Zobacz pełną wersję : 85 1.4 i AC
Prosba do posiadaczy nikkora 85/1.4
Ogladam sobie zdjecia w sieci i z jednej strony wszyscy trabia o gigantycznych AC na duzych otworach a z drugiej nie moge jakos natknac sie na zdjecia ktore maja to wielkie AC
Czy moge prosic p[osiadaczy o kilka sampli najlepiej pelnoklatkowych na przyslonach 1.4-1.8-2.0 jakichs kontrastowych motywow?
Pozdr
Conik
ps. tak znow kupuje nikona;P
mibartek
14-07-2010, 21:58
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=12012
tutaj coś widać.
nie wiem jak Ty, ale ja np należę do tej grupy osób, które AC nie widzą. dokładniej to widzę - ale dopiero jak ktoś mi palcem pokaże gdzie jest ;-)
conik -- a co za różnica czy widać czy nie widać. I tak nie masz alternatywy.
85/1.4 w Nikonie jest jedna i jedna jest 85/1.4 ;-)
Znaczy nie, no. Jest jeszcze Sigma, która jest, ale jej nie ma. ;D
alpaczino
14-07-2010, 22:25
Prosba do posiadaczy nikkora 85/1.4
Ogladam sobie zdjecia w sieci i z jednej strony wszyscy trabia o gigantycznych AC na duzych otworach a z drugiej nie moge jakos natknac sie na zdjecia ktore maja to wielkie AC
Czy moge prosic p[osiadaczy o kilka sampli najlepiej pelnoklatkowych na przyslonach 1.4-1.8-2.0 jakichs kontrastowych motywow?
Pozdr
Conik
ps. tak znow kupuje nikona;P
Nie szukaj na siłę - będziesz szczęśliwszy.
Znaczy nie, no. Jest jeszcze Sigma, która jest, ale jej nie ma. ;D
Znaczy jest jeszcze Nikkor AF-S VR, który jest, ale go nie ma :mrgreen: :mrgreen:
(bo to chyba potwierdzone już było, right? już mi się zapomniało i nie jestem tego taki pewien :( )
Znaczy jest jeszcze Nikkor AF-S VR, który jest, ale go nie ma :mrgreen: :mrgreen:
(bo to chyba potwierdzone już było, right? już mi się zapomniało i nie jestem tego taki pewien :( )
No. Ale to jakieś ciemne makro jest, ten VR. To sie nie liczy. No i DX!
... w sumie to też nie jestem pewien, czy potwierdozne, czy tylko plotki to były. Jakoś mnie ta wiadomość nie ucieszyłą specjalnie i nie śledziłem losów tego zacnego wynalazku
EDIT:
Aż sprawdziłem. Jest, produkują, można kupić.
mibartek
14-07-2010, 23:14
No. Ale to jakieś ciemne makro jest, ten VR. To sie nie liczy. No i DX!
... w sumie to też nie jestem pewien, czy potwierdozne, czy tylko plotki to były. Jakoś mnie ta wiadomość nie ucieszyłą specjalnie i nie śledziłem losów tego zacnego wynalazku
EDIT:
Aż sprawdziłem. Jest, produkują, można kupić.
ale było też o 85/1.4 Af-s VR że ma być "soon" (chyba Thom Hogan to info gdzieś publikował) ;-)
No no, o tego Hoganowego mi chodziło :mrgreen:
e tam olac ac....C1 zjada te obwodki blekitne na sniadanie;) bedzie 85/1.4
ale było też o 85/1.4 Af-s VR że ma być "soon" (chyba Thom Hogan to info gdzieś publikował) ;-)
Nie uwierzę, póki nie zobaczę. :)
Choć patrząc po premierze 24/1.4 AF-S to jakoś mam mieszane nastroje... jeśli ta osiemdziesiątkapiątka pokaże obrazek na podobnym poziomie i będzie tyleż kosztować (a będzie. kropka.) to chyba śrubokrętowa wersja ciągle będzie najsensowniejszym wyborem.
Poza tym ... budowa tych nowych stałek jest taka jakaś... jak zapinam 24/2.8 AF-D to czuję, że zapinam obiektyw. Niestety tego samego nie mogę powiedzieć o nowym 35/1.8 AF-S
A to przecież też ma znaczenie.
Śrubokrętowa 1.4/85 jest wspaniale zbudowana i przyjemna w dotyku. A nowa? Pewnie będzie plastikowa, bez pierścienia przysłon i dziesięcioma przełącznikami od sterowania M M/A A/M VR-active VR-normal VR-off ... i kto wie co jeszcze. Ee-e.
Ok. </marudzenie_mode> ;-)
Kurcze a ja uwielbiam te nowe obiektywy, są lekkie, i tak nic się z nimi nie dzieje, nawet bagnet 18-105 pomimo plastyku swoje przetrwa, poza tym technologia poszła tak do przodu, że te obiektywy już nie będą nam służyć przez 20 lat....wymieni się je za 2 bo wyjdą nowości o niebo lepsze ...albo gorsze :/ ....chociaż tak sobie patrzę na obiektywy z górnej półki typu 70-200 to następca jest równie dobrze wykonany, całkiem możliwe, że i nowa 85 będzie porządnie wykonana....chociaż ja i tak bym liczył na tę sigmę najpierw....byle tylko zrezygnowali z tej ścierającej się brokatowej powłoki...sic!