Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Widok z Czartowskiej skały 3
Kolejny jakiś tam widoczek ,proszę o uwagi i porady.Pozdrawiam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img697.imageshack.us/img697/5231/acc50222.jpg)
No Marianie, niestety nie jest zbyt dobrze.
Poza przestrzenią, której jest w tym kadrze pod dostatkiem, reszta trochę kuleje.
Zacznę od aspektów technicznych. Nie bardzo rozumiem zastosowane tu parametry naświetlania. Przysłona, czas moim zdaniem niezbyt dobrze trafione. Lepiej moim zdaniem używać przysłony z zakresu 9-11. To najbardziej optymalne parametry do landszaftów. Poza tym całe zdjęcie nieostre jest. Czyżby z ręki robione?
Kolorystyka też nie bardzo. Najgorzej niebo się prezentuje. Nie wiem czy to wina nierównomiernej polaryzacji, złego pomiaru światła. Światło miałeś za plecami z prawej strony, także warunki całkiem sympatyczne były. A dodać trzeba, że i pora focenia dobra była.
Co do kadru, to też jakiś taki niezdecydowany. Jeżeli już chciałeś pokazać pierwszy plan, to zrobiłbym to z dużo niższej perspektywy bez tego kawałka drzewa po prawej stronie. A tak wyszło jak sfocone z drabiny. Moim zdaniem warto było ustrzelić coś na dłuższej ogniskowej. Widać dożo ciekawych kadrów w tym kadrze. Piękne światłocienie + jakiś interesujący motyw = ciekawe zdjęcie.
Przepraszam za trochę długi i szczery komentarz, ale to moje jakieś tam przemyślenia odnośnie tego zdjęcia.
Pozdrawiam serdecznie :smile:.
Dzięki za obszerny i konstruktywny komentarz. Z przysłoną to było tak że gdzieś wyczytałem że dla osiągnięcia głębi ostrości należy stosować f 16 i więcej, na pewno przy następnych zdjęciach zastosuję się do twoich uwag.Pozdrawiam
przede wszystkim dramat z ostrością i obróbką. A co do przysłony, to należy wybierać nie największą wartość, lecz optymalną. A ta zależy od konkretnego zestawu: aparat-obiektyw ...
przemo1978
14-07-2010, 22:57
też się dziwie że zrobiłeś f 18 a nie np 9. Jak bym przesunął aparat lekko w lewą stronę. Takie moje zdanie .
Widac, ze czasami wahasz sie przy kadrowaniu, tzn. czasami wychodzi Ci to dobrze, a czasami wrecz "turystycznie" ;)
Spostrzezenia Pawla jak najbardziej trafne...
Od pewnego juz czasu, zauwazylem w Twoich zdjeciach, ze dobierane wartosci przeslony sa... zbyt wysokie -> f/16-18. Sprobuj wykorzystywac f/8-11, no i nadal pracuj nad kadrowniem.
Dobrze, ze probujesz i starasz sie, ale miales nie tak dawno kilka ciekawszych kadrow, tzn. ze jak chcesz, to potrafisz... :)