PDA

Zobacz pełną wersję : RAPORT: Zobacz, jak kantują firmy kurierskie.

lupragen
14-07-2010, 18:26
http://www.hotmoney.pl/artykul/raport-zobacz-jak-kantuja-firmy-kurierskie-14518

vJdAXnbgpaY&feature
Miłej lektury i oglądania!

kisio
14-07-2010, 18:30
Przecież to materiał, który ma minimum 1,5 roku.

miron19j
14-07-2010, 18:37
Przecież to materiał, który ma minimum 1,5 roku.
a czy coś się w międzyczasie zmieniło?

eskimos
14-07-2010, 19:07
Żeby nie było zbyt śmiesznie , proceder jest dość popularny w innych krajach , w Norwegii dwa lata temu była wielka afera w związku z takimi zaginięciami i chodziło o naprawdę ogromne kwoty przy których poczta polska może być uznana za żebraków , podobna sytuacja była również w Szwecji .

Tomeqp
14-07-2010, 20:25
Diabli nadali! :evil: Właśnie czekam od poniedziałku na dwie przesyłki. Na szczęście za pobraniem, choć i tak nigdy mnie nie spotkało nic takiego ze strony żadnej firmy kurierskiej.

conra
14-07-2010, 20:44
Diabli nadali! :evil: Właśnie czekam od poniedziałku na dwie przesyłki. Na szczęście za pobraniem, choć i tak nigdy mnie nie spotkało nic takiego ze strony żadnej firmy kurierskiej.

Słyszałeś na filmiku? Wysłał aparat za pobraniem a przyszedł przecier pomidorowy...

credka
14-07-2010, 21:18
przy odbiorze za pobraniem sprawdza się towar przy dostawcy.

prezio
14-07-2010, 21:43

Oczywiscie ale wpierw trzeba zaplacic bo kurier nie pozwoli otworzyc. A dopiero po zaplacie mozna otworzyc i jak cos jest nie tak, to pisze sie reklamacje.
Jednakze kasy sie nie dostanie od kuriera z powrotem ;(

Dlatego ja preferuje odbior osobisty i tylko w sytuacjach wyjatkowych za pobraniem.
Ale juz mialem sytuacje kilka razy, kiedy kurier nie chcial czekac, az otworze przesylki bo sie spieszyl.
Wystarczylo go nastraszyc, ze w przeciwnym wypadku zglosi sie to do firmy, ze kurier nie dopelnil wszystkich formalnosci.
Mozna rowniez zaplacic i wziać potwierdzenie do podpisania i zanim sie podpisze i odda kurierowi, to wtedy otworzyc paczke.
Kurier nie wyjedzie bez potwierdzenia, a paczke mozna otworzyc bo kurier kase juz wzial.
Oni maja obowiazek byc przy otwarciu.
To samo dotyczy odbioru paczki przy okienku na poczcie.
W kolejce ludzie mnie wyzywali, a ja twardo przy okienku otwieralem paczke choc pani z okienka mnie opieprzala ze stopuje kolejke.
A jak ludzie narzekali to wystarczylo powiedziec ze zobaczymy jak sami odbiora przesylke czy bedzie OK. Od razu zmiekli i byli cicho.

Pumexior
14-07-2010, 21:44

Nie wiem jak kurier ale pani listonoszka nie pozwoliła mi sprawdzić paczki zanim nie dałem pieniędzy ;)

prezio
14-07-2010, 21:50
Nie wiem jak kurier ale pani listonoszka nie pozwoliła mi sprawdzić paczki zanim nie dałem pieniędzy ;)

Dokladnie i to jest moim zdaniem OK bo w koncu listonosz nie moze odpowiadac sam za paczke a jak otworzysz i nie dasz kasy to co on ma zrobic z otwarta paczka. Pociagna go do odpowiedzialnosci za otwarcie. Jednakze po zaplacie musi poczekac az otworzysz i jezeli cos jest nie tak to spisujecie protokol i ona / on jest jako swiadfek co bylo w paczce.

Tomeqp
14-07-2010, 22:04
Słyszałeś na filmiku? Wysłał aparat za pobraniem a przyszedł przecier pomidorowy...
No dobra, ale ja zawsze jak zamawiam coś więcej niż mało warte części to otwieram paczkę w obecności kuriera. Nigdy jeszcze nie miał nic przeciwko. A jakby w środku był przecier to spiszemy odpowiednie papiery. Zwłaszcza jak zamawiam coś ze sklepu, a nie na allegro itp. Przecież wiadomo, że nie kupiłem pomidora za kilkaset złotych. Może tak u mnie było, bo w większości dostawcy to moi znajomi, ale wydaje mi się, że otwarcie paczki w obecności kuriera/listonosza jest jak najbardziej normalne.
Swoją drogą denerwuje mnie oklejanie paczki taśmą, na której napisy sugerują co jest w środku. Wolałbym jednak szarą zwykłą taśmę i ewentualny napis "uwaga szkło". Chyba, że firmowa taśma ma aż tak wielkie znaczenie dla reklamy. Tak czy inaczej mam nadzieję, że nigdy mnie taka sytuacja nie spotka i Wam też tego życzę. ;)

Robko
14-07-2010, 22:19
Mi na poczcie zawieruszyla sie karta od telefonu ,dziwne pani na poczcie powiedzial ze koperta sie sama odkleila...,choc dziwne bo nikt z niej nie dzwonil a nie bylo na niej nawet PIN-U ,moze lubia sobie poprostu zarty robic, no i zeby bylo ciekawiej 800zl...tez gdzies tam komus przeszkadzalo.

kucyk
15-07-2010, 17:13
z opowiadań "pocztowców" przy piwie (dokładnie sortowni): każda paczka która sugeruje fajną zawartość jest "na oku". Jeśli ugadany jest kierownik zmiany - to się dzielą. I to na sortowni gdzie teraz są kamery itp. Tryb normalny.
Każdą przesyłkę odbieraną na poczcie można otworzyć PRZED ZAPŁACENIEM - warunek: nadawca musi na przesyłce dopisać, iż odbiorca ma prawo to zrobić. W przypadku problemów z otwarciem - wołamy naczelnika poczty (ma takie kompetencje - dziwne, ale jest wtedy KOMISJĄ) i w jego obecności otwieramy - najczęściej naczelnik otwiera. I wtedy decydujemy - ok czy nie. Jeśli nie - odsyłamy. Chyba że zawartość jest "ulotniona w części" - nie przyjmujemy i spisujemy protokół szkody.

Kurier (DPD, DHL, itd): po zapłaceniu możemy otworzyć przesyłkę. Tylko wtedy niestety. Niby 7 pozwalała przed. - Po otwarciu przesyłki w przypadku uszkodzeń itp - spisujemy protokół szkody i zwracamy przesyłkę - WAŻNE!!!!!!: protokół ma być podpisany przez kuriera i.. 1 egz. dla nas, 1 dla nadawcy i 1 dla kuriera. W innym przypadku - kicha.
Przesyłki kurierskie są ubezpieczone (te bez wartości): DHL: do 700 zł, DPD: do 300 zł.
Z mojej praktyki: sram na pocztę bo nie mogę księgować faktur - przychodzą z miesięcznym opóźnieniem. Dlatego wolę zapłacić 13 zł za przesyłkę i mieć pewność że jutro będzie u klienta niż 1,5 zł (czy jak tam mają) i żyć w niepewności. Suma sumarum, taniej mnie wychodzi kurier - w rozliczeniu faktur itp. Nie należy żałować w przypadku fajnej przesyłki w innym przypadku jest loteria.

Blasius.G
15-07-2010, 17:31
Dlatego wiele porządnych sklepów internetowych, wysyłkowych okleja paczki firmową taśmą z firmowym nadrukiem indywidualnym dla sklepu. Przy mocno owiniętym pudełku małe są szanse by ktoś je niezauważalnie otworzył i zamknął nazad po okradzeniu. Kurier ma różne przesyłki i prędzej wybierze te, które łatwiej otworzyć oraz zamknąć bez pozostawiania śladów.
Najbardziej lubie zamawiać duuże rzeczy (np. opony, części nadwozia aut itp.) bo te są tylko foliowane i niczego nie trzeba otwierać by sprawdzić:)
Niemniej humor mam zachwiany bo jutro ma dotrzeć szkiełko, a odbierać będzie osoba, która raczej nie sprawdzi (ja nie będę mógł odebrać). Licze, że wszystko będzie ok. Jest za pobraniem:}

Robko
15-07-2010, 17:59
Nie mam slow na to zlodziejstwo !

crq
15-07-2010, 18:15
Przez ostatnie kilka lat wysłałem pocztą parę tysięcy listów poleconych i paczek. Nic nie zaginęło, nic nie skradziono.

tomdoe
16-07-2010, 08:15
Największą głupotą jest przymus wpisywania wartości przesyłki w liście przewozowym czy jak to się tam nazywa, złodzieje mają już z góry ułatwioną drogę. W/g mnie zawsze będą kraść dopóki nikt nie wymyśli coś sensownego na zabezpieczenie się przed takimi sytuacjami.

andrstac
16-07-2010, 08:44
Wcale nie głupota - do wartości wpisanej masz ubezpieczoną paczkę zazwyczaj

Robko
16-07-2010, 09:23
Glupota nie jest ,lecz raczej naklejka dla zlodzieji wskazujaca interesujaca przesylke ,poprostu takie ulatwienie dla zlodzieja ?