go nakręcić albo ustawić na hiperfokalną...
tak, na hiperfokalną, tak właśnie myślałem ...
mateo912
15-07-2010, 19:39
a po co? AF działa po nakręceniu filtra na szkło. A kolejność AF-> filtr zamiast filtr ->AF ma 2 wady:
1 przy nakręcaniu filtra można poruszyć prze przypadek statywem
2 po założeniu filtra światło inaczej pada na matryce i moduł AF i inaczej trzeba ustawić ostrość (przykładowo jak sie ustawi na szkle ostrość na 1m to po założeniu filtra będzie ona w innym miejscu, stare szkła miały na podziałce znaczek R jako IR i był on przesunięty kawałek w prawo w stosunku do normalnej krechy ostrości, z tego co pamiętam nawet S 70-300 APO ma jeszcze R na podziałce)
stecarlos
16-07-2010, 08:49
Działanie AF jest zależne od ilości NM na filtrze. Mówiąc prościej im więcej NM(mniej światła), tym gorzej działa AF.
mateo912
16-07-2010, 10:37
standardowe filtry IR mają 720nm i przy słonecznej pogodzie AF spokojnie działa, tak sam jak przy np nd400
no więc podsumowując, mój workflow wygląda tak:
1. Ustawiam statyw, dociążam statyw workiem z piaskiem
2. Zestaw: obiektyw 18-105 na ogniskowej 18, wyłączam VR w obiektywie, włączam opóźnienie ekspozycji 1 sekunda po podniesieniu lustra, aparat D90
2a. WB ?
3. Kadruję (niespecjalnie dokładnie, bo i tak to są dość odległe krajobrazy i niewielka zmiana kadru przy późniejszych manipulacjach nie jest dla mnie problemem - kadr to nie jest jakaś świętość !)
4. Ustawiam ostrość manualnie (manual na aparacie i na obiektywie)
5. Nakręcam filtr IR
6. Ustawiam czas na kilka sekund (od 2 do 15, eksperymentalnie), czułość ISO 200, przysłona 7-9
6a. WB ?
p.s.
- czy dobrze postępuję z ustawieniem ostrości ? Czy ustawić na AF ? a jeżeli tak, to tryb AF-A, S czy C ?
- w którym momencie mam ustawić balans bieli ? w 2a czy 6a ? (z nałożonym filtrem IR czy przed jego nałożeniem ?
Chciałbym też zwrócić uwagę, że mam problem z manualnym ustawieniem WB - być może było akurat zbyt ciemno. Nie wiem, jak sprawnie ustawiać WB.
Czytałeś to co napisano wcześniej w tym wątku?
czytałem i chciałem to podsumować, bo jak widać, zdania były podzielone ...
3. Kadruję (niespecjalnie dokładnie, bo i tak to są dość odległe krajobrazy i niewielka zmiana kadru przy późniejszych manipulacjach nie jest dla mnie problemem - kadr to nie jest jakaś świętość !)
Nie wiem czy się śmiać czy płakać....
na etapie nauki nie ma to chyba aż takiego znaczenia ?
Przestań się zgrywać. Już dawno nikogo to nie śmieszy.
zadaję konkretne pytanie i próbuję ułożyć pełną, kompletna listę czynności dla fotografii IR i nic więcej. A jeżeli coś ci nie pasuje, to nie musisz tu zaglądać.
O ustawianiu balansu bieli przy IR było pisane na forum wiele razy.
A Twoja prywatna lista nas nie interesuje.
Zamykam.